• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
bosiljak

Bosiljak

Objavljeno: 10.12.2020. Autor: Maja Z.

Neovisno o tome želite li zamrznuti bosiljak, pripremiti ga u pireu, osušiti ili uživati u okusima bosiljka u mješavini začina, kraj ljeta je savršeno vrijeme da odlučite kako ćete iskoristiti višak ovih ukusnih listova. Iako je bosiljak moguće uzgajati kod kuće i tijekom cijele godine ga koristiti u svježem obliku, na popisu se nalaze zimnice od bosiljka koje uvijek rado spremamo u naše smočnice.

Osim klasičnih metoda pripreme zimnice od bosiljka, biljku možete i zamrznuti u maslinovom ulju ili napraviti pesto.

Vrste zimnice od bosiljka

U nastavku se nalaze prijedlozi i ideje kako izabrati najkvalitetnije iskoristiti dijelove biljke, kako osušiti bosiljak u kućnoj radinosti, pravilno ga zamrznuti, ali i skladištiti svježeg što duže vrijeme.

  • Pesto
  • Pesto Genovese
  • Pesto od bosiljka
  • Sušeni bosiljak

Priprema bosiljka za zimnicu

Bosiljak koji se bere za sušenje ili daljnju preradu treba brati ujutro, neposredno nakon što se osušila rosa s lišća, a kada su esencijalna ulja na vrhuncu. Stabljike izrežite iznad čvora rasta što će omogućiti da na tom mjestu izraste novo lišće.

Za malu količinu bosiljka beru se samo listovi i to onoliko koliko je potrebno za upotrebu, dok za veće količine i preradu reže se cijela stabljika koja će rezultirati gušćom biljkom koja daje više lišća. Uvijek berite od vrha prema dolje, a ako siječete cijele stabljike, smanjite na trećinu visine biljke. Ako biljku smanjite za trećinu, pričekajte nekoliko tjedana prije novog branja. Ako iz nekog razloga niste redovito brali bosiljak, režite listove i stabljike barem svakih šest tjedana kako biste potaknuli grmolik rast.

Bosiljak ne zahtijeva kompliciranu pripremu prije daljnje prerade, a dovoljno ga je samo oprati. Nemojte ga prati pod mlazom vode kako ne biste uništili ili pokidali listiće, umjesto toga, naspite vodu u posudu, uronite bosiljak i isperite nekoliko puta u čistoj vodi. Izvadite na papirnati ručnik ili čistu kuhinjsku krpu i osušite.

Blanširanje bosiljka

Ako planirate zamrznuti svježi bosiljak, svakako se preporučuje blanširati ga kako bi zadržao svoje nutritivne sastojke i boju. U jednom loncu stavite prokuhati vodu, a u drugoj posudi pripremite led s hladnom vodom. U kipuću vodu uronite listove bosiljka na 2 sekunde, odmah ih izvadite i premjestite u hladnu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja. Izvadite nakon 2 sekunde i slažite na papirnati ručnik ili čistu kuhinjsku krpu i ostavite da se potpuno osuši prije daljnje prerade.

Zamrzavanje bosiljka

Bosiljak možete zamrznuti na više načina, od zamrzavanja svježeg lišća koje ste prethodno blanširali, do zamrzavanja bosiljka u maslinovom ulju ili pestu.

Ako želite zamrznuti svježi bosiljak, nakon blanširanja poslažite listove na pladanj obložen papirom za pečenje. Imajte na umu samo da listići bosiljka moraju biti potpuno suhi prije stavljanja u zamrzivač. Zamrzavajte ga u serijama i pazite da se ne preklapaju kako se ne bi zalijepili. Stavite u zamrzivač na pola sata, a nakon toga ih jednostavno premjestite u vrećice ili posudu za zamrzavanje.

Svježi bosiljak možete zamrznuti i u obliku pesta ili vinaigrettea. Ispasirajte 1 žlicu maslinovog ulja i 1 šalicu svježeg bosiljka, premjestite dobiveni pire u posudu za led i zamrznite. Nakon što se pire zamrznuo možete ga izvaditi, premjestiti u vrećice i vratiti u zamrzivač. Tako pripremljen i smrznut bosiljak možete dodavati direktno u juhe ili variva.

Foto: monicore / Pexels 

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR