• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
bezglutensko brašno u vreći

Brašno bez glutena

Objavljeno: 20.03.2021. Autor: Maja Z.

  • Vrste bezglutenskog brašna
  • Kukuruzno brašno
  • Bademovo brašno
  • Heljdino brašno
  • Kokosovo brašno
  • Rižino brašno
  • Slanutkovo brašno
  • Tapioka brašno
  • Zobeno brašno
  • Sojino brašno
  • Brašno od sirka
  • Amarant brašno
  • Teff brašno
  • Aru prah
  • Brašno od kasave
  • Brašno od tigrovog oraščića
  • Guar guma
  • Brašno od prosa
  • Brašno od kvinoje

Brašno je čest sastojak mnogih namirnica, uključujući kruh, deserte i rezance. Često se koristi i kao sredstvo za zgušnjavanje u umacima i juhama. Većina proizvoda radi se od bijelog ili pšeničnog brašna. Iako ovo mnogima nije problem, osobe s celijakijom, osjetljivošću na gluten ili oni koji izbjegavaju gluten iz drugih razloga, ne bi trebali konzumirati ove dvije vrste brašna.

Naučiti kako koristiti kombinacije brašna bez glutena tajna je uspješnog kuhanja bez glutena. Bezglutensko brašno ima različite okuse, karakteristike, upotrebu i nutritivni sadržaj. Sljedeći opisi vrsta pomoći će vam u odabiru različitih brašna za određene recepte bez glutena i individualne prehrambene potrebe.

Vrste bezglutenskog brašna

Srećom, danas postoji mnogo vrsta brašna bez glutena, svako različitog okusa, teksture i hranjivog sastava, a svaki od njih možete i sami pripremiti kod kuće ovisno o dostupnosti namirnici i biljke.

Kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno je vrlo fino mljevena verzija zrna kukuruza. Radi se od cijele jezgre, uključujući mekinje, klicu i endosperm. Obično se koristi kao sredstvo za zgušnjavanje tekućina, a može se koristiti za izradu tortilja i kruha.

Kukuruzno brašno dolazi u bijelim i žutim sortama, a može se kombinirati s ostalim brašnom bez glutena kako bi se napravilo ukusno tijesto za pizzu.

Recept za kukuruzno brašno >>

Bademovo brašno

Bademovo brašno dobiva se blanširanjem badema u kipućoj vodi kako bi se uklonile ljuske, a zatim se samelju i prosiju u fino brašno. Ovaj omiljeni bezglutenski sastojak ima malo ugljikohidrata i puno zdravih masti i vlakana. Da biste pšenično brašno zamijenili bademovim brašnom, možete to napraviti u omjeru 1: 1, a zatim dodajte još agensa za dizanje (poput praška za pecivo ili sode bikarbone) kako biste sve sastojke prilagodili težini bademovog brašna.

Recept za bademovo brašno >>

Heljdino brašno

Heljda je žitarica, ali nije zrno pšenice i bez glutena je. Pripada obitelji pseudožitarica, skupini žitarica koje se jedu poput žitarica, ali ne pripadaju obitelji trava. Heljdino brašno je bogatog, zemljanog okusa i dobro je za pečenje brzog kruha i kruha s kvascem.

Zbog nedostatka glutena, ima tendenciju mrviti se i da biste napravili kvalitetan proizvod, mora se kombinirati s ostalim vrstama brašna bez glutena poput smeđeg rižinog brašna. Apsorbira puno vlage, zato ga prilagodite tijekom pečenja - tijesto može zahtijevati dodatnu tekućinu. Heljdin kruh od 100% heljdinog brašna također će biti strukturno velik izazov za početnike, pa počnite sa 15 - 25% heljdinog brašna u kombinaciji s AP (višenamjenskim) brašnom. Odlično je za hrskave krekere i kekse.

Recept za heljdino brašno >>

Kokosovo brašno

Kokosovo brašno radi se od suhog kokosovog mesa i nudi blagi okus kokosa. Njegova lagana tekstura daje slične rezultate kao i obično pšenično brašno, ali ne sadrži gluten. Odlično je za pečenje kruha i slastica. Imajte na umu da kokosovo brašno upija puno više vode od običnog ili bademovog brašna.

