• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Džem
  • Marmelada
  • Pekmez
  • Kompot
  • Liker i vino
  • Sok i sirup
  • Umak
  • Namaz
  • Savjeti
breskve

Breskva

Objavljeno: 14.08.2020. Autor: Maja Z.

Zimnica od bresaka je, uz jabuku, redoviti stanovnik polica u ostavi ili podrumu u većini domova. Uživanje u sočnim i ukusnim plodovima breskve sada je moguće i tijekom zime.

Vrste zimnice od bresaka

Od pekmeza i džemova do sokova i kompota, u nastavku se nalaze jednostavni načini za pripremu domaće slatku zimnice od bresaka.

  • Džem od bresaka
  • Kompot od bresaka
  • Liker od bresaka
  • Marmelada od bresaka
  • Pekmez od bresaka
  • Sok od bresaka

Priprema bresaka za zimnicu

Za konzerviranje i pripremu zimnice od breskvi koristite zrele, ali još uvijek čvrste plodove, dok su mekše breskve su bolje za pekmez ili dehidraciju. Ono što je važno kod bresaka je da nakon guljenja ili rezanja breskve posmeđe, pa morate biti brzi. Čak i ako ih pošpricate limunom, postoji mogućnost da će poprimiti smeđu boju.

Najčešći način pripreme breskvi za zimnicu je konzerviranje cijelih plodova - kompot. Priprema je prilično jednostavna, a okusi su ovom metodom potpuno sačuvani. Sve što trebate napraviti je oguliti breskve, poslagati u staklenke i zaliti sirupom.

Uz marmeladu, pekmez, džem i kompot, još jedan način za dobru iskoristivost zrelih breskvi je priprema domaćeg soka ili sirupa od bresaka. Rashlađen,uživat ćete u svakom gutljaju i njegovom okusu.

Sušenje bresaka

Dehidracija je najjednostavniji način za sušenje breskvi, a možete sušiti sve što ne možete lako poslagati u staklenke ili breskve koje su premekane za konzerviranje ili natučene. Također možete osušiti cijele polovice breskve s kožom (poput komercijalno osušenih breskvi), ali ovakav način zahtjeva puno dulju dehidraciju, najčešće preko noći, a gotove kriške su lagane i nisu "gumenaste". Sušite ih na 57 - 60°C otprilike 8 - 12 sati dok ne postanu "kožasti". Vrijeme sušenja ovisi o debljini krišti bresaka. Preporučuje se korištenje mrežastih umetaka za dehidrator jer su breskve ljepljive i teško ih je izvaditi iz pladnjeva bez dodatnog mrežastog ili silikonskog umetka.

Sušene breskve možete skladištiti u hermetički zatvorenoj posudi, izvan izravne sunčeve svjetlosti. Ako imate puno suhog voća, zatvorite ga u staklenke s vakuumskim poklopcem. Od suhih bresaka ćete imati izvrstan snack, a mogu se dodati i domaćim granolama ili mješavinama voća i orašastih plodova.

Ako nemate dehidrator, možete koristiti pećnicu. Samo slijedite gornje korake za pripremu breskvi, i ako ne želite da vam porumene ili posmeđe, namačite ih u otopini vode i limuna. Temperaturu pećnice namjestite na 50°C dok ne pripremite breskve. Na tepsiju pećnice stavite papir za pečenje i slažite kriške breskve u jednom sloju i sušite otprilike 6 sati ili dok voće potpuno ne izgubi vlagu. Preporučujemo da ostavite vrata pećnice malo odškrinuta kako bi vlaga mogla izlaziti (stavite kuhaču između kako bi ostavili malo otvoreno)

Blanširanje bresaka

Prije konzerviranja bresaka (pripreme slatkih namaza, pekmeza, džemova, marmelada, zamrzavanja ili sušenja) breskvama je potrebno ukloniti kožicu zbog čega se toplo preporučuje blanširanje. Blanširanje je najjednostavniji i najlakši način za prirodno odvajanje kožice od mesa ploda. Za uklanjanje kožica možete koristiti nož ili gulilicu, ali blanširanje je puno lakše.

Proces blanširanja je isti kao kod rajčice - zarežite slovo X na jednom kraju breskve, uronite u kipuću vodu 3 - 5 minuta (dok se kožica na mjestu X ne počne odvajati), a zatim iz kipuće u hladnu (ledenu) vodu kako bi se zaustavilo kuhanje te ostavite da se potpuno ohlade. Nožićem povucite kožicu na mjestu X i ogulite. Ako dodate limunov sok u kipuću vodu spriječit ćete da breske poprime smeđu boju. Na litru vode dodajte 2 žlice limunovog soka ili 1 malu žličicu limunske kiseline.

Zamrzavanje bresaka

Zamrzavanje je jedan od najjednostavnijih načina očuvanja breskvi. Kao i kod ostalih metoda, počinje guljenjem breskve. Nakon guljenja narežite ih na kriške i uronite u zakiseljenu vodu kako bih spriječilo da poprime smeđu boju i dobro ocijedite.

Na tacnu koja vam stane u zamrzivač stavite silikonsku podlogu ili papir za pečenje i rasporedite kriške breskve u jednom sloju. Zamrznite ih, a zatim premjestite u vrećice ili posude za zamrzavanje. Ponavljajte proces dok ne zamrznete sve breskve. Ako imate puno bresaka koje želite zamrzavati, blanširajte samo onoliko koliko ćete u toj turi staviti u zamrzivač kako vam ostatak ne bi dugo stajao i "čekao" svoj red na zamrzavanje.

Foto: Couleur / Pixabay

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

staklenke zimnice

O nama - Moja Zimnica

Portal Moja Zimnica mala je enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve … [više] about O nama - Moja Zimnica

Zadnje objave

ljutenica

Ljutenica

Ljutenica neke podsjeća na ljuću verziju ajvara dok neki tvrde da više sliči na pinđur. Ipak moramo … [više] about Ljutenica

domaća majoneza

Majoneza

Majoneza je namaz koji se pravi od žumanjka jajeta i ulja te je neizostavan dodatak sendvičima, ali … [više] about Majoneza

kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno

Kao što mu i sam naziv govori kukuruzno brašno nastaje mljevenjem zrna kukuruza. U prošlosti se … [više] about Kukuruzno brašno

kokosovo brašno

Kokosovo brašno

Brašnom se inače smatra proizvod koji se proizvodi od žitarica, ali kada je riječ o kokosovu brašnu … [više] about Kokosovo brašno

narezane tikvice

Čips od tikvica

Postoje razne varijante prirodnih čipseva od raznih listova i gomolja biljaka, ali čips od tikvica … [više] about Čips od tikvica

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Moja Zimnica je mala enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.