Brusnica je višegodišnja kultura koja se od davnina koristi za pripremu ljekovitih napitaka i ukusnih namaza. Iako trpkog i kiselkastog okusa omiljeno je bobičasto voće koje često odabiremo za pripremu slatke zimnice.
Vrste zimnice od brusnica
U nastavku se nalaze ideje, prijedlozi i recepti kako iskoristiti brusnicu na najbolji mogući način i što duže sačuvati njenu ljekovitost i okus.
Priprema brusnica za zimnicu
Ako ste poželjeli nekad nešto učiniti za svoje zdravlje konzumirajući samo zdrave namirnice i super hranu, zasigurno ste probali brusnice, illi barem čuli o ovim malim bobicama koje čine čuda za naše zdravlje. Pune antioksidansa i hranjivih vitamina poput vitamina C tek je nedavno stekla svoju popularnost u modernom društvu i postala opsesija svim ljubiteljima pripreme zimnica.
Iako većina voća gubi svoja hranjiva svojstva dugim kuhanjem, ukuhavanjem i izlaganjem visokim temperaturama, brusnica je jedno od voćki koje minimalno gubi svoja svojstva zbog čega se rado prerađuje u slatke zimnice.
Na našem tržištu se mogu pronaći razni proizvodi od brusnice koja se sada uzgaja diljem Hrvatske, poput čaja ili soka, ali bobice se mogu jesti i svježe. Potrebno je samo zadržati kontrolu i ne pojesti ih previše. S obzirom na to da se svježe konzumiraju u jako malim količinama (otprilike 200 - 300 g dnevno), često nam ostaju ovi sitni plodovi čiju svježinu želimo zadržati tijekom cijele godine.
Zbog toga se brusnica može ukuhati kao rakija, liker, vino, kompot, sirup, sok, marmelada, osušiti ili zamrznuti. Hladno cijeđen sok je dovoljno popiti jednu čašu dnevno, i to natašte, a za jednu čašicu rakije dnevno vjeruje se da će "otjerati" svaku bolest. Ova vjerovanja nisu posve znanstveno utemeljena (iako je ljekovitost brusnice znanstveno dokazana), no njena konzumacija u bilo kakvom obliku je i više nego dobrodošla.
Dozrijevanje brusnica
U prošlosti su se koristili posebni trikovi za sušenje brusnica. Bobice su se sakupljale u rujnu i listopadu, i bile razbacane u tankom sloju negdje na nekom suhom mjestu i, takoreći, zaboravljene gdje su same sazrijevale. Sposobnost brusnica da ne propadnu i dugo zadržavaju svježinu ovisi o postotku organskih kiselina koje sadrže bobice. Što je bobica kiselija, duže se može skladištiti. Da bi dozrele same, potrebno ih je u tanke slojeve položiti na čist ručnik u pletene košare ili kutije. Imajte na umu da bobice moraju biti samo malo nezrele, ne potpuno bijele, inače dozrijevanje neće imati smisla.
Košara ili kutija s bobicama se ostavlja na sobnoj temperaturi gdje će u takvim uvjetima sazrijeti u roku tjedna dana, maksimalno 2 tjedna. Nakon toga ih možete dugoročno skladištiti. Ako želite da brusnice brže dozriju, stavite zrelu jabuku ili zrelu rajčicu u košaru ili kutiju i proces dozrijevanja će ići brže zahvaljujući plinu etilenu koje jabuka i rajčica ispuštaju.
Sušenje brusnica
Brusnice se mogu sušiti u pećnici ili u dehidratoru. Prije toga je bobice važno oprati i osušiti. Perite ih natapanjem u vodi gdje će se bobice i sve grančice i listići dignuti na površinu, uklonite sve osim bobica i polako ih vadite na čist ručnik i osušite. Ako ih kratko prokuhate u sirupu prije sušenja, dobit ćete još ukusnije sušene brusnice.
Plodove prelijte prokuhanim, vrućim sirupom pripremljenim dodavanjem omjera šećera i vode 1:1 (na 500 ml vode 500 g šećera) i ostavite da stoje u sirupu 6 sati. Procijedite ih, sirup ponovno prokuhajte i dodajte u brusnice, ostavite da stoje još 6 sati. Procijedite brusnice i stavite na lim za pečenje (koristite papir za pečenje kako se tijekom sušenja ne bi zalijepile).
Nakon što se prirodno posuše na sobnoj temperaturi, stavite ih u pećnicu na temperaturu od 50°C dok se potpuno ne osuše. Osušene brusnice su gotove kad su "elastične", ali ne i ljepljive. Tako sušene brusnice mogu se skladištiti i čuvati do 3 godine te koristiti za preradu u žele i kompot.
Isti proces sušenja aplicirajte i za sušenje u dehidratoru, ali preporučujemo da prvo pročitate upute proizvođača dehidratora koji imate za informacije o vremenu sušenja bobica. Osim plodova, sušiti možete i listove brusnice od kojih se priprema čaj.
Blanširanje brusnica
Blanširanje brusnica nije potrebno, no prije sušenja i zamrzavanja ih možete kratko blanširati u kipućoj vodi 1 minutu. Prije blanširanja, brusnice je potrebno dobro oprati i očistiti od grančica i listića natapanjem u vodi. Blanširati brusnice također možete i u slatkom sirupu, proces koji smo opisali u postupku sušenja brusnica, a kojim ćete dobiti još ukusnije i slađe bobice.
Zamrzavanje brusnica
Zamrzavanjem brusnica se postiže gubitak vitamina, što će se neizbježno dogoditi kod drugih metoda čuvanja brusnica. Brusnice lagano operite (natopite) u hladnoj vodi. Budite nježni i oprezni. Na vrhu će isplivati bobice i grančice, listići, pa ih uklonite.
Polako vadite brusnice iz vode ponovno provjeravajući da vam nije zaostala koja grančica ili listić, stavljajte na čist ručnik i ostavite da se osuše. Važno je da su brusnice potpuno suhe jer će kapljice vode na njima prilikom zamrzavanja uzrokovati da se zalijepe.
Suhe i čiste brusnice pakirajte u vrećice i stavite u zamrzivač u dio za brzo zamrzavanje. Pakirajte male količine brusnica kako bi se količinski mogle što prije zamrznuti, a i pomaže kod odmrzavanju jer brusnice ne podnose opetovano zamrzavanje. Zamrznute brusnice možete koristiti za pripremu želea, marmelada, pekmeza, džemova i sirupa za palačinke.
Foto: Alyrat / Pixabay
Odgovori