• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
borovnice

Borovnica

Objavljeno: 08.10.2020. Autor: Filip

Borovnice su hranjive, zdrave i ukusne, a priprema slatke zimnice od borovnica je neizostavni dio svakog ljeta. U nastavku možete pronaći ideje, klasične recepte, ali i one nesvakidašnje za pripremu zimnice od borovnica kojima ćete obogatiti svoju smočnicu.

Osim namaza, od borovnica se pripremaju domaće vino i likeri. Nakon toplinske obrade, važno je zimnicu pravilno skladištiti kako bi se što duže sačuvao njihov okus. Uživajte u pripremi džemova, marmelada, pekmeza, sirupa i sokova.

Vrste zimnice od borovnica

Saznajte što se sve od borovnica može napraviti za zimu, kako spremiti i zamrznuti borovnice, recepti i upute za kuhanje te sam odabir sorti za pojedinu vrstu zimnice.

  • Čaj od borovnice
  • Džem od borovnica
  • Liker od borovnice - borovnička
  • Pekmez od borovnica
  • Sok od borovnice

Priprema borovnica za zimnicu

Ove delikatne, malene bobice obožavamo jesti svježe, ali i pripremljene u ukusne namaze, napitke, u pitama i kolačima. Ako obožavate borovnice, oduševit će vas ukusan sirup ili sok od borovnica koji možete piti i tijekom zime kad im nije sezona.

Ako volite kuhati s octom ili sami raditi domaće preljeve za salate, tada će vam se vjerojatno svidjeti činjenica da možete napraviti ocat od borovnica. Jednostavan je za napraviti i idealan način da konzervirate i duže sačuvate višak borovnica.

Za sve koji obožavaju ukusne namaze kao što su slasni džemovi, pekmezi i marmelade, slatka zimnica od borovnica će biti odličan izbor za preradu svježih borovnica. Često podcijenjene jer izgledaju sitno i čini se kao da vam treba mnogo, pekmez i džem od borovnica ima nevjerojatno bogat okus, teksturu i slatkoću. Ono što je odlično kod borovnica je da ne morate dodavati puno šećera i možete napraviti slatku zimnicu od borovnica bez imalo šećera što je idealno za sve koji preferiraju zdravu prehranu ili ne smiju konzumirati bijeli šećer.

Sušenje borovnica

Ako volite sušeno voće, oduševit će vas sušene borovnice. Ako nemate dehidrator, možete ih osušiti u pećnici na 125C otprilike 4-5 sati. Prilikom sušenja ih često provjeravajte svako toliko dok ne budete zadovoljni načinom na koji borovnice izgledaju. Suhe borovnice stavite u vrećice i spremite na tamno i hladno mjesto. Možete ih koristiti kao zdrav međuobrok ili doručak u kombinaciji s drugim voćem u ukusnim smoothiejima.

Ako ste potpuno sigurni da su bobice suhe, možete ih čuvati na sobnoj temperaturi. Ako ste sušili borovnice bez blanširanja, tako sušene možete spremiti i u zamrzivač.

Blanširanje borovnica

Borovnice nije potrebno blanširati prije bilo kakve daljnje prerade. No "službeni" način sušenja borovnica je prvo blanširanje, ali poput graha ili graška, nije potrebno.

Ako ste zadovoljni s okusom graha i graška nakon odmrzavanja (bez blanširanja) bit ćete zadovoljni i s borovnicama, no ako želite savršeno sušene borovnice prvo ih potopite u kipuću vodu na 3 - 5 minuta, procijedite, osušite i zatim slijedite proces sušenja.

Zamrzavanje borovnica

Borovnice se mogu zamrzavati na više načina i pogodne su daljnju preradu nakon odmrzavanja. Operite i osušite borovnice, na manju tacnu (koja vam stane u zamrzivač) stavite papir za pečenje i na njih poslažite borovnice u jednom sloju. Stavite u zamrzivač i ostavite da se zamrznu preko noći ili najmanje 12 sati.

Smrznute borovnice spremite u posudu za zamrzavanje ili vrećicu, označite datumom i i vratite u zamrzivač. Ovako zamrznute borovnice možete čuvati čak 2 godine u zamrzivaču.

Foto: Pixabay

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR