Neovisno o tome želite li zamrznuti bosiljak, pripremiti ga u pireu, osušiti ili uživati u okusima bosiljka u mješavini začina, kraj ljeta je savršeno vrijeme da odlučite kako ćete iskoristiti višak ovih ukusnih listova. Iako je bosiljak moguće uzgajati kod kuće i tijekom cijele godine ga koristiti u svježem obliku, na popisu se nalaze zimnice od bosiljka koje uvijek rado spremamo u naše smočnice.
Osim klasičnih metoda pripreme zimnice od bosiljka, biljku možete i zamrznuti u maslinovom ulju ili napraviti pesto.
Vrste zimnice od bosiljka
U nastavku se nalaze prijedlozi i ideje kako izabrati najkvalitetnije iskoristiti dijelove biljke, kako osušiti bosiljak u kućnoj radinosti, pravilno ga zamrznuti, ali i skladištiti svježeg što duže vrijeme.
Priprema bosiljka za zimnicu
Bosiljak koji se bere za sušenje ili daljnju preradu treba brati ujutro, neposredno nakon što se osušila rosa s lišća, a kada su esencijalna ulja na vrhuncu. Stabljike izrežite iznad čvora rasta što će omogućiti da na tom mjestu izraste novo lišće.
Za malu količinu bosiljka beru se samo listovi i to onoliko koliko je potrebno za upotrebu, dok za veće količine i preradu reže se cijela stabljika koja će rezultirati gušćom biljkom koja daje više lišća. Uvijek berite od vrha prema dolje, a ako siječete cijele stabljike, smanjite na trećinu visine biljke. Ako biljku smanjite za trećinu, pričekajte nekoliko tjedana prije novog branja. Ako iz nekog razloga niste redovito brali bosiljak, režite listove i stabljike barem svakih šest tjedana kako biste potaknuli grmolik rast.
Bosiljak ne zahtijeva kompliciranu pripremu prije daljnje prerade, a dovoljno ga je samo oprati. Nemojte ga prati pod mlazom vode kako ne biste uništili ili pokidali listiće, umjesto toga, naspite vodu u posudu, uronite bosiljak i isperite nekoliko puta u čistoj vodi. Izvadite na papirnati ručnik ili čistu kuhinjsku krpu i osušite.
Blanširanje bosiljka
Ako planirate zamrznuti svježi bosiljak, svakako se preporučuje blanširati ga kako bi zadržao svoje nutritivne sastojke i boju. U jednom loncu stavite prokuhati vodu, a u drugoj posudi pripremite led s hladnom vodom. U kipuću vodu uronite listove bosiljka na 2 sekunde, odmah ih izvadite i premjestite u hladnu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja. Izvadite nakon 2 sekunde i slažite na papirnati ručnik ili čistu kuhinjsku krpu i ostavite da se potpuno osuši prije daljnje prerade.
Zamrzavanje bosiljka
Bosiljak možete zamrznuti na više načina, od zamrzavanja svježeg lišća koje ste prethodno blanširali, do zamrzavanja bosiljka u maslinovom ulju ili pestu.
Ako želite zamrznuti svježi bosiljak, nakon blanširanja poslažite listove na pladanj obložen papirom za pečenje. Imajte na umu samo da listići bosiljka moraju biti potpuno suhi prije stavljanja u zamrzivač. Zamrzavajte ga u serijama i pazite da se ne preklapaju kako se ne bi zalijepili. Stavite u zamrzivač na pola sata, a nakon toga ih jednostavno premjestite u vrećice ili posudu za zamrzavanje.
Svježi bosiljak možete zamrznuti i u obliku pesta ili vinaigrettea. Ispasirajte 1 žlicu maslinovog ulja i 1 šalicu svježeg bosiljka, premjestite dobiveni pire u posudu za led i zamrznite. Nakon što se pire zamrznuo možete ga izvaditi, premjestiti u vrećice i vratiti u zamrzivač. Tako pripremljen i smrznut bosiljak možete dodavati direktno u juhe ili variva.
Foto: monicore / Pexels
Odgovori