Kim je poznat kao sastojak jela koji poboljšava probavu i regulira želučane tegobe. Iako ima posebno jaku aromu i okus koji je pomalo gorak, čest je začin u raznim jelima. U našim krajevima se naziva i livadnim ili divljim kimom, divljim kuminom ili kimeljom. Lako ga je uzgojiti čak i ako nemate vrt jer uspijeva i ako se posadi u posudu. Ali uzgoj kima zahtjeva strpljivost jer prve plodove moći ćete imati tek nakon druge godine od sadnje.
Priprema čaja od kima vrlo je jednostavna i ako ne podnosite gorak okus, dodavanjem meda ili šećera ublažit ćete gorčinu i aromu koja se pojavljuje.
Karakteristike kima
Kim je dvogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici štitarki i potječe iz Azije. Poznat je u svijetu više od 3.000 godina i ljekovita je začinska biljka.
Stabljika je uspravna, isprugana i izbrazdana i može narasti do 60 cm visine. U gornjem dijelu je razgranata dok joj je korijen dug i vretenast. Na sebi ima složene i peraste listove sa sitnim ispercima. Listovi su dvostruko ili trostruko razdijeljeni na manje dijelove te su smješteni u pršljenovima na stabljici koja može biti dugačka 20 - 30 cm.
Cvijet kima cvate u svibnju i lipnju te je sitan, bijel i izdužen u puno štitastih cvatova na vrhu stabljike. Plod se pojavljuje u ljetnom periodu i izduženo je eliptičan i dug kalavac koji se raspada na dva srpasto savijena ploda dužine oko 3 - 4 mm. Sjemenka kima duga je oko 2 mm te je od smeđe do sive boje s blijedim obrubom, no može biti i crne boje. Kim ima specifičan miris koji pomalo podsjeća na mentu.
Sušenje kima
Sušenje kima vrši se na svježem zraku iako je moguće osušiti ga i uz pomoć dehidratora ili pećnice. Ako proces sušenja vršite na prirodan način, računajte da će vam biti potrebno otprilike mjesec dana kako bi dobili suhe sjemenke kima. Ako kim sušite u dehidratoru ili pećnici, sjemenke će biti suhe u roku 4 - 6 sati.
Sušenje na zraku
Nakon rezanja ploda odnosno štitnica u kojima se nalaze sjemenke, stabljike se vežu u bukete te se objese na sjenovito i prozračno mjesto. Ispod buketića koji ste napravili stavite papir ili pamučnu tkaninu kako bi sjemenke tijekom sušenja mogle ispadati iz štitnica u kojima se nalaze i lakše ih pokupili. U svakoj štitnici nalaze se po dvije srpaste sjemenke. Ako se neka od štitnica ne otvori rukom ćete ju lagano pritisnuti kako bi došli do ploda.
Plod je potrebno sušiti sve dok ne primijetite da je većina sjemenki ispala iz štitnica. Proces sušenja na zraku može potrajati od dva do tri tjedna, a sjemenke je potrebno ostaviti da se na sjenovitom i prozračnom mjestu suše još tjedan dana.
Ako imate papirnatu vrećicu, buketić stabljike možete spremiti u nju tako da plod stavite u vrećicu prema dnu, dok je na vrhu korijen stabljike. Vrećicu zavežite pri vrhu stabljike i napravite nekoliko rupa na vrećici kako bi zrak mogao cirkulirati. Objesite buketić u prostoriju u kojoj nema vlage s optimalnom temperaturom od 21 - 27°C. Nakon tri do četiri tjedna protresite buketić kako bi se sjemenje oslobodilo iz štitnica. Odvežite vrećicu i izvadite stabljike, a sjemenke možete ostaviti u vrećici samo prije toga pogledajte da li neka od štitnica odnosno čahurica nije otpala u vrećicu te ih izvadite. Vrećicu sa sjemenkama spremite na suho i tamno mjesto.
Sušenje u dehidratoru
Kim je moguće sušiti i u dehidratoru tako da se štitnice odvoje od stabljike i poredaju na pladanj. Stavite ih u dehidrator na najnižu temperaturu, otprilike od 30°C do 40°C i sušite u prosjeku oko 4 - 5 sati. Nakon toga izvadite ih iz dehidratora i provjerite jesu li sjemenke unutar njih dovoljno osušene (štitnice bi trebale biti ispucale). Ako primijetite da čahure nisu ispucale to znači da sjeme nije dovoljno suho i nastavite sa sušenjem još najmanje pola sata. Čahure nakon vađenja iz dehidratora otvorite ili protresite kako bi sjemenke ispale i pokupite ih i spremite u platnenu ili papirnatu vrećicu.
Sušenje u pećnici
Proces sušenja u pećnici sličan je procesu sušenja u dehidratoru. Štitnice je potrebno složiti na lim i staviti u pećnicu na 40°C da se suše minimalno 4 - 5 sati, nakon čega je potrebno provjeriti jesu li se plodovi otvorili i sjemenke izašle. Ako nisu, sušenje je potrebno nastaviti sve dok sjemenke ne izađu iz čahura. Sjemenke spremite u platnene ili papirnate vrećice. Vrata pećnice ostavite malo otvorenima tijekom sušenja kako bi para mogla izaći van iz pećnice.
Čaj od kima
Čaj od kima možete pripremiti na brzi način. U roku od 15 minuta imat ćete napitak koji ćete po želji moći zasladiti sa šećerom i medom, a ako želite ublažiti gorčinu, dodajte malo mlijeka. Navedena količina sastojaka dovoljna ja za jednu šalicu čaja od 240 ml.
Sastojci
- 1 mala žličica sušenih sjemenki kima
- 250 ml vode
Priprema
- Stavite vodu u posudu i na štednjak te pustite da prokuha.
- U šalicu stavite suhe sjemenke kima i prelijte s prokuhanom vodom.
- Ostavite da odstoji 5 minuta te pomoću cijedila procijedite čaj.
- Čaj nakon cijeđenja možete konzumirati.
Čaj od kuhanog kima
Čaj od kima se može kuhati u vodi kako bi se iz njega dobilo što više ljekovitih sastojaka i morat ćete ga pripremati dan prije jer je potrebno da odstoji preko noći. Navedena količina sastojaka dovoljna je za nešto manje od 1 l čaja.
Sastojci
- 1 l vode
- 3 velike žlice suhih sjemenki kima
Priprema
- U posudu stavite vodu i stavite na štednjak da prokuha.
- Nakon što je voda prokuhala dodajte suhe sjemenke kima i pustite da sve zajedno kuha 2 - 3 minute.
- Maknite posudu sa štednjaka i poklopite s poklopcem. Ostavite da odstoji minimalno 12 sati.
- Nakon što je odstajao, čaj procijedite kroz cijedilo u staklenku ili čajnik.
- Prije konzumacije podgrijte ga u mikrovalnoj ili na štednjaku.
Čuvanje i skladištenje
Osušene sjemenke kima trebate čuvati u platnenim vrećicama ili staklenkama. Morate samo pripaziti da sjemenke kima ne dođu u doticaj s vlagom i vodom jer to dovodi do kvarenja proizvoda i smanjenja kvalitete. Sjemenke kima nakon sušenja mogu se koristiti u roku do 4 godine ako se čuvaju u zatvorenoj staklenci i skladišti se na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Sjemenke nemojte čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču jer potiču vlagu i plijesan.
Kuhani čaj od kima (prethodno natopljen preko noći), možete čuvati u hladnjaku u rok od 2 tjedna, dok čaj pripremljen prelijevanjem kipućom vodom preko sjemenki morate popiti u roku od jednog dana (najidealnije u roku od par sati).
Berba i kupovina
Sjeme kima se bere u srpnju i kolovozu prije nego potpuno dozre. Štitnice u kojima se sjemenke nalaze potrebno je odrezati u jednom komadu, nakon čega se suše kako bi se sjemenke kima mogle izvaditi. S obzirom na to da je riječ o dvogodišnjoj biljci možete i prilikom branja iz zemlje iščupati cijelu biljku, ali za sakupljanje sjemena bit će dovoljno da odrežete gornji dio stabljike.
Sjemenke kima možete kupiti i u trgovinama, pakirane u plastične vrećice ili staklenke. Prilikom kupnje obratite pažnju da u pakiranju nema naznaka vlage te da sjemenke na sebi nemaju pljesni. Sjemenke moraju biti svijetlosmeđe ili crne boje, ovisno koju vrstu kima kupujete.
Uzgoj kima
Kim je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini rasta isključivo skuplja hranu u vretenasto odebljani korijen dok tek u drugoj godini dolazi do rasta stabljike. U prvoj godini biljka kima daje samo korijenje i lišće dok u drugoj godini dolazi do pojave ploda. Plod se pojavljuje nakon što se cvijet osuši. Biljka kima sije se iz sjemenki i tako se razmnožava.
Prilikom uzgoja treba pripaziti da biljka ne dođe u doticaj s mrazom jer ga ne podnosi. Cvate tijekom lipnja i srpnja, a plod sazrijeva od srpnja do kolovoza. Sjemenje se sije u proljeće, ali imajte na umu da ono jako sporo klija. Uzgaja se na dubokom i dobro dreniranom i plodnom tlu te zahtjeva dosta veliku količinu sunca. Prilikom uzgoja važno je da se korijen ne uznemirava i da se biljka ne presađuje.
Biljka kima može se uzgajati i u posudama, ali i u staklenku. U našem području gdje su zime ponekad jako hladne, a dolazi i do pojave mraza i snijega sjetva u posude i staklenike bolja je opcija od sjetve u vrtovima. Ako se sije u posude, koristite samo one 8 cm duboke. Kim tijekom rasta često zalijevajte sve dok se ne počnu pojavljivati listovi nakon čega je potrebno smanjiti količinu vode kako ne bi došlo do propadanja korijena biljke. Sjemenke je najbolje posaditi u pješčana tla koja dobro propuštaju vodu. Za kućnu upotrebu dovoljno je uzgojiti oko 12 stabljika kako bi imali dovoljnu količinu za pripremu čaja.
Ljekovita svojstva
Kim je biljka koja pomaže kod ublažavanja probavnih i želudačnih tegoba pa je poznat po svojem djelovanju na hemoroide, ali i u sprječavanju i ublažavanju tegoba proljeva. Ublažava i bolove i kamenac u mjehuru te bubrezima. Koristan je i u sprječavanju crijevnih nametnika i nadutosti u crijevima i želudcu.
Iako sjemenke kima imaju puno pozitivnih utjecaja na zdravlje treba ga konzumirati u ograničenim količinama. Djeca, trudnice i dijabetičari se trebaju savjetovati s liječnikom prije upotrebe i ispijanja čaja, a ne preporučuje se konzumacija čaja od kima 2 tjedna prije operacijskog zahvata.
Foto: Tamara Gak / Unsplash
Zimnica od kima
Odgovori