• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
cikla

Cikla

Objavljeno: 17.09.2020. Autor: Filip

Cikla je nutritivno i hranjivo povrće bogato vlaknima i vitaminima. Može se jesti kuhana ili sirova, a veće količine najčešće kiselimo i tako skladištimo za zimu. Od povrća, najpopularniji je izbor za zimnicu jer se ukiseljena cikla može čuvati dugo vremena, a sok od cikle je odličan izvor zdravlja u sezoni gripe.

Priprema zimnice od cikle je jednostavna i ne zahtjeva puno vremena, a može biti spremljena na razne načine, od ribane cikle do sjeckane varijante, a na vama je da odaberete onu koja vama najviše odgovara.

Vrste zimnice od cikle

U nastavku saznajte sve ideje, prijedloge i recepte kako pripremiti ciklu za zimu.

  • Čips od cikle
  • Kisela cikla
  • Sirup od cikle
  • Sok od cikle
  • Sok od mrkve i cikle

Priprema cikle za zimnicu

Cikla je idealna namirnica koja se ubire i priprema za zimnicu. Iako često u sezoni branja uživamo u njenim okusima konzumirajući ju svježu, ipak dosta cikle završi u staklenkama, na policama čekajući zimu kada nećemo biti u mogućnosti jesti ovu ukusnu biljku.

Nutritivno je vrijedna i hranjiva, bogata vlaknima i vitaminima zbog čega se najčešće konzumira sirova, no, kao što smo već spomenuli, najčešće se kuha ili kiseli jer se tako može skladištiti i čuvati dugo vremena i postaje pravi izvor zdravlja zimi. Uz pravilno napravljen proces pasterizacije, cikli nije potreban konzervans, a spremna je za branje kad sama krene izlaziti van iz zemlje.

S obzirom na to da raste iz zemlje, potrebno ju je dobro očistiti i iščetkati prije daljnje prerade. Cikla koju ćemo kuhati treba imati glatku koru i biti intenzivno ljubičaste boje, a najbolje vrijeme branja je rana jesen. Iako dozrijeva ljeti, izbjegavamo rano branje kako bismo dobili što više hranjivih tvari iz nje. U kori cikle se nalaze dijetalna vlakna i ostale hranjive tvari zbog čega ju kuhamo u kori, a guljenje nekuhane cikle je puno teže nego kuhane. Također, ne preporučuje se uklanjanje korijena jer bi time cikla izgubila svoje prirodne sokove i boju.

Kuhanje cikle je osnova za pripremu svake zimnice, a male do srednje velike plodove potrebno je kuhati otprilike 45 minuta do 1 sat, veće plodove čak i duže. Provjeru kada je cikla gotova i kuhana možete testirati vilicom i probosti. Ako lagano prolazi, cikla je kuhana. Provjeru je potrebno napraviti više puta jer ju ne želite prekuhati.

Skoro sve sorte i vrste voća i povrća mogu se jesti ne samo svježe, već i daljnjom preradom koristeći različite metode konzerviranja. Raznim metodama očuvanja okusa i korisnih, hranjivih tvari podrazumijeva sušenje, soljenje i zamrzavanje biljaka, a metoda sušenja je prikladna za sve biljke, posebno cikle.

Sušenje cikle

Ako se odlučite za sušenje crvenog korjenastog povrća - cikle, imajte na umu da to ne možete učiniti sa svakom sortom. Birajte ciklu koja ima izraženu ljubičastu boju, bez primjesa drugih boja. Oblik ploda mora biti zaobljenog ili okruglog oblika, a pulpa slatka i bez grubih vlakana. Plodovi ne smiju imati oštećenja, a duljina peteljke ne smije biti veća od 2 cm. Iako ćete vjerojatno uspjeti sušiti svaku sortu, ovo su najidealnije karakteristike kako bi dobili najukusniju sušenu ciklu.

Ciklu možete sušiti na zraku, u pećnici i dehidratoru, a prije svakog sušenja, plodove morate pripremiti. Operite ciklu mekom spužvom pod mlazom hladne vode i ostavite da stoji u hladnoj vodi nekoliko sati prije daljnje pripreme. Za bolje sušenje cikle, preporučuje se plodove prvo blanširati. Nakon blanširanja, ciklu je potrebno oguliti i izrezati na tanke kriške ili trakice.

Sušenje cikle na zraku

Za sušenje cikle na zraku zaslužni su naši preci. Ovo je najprirodniji i najstariji način sušenja, a možete ciklu sušiti na tavanu, u šupi, itd. Da bi se cikla što bolje prosušila na zraku potrebno ju je podignuti od tla, a tacne ili tepsije na kojima se suše okrenuti prema jugu. Bit će potrebna 4 dana za sušenje, a kada je gotovo primjetit ćete po njenoj krhkosti i elastičnosti. Ako ste rezali ciklu na deblje kriške, trebat će joj duže vremena i bit će potrebno okretanje kako bi se svi dijelovi ravnomjerno osušili.

Sušenje cikle u dehidratoru

Sušenje cikle u dehidratoru je najsuvremeniji i najpraktičniji način za pripremu sušenog voća i povrća. Uštedjet će vam vrijeme i energiju dobivanjem ekološki prihvatljivih i zdravih namirnica za konzumaciju. S obzirom na to da je ciklu moguće efektivno osušiti na suncu i zraku, potrebe za dehidratorom su minimalne, no ako ga imate, koristite ga. Kriške cikle poslažite na rešetke i pripazite da nisu previše blizu jedan drugome tako da topli zrak može što bolje cirkulirati. Za vrijeme i temperaturu sušenja pogledajte upute proizvođača dehidratora, no cikla se najčešće suši na 85 - 90°C otprilike 6 - 7 sati.

Sušenje cikle u pećnici

Sušenje cikle u pećnici zahtjeva isti proces čišćenja i priprema kao i drugi načini sušenja. Kriške cikle poslažite na papir za pečenje na tepsiju, s dovoljnim razmakom kako bi zrak mogao cirkulirati. Sušite u pećnici na 85 - 90°C, a ako je potrebno okrenite kriške cikle kako bi se sve moglo ravnomjerno osušiti. Ostavite otvorena vrata pećnice (koristite drvenu kuhaču koju postavite između vrata pećnice) i ostavite povrće u pećnici 6 - 7 sati uz povremeno provjeravanje.

Sušenu ciklu možete skladištiti u staklenkama ili limenkama s kvalitetnim poklopcima ili polietilenskim vrećicama na tamnim i hladnim mjestima. Osim plodova cikle, možete sušiti i korijen cikle koji se kasnije koristi u pripremi čaja.

Blanširanje cikle

S obzirom na to da je cikla veći plod, blanširanje će zahtijevati duže vremena. Ciklu je potrebno oprati i očistiti, potopiti u hladnoj vodi na nekoliko minuta, izliti vodu, dodati novi i staviti u kipuću vodu prokuhati 20 minuta, a zatim izvaditi i premjestiti u hladnu vodu. Ovom "šok" terapijom omogućit ćete prestanak kuhanja cikle i bržu daljnju pripremu.

Kada se cikla potpuno ohladi, ogulite ju i izrežite na prikladan način, ovisno o tome kako ćete ju i za što koristiti.

Zamrzavanje cikle

Mnoge domaćice traže odgovor na pitanje može li se cikla zamrzavati, a odgovori su često nedovoljno točni i nedorečeni. Cikla se može zamrznuti, a važno je samo odabrati kvalitetne plodove i sorte. Uštedjet ćete na vremenu i pripremanju jela od cikle zimi, spriječiti prerano kvarenje, isplativo je i prikladno. Cikla mora biti mala, bez oštećenja, intenzivno ljubičaste boje i s glatkom kožom.

Prije samog zamrzavanja plodova, ciklu je potrebno blanširati, oguliti i narezati na željenu veličinu, kriške ili naribati. Koristite rukavice jer cikla pušta boju i ruke i posuđe će se obojati u crveno. Nakon toga, pakirajte u manje vrećice prigodne za zamrzavanje i stavite u zamrzivač u dio za brzo zamrzavanje.

Ciklu možete zamrznuti i pripremljenu kao pire, a koje kasnije možete koristiti za pripremu umaka. Kuhanu ciklu izgnječite, i stavljajte u plastične ili silikonske kalupe za led i zamrznite. Kad su zamrznuti, brikete izvadite i stavite u vrećice i vratite u zamrzivač.

Zamrznuta cikla ne zahtjeva prethodno odmrzavanje za daljnju pripremu. Posebno ako je cikla smrznuta u blanširanom obliku. Jednostavno ju dodajte u jelo pred kraj kuhanja. Ako želite koristiti ciklu za pripremu salate, možete ju odmrznuti u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi.

Foto: Tracy Lundgren / Pixabay

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR