Prepun ukusne aronije koja pospješuje vaš imunološki sustav, ovaj čaj zagrijava vaše tijelo, jača imunološki sustav i također je predivnog okusa! Sigurno su ga vaše bake pripremale već dugi niz godina i svake godine radile novu seriju sušene aronije namijenjene samo za čaj. A ako imate zamrznutu aroniju u zamrzivaču, ugrijte ju na štednjaku i popijte topao aromatičan čaj.
Čaj od aronije možete pripremiti od sušenih bobica ili suhog lišća koje se samelje ili sitno nareže. Sušena aronija ima trpki okus koji se dobro kombinira sa slatkom i slanom hranom. Organska sušena aronija može se dodavati sokovima, vinima, čajevima i drugim pićima. Pustite ih da se pretvore u domaći biljni čaj kako bi im uklonili prirodni trpki okus.
U nastavku vam donosimo sve što trebate znati o sušenju aronije za čaj, karakteristikama, važnim savjetima, isprobanim domaćim receptima, kao i same činjenice o ljekovitosti ove podcijenjene biljke.
Karakteristike aronije
Aronija je jedno od najmanje poznatog bobičastog voća. Do nedavno nepopularne, otkrivanjem njihovih ljekovitih svojstava, brzo su dobile titulu superhrane. Kod nas se uzgajaju 3 vrste aronije: ljubičastoplodna, crnoplodna i crvenoplodna.
Crvenoplodna aronija može narasti 2 - 6 m u visinu s plodom crvene boje veličine 4 - 10 mm. Otporna je na zimske uvjete, no često se koristi u pripremi zimnica. Crnoplodna aronija je manja sorta čije stablo može narasti nešto manje od 1 m. Plod je u početku izrazito crvene boje, no kako dozrijeva tako poprima crnu boju i veličine je 6 - 9 mm. Ljubičastoplodna aronija se smatra posebnom vrstom, dok ju neki botaničari i znanstvenici klasificiraju kao hibrid crvenoplodne i crnoplodne aronije. Plod je tamnoljubičaste do crne boje, širok od 7 do 10 mm. Ljubičastoplodna aronija cvjeta od travnja do srpnja.
Plodovi aronije dolaze u obliku bobica i nisu jestive svježe, osim od crvenoplodne aronije. Razlog je njihova velika gorčina, no zato se često koriste u pripremi kompota, likera, vina, džemova, sirupa i čaja. Često se koriste i kao prirodna boja i začin u mnogim jogurtima i pićima.
Sušenje aronije
Sušenje aronije nije komplicirano, a možete ih osušiti u dehidratoru, pećnici, pa čak i na zraku. Uvijek odaberite čvrste i zrele bobice, kao i zdravo lišće, a možete pomiješati i više vrsta bobičastog voća, samo pripazite da se vrijeme dehidracije ne razlikuje i uklonite one koje su već osušene dok se ostatak ne završi. Bobice se suše u dehidratoru, pećnici i na suncu, dok se lišće suši samo na zraku.
Sušenje aronije u dehidratoru
Operite aroniju i ostavite u cjedilu da se potpuno osuši. Možete ih izvaditi i raširiti na ručnik i ostaviti na sobnoj temperaturi da vlaga od pranja ispari. Pokušajte odabrati komade slične veličine kako biste osigurali ujednačen postupak sušenja. Kako biste sačuvali prirodnu boju bobica, pošpricajte ih limunovim sokom ili zakiseljenom vodom (na 1 litru vode dodajte 1 šalicu soka od limuna).
Kada su se bobice osušile, poslažite na pladanj bobice u jednom sloju. Nemojte pretrpati, jer će vam sušenje trajati duže. S druge strane, pokušajte što više bobica osušiti kako ne biste trošili puno struje. Za najbolje rezultate sušite bobice aronije na 58°C. Obavezno proučite upute proizvođača dehidratora i prilagodite temperaturu.
Tijekom postupka nekoliko puta premjestite pladnjeve u dehidratoru kako biste osigurali da se svaki pladanj ravnomjerno suši. Provjerite jesu li bobice u potpunosti dehidrirane - ako nisu i ako u njima ostane vlage, mogu brzo popljesniviti i pokvariti se.
Sušenje aronije u pećnici
Sušenje aronija u pećnici zahtijevaju gotovo nula napora - samo ih rasporedite na lim za pečenje na koji ste prije stavili papir za pečenje i stavite u pećnicu. Borovnice, kupine, maline, pa čak i jagode (koje tehnički uopće nisu bobičasto voće ) mogu se dehidrirati u pećnici, a aronija nije iznimka. Prilagodite temperaturu na najnižu temperaturu, otprilike 55°C i sušite 10 sati. Povremeno pogledajte i okrenite ako je potrebno. Vrijeme sušenja možete smanjiti na 6 - 8 sati povećanjem temperature na 60°C, samo ih je potrebno češće provjeravati i okretati. Kada su osušene, ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi i spremite u staklenke s hermetičkim poklopcem.
Sušenje aronije na suncu
Ako živite na području gdje je minimalna vlaga zraka, onda svakako imate mogućnost sušenja aronije na zraku i suncu. Za ovaj način sušenja, morat ćete ubirati plodove s peteljkom. Operite ih i osušite. Uzmite čvršći konac zavežite prvi kraj za peteljku i nastavite nizati grozdove aronije sve dok ih ne potrošite. Preko aronije lagano zavežite tanku gazu kako ih ptice ne bi pojele i da ne onemogućite pristup kukcima. Objesite na sunčano mjesto sa strujanjem zraka i ostavite dok se bobice potpuno ne osuše. Ako su noći vlažnije, obavezno ih unesite unutra, i ujutro odmah iznesite ponovno na sunce. Vrijeme sušenja ovisi o temperaturi, veličini bobica i strujanju zraka.
Sušenje lišća aronije na zraku
Lišće povežite koncem ili poslažite na mrežasti pladanj i ostavite da se potpuno osuše na zraku. Kada je lišće suho primijetit ćete po tome da se lišće "mrvi".
Domaći čaj od aronije
Najtradicionalniji način konzumacije čaja je svakako kombinacija suhog voća prelivena kipućom vodom. Aroniju je potrebno prvo osušiti, a zatim koristiti za pripremu čaja. Po želji dodajte šećer ili med. Sastojci u receptu su dovoljni za jednu šalicu toplog čaja.
Sastojci
- prtsothvat sušene aronije
- 200 ml kipuće vode
Postupak
- Ako imate infuzor, stavite prstohvat aronije u njega, no ako nemate, stavite aroniju u šalicu.
- Prokuhajte 200 ml vode i prelijte aronije i ostavite da stoji 7 - 10 minuta, ovisno o tome volite li jači okus aronije ili slabiji.
- Ako ne koristite infuzor i ne želite pojesti bobice aronije, procijedite čaj kroz sitno cjedilo ili gazu u drugu šalicu.
- Po ukusu dodajte šećer ili med i popijte čaj dok je topao.
Ledeni čaj od aronije
U čaju možete uživati i tijekom vrućih ljetnih mjeseci. A ako vam treba malo osvježenja u kojem možete uživati na suncu, ovaj ledeni čaj od aronije je super ukusan i jednostavan za napraviti. Po želji možete dodati 2 vrećice zelenog ili crnog čaja. Od sastojaka navedenih u receptu dobit ćete otprilike 1,5 l čaja.
Sastojci
- 1,2 l vode
- 200 g šećera
- 75 g limunovog soka
- 1,8 kg aronije
Postupak
- Prokuhajte vodu i dodajte šećer i limunov sok.
- Kada voda dosegne temperaturu od 80°C, dodajte aroniju i pustite da se kuha 7 minuta.
- Ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak i pustite da se hladi najmanje 3 sata.
- Dodajte kockice leda i popijte rashlađenog
Čaj od aronije i bazge
Začinjeni čaj od aronije i bazge vrlo je jednostavan za napraviti, a možete koristiti aroniju kupljenu u trgovini ili bobice divlje aronije. Također možete koristiti i smrznute bobice, samo ih pustite da se djelomično odmrznu prije nego što ih pokušate propasirati u blenderu. Ovaj čaj od aronije možete čak i zamrznuti. U hladnjaku ga možete držati najmanje tjedan dana, a u zamrzivaču nekoliko mjeseci.
Sastojci
- 1/2 šalice sušenih bobica bazge
- 1/2 šalice sušenih bobica aronije
- 6 šalica filtrirane vode
- 1/2 šalice sušene kore naranče
- 1/2 šalice sušenog šipka
- 10 klinčića
- 1 žlica sušene kore cimeta
- 1 žlica suhog korijena đumbira
- 1/3 šalice jabučnog octa
- 1 šalica cvjetnog meda
Postupak
- U loncu na štednjaku prokuhajte 6 šalica filtrirane vode, 1/2 šalice bobica aronije, 1/2 šalice bazge i sve suho bilje.
- Kad začinsko bilje i bobičasto voće ponovno prokuhaju, kuhajte još 30 minuta ili dok se tekućina ne smanji na pola.
- Procijedite bobice i bilje iz smjese kroz sitno cjedilo ili gazu pazeći da pažljivo uklonite sve komadiće.
- Kad ste procijedili ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Nakon što se smjesa ohladila na dodir i više nije vruća, dodajte 1/3 šalice jabučnog octa i 1 šalicu meda.
- Dobro promiješajte da se spoje med i ocat. Čuvajte u hladnjaku za svakodnevnu upotrebu.
- Kada želite piti čaj, stavite 1 žličicu smjese i prelijte s 200 ml kipuće vode. Promiješajte i ostavite da stoji 10 minuta. Popijte toplo.
Čaj od lišća aronije
Čaj možete napraviti i od sušenog lišća aronije koje ste prethodno osušili. Okus nije "voćni" kao kod bobica, no svakako je zdrav i doprinosi zaštiti imunološkog sustava. Količina sastojaka navedena u receptu dovoljna je za jednu šalicu čaja. Dnevno se preporučuje popiti maksimalno tri šalice ovako pripremljenog čaja.
Sastojci
- 1 žlica suhog, sjeckanog lišća aronije
- 200 ml kipuće vode
- 1 žl meda
Postupak
- Ako ste sušili cijele listove aronije, nožem isjeckajte par listova i stavite 1 punu veliku žlicu sjeckanog lišća i šalicu i prelijte vodom. Ako imate infuzor, stavite lišće u njega.
- Prokuhajte 200 ml vode, prelijte preko listića i ostavite da stoji 10 minuta.
- Ako ste koristili infuzor, izvadite ga, no ako ste listiće stavljali u šalicu, procijedite čaj kroz sitno cjedilo ili gazu.
- Dodajte žlicu meda i popijte ga toplog.
Ljekovitost čaja od aronije
Iako mnogi uživaju u sušenim aronijama zbog svog trpkog okusa, voće je također nutritivno korisno. Aronija sadrži tri puta snažniji udio antioksidansa od borovnica i visoku koncentraciju antocijana koji imaju snažna protuupalna svojstva i nude brojne zaštitne prednosti.
Mnogi dijabetičari koriste aroniju za regulaciju šećera u krvi, a studije pokazuju da mogu biti korisne u smanjenju težine i kolesterola. Iako su potrebne daljnje studije kako bi se uočile mnoge druge zdravstvene koristi kod ljudi, ono što je poznato je da organske suhe aronije također sadrže dobar izvor vlakana i mnoge vitamine, uključujući vitamine C, A i E, beta-karoten i folate.
Uzgoj aronije
Ako želite sami uzgajati aroniju u svom dvorištu ili na balkonu, svakako možete. Najbolje vrijeme za sadnju aronije je jesen i to koristeći dvogodišnje sadnice. Kvalitetne sadnice imaju dobro razvijen korijen koji ima od 3 do 5 izdanaka. Obično se aronija uzgaja kao grm, ali može se uzgojiti i kao drvo, ovisno koliko slobodnog mjesta imate za smjestiti aroniju. Razmak između redova trebao bi biti 3 - 4 m dok bi se između biljaka trebalo ostaviti 1,5 - 2 m (ako planirate sadnju više sadnica).
Aronija se sadi na dubinu od 20 cm u jame koje imaju promjer 30 cm. Kako joj se ne bi zaklonila potrebna svjetlost aronija se sadi na mjestima gdje nema visokih zidova ili drveća. Lako se održava jer ne zahtijeva mnogo intervencija te je otporna na štetočine i bolesti pa ju je iz tog razloga veoma lako uzgojiti organski.
Preporučuje se preorati zemlju dva puta u sezoni jer će se tako spriječiti razvoj korova, a zemlja će se obogatiti humusom. Vrlo je važno pripaziti na razvoj korova u prve 2 godine. U to vrijeme se plijevi ručno, a nakon toga biljka će dovoljno ojačati i ugušit će većinu korova.
Berba
Prva berba aronije može se obaviti u trećoj godini uzgoja, a prinos bi trebao biti od 0,3 do 0,5 kg aronije po grmu. Od pete do osme uzgojne godine rodnost se povećava i moguće je očekivati prinos i do 10 kg bobica na jednom grmu. Od devete do petnaeste godine rodnost se može povećati i na 15 kg po grmu. Iako dozrijevanje ovisi najviše o vremenskim uvjetima, bobice aronije najčešće dozru krajem kolovoza, a dozrijevanje može varirati i do 2 tjedna.
Sve se bobice aronije beru odjednom, a najbolji pokazatelj zrelosti aronije je peteljka koja drži bobicu. Peteljka mora biti svjetlo crvene boje jer je to znak da bobice imaju dovoljnu količinu šećera i pigmenta te da nisu više gorke. Bobice aronije su gorke samo kada nisu dovoljno zrele.
Za berbu je jako važno odabrati povoljan dan, a to je veoma bitno kod strojnog branja jer se samo potpuno zrele bobice mogu lako odvojiti od peteljke. Ručno branje je težak posao i provodi se samo na nasadima gdje grmovi još nisu postigli maksimalnu veličinu ili gdje su premali da bi se brali kombajnom.
Čuvanje i skladištenje
Kada dehidrirate aroniju, vidjet ćete kako se boja pojačava, a okus koncentrira, upravo to želite što duže zadržati. Sušene bobice čuvajte u staklenkama u hladnjaku ako planirate zadržati zalihu tijekom zime - na taj će način dulje ostati svježe, a ako ih planirate relativno brzo upotrijebiti, možete ih spremiti i u kuhinjski ormarić.
Foto: Goran Horvat / Pixabay
Zimnica od aronije
Odgovori