Recept za kokosovo brašno >>

Rižino brašno

Brašno od smeđe riže dobiva se mljevenjem smeđe riže . Smatra se cjelovitim brašnom i sadrži mekinje, klice i endosperm. Orašastog je okusa i od njega se mogu raditi gusti umaci ili koristiti za pohanje ribe i piletine. Brašno od smeđe riže često se koristi za izradu rezanaca i može se kombinirati s drugim brašnom bez glutena za pripremu kruha, keksa i kolača.

Recept za rižino brašno >>

Slanutkovo brašno

Slanutak pripada porodici mahunarki, a brašno se izrađuje od suhog slanutka i ne sadrži gluten. Poznato je i kao garbanzo brašno, gram brašnao i besan brašno. Orašastog je okusa i zrnaste teksture, a popularan je u bliskoistočnoj i indijskoj kuhinji. Slanutkovo brašno koristi se za izradu falafela, humusa i somuna.

Recept za slanutkovo brašno >>

Tapioka brašno

Tapioka brašno proizvodi se od škrobne tekućine ekstrahirane iz južnoameričkog korijena manioke. Ovo se brašno koristi kao sredstvo za zgušnjavanje u juhama, umacima i pitama i nema prepoznatljiv okus i miris. Također se može koristiti u kombinaciji s drugim bezglutenskim brašnima za pripremu kruha.

Osim ugljikohidrata, tapioka brašno pruža malu prehrambenu vrijednost u obliku vlakana, proteina ili mikroelemenata. Zapravo se smatra inferiornim u odnosu na ostala brašna od cjelovitih žitarica, bez glutena je i često se o njemu misli kao o praznim kalorijama.

Recept za tapioka brašno >>

Zobeno brašno

Zobeno brašno nastaje mljevenjem cjelovite zobi. Daje pečenim proizvodima više okusa od višenamjenskog brašna i rezultira žvakastom teksturom koja se više mrvi. Pečenje s zobenim brašnom vjerojatno će vaš krajnji proizvod učiniti vlažnijim. Zbog nedostatka glutena, neke sastojke trebat će prilagoditi kako bi se stvorila lagana i pahuljasta peciva.

Recept za zobeno brašno >>

Sojino brašno

Sojino brašno je prirodno bogat bjelančevinama i mastima, ali je dostupan kao prerađeni, nemasni nemasni proizvod. Blijedo je žute boje i pomalo zrnastog, jakog okusa. Dodaje vlagu i teksturu pečenim proizvodima i brzo poprima smeđu boju. Soja je uvrštena u osam najčešćih alergena na hranu, zajedno s mlijekom, jajima, pšenicom, kikirikijem, orašastim plodovima, ribom i školjkama. Brašno od amaranta ili sirka su mu odlična zamjena u većini recepata koja zahtijevaju bezglutensko brašno.

Brašno od sirka

Sirkovo brašno izrađuje se od drevnih žitarica koje se uzgajaju više od 5.000 godina. Zrno je prirodno bez glutena i smatra se petom najvažnijom žitaricom na svijetu.

Ima svijetlu boju i teksturu, kao i blag, slatkast okus. Smatra se teškim ili gustim brašnom, često se miješa s drugim brašnima bez glutena ili se koristi u receptima za koje je potrebna mala količina brašna.

Amarant brašno

Poput heljde, i amarant se smatra pseudožitaricom, skupinom od više od 60 žitarica koje su se nekad smatrale glavnom hranom u civilizacijama Inka, Maja i Asteka. Amarant ima zemljani, orašast okus i nastoji poprimiti okus ostalih sastojaka. Može zamijeniti 25% pšeničnog brašna, ali treba ga kombinirati s drugim brašnom prilikom pečenja. Idealno je za izradu tortilja, kora za pite i kruha.

Teff brašno

Teff (ili tef) je najmanje zrno na svijetu i veličine je 1/100 zrna pšenice. Raznih je boja, od bijele i crvene do tamno smeđe. Svijetle boje imaju blagi okus, dok su tamnije nijanse zemljanog okusa. Od teff brašna tradicionalno se priprema injera, fermentirani etiopski kruh nalik na kiselo tijesto. Danas se koristi i za pripremu alačinki, kruha i grickalica. Može se zamijeniti za 25 - 50% pšeničnog ili višenamjenskog brašna.

