• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
sok od bazge

Bazga

Objavljeno: 15.08.2020. Autor: Maja Z.

Sok ili sirup od bazge čini stalnu postavu na policama smočnica i ostava u skoro svakom kućanstvu. No, jeste li znali da se za pripremu zimnice mogu koristiti i drugi dijelovi bazge?

Vrste zimnice od bazge

U nastavku pronađite recepte i ideje o pripremi zimnice od bazge kako biste mogli uživati u njenom intenzivnom okusu i mirisu tijekom cijele godine.

  • Marmelada od bazge
  • Med od bazge
  • Sirup od bazge
  • Sok od bazge
  • Sušenje bazge

Priprema bazge za zimnicu

Tko još nije probao ukusan domaći sok ili sirup od bazge? Okusi koji nas vraćaju u djetinjstvo i podsjećaju nas na našu baku koja je vjerno svake godine skupljala cvjetove bazge samo kako bi napravila bogati sok koji je pravi zdravi i okrepljujući užitak i čini standardnu postavu mnogih smočnica. Ono što je idealno kod bazge je što je zapravo besplatna i nalazi se samoniklo uz ceste i puteve, zapuštene kuće, samo čeka da se prikupe cvjetovi i od njih naprave ukusne zimnice.

Osim cvjetova, za pripremu sirupa koriste se i bazgine bobice. Ne tako standardna i malo drugačija vrsta sirupa koja isto oduševljava okusom i jednostavnom pripremom. Bobice se također koriste i za pripremu želea, marmelada i vina, a mogu se zamrzavati.

Cvjetove bazge možete iskoristiti i za pripremu meda od bazge, tj. pripravka dodavanjem cvjetova bazge livadskom medu ili ih sušiti i napraviti čaj. Imajte na umu da med od bazge ne postoji, jer pčele ne idu na bazgu, ali se mogu dodati listovi bazge cvjetnom medu i tako dobiti med s intenzivnim mirisom i okusom bazge.

Sušenje bazge

Sušenjem cvjetova bazge na zraku produžujete njihovu sezonu kuhanja na cijelu godinu. Pretvaranje malih, mekanih, bijelih cvjetova u hrskave, suhe, smeđe latice je jednostavno. Naberite cvjetove bazge, otresite kako bi uklonili skrivene kukce, dobro operite i poslažite na karton ili tacne (u jednom sloju) i ostavite na toplo, suho i sjenovito mjesto s dobrom cirkulacijom zraka. Kad se latice osuše, lagano ih "istrljajte" sa stabljika i spremite u staklenke s hermetičkim poklopcem dok nisu spremne za upotrebu.

Sušene cvjetove bazge možete koristiti za pripremu napitaka kao što su sokovi, čajevi, sirupi, vina, pa čak i pivo ako mu dodate pivski kvasac, a posebnu aromu daje jabukovači i soku od đumbira.

Bobice bazge također možete sušiti na zraku, ali i u dehidratoru i pećnici. Sušenje u dehidratoru obično traje 4 do 5 sati. Ako imate dehidrator i nemate vremena čekati da se bobice bazge osuše, ovo je najbolja opcija. Poslažite bobice na pladanj za dehidrator i namjestite temperaturu na 60°C (ovisno o vašem dehidratoru, provjerite upute proizvođača za sušenje voća).

Sušenje bobica možete napraviti i u pećnici tako što ćete zagrijati pećnicu na 50°C ili niže. Bazgine bobice su prilično osjetljive i visokim temperaturama riskirate da se pokvare. Na tepsiju za pećnicu stavite papir za pečenje i poslažite bobice u jednom sloju. Ostavite da se suše otprilike 15 - 30 minuta. S vremena na vrijeme provjerite suše li pravilno kako bi se spriječilo prekuhavanje. Kad se osuše, izvadite bobice i ostavite da se ohlade.

Blanširanje bazge

Cvjetovi bazge se ne blanširaju. Ili se kuhaju u vodi kako bi se dobio sirup ili natapaju u hladnoj vodi. Bobice bazge možete blanširati i to prije zamrzavanja. Očistite i odvojite bobice od peteljki, dobro operite, i kratko potopite u kipuću vodu na 2 - 3 minute. Izvadite ih u hladnu vodu i ostavite da se potpuno ohlade, procijedite, ostavite na krpi da se osuše, a zatim koristite za pripravke ili zamrzavanje.

Zamrzavanje bazge

Od bazge možete zamrzavati samo bobice, cvjetove odmah koristite za pripremu sirupa ili soka. Bobice prvo odvojite s peteljke, blanširajte, ocijedite, prosušite i zamrznite u plastičnoj vrećici ili plastičnoj posudi. Zimi, tijekom sezone gripe, izvadite pokoju smrznutu bobicu i dodajte u topli čaj ili dodajte par smrznutih bobica smoothieju i shakeovima.

Foto: RitaE / Pixabay

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Zadnje objave

domaća vegeta

Vegemiks - mješavina povrća i začina

Vegemiks se koristi kao dodatak jelima i domaća je inačica kupovnih začina poput Kotanyi ili Kania, … [više] about Vegemiks - mješavina povrća i začina

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR