Borovnice su hranjive, zdrave i ukusne, a priprema slatke zimnice od borovnica je neizostavni dio svakog ljeta. U nastavku možete pronaći ideje, klasične recepte, ali i one nesvakidašnje za pripremu zimnice od borovnica kojima ćete obogatiti svoju smočnicu.
Osim namaza, od borovnica se pripremaju domaće vino i likeri. Nakon toplinske obrade, važno je zimnicu pravilno skladištiti kako bi se što duže sačuvao njihov okus. Uživajte u pripremi džemova, marmelada, pekmeza, sirupa i sokova.
Vrste zimnice od borovnica
Saznajte što se sve od borovnica može napraviti za zimu, kako spremiti i zamrznuti borovnice, recepti i upute za kuhanje te sam odabir sorti za pojedinu vrstu zimnice.
Priprema borovnica za zimnicu
Ove delikatne, malene bobice obožavamo jesti svježe, ali i pripremljene u ukusne namaze, napitke, u pitama i kolačima. Ako obožavate borovnice, oduševit će vas ukusan sirup ili sok od borovnica koji možete piti i tijekom zime kad im nije sezona.
Ako volite kuhati s octom ili sami raditi domaće preljeve za salate, tada će vam se vjerojatno svidjeti činjenica da možete napraviti ocat od borovnica. Jednostavan je za napraviti i idealan način da konzervirate i duže sačuvate višak borovnica.
Za sve koji obožavaju ukusne namaze kao što su slasni džemovi, pekmezi i marmelade, slatka zimnica od borovnica će biti odličan izbor za preradu svježih borovnica. Često podcijenjene jer izgledaju sitno i čini se kao da vam treba mnogo, pekmez i džem od borovnica ima nevjerojatno bogat okus, teksturu i slatkoću. Ono što je odlično kod borovnica je da ne morate dodavati puno šećera i možete napraviti slatku zimnicu od borovnica bez imalo šećera što je idealno za sve koji preferiraju zdravu prehranu ili ne smiju konzumirati bijeli šećer.
Sušenje borovnica
Ako volite sušeno voće, oduševit će vas sušene borovnice. Ako nemate dehidrator, možete ih osušiti u pećnici na 125C otprilike 4-5 sati. Prilikom sušenja ih često provjeravajte svako toliko dok ne budete zadovoljni načinom na koji borovnice izgledaju. Suhe borovnice stavite u vrećice i spremite na tamno i hladno mjesto. Možete ih koristiti kao zdrav međuobrok ili doručak u kombinaciji s drugim voćem u ukusnim smoothiejima.
Ako ste potpuno sigurni da su bobice suhe, možete ih čuvati na sobnoj temperaturi. Ako ste sušili borovnice bez blanširanja, tako sušene možete spremiti i u zamrzivač.
Blanširanje borovnica
Borovnice nije potrebno blanširati prije bilo kakve daljnje prerade. No "službeni" način sušenja borovnica je prvo blanširanje, ali poput graha ili graška, nije potrebno.
Ako ste zadovoljni s okusom graha i graška nakon odmrzavanja (bez blanširanja) bit ćete zadovoljni i s borovnicama, no ako želite savršeno sušene borovnice prvo ih potopite u kipuću vodu na 3 - 5 minuta, procijedite, osušite i zatim slijedite proces sušenja.
Zamrzavanje borovnica
Borovnice se mogu zamrzavati na više načina i pogodne su daljnju preradu nakon odmrzavanja. Operite i osušite borovnice, na manju tacnu (koja vam stane u zamrzivač) stavite papir za pečenje i na njih poslažite borovnice u jednom sloju. Stavite u zamrzivač i ostavite da se zamrznu preko noći ili najmanje 12 sati.
Smrznute borovnice spremite u posudu za zamrzavanje ili vrećicu, označite datumom i i vratite u zamrzivač. Ovako zamrznute borovnice možete čuvati čak 2 godine u zamrzivaču.
Foto: Pixabay
Odgovori