• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Džem
  • Marmelada
  • Pekmez
  • Kompot
  • Liker i vino
  • Sok i sirup
  • Umak
  • Namaz
  • Savjeti
borovnice

Borovnica

Objavljeno: 08.10.2020. Autor: Filip

Borovnice su hranjive, zdrave i ukusne, a priprema slatke zimnice od borovnica je neizostavni dio svakog ljeta. U nastavku možete pronaći ideje, klasične recepte, ali i one nesvakidašnje za pripremu zimnice od borovnica kojima ćete obogatiti svoju smočnicu.

Osim namaza, od borovnica se pripremaju domaće vino i likeri. Nakon toplinske obrade, važno je zimnicu pravilno skladištiti kako bi se što duže sačuvao njihov okus. Uživajte u pripremi džemova, marmelada, pekmeza, sirupa i sokova.

Vrste zimnice od borovnica

Saznajte što se sve od borovnica može napraviti za zimu, kako spremiti i zamrznuti borovnice, recepti i upute za kuhanje te sam odabir sorti za pojedinu vrstu zimnice.

  • Liker od borovnice - borovnička
  • Džem od borovnica
  • Pekmez od borovnica
  • Sok od borovnice

Priprema borovnica za zimnicu

Ove delikatne, malene bobice obožavamo jesti svježe, ali i pripremljene u ukusne namaze, napitke, u pitama i kolačima. Ako obožavate borovnice, oduševit će vas ukusan sirup ili sok od borovnica koji možete piti i tijekom zime kad im nije sezona.

Ako volite kuhati s octom ili sami raditi domaće preljeve za salate, tada će vam se vjerojatno svidjeti činjenica da možete napraviti ocat od borovnica. Jednostavan je za napraviti i idealan način da konzervirate i duže sačuvate višak borovnica.

Za sve koji obožavaju ukusne namaze kao što su slasni džemovi, pekmezi i marmelade, slatka zimnica od borovnica će biti odličan izbor za preradu svježih borovnica. Često podcijenjene jer izgledaju sitno i čini se kao da vam treba mnogo, pekmez i džem od borovnica ima nevjerojatno bogat okus, teksturu i slatkoću. Ono što je odlično kod borovnica je da ne morate dodavati puno šećera i možete napraviti slatku zimnicu od borovnica bez imalo šećera što je idealno za sve koji preferiraju zdravu prehranu ili ne smiju konzumirati bijeli šećer.

Sušenje borovnica

Ako volite sušeno voće, oduševit će vas sušene borovnice. Ako nemate dehidrator, možete ih osušiti u pećnici na 125C otprilike 4-5 sati. Prilikom sušenja ih često provjeravajte svako toliko dok ne budete zadovoljni načinom na koji borovnice izgledaju. Suhe borovnice stavite u vrećice i spremite na tamno i hladno mjesto. Možete ih koristiti kao zdrav međuobrok ili doručak u kombinaciji s drugim voćem u ukusnim smoothiejima.

Ako ste potpuno sigurni da su bobice suhe, možete ih čuvati na sobnoj temperaturi. Ako ste sušili borovnice bez blanširanja, tako sušene možete spremiti i u zamrzivač.

Blanširanje borovnica

Borovnice nije potrebno blanširati prije bilo kakve daljnje prerade. No "službeni" način sušenja borovnica je prvo blanširanje, ali poput graha ili graška, nije potrebno.

Ako ste zadovoljni s okusom graha i graška nakon odmrzavanja (bez blanširanja) bit ćete zadovoljni i s borovnicama, no ako želite savršeno sušene borovnice prvo ih potopite u kipuću vodu na 3 - 5 minuta, procijedite, osušite i zatim slijedite proces sušenja.

Zamrzavanje borovnica

Borovnice se mogu zamrzavati na više načina i pogodne su daljnju preradu nakon odmrzavanja. Operite i osušite borovnice, na manju tacnu (koja vam stane u zamrzivač) stavite papir za pečenje i na njih poslažite borovnice u jednom sloju. Stavite u zamrzivač i ostavite da se zamrznu preko noći ili najmanje 12 sati.

Smrznute borovnice spremite u posudu za zamrzavanje ili vrećicu, označite datumom i i vratite u zamrzivač. Ovako zamrznute borovnice možete čuvati čak 2 godine u zamrzivaču.

Foto: Pixabay

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

staklenke zimnice

O nama - Moja Zimnica

Portal Moja Zimnica mala je enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve … [više] about O nama - Moja Zimnica

Zadnje objave

zobene pahuljice

Zobeno brašno

U današnje vrijeme zob se pretežno koristi u ishrani životinja, dok je pak u prošlosti bila više … [više] about Zobeno brašno

laneno brašno

Laneno brašno

Danas postoje razne zdravije varijante brašna s kojima možete zamijeniti klasično bijelo pšenično. … [više] about Laneno brašno

liker od mirte

Liker od mirte

Mirta se u narodu još naziva i običnom mrčom, mrčikom i murtom. U prošlosti je njeno granje i … [više] about Liker od mirte

umak od luka

Umak od luka

Namirnica koja je prisutna u kuhinji svake domaćice, definitivno je luk. Najčešće se koristi … [više] about Umak od luka

čips od cikle

Čips od cikle

Često dolazimo u napast da pojedemo neku grickalicu, a kupovni čipsevi su često nezdravi, masni i … [više] about Čips od cikle

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Moja Zimnica je mala enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.