• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
čaj od borovnice

Čaj od borovnice

Objavljeno: 19.03.2021. Autor: Isabell Janjanin

  • Borovnica za preradu
  • Berba i kupovina
  • Sušenje ploda borovnica
  • Recepti za čaj od borovnice
  • Čaj od listova borovnice
  • Čaj od ploda borovnice
  • Čuvanje i skladištenje
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Čaj je vrlo ljekovito piće i ukusno piće, posebno ako dodamo žličicu meda i malo limunovog soka. Možete ga kupiti u trgovinama ili pripremiti vlastiti domaći čaj npr. od cvjetova, lišća određenih biljaka ili plodova. Čaj od borovnice vrlo je ukusan i također ljekovit. Možete ga pripremiti u vlastitoj kuhinji od svježih ili sušenih plodova ili od listova biljke. Obje varijante iznimno su ljekovite. U nastavku donosimo recepte.

Karakteristike borovnice

Borovnica je višegodišnji grm koji pripada porodici Vaccinium. Pripada bobičastom divljem voću, porijeklom je iz Amerike, a danas se uzgaja diljem svijeta. U Hrvatskoj, ovaj listopadni grm može se pronaći u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Upravo zbog svoje ljekovitosti, raznolike upotrebe i fenomenalnog okusa, borovnica je mnogima omiljeno sezonsko voće.

Borovnica rastom formira grm srednje veličine, može narasti do 60 cm u visinu. Ima plitak korijenov sustav i drvenast izdanak koji se obično razvija iz pupoljka. Listovi su blago eliptičkog oblika i zelene boje. Cvjetovi borovnice sadrže tučak i prašnike, bijele su boje i zvonastog oblika. Plod je okruglog oblika, ljubičasto-crne boje. Promjera su 5 - 10 mm te imaju slatko-kiseli okus. Proces sazrijevanja plodova razlikuje se kod svake sorte i samim uvjetima u kojima je biljka rasla, otprilike od svibnja do srpnja. Bogati su željezom i raznim vitaminima te se pretežito koriste u prehrambenoj industriji.

Biljka je otporna na zimu, može podnijeti temperature do -25°C. Potrebna joj je vlaga i često navodnjavanje, tlo na kojem raste ne smije presušiti. Odgovaraju joj topla i osunčana područja. Velika prednost borovnice od ostalih bobičastih voća je to što ona ne privlači razne nametnike i biljne bolesti.

Borovnica za preradu

Postoji velik broj sorti borovnice, a za čaj možete koristiti bilo koju vrstu. Sorte se međusobno razlikuju po veličini i boji ploda te prema vremenskom razdoblju sazrijevanja. U nastavku donosimo najpopularnije sorte koje možete pronaći u našim krajevima.

Duke

Duke je jedna od najpopularnijih sorti diljem svijeta. Plod je okruglog oblika i lijepe tamne boje te slatkastog okusa. Ova sorta donosi visoki urod što je i razlog njene popularnosti među uzgajivačima. Može narasti do 1,5 m u visinu.

Elliot

Sorta čiji su plodovi prepuni antioksidansa što ju čini iznimno ljekovitom sortom. Plodovi su srednje veličine, svijetlo-plave boje i okruglog oblika. Ima visoke prinose, a proces sazrijevanja odvija se nešto kasnije od ostalih, u srpnju i kolovozu.

Darrow

Sorta koja donosi vrlo krupne plodove što joj je i velika prednost. Većinom se uvozi iz Poljske, no od nedavno se počela uzgajati i na našim područjima. Plodovi su okruglog oblika i pomalo kiselkastog okusa. Proces sazrijevanja odvija se sredinom srpnja.

Bluecrop

Ova sorta smatra se najcjenjenijom sortom borovnica. Vrlo je popularna među uzgajivačima jer dobro podnosi niske temperature, ima visoku rodnost te se plodovi mogu ubirati mehanički. Plod je okruglog oblika, svijetlo-plave boje i prekriven je sitnim dlačicama. Slatkastog je okusa i krupnije veličine. Zbog visoke kvalitete plodova, danas se uzgaja diljem svijeta.

Patriot

Ova sorta može se pronaći u raznim vrtovima, niskog je rasta i visoke produktivnosti. Plodovi su čvrsti, krupnije veličine i slatkastog okusa. Patriot sorta otporna je na mraz što pridonosi njenoj popularnosti među uzgajivačima.

Spartan

Grm je vrlo visok kao i sama produktivnost. Plodovi su krupniji, svijetlo-plave boje i ukusnog okusa. Proces sazrijevanja odvija se u srpnju, a plodovi se mogu ubirati i mehanički. Popularna je među uzgajivačima jer je sam korijen biljke otporan na nametnike te dobro podnosi niske temperature.

Berba i kupovina

Plodovi borovnice ubiru se nekoliko puta jer ne sazrijevaju u isto vrijeme. Berba započinje kada plod dostigne svoj potpun stupanj zrelosti koji se procjenjuje po boji, čvrstoći i veličini. Cjelokupan proces berbe može trajati i do 8 tjedana, ovisno o klimatskim uvjetima i samom sazrijevanju. Peteljke se ubiru ručno, vrlo pažljivo kako se plod ne bi uništio.

Borovnice možete pronaći gotovo u svakoj trgovini ili voćarni jer je potražnja za ovim voćem vrlo visoka. Možete ih kupiti i kod domaćeg uzgajivača ili na tržnici. Listove borovnice ćete teško pronaći u trgovinama, no možete ih kupiti na tržnici ili kod domaćeg uzgajivača. Listove, zbog njihove ljekovitosti, potrebno je kupiti / ubrati prije nego plod sazre.

Sušenje ploda borovnica

Sušene borovnice vrlo su popularne u kuhinji, a od njih možete pripremiti čaj, kompot, kolač, kekse i slične slastice. Osim fantastičnog okusa, sušene borovnice imaju i ljekovito djelovanje. Postoje tri jednostavne metode za sušenje ovog voća - u pećnici, dehidratoru ili na svježem zraku. Upute donosimo u nastavku.

Sušenje u pećnici

Za ovu metodu vam je potreban papir za pečenje, borovnice i pećnica. Prije same pripreme, potrebno je odvojiti oštećene i zdrave bobice. Koristite samo one koje su lijepog i zdravog izgleda. Temeljito operite izabrane bobice i posušite ih kuhinjskom krpom.

Na pleh postavite papir za pečenje i na njega bobice u jednom sloju. Plodovi ne smiju biti u kontaktu jedni s drugima, napravite mali razmak između svake bobice. Pećnicu uključite na 40°C i sušite tri sata, zatim temperaturu pojačajte na 60°C dok se borovnice potpuno ne osuše. Izvadite ih iz pećnice i pustite neka se ohlade. Postupak ponovite idućih 5 dana.

Sušenje na zraku

Prilikom sušenja borovnica na zraku, izrazito je važno da ne budu u kontaktu sa suncem. Postavite ih na tamnije i toplije mjesto. Koristite isključivo zdrave i kvalitetne borovnice, temeljito ih operite i posušite kuhinjskom krpom.
Postavite gazu i na njih posložite borovnice u jednom sloju. Ovom metodom možete ih gušće poslagati. Bobice sušite na zraku minimalno 3 dana, a tijekom noći ih unesite  u stan. Kada primijetite da su bobice skroz osušene, spremne su za upotrebu ili skladištenje.

Sušenje u dehidratoru

Ako imate dehidrator, proces ne može biti jednostavniji. Pratite upute koje ste dobili s uređajem. Izaberite zdrave borovnice, operite ih i posušite kuhinjskom krpom. Uzmite određenu količinu bobica, izvažite ih i posložite u pladnjeve u jednom sloju. Pladnjeve vratite u dehidrator i postavite temperaturu na 60°C i sušite ih 12 - 20 sati. Pažljivo izvadite borovnice i pustite neka se ohlade. Nakon toga, spremne su za upotrebu ili skladištenje.

Recepti za čaj od borovnice

Čaj od borovnice može se pripremiti od samog ploda - svježeg ili sušenog i od listova. Obje verzije iznimno su ljekovite i ukusne. Kako bi čaj imao djelotvoran učinak potrebno ga je piti svaki dan, po jednu šalicu, a možete ga ispijati cijeli dan. Nakon 21 dan potrebno je napraviti pauzu od tjedan dana. Konzumacija ovog toplog napitka preporučuje se sat vremena prije ili poslije glavnog obroka. Čaj možete zasladiti žličicom meda i dodati mu malo limunovog soka.

Čaj od listova borovnice

Listove borovnice možete pronaći na tržnici, oni se ubiru prije samog procesa sazrijevanja. Ako niste u mogućnosti pronaći listove, možete koristiti i grančice borovnica, također su vrlo ljekovite. Od navedenih sastojaka dobit ćete 3 dl toplog čaja od brusnice.

Sastojci

  • 3 žlice suhih listova borovnice
  • 3 dl vruće vode

Priprema

  1. Listove borovnice prelijte vrućom vodom.
  2. Lončić poklopite i pustite neka odstoji barem 30 minuta.

Čaj od ploda borovnice

Čaj je moguće pripremiti i od svježih plodova borovnice. Možete koristiti i suhe borovnice, no onda ih samo prelijte vrućom vodom. Od navedenih sastojaka dobiti ćete 500 ml ukusnog čaja od borovnice. S obzirom na to da se koriste svježe borovnice, dodajemo i crni ili zeleni čaj za "dublje" okuse.

Sastojci

  • 100 g svježih borovnica
  • 2 vrećice crnog ili zelenog čaja
  • 500 ml vode

Priprema

  1. U vruću vodu dodajte vrećice zelenog ili crnog čaja.
  2. Poklopite lončić i pustite neka dostoje 3 minute. Nakon toga izvadite vrećice.
  3. Borovnice pritisnite kako bi ispustile sok, možete uz pomoć žlice ili sokovnika
  4. U vodu možete dodati sok zajedno s komadićima borovnice ili samo čisti sok.
  5. Umiješajte sok u čaj i poklopite dok odstoji 3 - 5 minuta.

Svi recepti za zimnicu od borovnica >>

Čuvanje i skladištenje

Borovnice možete čuvati u hladnjaku i potrošiti kroz tjedan dana dok je plod još svjež. Ako imate veće količine ovog bobičastog voća, možete ih i zamrznuti i tako skladištiti do godinu dana.

Upotreba u kuhinji

Čaj od borovnica najčešće se konzumira kao topao napitak. No, u vrućim danima možete dodati koju kockicu leda pa ga poslužiti u varijanti limunade. Dodajte malo meda i limunovog soka i čaj će biti fantastičnog okusa i izuzetno zdrav.

Ljekovita svojstva

Iako je čaj od borovnice vrlo ljekovit, moguće su nuspojave. One su vrlo rijetke, no opet prisutne. Moguće su alergijske reakcije - crvenilo i iritacija kože, nateknuće usana ili jezika i želučani problemi poput proljeva ili povraćanja. Ako vam se pojavi bilo koji simptom, čaj nemojte konzumirati.

Bobičasto voće koje sadrži veliki postotak antioksidansa koji su od velike važnosti za naše tijelo. Pomažu i pri smanjenju stresa, a čaj od borovnice pomaže kod probavnih tegoba i smetnji, proljeva i dijabetesa. Bogat je vitaminom C i antioksidansima stoga je odličan kod jačanja imuniteta i procesa detoksikacije. Ublažava upalu mokraćnog mjehura te pomaže kod kožnih oboljenja i oštećenja. Pomoću njega liječe se razni želučani problem i grčevi, kašalj, hemeroidi, gubitak apetita i nadutost.

Foto: wirestock / Freepik

Zimnica od borovnica

  • Džem od borovnica
  • Liker od borovnice - borovnička
  • Pekmez od borovnica
  • Sok od borovnice

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR