Maline su popularno voće koje se najčešće konzumira svježe ili se od njega pripremaju smoothieji i kolači. Ali nije samo plod maline zdrav i koristan. Listovi maline koriste se već niz godina za pripremu čaja koji se smatra korisnim za trudnice i njihovo zdravlje u zadnjim tjednima trudnoće. Također se koristi i za poboljšanje probavnog sustava, ali i u liječenju usta i ždrijela.
Karakteristike maline
Malina je višegodišnja biljka koja se svrstava u porodicu ruža, a smatra se da je podrijetlom iz Južne Azije te su je konzumirali nomadi. Plodovi se koriste u ljudskoj prehrani, a listovi imaju ljekovita svojstva te se od njih priprema čaj.
Raste u obliku listopadnog grma koji ima uspravne ili savijene, šibolike i zelene izboje. Izboji imaju sitno trnje i mogu narasti do 2 m visine. U prvoj godini u zimskim mjesecima izboji odrvene i dobiju smeđu boju te u narednim godinama dolazi do daljnjeg rasta i produživanja izboja koji se počinju povijati u lukove i cvasti. Biljka je dobro ukorijenjena i ima razvijen, puzajući korijen dug do 1 m. Kora izboja u početku je zeleno siva te s godinama odrveni i postane smeđa.
Pupovi koji nastaju na izbojima su spiralni i sjedeći te usko jajasti i ušiljeni na vrhu zbog čega se nazivaju vršnim pupovima. Listovi maline su naizmjenično postavljeni na granama i dužine su 5 - 12 cm. Neparno su perasti s 3 - 5 pilasto nazubljenih sjedećih lisaka koji su na vrhu ušiljeni. Gornja strana lista je tamno zelene boje dok je naličje svjetlo zelene boje sa sitnim dlačicama.
Cvijet maline je pravilan i dvospolan, promjera oko 1 cm, a raste na stapkama skupljen u grozdove. Sastoji se od čaške koja s 5 zelenih, široko trokutastih ušiljenih i dlakavih lapova s bijelim obrubom. Cvijet ima 5 bijelih, golih i usko jajastih, duguljastih latica. Maline cvjetaju u svibnju i lipnju te se plod razvija nakon cvatnje. Plod je koštunica koja se sastoji do crvenih malih plodova slatkastog okusa.
Sušenje listova maline
Nakon branja listovi maline se moraju osušiti ako od njih namjeravate pripremati čaj. Proces sušenja potrebno je obaviti na ispravan način kako bi ga što duže mogli koristiti i kako se ne bi pokvarili i počelo pljesniviti tijekom stajanja. Lišće maline može se sušiti na zraku, u pećnici, u dehidratoru ili u mikrovalnoj pećnici.
Sušenje na zraku
Listove maline nakon berbe možete sušiti na zraku te je ovo jedan od prirodnih načina pripreme namirnice za čaj. Na pleh ili pamučnu krpu posložite ubrane listove maline i stavite ih na sjenovito mjesto, dalje od izravne sunčeve svjetlosti. Prije samog sušenja neki preporučuju pranje ubranih listova, ali ako ste ubrali listove s biljke koja raste daleko od prometnica i koja nije bila izravno izložena nekom obliku zagađenja te ako biljka nije tretirana kemijskim sredstvima onda listove nije potrebno prati.
Listove je potrebno sušiti 5 - 7 dana ovisno o vremenskim uvjetima kao što su temperatura zraka i vlažnost zraka. Suhi list maline je tamnozelene boje, smežuran te se uvija i suh je na dodir.
Sušenje u dehidratoru
Dehidrator je uređaj koji pomaže kod sušenja i izvlačenja vode iz raznih namirnic, od voća i povrća pa sve do listova. Pomoći će vam da na brz način osušite listove te da zadrže sve korisne sastojke jer će se izvući samo višak vode koji se nalazi u njima. Ubrane listove posložite na rešetke dehidratora tako da se ne dodiruju te ga uključite na temperaturu od 45°C i ostavite ga da se suši 1 - 5 sati. Svakih sat vremena provjerite u kakvom su stanju listovi, a kada su gotovi znat ćete po tome kada postanu smežurani i suhi na dodir.