Aru prah

Aru brašno ili aru prah je rjeđi prah bez glutena i bez zrna. Napravljen je od škrobne tvari ekstrahirane iz tropske biljke poznate kao Maranta arundinacea. Svestrano je brašno i može se koristiti kao zgušnjivač ili miješati s brašnom od badema, kokosa ili tapioke za recepte za kruh i deserte. Ako želite prhke, hrskave proizvode, koristite ga samostalno.

Brašno od kasave

Kasava je škrobni korijen ili gomolj porijeklom iz Južne Amerike. Također je poznat kao juka. Za razliku od brašna od tapioke, koje se izrađuje od škrobne tekućine ekstrahirane iz korijena manioke, kasava brašno nastaje ribanjem i sušenjem cijelog korijena. Ovo brašno nema glutena, žitarica i orašastih plodova.

Brašno od tigrovog oraščića

Unatoč svom imenu, brašno od tigrovog oraščića se ne radi od orašastih plodova. Tigrovi oraščići su malo korjenasto povrće koje raste u sjevernoj Africi i na Mediteranu. Ima slatkast i orašast okus koji dobro funkcionira u pečenim proizvodima. Njegova slatkoća omogućuje smanjenje količine šećera u receptima.

Imajte na umu da je nešto grublje od bijelog brašna i vjerojatno rezultira proizvodima s više teksture. Najsličnije je bijelom brašnu i lako se koristi u receptima koji zahtijevaju višenamjensko brašno. Neutralnog je okusa i lako je probavljiv. Također ima manje kalorija od kokosovog ili bademovog brašna. Novije je bezglutensko brašno na tržištu i malo je tvrtki koje ga proizvode.

Guar guma

Guar guma potječe od sjemena biljke slične grahu (mahunarke), koja se ponekad naziva i indijanskim drvetom. Bogat je topivim vlaknima i poput ksantanske gume, pažljivo ju morate mjeriti za korištenje u receptima bez glutena ili ćete u konačnici dobiti teško i žilavo pecivo. Guar guma je proizvod bogat vlaknima i bez glutena je zbog čega je idealan za celijakičare.

Brašno od prosa

Smatra se da je ovo sićušno zrno najstarije žito koje ljudi konzumiraju. Proso je važan izvor lako probavljivih proteina, vitamina i minerala za milijune ljudi u Africi, Aziji i Indiji. Svježe mljeveno proso izgleda poput žute kukuruzne krupice i dodaje lagan, slatkast okus i pomalo mrvičastu teksturu pečenim proizvodima. Proso od cjelovitih žitarica kuhajte poput riže, koristite kao hranjivu žitaricu za doručak nalik grizu ili kao zamjenu za rižu i ječam u receptima za pilaf i tabbouleh. Dodajte male količine prosenog brašna u recepte bez glutena kako biste poboljšali kvalitetu namirnice i konačnog proizvoda.

Brašno od kvinoje

Kvinoja je visokokvalitetni izvor proteina koji ne sadrži gluten. Ovo drevno žito bilo je glavni izvor hrane za civilizaciju Inka prije tisuće godina. Dostupno je cijelo, u sjemenkama, pahuljicama i brašnu. Sjeme se može koristiti za zamjenu riže i ječma u receptima za pilaf, kus-kus i juhu. Kvinoja pahuljice mogu se koristiti kao zamjena za valjanu zob.

Kvinoja brašno ima pomalo jak, gorak okus, može se koristiti u malim količinama u receptima bez glutena. Prije kuhanja ili pečenja, cijelu sjemenku kvinoje treba temeljito isprati hladnom vodom kako bi se uklonio gorak okus prirodnog sloja koji se nalazi na sjemenu kvinoje.

Foto: Olga Kudriavtseva / Unsplash

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Zadnje objave

domaća vegeta

Vegemiks - mješavina povrća i začina

Vegemiks se koristi kao dodatak jelima i domaća je inačica kupovnih začina poput Kotanyi ili Kania, … [više] about Vegemiks - mješavina povrća i začina

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR