Banana kruh je vrsta proizvoda koji se ne priprema baš često, a oni koji ga pripremaju nazivaju ga i kolačem i pripada skupini slatkog kruha. Banana tijesto koristi se i kao zamjensko tijesto za muffine ili podloga za torte i kolače.
Priprema se od zrelih banana koje bi se inače bacile jer su manje privlače i ukusne. Ali zato su savršene za banana kruh jer ih zbog svoje mekoće lako zgnječiti i umijesiti s brašnom. Iako se smatra zdravim kruhom i proizvodom koji konzumiraju samo osobe koje vole drugačije kruhove ova poslastica nije rezervirana samo za one koji vole egzotične okuse i miris banana. Zbog svoje male kalorijske vrijednosti često ga pripremaju i osobe koje se bave fitnessom i pobornici zdrave prehrane.
Karakteristike banana kruha
Banana kruh ima karakterističnu tamnu boju i mnogi se iznenade kada ga peku jer misle da je izgorio. Ali ovaj kruh zbog banana ima posebnu tamnu boju i vlažniju teksturu. Prava količina sastojaka trebala bi vam dati sočan, ali pomalo zbijen te pun kruh. Slatkastog je okusa i konzumira se kao slatki kruh u kombinaciji sa slatkim namazima i džemovima, a iznimno je popularan u Americi gdje se i najviše konzumira.
Unutrašnjost banana kruha je svjetlo smeđe ili žute boje, ovisno koji se recept koristi, dok je vanjska kora uvijek tamnosmeđe boje. Potrebno je 50 - 60 minuta da se ispeče i po tome se razlikuje od ostalih vrsta sličnih tijesta kojima je potrebno manje vremena. Banana kruh se smatra zdravim kruhom koji se preporučuje i za konzumaciju svima koje žele smršaviti, a bogat je bjelančevinama.
Banana za preradu
Za pripremu banana kruha možete koristiti sve banane koje se prodaju u našim trgovinama samo je važno da imaju koru i unutrašnjost žute boje. Najpoznatije vrste koje se prodaju na našem tržištu su Cavendish i Chiquita, a osim standardnim banana koje su nama poznate postoje i one koje se mogu kuhati, a unutrašnjost ploda može biti u raznim bojama.
Cavendish banana
Ova vrsta banana je najraširenija i lako ih je kupiti u našim trgovinama i na tržnicama. Imaju zelenu koru i unutrašnjost te su blago zaobljenog duguljastog oblika, a u fazi zrelosti kora poprima svjetlo žutu boju. Rastu u grozdovima od 10 komada, a ubiru se dok su još zelene i dozrijevaju tijekom transporta. Slatkastog su okusa i mekane strukture, a duljina ploda varira od 15 do 25 cm.
Chiquita banana
Poznata vrsta koja se može pronaći na tržnicama, ali češće trgovinama te pripada u jednu od najpoznatijih vrsta. Još se naziva i Gran Nain bananom, a raste u velikim grozdovima koji vrlo brzo dozrijevaju. Najviše se uzgajaju u komercijalne svrhe te se zbog toga i najviše konzumiraju. Imaju duguljasti i blago zakrivljeni oblik te su slatkastog okusa i mekane strukture.
Berba i kupovina
Banane se uzgajaju u toplim tropskim područjima gdje rastu na otvorenom i na našem području ne uspijevaju osim ako im ne posvetite puno truda i pažnje tijekom uzgoja. Ako uspijete posaditi stablo banane nećete dobiti plodove ako mu ne odgovaraju klimatski uvjeti. Tijekom zimskih mjeseci stablo je potrebno dobro zaštititi od hladnoće te ćete ga morati umotati u slamu ili najlon.
Uspijete li uzgojiti stablo banane prve plodove moći ćete brati nakon godinu dana, ali nemojte očekivati veliki urod. Berbu obavite u jesen kada plodovi dozrijevaju i tada ih berite u grozdovima dok su zeleni te ih ostavite na toplo mjesto kako bi dozrele. Pomoću velikog noža odrežite grozd sa stabla i nemojte odmah skidati banane. Stavite ih na toplo, ali tamno mjesto i ne izlažite direktnom suncu tijekom skladištenja.
Banane možete kupiti u trgovinama tijekom cijele godine te se prodaju najčešće zelene i u grozdu. Za pripremu banana kruha bit će vam potrebne zrele banane koje se u trgovinama često mogu pronaći po sniženim cijenama jer se smatraju drugorazrednom robom. Na posebno označenim mjestima možete kupiti već zrele banane te ćete odmah moći pripremati kruh bez da čekate da vam banane sazriju. Banane možete kupiti i na tržnici i u trgovinama zdrave hrane gdje je moguće kupiti bio banane iz organskog uzgoja.
Recepti za banana kruh
Banana kruh pripada skupini egzotičnih vrsta kruhova koji pripremaju samo oni hrabri i iskusni kuhari. Ali to ne mora biti tako, jer za pripremu ovoga kruha nije potrebno dodatno iskustvo već samo nekoliko odstajalih banana ili oko sat vremena slobodnog vremena.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći kruh od banane
Jednostavno se priprema i jako je ukusan, a često je zapostavljen u mnogim kućanstvima. Za pripremu će vam trebati otprilike sat vremena, a sastojke možete izmiješati u 10 minuta. Osnovni recept uvijek možete nadograditi s nekim dodatnim sastojcima po vlastitoj želji koji će obogatiti okus ovog ukusnog kruha. Prilikom pripreme je važno da posebno izmiješate mokre i suhe sastojke te ih poslije zajedno izmiješate. Navedena količina sastojka dovoljna je za oko 500 g banana kruha. Količina može varirati ovisno o veličini banana koje koristite.
Sastojci
- 3 banane
- 250 g mekog brašna
- 1 jaje
- 1/5 male žličice soli
- 50 g maslaca
- 200 g šećera
- 1 mala žličica praška za pecivo
Priprema
- Banane ogulite i stavite u posudu te ih zgnječite pomoću vilice.
- U drugoj posudu stavite jaje i izmutite ga te ih dodajte u banane i sve izmiješajte. Dodajte i sol te sve dobro izmiješajte.
- Maslac stavite u posudu i stavite na štednjak na laganu vatru. Ostavite ga da se polagano otopi te ga dodajte u prethodno pripremljenu smjesu.
- U tekuće sastojke dodajte brašno, šećer i prašak za pecivo i sve dobro izmiješajte.
- U lim ili kalup u kojem ćete peći kruh stavite papir za pečenje. Kalup možete premazati i s malo maslaca kako bi kruh nakon pečenja lakše izvadili.
- Pripremljenu smjesu izlijte u lim ili kalup za pečenje i stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijavali 10 minuta na 180°C. Kruh pecite 40 minuta na 180°C.
- Nakon predviđenog vremena kruh izvadite iz pećnice i ostavite ga da ohladi. Izvadite ga iz kalupa i narežite.
Čokoladni banana kruh
Banane se odlično slažu s čokoladom tako da banana kruh možete pripremiti i u čokoladnoj varijanti. Uz dodatak kakaa i čokolade za kuhanje ovaj ukusni kruh može postati još bolji te poslužiti i kao zamjena za biskvit u kolačima. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 700 g banana kruha. Količina kruha može varirati ovisno o veličini banana, ali i vašem ukusu jer uvijek možete smanjiti količinu kakaa ili čokolade.
Sastojci
- 2 banane
- 2 jajeta
- 70 g kokosovog ulja
- 50 g meda
- 200 ml mlijeka
- 300 g mekog brašna
- 30 g kakaa
- 10 g praška za pecivo
- 1/4 male žličice soli
- 1/4 male žličice vanili šećera
- 1/2 male žličice cimeta
- 20 g chia sjemenki
- 20 g mljevenih lanenih sjemenki
- 200 g čokolade za kuhanje
Priprema
- Banane ogulite i stavite u posudu te usitnite s vilicom.
- U drugoj posudi izmutite jaja i dodajte u banane. Smjesu dobro izmiješajte.
- Dodajte kokosovo ulje, mlijeko i med. Sve sastojke miješajte dok se ne sjedine.
- U posebnu posudu stavite brašno, kakao, prašak za pecivo, vanilin šećer, cimet, chia sjemenke, lanene sjemenke i sol te sve dobro promiješajte.
- Suhe sastojke umiješajte u prethodno izmiješane mokre i sve dobro miješajte dok se sve ne sjedini. Čokoladu za kuhanje narežite na komade i umiješajte ju u dobivenu smjesu.
- Smjesu ulijte u kalup koji ste obložili s papirom za pečenje.
- Pećnicu zagrijte na 180°C i stavite kruh da se peče oko 50 minuta. Nakon predviđenog vremena provjerite je li kruh pečen tako da ga probodete čačkalicom. Ako je čačkalica suha onda ga možete izvaditi iz pećnice.
- Nakon što ste ga izvadili ostavite ga da se ohladi oko 15 minuta nakon čega ga možete narezati.
Čuvanje i skladištenje
Banana kruh nakon pripreme možete konzumirati 2 - 3 dana, a svježinu će najbolje zadržati ako ga držite u plastičnoj vrećici ili posudi. Vrećice i plastične posude moraju biti dobro zatvorene kako se kruh ne bi osušio i izgubio svježinu.
Ovakve vrste kruhova koji se pripremaju u kombinaciji s voćem najbolje je odmah konzumirati dok su svježi i pripremati ih u manjim količinama kako bi bili sočni i ukusni. Ako se čuva duže od 2 dana preporučuje se skladištenje u hladnjaku kako bi zadržao svježinu.
Savjeti
U banana kruh možete dodati razne sastojke samo je važno da se okusom slažu s bananom. Možete dodati kokos, čokoladu ili orahe ili neko drugo voće poput grožđica ili jabuka.
Za pripremu banana kruha uvijek koristite potpuno zrele banana. Njih ćete prepoznati po crnim točkicama koje se pojave na kori. Nikada nemojte koristiti zelene banane, a ni one koje imaju potpuno smeđu koru. Banane sa smeđim točkicama imaju pravu dozu slatkoće i zbog toga se preporučuje njih koristiti.
Za pripremu možete koristiti svježe ili smrznute banane, ali uvijek ih prvo izgnječite u posebnoj posudi prije nego dodate ostale sastojke.
Banana kruh je pečen onda kada ga probodete s čačkalicom, a kad ju izvadite, ona ostane suha.
Za pečenje je najbolje koristiti duguljasti kalup za pečenje kruha koji je prethodno potrebno dobro namazati maslacem, uljem ili obložiti papirom za pečenje.
Upotreba u kuhinji
Banana kruh najčešće se konzumira kao slastica te se poslužuje uz sladoled, tučeno vrhnje, čokoladni namaz, razne džemove ili preljeve. Poslužuje se dok je još topao i reže se na malo šire šnite. Može se premazati i s maslacem i margarinom te konzumirati za doručak, ali se nikada ne poslužuje uz slana jela.
Neki ga koriste i kao zamjenu za biskvite u kolačima i tortama jer daje blagi okus banane, a ujedno je i tamne boje te podsjeća na čokoladni biskvit iako ne mora sadržavati čokoladu. Koristi se u kolačima zbog svoje sočnosti i zbog svoje pomalo mokre teksture dobro se slaže sa slatkim kremama.
Ljekovita svojstva
Ako se priprema u kombinaciji s nekim zdravim varijantama brašna onda ga preporučuju i razni fitness treneri i nutricionisti, a ako se priprema s običnim bijelim brašnom onda se treba dozirati u razumnim količinama. Manje je kalorijske vrijednosti stoga ga mogu konzumirati i oni koji imaju problema s težinom. Dobar je za probavu i sadrži bjelančevine koje su potrebne ljudskom organizmu, a zbog banana koje daju slatkoću nije potrebno dodavati puno šećera tijekom pripreme zbog čega je jedna od zdravijih varijanti kruha.
Foto: Dennis Wilkinson / CC
Recepti za kruh
Odgovori