Konzerviranje češnjaka bilo kojom metodom nije zamjena za svježi, ali ima svoje čari i prednosti, pogotovo ako ga sami uzgajate. Ovdje ćemo istražiti kako sačuvati češnjak na što kvalitetniji način - zamrzavanjem, sušenjem, kiseljenjem, čuvanjem u ulju, pa čak i u kombinaciji s kiselim krastavcima. Različite metode konzerviranja češnjaka omogućuju to da se koristi u jelima na različite načine, stoga je važno znati prvo za što ćete koristiti češnjak prije nego odaberete metodu konzerviranja i skladištenja.
Prije nego što objasnimo razne metode konzerviranja češnjaka, potrebno je naglasiti da konzerviranje češnjaka u ulju nije sigurno ako ulje češnjaka nije smrznuto. Češnjak je hrana s niskom razinom kiseline, a ulje nema kisika čime se stvara kombinacija koja omogućuje rast bakterija koja uzrokuje botulizam. Međutim, ako slijedite metode i recepte koje vam u nastavku donosimo, zamrzavanje češnjaka u ulju je sigurno.
Vrste zimnice od češnjaka
Ako ste ljubitelj češnjaka i kuhanja s češnjakom te ga želite skladištiti i konzervirati na više raznih načina u nastavku pogledajte savjete i ideje s isprobanim receptima koji su toliko jednostavni da će vam biti žao što ih niste prije otkrili. Samo imajte na umu, da ako ste ikada kupili mljeveni češnjak ili konzervirani češnjak u ulju ili octu, domaće neće biti ni nalik kupovnim proizvodima i s domaćim ćete uvijek dobiti svježe okuse češnjaka.
Foto: Thomas Ulrich / Pixabay
Odgovori