Iako se kurkuma koristi u mnogim kuhinjama, jako malo ljudi zna da se od nje može pripremati vrlo zdrav i ukusan čaj koji je karakterističan po svojoj izrazito žutoj boji, ali je prije svega važan jer sadrži kumin koji ima dokazana protuupalna svojstva te jača imunitet.
Čaj od kurkume rijetko se pije sam te ga mnogi kombiniraju s vrhnjem, bademovim ili kokosovim mlijekom ili dodaju žlicu meda kako bi ublažili jako aromu kurkume. Na koji god način ga konzumirali i pripremali nećete pogriješiti jer se kuhanjem ne gube ljekovita svojstva koja posjeduje. Često ga se nazivalo i Zlatnim mlijekom upravo zbog blagodati koje donosi organizmu, ali i načina pripreme zato što se umjesto vode prilikom pripreme koristi mlijeko.
Karakteristike kurkume
Kurkuma je zeljasta trajnica iz porodice đumbirovki koja potječe iz jugoistočne Azije. Uspijeva u toplijim i vlažnim tropskim područjima.
Stabljika je uspravna, razgranata i može narasti do 1 m visine. Listovi su naizmjenično smješteni u dva reda te su eliptični i suženi na vrhu. Dužina listova može doseći 2 m, ali u prosijeku nisu veći od 70 cm dužine. Cvjetovi kurkume su skupljeni u guste cvatove koji rastu iz sredine biljke. U tropskim krajevima kurkuma cvjeta u kolovozu. Korijen ili rizom je cilindričan s izraslinama i izrazito je aromatičan i žute je boje. Korijen se koristi u kulinarstvu i medicini te se može konzumirati kao kuhan, sirov ili sušen.
Sušenje kurkume
Korijen kurkume može se sušiti na zraku, u dehidratoru ili u pećnici. Svaki od načina sušenja ima svoje prednosti i nedostatke s obzirom na strukturu korijena biljke. Prije samog procesa sušenja morat ćete korijen kurkume oguliti i izabrati način na koji ćete ga izrezati. Najbolje bi bilo korijen izrezati ga na što manje i tanje dijelove kako bi se što brže osušio. Korijen možete i naribati pa ga takvog sušiti ili narezati na kockice ili ploške koje moraju biti jako tanke.
Sušenje kurkume na suncu
Prirodan način sušenja korijena odnosi se na njegovo sušenje na zraku odnosno suncu. S obzirom na to da kurkuma pripada porodici đumbirovki prolazi isti proces sušenja kao i ostale biljke koje pripadaju toj vrsti biljaka. Nakon što narežete korijen kurkume posložite ga na pleh ili na pamučnu krpu i ostavite tijekom dana vani na osunčanom mjestu. Preko nasječene kurkume možete staviti prozirnu krpu ili gazu kako biste spriječiti razne kukce da unište proces sušenja.
Tijekom noći, korijen kurkume je potrebno staviti u zatvorenu prostoriju kao ne bi došla u doticaj s vlagom u zraku koja bi se mogla pojaviti tijekom noći. Prostorija također ne smije biti vlažna već suha i prozračena. Postupak sušenja na suncu je potrebno nastaviti svaki dan sve dok pod prstima ne osjetite da je korijen kurkume suh i da unutar njega više nema vlage. Tijekom sušenja okrećite ploške više puta dnevno kako bi se ravnomjerno osušile ili promiješajte ako ste ribali kurkumu. Ako želite prah, nakon sušenja izblendajte suhi korijen.
Sušenje u dehidratoru
Korijen kurkume osušiti na brži način pomoću dehidratora. Prije sušenja u dehidratoru, korijen kurkume ogulite i narežite na tanke ploške približno jednake debljine. Namjestite temperaturu dehidratora na 60°C i polažite kriške kurkume na rešetke dehidratora. Sušite 6 - 9 sati, a nakon 6 sati sušenja obavezno provjerite je li se kurkuma osušila i ako primijetite da još sadrži vode/vlage, nastavite sa sušenjem. Koliko će sušenje potrajati ovisi o dehidratoru koji koristite, ali i debljini ploški narezanog korijena.
Sušenje u pećnici
Kurkuma se može sušiti i u pećnici. Narežite na ploške ili kockice, rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 50°C. Povremeno okrenite ploške kako bi se ravnomjerno osušile i otvorite vrata pećnice 2 - 3 cm kako bi vlaga izašla van. Nakon 2 sata sušenja, temperaturu povisite do 70°C i ostavite još 2 sata da se suši. Ako i nakon tog vremena kurkuma nije dovoljno suha ostavite ju da se suši još pola sata ili sat. Nakon sušenja izvadite ju iz pećnice i ostavite da se ohladi nakon čega ju možete samljeti u prah ili spremiti u staklenke.
Sušenje u mikrovalnoj pećnici
Ako nemate puno vremena, najbrži način sušenja kurkume je svakako u mikrovalnoj pećnici. Iako ovo nije najidealniji izbor sušenja korijena, svakako je najbrži. Stavite ploške korijena kurkume na tanjur obložen papirom za pečenje na 70°C u mikrovalnu pećnicu i sušite sat vremena. Ako nakon sat vremena primijetite da korijen nije dovoljno suh produžite vrijeme sušenja uz stalnu provjeru.
Čaj od kurkume
Kao i čaj od đumbira, čaj od komorača i sličnih gomoljastih biljaka, čaj od kurkuke se može pripremati od praha, sušenog korijena ili ribanog svježeg korijena. Za pripremu čaja, u receptu možete koristi navedenu dozu bez obzira u kojem obliku koristite kurkumu.
Kurkuma ima posebnu aromu i okus koji neće svima odgovarati, stoga se, prema želji, preporučuje dodati med, vrhnje, bademovo ili kokosovo mlijeko ili čak ghee maslac. Ponekad se preporučuje i dodavanje drugih začina kao što su papar i đumbir kako bi se poboljšao okus čaja od kurkume. Navedena količina sastojaka dovoljna je za šalicu čaja od 240 ml.
Sastojci
- 250 ml vode
- pola male žličice kurkume
Priprema
- Stavite vodu u posudu na štednjak da prokuha.
- U šalicu stavite kurkumu i prelijte s prokuhanom vodom. Na šalicu stavite tanjurić i ostavite da odstoji 10 minuta.
- Nakon što je čaj odstajao procijedite ga kroz cijedilo i pustite da se još ohladi 5 minuta, nakon čega ga možete piti.
Čaj od kuhane kurkume
Ako želite moći piti čaj od kurkume kroz nekoliko dana, u tom slučaju je kurkumu potrebno prvo prokuhati. Proces pripreme nije ništa kompliciraniji nego kod drugih načina pripreme ovoga napitka. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 900 ml čaja od kurkume. Prilikom pripreme dio vode će vam ispariti pa ako želite 1 l čaja dodajte malo više vode tijekom pripreme.
Sastojci
- 1 l vode
- 2 velike žlice naribane, svježe kurkume ili kurkume u prahu
Priprema
- U posudu stavite vodu, a zatim na štednjak na laganu vatru da prokuha.
- U proključalu vodu dodajte kurkumu te dobro promiješajte.
- Na laganoj vatri kuhajte tekućinu 10 minuta.
- Nakon što je tekućina dovoljno kuhala maknite posudu sa štednjaka i ostavite da stoji oko 5 minuta.
- Procijedite čaj i spremite ga u staklenu bocu ili staklenku i možete ga početi piti.
Čaj od kurkume s kokosovim mlijekom
Ako želite ublažiti jakost kurkume u čaju, ali napraviti i kremasti napitak koji će vas teksturom podsjećati na kakao onda je ovaj recept idealan za vas. Iako se kao baza koristi mlijeko, ipak se smatra čajem od kurkume. Sve sastojke navedene u receptu možete kupiti u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane. Navedena količina dovoljna je za 240 ml čaja od kurkume.
Sastojci
- 250 ml kokosovog mlijeka
- 0,5 male žličice kurkume
- na vrh noža kajenskog papra
- 1,5 cm korijena đumbira
- 1,5 male žličice meda
Priprema
- U posudu stavite mlijeko i ugrijte na laganoj vatri na štednjaku. Mlijeko samo ugrijte nemojte da prokuha.
- Korijen đumbira ogulite i narežite na sitne kockice.
- Posudu sa zagrijanim mlijekom skinite sa štednjaka i umiješajte kurkumu, đumbir, kajenski papar i med.
- Sve sastojke dobro promiješajte i ostavite da odstoje 5 minuta.
- Nakon što je čaj odstajao procijedite ga i možete ga početi piti.
Čuvanje i skladištenje
Nakon berbe, korijen kurkume možete čuvati u hladnjaku i do 6 mjeseci prije nego se iskoristi za pripremu čaja. Važno je samo da ga držite u hermetički zatvorenoj vrećici ili posudi s poklopcem. Kurkumu u prahu je potrebno držati u dobro zatvorenoj staklenki na tamnom, mračnom i hladnom mjestu. Također se može držati i u kuhinjskim elementima samo je važno da ne dođe u doticaj s vlagom i da nije izložena izravnim sunčevim zrakama jer će to dovesti do gubitka boje začina.
Pripremljeni čaj od kurkume, u kojem ste kuhali korjen minimalno 10 minuta, možete preliti u staklenke ili boce i konzumirati nekoliko dana nakon pripreme, ali ga prije svake konzumacije zagrijte.
Berba i kupovina
Biljka kurkume se bere kada lišće i stabljika poprime smeđu boju i postanu suhi. Spremna je za berbu 10 mjeseci od dana kadaje posađena. Prilikom berbe je potrebno iz tla iščupati cijelu stabljiku biljke kako bi došli do korijena koji je zapravo plod ove biljke. Nakon vađenja, korijen je potrebno dobro protresti kako bi uklonili višak zemlje, a stabljiku i listove odrezati nekoliko centimetara iznad korijena, a sam korijen dobro isprati pod mlazom hladne vode. Nakon pranja, korijen se obavezno treba posušiti kuhinjskom krpom.
Kurkumu možete kupiti i u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane gdje se prodaje i kao svježi korijen, sušen i samljeven u prah. Ponekad ju je moguće kupiti i u supermarketima pakiranu kao svježi korijen na odjelu povrća ili na odjelu začina. Prilikom kupnje korijena kurkume obratite pažnju da li je kora svježa i čvrsta i ima li karakterističan jak miris. Ne smiju biti vidljivi tragovi pljesni niti oštećenja, a ako kupujete u prahu ne smije biti slijepljena unutar bočice ili vrećice jer je to znak da je došla u doticaj s vlagom.
Uzgoj kurkume
Kurkuma se razmnožava sjemenjem tako da ako ju planirate uzgajati, savjetuje se sadnja sjemena u jesen. Iako ovakav način sadnje uzrokuje duži proces nicanja biljke, puno je kvalitetniji za razvitak korijena koji je važan u pripremi čaja.
Ako imate dio korijena kurkume, također ga možete posaditi u zemlju, ali u rano ljeto čime će sam uzgoj biti puno brži i lakši od uzgoja iz sjemena. Zbog vremenskih uvjeta na našim područjima, kurkumu je općenito teško uzgajati zbog čega se najčešće uzgaja u staklenicima gdje se mogu emitirati idealni uvjeti za kvalitetan razvoj i rast biljke. Kurkuma zahtjeva tropsku i vlažnu klimu zbog čega joj je potrebno stalno osiguravati dovoljno vlage i topao zrak, dok preko zime treba biti u zatvorenom i grijanom prostoru.
Također imajte na umu da ako korijen sadite predubooko u zemlju, neće vam niknuti, zato se strogo pridržavajte uputa o sadnji. Nakon što iznikne, potrebno je stalno provjeravati vlagu u zraku jer ako ima previše vlage doći će do sušenja listova i truljenja korijena biljke. U ljetnim mjesecima posudu s biljkom možete staviti i na otvoreno mjesto na zraku, ali ne i izravno izložiti sunčevim zrakama.
Ljekovita svojstva
Kurkuma je dobra i iz razlogq što nema specifične preporučene dnevne doze unosa, ali se savjetuje da doza bude u okviru od 400 - 600 mg čistog kurkuminog praha tri puta dnevno ili od 1 do 3 g dnevno naribanog ili sušenog korijena kurkume.
Čaj od kurkume smatra se vrlo ljekovitim napitkom koji blagotvorno utječe na ljudsko zdravlje. Jedan od pozitivnih utjecaja na zdravlje ogleda se u ublažavanju simptoma artritisa. Istraživanja pokazuju da ublažava simptome i do 63%. Osim što je dobar za ublažavanje simptoma i jača imunitet zahvaljujući antioksidativnom, protuupalnim, antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.
Foto: cgdsro / Pixabay
Zimnica od kurkume
Odgovori