• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
čaj od lipe

Čaj od lipe

Objavljeno: 27.05.2021. Autor: Ivana Đilas Hedl

  • Sušenje lipe
  • Domaći čaj od lipe
  • Čaj od lipe za liječenje prehlade
  • Uzgoj lipe
  • Berba i kupovina
  • Čuvanje i skladištenje
  • Ljekovita svojstva

Lipa je poznata medonosna biljka i sigurno ste čuli za med od lipe koje pčele prave svake godine sakupljajući nektar upravo iz njenih cvjetova. Ali od cvjetova lipe može se pripremiti i ukusan čaj koji se može konzumirati i nekoliko puta dnevno.

Čaj od lipe je blagog okus, ali intenzivnog mirisa koji ima smirujući učinak na živčani sustav te opušta organizam. Priprema se od sušenih cvjetova lipe koji se ubiru prije nego što se rascvjetaju. Sušenje se provodi na nekoliko načina, a nakon sušenja potrebno ih je čuvati na tamnom mjestu daleko od sunčeve svjetlosti.

Ako tražite pripravak koji će blagotvorno utjecati na vaše zdravlje onda svakako pripremite čaj od lipe, a recept vam donosimo u nastavku.

Karakteristike lipe

Lipa je listopadno stablo iz porodice lipa najrasprostranjenije u Europi i Aziji. Danas se često sadi u parkovima i gradovima gdje ne samo da svojim izgledom stvara ugodnu vizuru već otpušta ugodan i smirujući miris. Osim svojim izgledom korisna je biljka za pripremu raznih pripravka kao što su med i čaj.

Stablo lipe može doseći visinu do 40 m te ima pravilnu i široku krošnju, a deblo je promjera od 60 cm do 1 m. Dobro je ukorijenjena i ima raščlanjen sustav korijenja dok je kora debla glatka i sivosmeđe boje. Listovi su srcolikog oblika i tijekom jeseni se osuše, ali na stablima ostaju sve do kraja zime. Dužine su od 4 cm do 7 cm i tamnozelene boje te na naličju modrozelene boje s kraćim dlačicama bakrene boje u uglovima lisnih žila. Peteljka kojom su pričvršćeni za grane je dužine od 2 cm do 4 cm te je gola i zelene boje.

Pupovi su dvoredni i tupo zašiljeni na vrhu te su dužine oko 5 mm. Cvijet lipe je žutozelene boje i ima pricvjetne listove koji štite cvijet i pomažu plodićima da se lako rasprostrane. Pomažu tako da kada vjetar otpuše plodi listovi služe kao propeler na avionu te sjeme nose zrakom. Pricvjetni listovi su duguljasti i uski te smješteni na stabljici zajedno sa cvijetom. Plod je okrugli oraščić s nekoliko sjemenki koji je smeđecrvene boje i dužine oko 5 mm.

Sušenje lipe

Za pripremu čaja od lipe potrebni su vam suhi cvjetovi koje možete napraviti na nekoliko načina. Najbolji način sušenja je zraku, dok proces sušenja možete ubrzati koristeći mikrovalnu pećnicu ili običnu pećnicu. Posjedujete li dehidrator u kućanstvu i on također može poslužiti za pripremu sirovine za čaj. Pošto je riječ o cvjetovima koji su osjetljiva sirovina prilikom korištenja raznih uređaja za sušenje morate biti izrazito pažljivi. Na koji god način sušili cvjetove od 4 kg svježih cvjetova možete dobiti oko 1 kg sušenih.

Sušenje na zraku

Cvjetove lipe najbolje je sušiti na zraku odnosno poslagane na pamučnu krpu ili neku drugu ravnu površnu. Prilikom sušenja važno je da se cvjetovi ne preklapaju jedan preko drugoga već ih rasporedite da su jedan do drugoga. Cvjetove koje sušite nikada ne izlažite direktnoj sunčevoj svjetlosti jer svjetlost uništava sve zdrave nutritivne vrijednosti koje se nalaze unutar biljke i dolazi do isparavanja eteričnih ulja.

Ako cvjetove sušite u prostoriji pobrinite se da je prozračna i suha, a cvjetove posložite na ravnu površinu na isti način kao da ih sušite na vanjskom zraku. U roku od 5 do 10 dana, ako su povoljni vremenski uvjeti, cvjetovi bi se trebali osušiti. Tijekom sušenja povremeno ih možete okrenuti kako bi se ravnomjerno i brže osušili.

