• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Džem
  • Marmelada
  • Pekmez
  • Kompot
  • Liker i vino
  • Sok i sirup
  • Umak
  • Namaz
  • Savjeti
bosiljak

Bosiljak

Objavljeno: 10.12.2020. Autor: Maja Z.

Neovisno o tome želite li zamrznuti bosiljak, pripremiti ga u pireu, osušiti ili uživati u okusima bosiljka u mješavini začina, kraj ljeta je savršeno vrijeme da odlučite kako ćete iskoristiti višak ovih ukusnih listova. Iako je bosiljak moguće uzgajati kod kuće i tijekom cijele godine ga koristiti u svježem obliku, na popisu se nalaze zimnice od bosiljka koje uvijek rado spremamo u naše smočnice.

Osim klasičnih metoda pripreme zimnice od bosiljka, biljku možete i zamrznuti u maslinovom ulju ili napraviti pesto.

Vrste zimnice od bosiljka

U nastavku se nalaze prijedlozi i ideje kako izabrati najkvalitetnije iskoristiti dijelove biljke, kako osušiti bosiljak u kućnoj radinosti, pravilno ga zamrznuti, ali i skladištiti svježeg što duže vrijeme.

  • Pesto
  • Pesto od bosiljka

Priprema bosiljka za zimnicu

Bosiljak koji se bere za sušenje ili daljnju preradu treba brati ujutro, neposredno nakon što se osušila rosa s lišća, a kada su esencijalna ulja na vrhuncu. Stabljike izrežite iznad čvora rasta što će omogućiti da na tom mjestu izraste novo lišće.

Za malu količinu bosiljka beru se samo listovi i to onoliko koliko je potrebno za upotrebu, dok za veće količine i preradu reže se cijela stabljika koja će rezultirati gušćom biljkom koja daje više lišća. Uvijek berite od vrha prema dolje, a ako siječete cijele stabljike, smanjite na trećinu visine biljke. Ako biljku smanjite za trećinu, pričekajte nekoliko tjedana prije novog branja. Ako iz nekog razloga niste redovito brali bosiljak, režite listove i stabljike barem svakih šest tjedana kako biste potaknuli grmolik rast.

Bosiljak ne zahtijeva kompliciranu pripremu prije daljnje prerade, a dovoljno ga je samo oprati. Nemojte ga prati pod mlazom vode kako ne biste uništili ili pokidali listiće, umjesto toga, naspite vodu u posudu, uronite bosiljak i isperite nekoliko puta u čistoj vodi. Izvadite na papirnati ručnik ili čistu kuhinjsku krpu i osušite.

Sušenje bosiljka

Suhi bosiljak ima intenzivan okus kad je svjež, ali se brzo razgrađuje, dok osušeni bosiljak uglavnom ima 3 - 4 puta jači okus od svježeg. Listovi imaju visok sadržaj vlage i moraju se brzo osušiti kako bi se spriječilo stvaranje plijesni. Zrak mora slobodno cirkulirati s obje strane lista, a sam proces sušenja jednostavan je način za što duže skladištenje začinskog bilja.

Sušenje bosiljka u dehidratoru

Dehidratori hrane cirkuliraju zagrijan zrak oko hrane koja se suši kako bi bili sigurni da je ravnomjerno osušena. Ova metoda nije izvrsna samo za sušenje biljaka i začina poput bosiljka, već i za sušenje i konzerviranje voća i povrća.

Korištenje dehidratora za sušenje bosiljka jedna je od najprikladnijih metoda i obično se koristi za sušenje veće količine lišća. Složite lišće u jednom sloju na pladanj i uključite dehidrator na najnižu moguću temperaturu. Postupak sušenja može trajati do 4 do 6 sati, ovisno o sadržaju vlage u lišću i o tome kolika je najniža temperatura vašeg dehidratora.

Također provjerite u uputama proizvođača i prilagodite temperaturu.

Sušenje bosiljka u pećnici

Sušenje bosiljka u pećnici prilično je jednostavna metoda i obično traje samo nekoliko sati do jednog dana da bi se postigao željeni rezultati. Svježe ubrane listove operite i poslažite u jednom sloju na pleh od pećnice obložen papirom za pečenje i stavite da se suši na 200°C oko 20 minuta. Pazite da temperatura ne bude previsoka jer bi moglo rezultirati gorkim bosiljkom. Nakon 20 minuta ugasite pećnicu i ostavite bosiljak u pećnici dodatnih 3 - 4 sata.

Sušenje bosiljka u mikrovalnoj

Još jedna jednostavna tehnika sušenja bosiljka je pomoću mikrovalne pećnice. Ovo je možda najbrži način sušenja bosiljka i čuva značajnu količinu izvornog okusa i arome, a najbolje funkcionira ako vam je potrebna mala količina suhog bosiljka odmah i ako imate ograničen prostor za sušenje grančica bosiljka.

S biljke uberite samo nekoliko kvalitetnih listova. Isperite ih kako biste uklonili nečistoću, a zatim papirnatim ručnikom nježno tapkajte po lišću kako biste uklonili suvišnu vlagu.

Stavite lišće na tanjur od mikrovalne obložen papirom za pečenje, a zatim uključite mikrovalnu pećnicu na najvišu temperaturu na 20 - 30 sekundi, okrenite i nastavite sušiti dok se listovi ne počnu uvijati, obično 2 - 3 minute.

Sušenje bosiljka na zraku

Stabljike izrežite na dužinu oko 15 cm i povežite ih u male snopove te objesite vani i sušite na zraku. Oko snopova stavite papirnatu vrećicu sa sitno izbušenim rupicama kako biste spriječili napad kukaca na lišće, a i vrećica će "uhvatiti" suhe komadiće lišća dok otpadaju.

Objesite ih naopako u toplom, dobro prozračenom, suhom prostoru, daleko od izravne sunčeve svjetlosti. Optimalna temperatura bosiljka na zraku je 15 - 20°C.  Jedan od glavnih nedostataka korištenja ove metode sušenja bosiljka je taj što je potrebno približno 2 - 4 tjedna (ovisno o temperaturi) da se biljka potpuno osuši. A ako lišće i dijelovi biljke prije ovog postupka nisu bili potpuno bez vlage, moglo bi doći do razvoja plijesni na lišću, što bi grančice bosiljka učinilo beskorisnima. Također, naći pogodno mjesto u kući za sušenje bosiljka također može biti izazov.

Sušenje bosiljka na suncu

Ova je metoda posebno prikladna u područjima s tropskom klimom, ljeti ili kada se bosiljak suši u velikim količinama. Ubrane listove možete staviti i raširiti na žičanu mrežu ili čistu posteljinu, a zatim staviti na sunce nekoliko dana, ovisno o vremenskim uvjetima.

Na prostirku ili posteljinu možete postaviti nekoliko kamenja kako ju vjetar ne bi odnio, a preko bosiljka stavite gazu kako vjetar ne bi otpuhao i listove bosiljka.

Možda ćete ga trebati i nekoliko puta dnevno premještati kako biste osigurali da lišće dobiva maksimalnu količinu sunčeve svjetlosti. Sušenje na suncu možda nije najprikladniji način sušenja bosiljka, ali je zasigurno energetski najučinkovitiji jer tijekom cijelog procesa koristi samo sunčevu energiju.

Blanširanje bosiljka

Ako planirate zamrznuti svježi bosiljak, svakako se preporučuje blanširati ga kako bi zadržao svoje nutritivne sastojke i boju. U jednom loncu stavite prokuhati vodu, a u drugoj posudi pripremite led s hladnom vodom. U kipuću vodu uronite listove bosiljka na 2 sekunde, odmah ih izvadite i premjestite u hladnu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja. Izvadite nakon 2 sekunde i slažite na papirnati ručnik ili čistu kuhinjsku krpu i ostavite da se potpuno osuši prije daljnje prerade.

Zamrzavanje bosiljka

Bosiljak možete zamrznuti na više načina, od zamrzavanja svježeg lišća koje ste prethodno blanširali, do zamrzavanja bosiljka u maslinovom ulju ili pestu.

Ako želite zamrznuti svježi bosiljak, nakon blanširanja poslažite listove na pladanj obložen papirom za pečenje. Imajte na umu samo da listići bosiljka moraju biti potpuno suhi prije stavljanja u zamrzivač. Zamrzavajte ga u serijama i pazite da se ne preklapaju kako se ne bi zalijepili. Stavite u zamrzivač na pola sata, a nakon toga ih jednostavno premjestite u vrećice ili posudu za zamrzavanje.

Svježi bosiljak možete zamrznuti i u obliku pesta ili vinaigrettea. Ispasirajte 1 žlicu maslinovog ulja i 1 šalicu svježeg bosiljka, premjestite dobiveni pire u posudu za led i zamrznite. Nakon što se pire zamrznuo možete ga izvaditi, premjestiti u vrećice i vratiti u zamrzivač. Tako pripremljen i smrznut bosiljak možete dodavati direktno u juhe ili variva.

Foto: monicore / Pixabay 

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

staklenke zimnice

O nama - Moja Zimnica

Portal Moja Zimnica mala je enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve … [više] about O nama - Moja Zimnica

Zadnje objave

umak od češnjaka

Umak od češnjaka

Češnjak je povrtna kultura koja svakom jelu pruža dodatnu aromu i užitak i mnogima je upravo on … [više] about Umak od češnjaka

kurkuma u prahu

Čaj od kurkume

Iako se kurkuma koristi u mnogim kuhinjama, jako malo ljudi zna da se od nje može pripremati vrlo … [više] about Čaj od kurkume

čaj od komorača

Čaj od komorača

Koromač ili komorač, slatki aniš, morač, janež slatki kopar ili divlja mirodija samo su neki od … [više] about Čaj od komorača

sjemenke kima

Čaj od kima

Kim je poznat kao sastojak jela koji poboljšava probavu i regulira želučane tegobe. Iako ima posebno … [više] about Čaj od kima

čaj od cimeta

Čaj od cimeta

Cimet je začin koji se dobije sušenjem kore cimetovca i kao takav se koristi prilikom priprema jela … [više] about Čaj od cimeta

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Moja Zimnica je mala enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.