Sušenje u mikrovalnoj
Sušenje listova maline u mikrovalnoj pećnici je jedan od bržih načina sušenja, ali morate biti vrlo oprezni. Mikrovalna pećnica brzo zagrijava namirnice što može dovesti do gorenja listova jer su tanki i osjetljivi. Prilikom sušenja najbolje je mikrovalnu postaviti na srednje jaku temperaturu i sušenje provoditi u intervalima od 10 do 15 sekundi u nekoliko puta.
Ovisno o mikrovalnoj koju imate, morate procijeniti kada je list maline suh, a to ćete napraviti tako da nakon svakog sušenja prstima provjerite suhoću lista.
Sušenje u pećnici
Lišće maline možete sušiti u pećnici na 35 - 40°C. Ako imate ventilaciju uključite ju ili ostavite otvorena vrata pećnice kako bi para mogla izlaziti tijekom sušenja. U pećnici s ventilacijom sušenje lista maline trebalo bi trajati 20 - 30 minuta, dok će vrijeme sušenja u pećnici bez ventilacije potrajati malo više od 30 minuta. Tijekom sušenja konstantno provjeravajte stanje listova kako ih ne bi presušili i kako ne bi počeli gorjeti.
Recepti za čaj od lista maline
Čaj od lista maline, za razliku od plodova, nije sladak već okusom podsjeća na crni čaj samo što blažeg okusa i bez kofeina. Nastaje od sušenih listova grma maline koji se preliju s vodom te puste da odstoje. Zbog ljekovitih svojstava listova, malina je dobila epitet ženske biljke jer pomaže kod liječenja mnogih ženskih bolesti.
Domaći čaj od lista maline
Čaj od lista maline priprema se na isti način kao i sve ostale vrste čajeva. Najbolje je dnevno konzumirati oko jedne šalice čaja, ali ispijanjem i većih količina dnevno neće ugroziti vaše zdravlje. Najviše ga koriste trudnice te je jako popularan u zadnjim mjesecima trudnoće. U tom razdoblju neke ga trudnice konzumiraju i nekoliko puta dnevno, ali, naravno, ne treba pretjerivati i ne bi trebalo piti više od 3 šalice čaja od lista maline dnevno.
Ugodnog je okusa i podsjeća na crni čaj te se može piti topao, ali u ljetnim mjesecima i hladan. Navedena količina sastojaka dovoljna je za jednu šalicu čaja od 240 ml.
Sastojci
- 1 velika žlica sušenih listova maline
- 250 ml vode
Priprema
- Vodu stavite u posudu i na štednjak da prokuha na laganoj vatri.
- U šalicu stavite sušene listove maline i prelijte ih s prokuhanom vodom. Šalicu poklopite s tanjurićem i ostavite da stoji 10 minuta.
- Procijedite ga i možete ga konzumirati. Čaj možete zasladiti s medom prema vlastitom ukusu.
Čaj od lista maline, koprive i maslačka
Čaj lista maline ne mora biti dobar samo za trudnice već ga mogu konzumirati i osobe koje imaju problema s probavom. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 500 ml čaja koji možete konzumirati toplog ili hladnog. Sušene listove maslačka i koprive možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane ili prodavaonicama koje prodaju čajne mješavine ili ih nabrati u prirodi i osušiti sami.
Sastojci
- 2 male žličice sušenog lišća maline
- 1/2 male žličice sušenog lišća koprive
- 1/4 male žličice sušenih listova maslačka
- 520 ml vode
Priprema
- Vodu stavite u posudu i na štednjak na laganu vatru da prokuha.
- U šalicu stavite sušeno lišće maline, koprive i maslačka te ga prelijte s prokuhanom vodom. Šalicu poklopite s tanjurićem i ostavite da odstoji 5 minuta.
- Čaj procijedite i možete ga konzumirati. Prema vlastitom ukusu možete ga zasladiti s medom.
Uzgoj
Maline se mogu uzgajati na našem području i klimatski uvjeti su savršeni za njihov rast i razvoj. Sadnice malina posadite na sunčan i blago sjenovit položaj zaštićen od vjetra na vlažnom i blago kiselom, rahlom tlu. Tijekom rasta osigurajte im stupove na koje će se moći držati i nasloniti jer će se u jednom trenutku početi povijati.
Nove sadnice malina možete napraviti tako da iskopate izdanke te ih ponovo zasadite. Mladice možete posaditi uz ogradu ili od njih napraviti drvored. Izboje sadite najčešće u jesen i to od rujna do listopada te u rano proljeće. U početku rasta važno je da izboje obilno zalijevate kako bi se ukorijenili te po potrebi možete staviti i malč oko izboja kako bi tlo što duže zadržalo vlagu. Maline nikada nemojte okopavati jer tako oštećujete korijenje, a orezivanje obavite nakon berbe te u proljeće. Nakon berbe rezidbu obavite tako da dvogodišnje grane režete na 20 - 30 cm od tla. U proljeće se rezidba obavlja tako da se režu mladi izdanci koji neće rađati, a samo će biljci oduzimati vodu koja bi trebala odlaziti u zdrave drvenaste dijelove biljke i plodove.
Berba
Listove maline najbolje je brati kada je biljka u fazi cvatnje jer tada imaju najveću količinu vitamina i drugih hranjivih tvari. Mogu se brati i u lipnju kada biljka počne davati prve plodove, a listovi poprime intenzivno tamno zelenu boju. Prilikom branja uvijek uberite samo zdrave listove koje kukci nisu oštetili. Berite ih tijekom suhog vremena, jer ćete ih moći brže osušiti.
Prilikom berbe birajte listove svijetle boje, bliže vrhu grma jer je veća vjerojatnost da ti listovi nisu oštećeni od kukaca, a i primaju više svijetla te imaju zbog toga i više vitamina i minerala koje su prikupili fotosintezom. Nikada listove ne berite po najvećem suncu odnosno u popodnevnim satima jer to može naštetiti biljci i dovesti do slabijeg uroda, ali i do toga da biljka uvene. Berite manju količinu lišća i biljci ostavite dovoljno listova da se može dalje razvijati rasti.
Čuvanje i skladištenje
Osušene listove maline potrebno je čuvati u plastičnim, staklenim ili metalnim posudama koje se mogu hermetički zatvoriti. Možete ih čuvati i u papirnatim vrećicama, ali što dalje od izvora topline i vlage. Sušeni listovi maline ne smije doći u doticaj s vlagom te se stoga moraju skladištiti na suhom, tamnom i hladnom mjestu.
Možete ih držati u kuhinjskim elementima, ali moraju biti udaljeni od izvora topline kao što su štednjak i napa.
Sušene listove maline najbolje je potrošiti u što kraćem vremenskom roku jer tijekom stajanja namirnica gubi svoje nutritivne vrijednosti. Listove koje ste osušili potrošite u roku od 6 mjeseci do maksimalno godinu dana.
Ljekovita svojstva
Čaj od listova maline ima ljekovita svojstva koja su poznata od davnina te se konzumira i priprema već dugi niz godina. Pomaže trudnicama kod širenja zdjelice i sprječava nastajanje komplikacije u postporođajnom razdoblju. Osnažuje maternicu i mišiće zdjelice, što je vrlo važno prilikom poroda. Ovaj čaj dobar je i za ublažavanje grčeva u nogama kod trudnica, ali i smanjenja mučnina i poboljšanje sna.
Iako se najčešće deklarira kao čaj za trudnice, ovaj čaj pomaže i kod poteškoća urinarnog trakta. Čaj od listova maline bogat je vitaminima B i C, kalijem, magnezijem, cinkom, fosforom, željezom, taninom i flavonoidom. Najbolje djeluje ako se redovito konzumira tri tjedna te nakon toga napravi pauza od 10 do 14 dana.
Iako je čaj od maline dobar za ljudski organizam i bogat je raznim nutrijentima ipak ne treba pretjerivati u konzumaciji jer može izazvati laksativni učinak na probavu i probavne smetnje. Trudnicama i dojiljama se svakako preporučuje posavjetovati s liječnikom prije konzumacije ovoga čaja.
Foto: Erol Ahmed / Unsplash
Zimnica od malina
Odgovori