Sušenje u dehidratoru

Cvijet lipe možete sušiti i u dehidratoru ako želite da ga osušite u jednom danu. Prilikom sušenja prvo proučite upute koje ste dobili uz dehidrator i ako postoje upute za sušenje bilja držite se preporučenog vremena i temperature koja je navedena. Najčešće je za sušenje cvjetova lipe u dehidratoru potrebno od 5 do 10 sati na temperaturi od 40°C. Prije sušenja listove dobro pregledajte da nemaju na sebi kukaca i nametnika te da nisu oštećeni. Nakon toga ih posložite na rešetke dehidratora i ostavite da se suše te ih provjeravajte svakih pola sata kako se ne bi presušili. Kada postanu lomljivi na dodir izvadite ih dehidratora i ostavite da se ohlade. Nakon što se ohlade spremite ih posude i spremite na suho i tamno mjesto.

Sušenje u mikrovalnoj

Cvjetove lipe u mikrovalnoj pećnici se suše tako da se poslažu na tanjur i stave u mikrovalnu koju postavite na srednje jaku temperaturu. Ako temperaturu postavite na najjaču može doći do gorenja cvjeta jer je riječ o vrlo osjetljivoj sirovini koja se ne smije sušiti na temperaturi koja je veća od 40°C. Nakon što ste postavili temperaturu cvjetove posložite na tanjur i stavite ih na 30 sekundi da se suše u mikrovalnu. Provjerite stanje cvjetova nakon prvog sušenja te postupak ponovite sve dok ne dobijete suhe cvjetove koji su lomljivi na dodir. Nakon sušenja cvjetove ostavite da se ohlade te ih spremite u posude.

Sušenje u pećnici

Sušenje u pećnici brži je proces za razliku od sušenja na zraku, ali zahtjeva više vremena od sušenja u mikrovalnoj pećnici. Prilikom sušenja u pećnici koristite sustav ventilacije ako ga vaša pećnica ima, a ako nema onda vrata pećnice prilikom sušenja ostavite otvorena oko 5 cm kako bi vlaga tijekom sušenja izlazila iz pećnice. Temperatura na kojoj sušite cvjetove u pećnici ne smije biti viša od 40°C jer to dovodi do gubitka nutritivnih vrijednosti. Cvjetove ćete u pećnici morati sušiti minimalno 3 do 4 sata ovisno o pećnici koju imate, a svakih pola sata obavezno provjeravajte u kojemu je stanju sirovina. Suhe cvjetove nakon sušenja ostavite da se ohlade i spremite ih u posudu.

Domaći čaj od lipe

Čaj od lipe zbog brojnih blagodati na organizam možete konzumirati svaki dan, a vrlo ga je jednostavno za pripremiti. Kao i ostale vrste čaja potrebno vam je nekoliko suhih cvjetova lipe i vrela vode. Za 10 do 15 minuta imat ćete blag i mirisan čaj od biljke koja već stoljećima liječi razne bolesti. Ako ga koristite za liječenje prehlade i gripe preporučuje se konzumacija jedne šalice tri puta dnevno.

Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 240 ml čaja od lipe što je jedna šalica.

Sastojci

  • 2 male žlice suhih cvjetova lipe
  • 250 ml vode

Priprema

  1. U posudu ulijte vodu i stavite na štednjak na laganu vatru da prokuha.
  2. Suhe cvjetove lipe stavite u šalicu i prelijte s prokuhanom vodom. Šalicu poklopite s tanjurićem i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta.
  3. Nakon što je čaj odstajao procijedite ga kroz cijedilo i ostatak cvjetova bacite, a čaj zasladite s medo po želji, a možete ga piti i nezaslađenog.
  4. Čaj ostavite da se ohladi 2 do 3 minute i možete ga konzumirati.

Čaj od lipe za liječenje prehlade

Čaj od lipe je savršen za liječenje bolesti dišnih puteva te se može pripremiti u većoj količini kako bi se konzumirale 2 do 3 šalice dnevno.

Navedena količina sastojaka dovoljna je za malo manje od 1 l čaja od lipe. Mjereno u šalicama to je otprilike 3 do 4 šalice što je dovoljna doza za jedan dan s obzirom na preporučenu količinu.

Sastojci

  • 20 g suhih cvjetova lipe
  • 1 l vode

Priprema

  1. U posudu stavite vodu i stavite ju na štednjak na laganu vatru da prokuha.
  2. U drugu posudu stavite suhe listove lipe i prelijete ih s vodom.
  3. Posudu poklopite s poklopcem i ostavite da odstoji 15 minuta.
  4. Nakon što prođe predviđeno vrijeme čaj procijedite i poklopite ga s poklopcem.
  5. Čaj konzumirajte tijekom dana i to jednu šalicu u razmaku od 4 sata.

Uzgoj lipe

Postoji više od 30 vrsta lipe, ali se najviše uzgajaju 4, a to su Velelisna lipa, Sitnolisna lipa, Srebrnolisna lipa i Koprivasta lipa. Stablo je koje se vrlo lako uzgaja i ne zahtijeva pretjeranu brigu već samo redovno zalijevanje u prvim fazama rasta. Nakon što se zasadi mladica prva 2 do 3 mjeseca potrebno je biljku zalijevati jednom do dva puta tjedno. Mladicu treba zasaditi na vlažno tlo, a tijekom godina stablo će kako bude raslo podnositi i sušna razdoblja. Treba se saditi u drenirana plodna i vlažna tla, a odgovaraju joj neutralna do alkalna tla.

Tijekom proljeća treba obaviti orezivanje grana koje su polomljene bolesne ili samo crpe hranjive sastojke zdravim i plodnim granama. Orezivanje je najbolje obaviti tijekom proljeća ili početkom ljeta, ali nikako u jesen. Stablo je tijekom rasta potrebno sunčevo svijetlo zato je lipu dobro saditi na osunčanim područjima. Zbog klimatski uvjeta na našem području ovo stablo se sadi u kontinentalnim dijelovima naše zemlje, a možete ga i sami zasaditi u dvorište ili u vrt.

Berba i kupovina

Za pripremu čaja najčešće se beru cvjetovi dvije sorte lipe, a to su Sitnoplodna lipa i Velelisna lipa. Cvjetovi lipe za sušenje i pripremu čaja beru se kada su još zatvoreni i nisu se rascvjetali. Cvijet se berete zajedno sa pricvjetnim listovima koji su ovalni i duguljasti i nalaze se na stabljici s cvijetom. Pošto lipa cvate i lipnju i srpnju berbu cvjetova potrebno je obrati prije lipnja. Cvjetove možete obrati i u prvim danima cvatnje dok se cvijet u potpunosti nije otvori. Kada se cvjetovi u potpunosti rascvjetaju tada gube svoje nutritivne vrijednosti te razni kukci i insekti pokupe sav nektar i ljekovite nutrijente iz biljke.

Najbolje vrijeme za berbu cvjetova je od 10 do 12 sati ujutro prije nego sunce počne jako grijati, jer s većim temperaturama dolazi do isparavanja eteričnih ulja koja su najzdraviji sastojak cvjeta. Stablo lipe možete ili sami zasaditi ili ga naći u prirodi u šumama ili parkovima. Izbjegavajte brati cvjetove lipa koje rastu uz puteve ili prometnice jer su zagađene s toksinima iz okoliša.

Čaj od lipe možete kupiti i već zapakiran u filter vrećice u supermarketima ili u rinfuzi u trgovinama zdrave hrane ili onima koje prodaju čajeve. Svježe cvjetove lipe ne možete kupiti na tržnici ili trgovini već ćete ih sami morati ubrati, ako ih želite sušiti.

Čuvanje i skladištenje

Sušene cvjetove lipe čuvajte u staklenim i plastičnim posudama koje se mogu dobro hermetički zatvoriti. Po mogućnosti stavite ih u što tamnije posude ili ih stavite na tamno mjesto do kojega na dopire sunčeva svjetlost. Možete ih čuvati u smočnici gdje će biti na tamnom i hladnom mjestu gdje nije vlaga. Sušeni cvjetovi ne smije doći u dodir s vlagom kao ni bilo koja druga sušena biljka, jer će se pokvariti i popljesniviti. Cvjetove možete skladištiti do godine dana jer nakon toga će čaj napravljen od takve sirovine biti blag i bez korisnih ljekovitih sastojaka. Dužim stajanjem cvjetovi gube svoje nutritivne vrijednosti i tada više ne pomaže kod liječenja bolesti, ali može biti i opasna za organizam zbog toksina koje može otpuštati.

Ljekovita svojstva

Čaj od lipe koristi se za liječenje mnogih bolesti, ali najčešće se konzumira protiv prehlade i gripe te smetnji probavnog sustava. U slučaju prehlade i gripe pomaže kod iskašljavanja, ali i ujedno smiruje dišni sustav zbog određene količine sluzi koju sadrži lipov cvijet. Čaj od lipe nije opasan za djecu te ga mogu koristiti, ako imaju prehladu, probavne tegobe ili grčeve u trbuhu.

Pomaže u procesu mršavljenja jer lipa sadrži sastojke koji pomažu kod znojenja i detoksikacije organizma. Cvijet lipe sadrži mnogo korisnih svojstava kao što su željezo, kalcij, vitamin C, tanin, glikozide, soli mangana i eterična ulja.

Iako ima mnoge pozitivne utjecaje na organizam, čaj od lipe treba konzumirati u preporučenim dozama jer može doći do pojave alergijske reakcije i pojave svrbeži na koži ili srčani smetnji. Zbog toga se ne preporučuje konzumacija srčanim bolesnicima, ali ni trudnicama.

Foto: Inga Zvaigzne / Pixabay 

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR