Mnogima jedan od najdražih načina provođenja vremena u kuhinji ljeti je pokušaj da se konzervira svježe voće i povrće na što više različitih načina, a ananas nije iznimka. Ananas se ne uzgaja na našem području, zbog čega nam je vrlo često dostupan za kupnju u trgovinama, no kada naiđemo na povoljnu akciju, kupujemo veću količinu i odlučujemo sačuvati ovo slatko tropsko voće u staklenci ili bocama i preko zime.
Imajte na umu da sa svježim ananasom možete raditi brojne vrste zimnica. Prirodni šećeri koji se u njemu nalaze odlično se ponašaju u doticaju s toplinskom obradom, a prirodno prisutan pektin čini ga praktički otpornim na greške koje se mogu dogoditi prilikom pripreme drugih vrsta voća koja nisu bogata pektinom. Iz ovih razloga, svjež ananas jedan je od omiljenijih plodova za konzerviranje u bilo koje doba godine.
Vrste zimnice od ananasa
U nastavku vam donosimo savjete za pripremu ananasa za zimnicu, što sve možete napraviti od njega kako bi ga što duže mogli skladištiti, kako ga osušiti i zamrznuti.
Priprema ananasa za zimnicu
Odabir savršenog, zrelog ananasa u trgovini može biti izazov. Za razliku od drugog voća, mnogo toga je toga što na ananasu ne možemo primijetiti kako bi procijenili njegovu zrelost, osim njegove boje i izgleda. Kako biste bili sigurni da odabirete najkvalitetnije plodove, dobro obratite pažnju i na teksturu, miris i težinu voća.
Kada kupujete u lokalnoj trgovini, svakako potražite ananas koji ima živopisne i zdrave zelene listove, a koji se smatraju znakom svježine. Idealno bi bilo da vanjska strana ima zelenkasto-žutu nijansu, što može ukazivati na to da je plod potpuno zreo. To je zato što se ananas polako mijenja boju iz zelene u žutu dok sazrijeva, a prestaje sazrijevati odmah nakon branja. Međutim, u nekim slučajevima, zeleni ananas može i naknadno sazrijeti, zbog čega je kod odabira ananasa važno uzeti u obzir i druge čimbenike koji nisu boje.
Slično kao i kod drugog voća, i tekstura ananasa može biti faktor koji će vam pomoći da utvrdite je li potpuno zreo. Zreo ananas bi trebao imati čvrstu koru, ali i biti malo mekan na pritisak. Ananas koji je potpuno čvrst ili tvrd kad se stisne vjerojatno nije potpuno zreo.
Jedan od najboljih načina da se utvrdi je li ananas zreo i spreman za daljnju preradu je njegov miris. Zreli ananas obično ima slatkasti miris na dnu, tik uz bazu ploda. Ako ananas nema nikakav miris, to može značiti da nije potpuno zreo. S druge strane, opor ili gorak miris često ukazuje na to da je ananas možda prezreo.
Provjera težine vašeg ananasa može biti učinkovit način za provjeru zrelosti. Potražite ananas koji se čini teškim zbog svoje veličine, što često znači da je zreliji.U mnogim je slučajevima težak ananas znak da je sočniji , što također znači da će vjerojatno biti slađi i ukusniji.
Još jedan od jednostavnih načina da se utvrdi je li ananas potpuno zreo je lagano povlačenje listova koji strše s vrha ananasa. Ako ih je lako izvući, ananas je zreo i spreman za konzumaciju. Teško povlačenje listova može biti znak da ananas nije potpuno zreo.
Prije daljnje prerade, ananas temeljito operite i iščetkajte kako bi uklonili sve nečištoće. Stavite ga na jedan kraj i pomoću oštrog kuhinjskog noža narežite koru u trakama od vrha prema dnu. Izrežite dovoljno duboko da uklonite koru i malo voća. Po želji urežite uske klinaste žljebove kako biste uklonili što više "očiju". Nakon što ste ananas ogulili, prerežite ga na četiri dijela odozgo prema dolje. Zatim odrežite plod jezgre na svakoj četvrtini i bacite jezgru.
Nakon kupnje cijeli (neočišćeni) ananas možete čuvati u hladnjaku do 2 dana. Izrezani (očišćeni) ananas može trajati i do 3 dana ako se stavi u hermetičku posudu i u hladnjak.
Sušenje ananasa
Sušenje ananasa jednostavan je proces i dobra je alternativa kupovnim. Sadrži manje kalorija, a zadržava sadržaj vlakana i vitamina.Izvrstan je i zdrav međuobrok za sve uzraste, a sušeni ananas možete dodati žitaricama ili ih koristiti kao sastojak u kuhanju i pripremi deserata.
Operite i ogulite ananas. Izrežite ga na kolutove ili manje komadei uklonite jezgru. Temeljito sve ponovno operite i uklonite sve čestice prljavštine. Stavite u čistu posudu i ostavite sa strane. Napravite predtretman prije dehidracije ananasa. To je postupak održavanja boje ploda umakanjem kriški u slatku ili nezaslađenu otopinu.
Da biste napravili zaslađeni sušeni ananas, pomiješajte 1 šalicu šećera i 3 šalice vode i pustite da provri, dodajte 1 šalicu meda i ostavite da se ohladi. Promiješajte i umočite kriške ananasa u ohlađenu smjesu.
Za nezaslađene ananase, komade jednostavno umočite u šalicu vode s limunovim sokom. Dehidriranje ananasa spor je proces, a ovisi o debljini kriški i načinu sušenja. Preporučuje se rezanje tanjih kriški radi brže dehidracije.
Sušenje ananasa u dehidratoru
Ovo je idealna metoda za sušenje voća jer zadržava kvalitetu ploda. Većina dehidratora ima cijevi koje potiču pravilnu distribuciju zraka. Također su dizajnirani da brže suše komade voća i povrća.
Rasporedite komade ananasa na rešetku dehidratora pazeći da ih ne preklapate kako se ne bi zalijepili. Popravite temperaturu dehidratora na 60°Ci stavite pladnjeve u dehidrator.
Predviđeno vrijeme sušenja je 6 sati. Kad se ananas osuši, ostavite ga sa strane i pustite da se kriške ohlade na sobnoj temperaturi.
Sušenje ananasa u pećnici
Korištenje ove metode uključuje ogromnu količinu električne energije i oduzima puno vremena. Nije poželjno pojačavati pećnicu kako biste ubrzali postupak sušenja. Kriške ananasa se tako mogu činiti osušene izvana, ali iznutra još uvijek sočne i vlažne.
Prilagodite temperaturu pećnice na 60°C na program ventiliranja. Ako nemate ventilirajuću pećnicu, otvorite vrata pećnice pomoću drvene kuhače kako biste omogućili cirkulaciju zraka. Rasporedite kriške ananasa na rešetku i povremeno ih preokrenite kako bi se ravnomjerno sušili. Vrijeme sušenja može trajati 4 - 12 sati ovisno o debljini i veličini kriški ananasa.
Sušenje ananasa u mikrovalnoj
Ova je metoda prikladna za male komadiće ananasa. Na pladanj od mikrovalne obložen papirom za pečenje stavite 4 - 5 komadića ananasa. Namjestite mikrovalnu pećnicu na 2 - 3 minute. Provjerite jesu li krhki i lomljivi, ako nisu, ponovite postupak i okrenite ih. Kad je ananas osušen ostavite ga na sobnoj temperaturi da se potpuno ohladi.
Sušenje ananasa na suncu
Ovo je najstariji i prirodan način sušenja. Potrebno je stalno izlaganje ananasa suncu, a metoda se koristi samo u područjima s visokim ljetnim temperaturama i niskom vlažnosti zraka. Idealna temperatura trebala bi biti najmanje 29°C.
Kriške ananasa rasporedite na pladanj obložen papirom za pečenje. Pokrijte ga tankom gazom kako biste onemogućili pristup insektima i ostavite ga na suncu najmanje 3 - 4 dana.
Preokrenite kriške ananasa tijekom postupka sušenja, a pladnjeve unesite unutra tijekom noći kako biste izbjegli vlagu.
Blanširanje ananasa
Ananas se u većini slučajeva blanšira kao preliminarni postupak prije konzerviranja ili zamrzavanja. Proces blanširanja ananasa je jednostavan.
Nakon što se ananas pripremi uklanjanjem “očiju”, može se izrezati na kriške ili kockice, a zatim se stavlja u žičanu košaru ili komad gaze za blanširanje. Blanširanje znači uranjanje voća ili povrća na određeno vrijeme u kipuću vodu kako bi se omekšao i zadržali svi kvalitetni nutritivni sastojci.
Uronite ananas u kipuću vodu na 5 minuta, a zatim u hladnu kako bi se zaustavio proces kuhanja, tek toliko da se dovoljno ohladi. Nemojte ga namakati u hladnoj vodi, jer će to narušiti njen osjetljiv okus. Nakon toga ga možete koristiti za daljnju preradu ili osušiti i zamrznuti.
Zamrzavanje ananasa
Zamrzavanje ananasa je super jednostavno, a ukusnog je okusa čak i ako ga želite jesti smrznutog ili odmrznutog. Operite, ogulite i narežite ananas na kriške ili kockice, posložite na pladanj koji vam stane u zamrzivač obložen papirom za pečenje u jednom sloju (bez da se preklapaju). Ananas ćete morati zamrzavati u serijama kako vam se ne bi zalijepili i lakše možete odmrznuti točnu količinu koju želite.
Nakon što ste ananas poslagali na pladanj, stavite u zamrzivač na sat vremena. Nakon toga ga spremite u vrećice ili posude za zamrzavanje. Tako ga možete čuvati do 6 mjeseci.
Foto: Andy M. / Pixabay
Odgovori