Kelj je poznat kao biljka koja se koristi za priprema variva i raznih juha. Manje je poznato da kelj možete i pržiti te da je jednako ukusan i kao čips. Vrlo mala kalorijska vrijednost ovog povrće svrstava ga na sam vrh namirnica koje se mogu svakodnevno konzumirati. Kao i svaki drugi domaći čips, čips od kelja je ukusna i hrskava grickalica koju možete prilikom pripreme začiniti s raznim začinima te ju učiniti još ukusnijom. Uz pomoć dehidratora, čips od kelja možete učiniti još zdravijim, ali i ako ga nemate, možete ga napraviti u pećnici i dobiti ćete jednako ukusnu grickalicu.
Iako postoje protivnici pripreme ove grickalice uz objašnjenje da prilikom pečenja listovi zagaraju i da to nije zdravo, ipak je još više onih koji svaki dan eksperimentiraju i usavršavaju recepte za pripremu čipsa od kelja.
Karakteristike kelja
Kelj je dvogodišnja zeljasta biljka koja potječe iz porodice kupusnjača. Podrijetlom je iz sjeverne Italije točnije iz regije Milana. Uzgaja se pretežno na području Europe zbog povoljnih klimatskih uvjeta.
Stabljika kelja je u prvoj godini rasta razgranata i može narasti do 40 cm visine. Na vrhu stabljike stvara se jedna okrugla loptica oko koje se nalazi mnogo listova. U drugoj godini rasta stabljika može narasti do 150 cm visine i još više se grana te se počinju pojavljivati naizmjenično smješteni listovi. Listovi kelja su veliki i okrugli, tamnozeleni i s naborima. U unutrašnjosti su žućkasto zeleni te po sredini lista imaju jednu jaku i tvrdu žilu koja je povezana s korijenom.
Kelj cvijeta pravilnim rahlim grozdastim cvatovima koji se pojavljuju na vrhu stabljike. Cvjetovi se nalaze na kratkim peteljkama i imaju žute latice i 6 prašnika. Plod cvijeta je komuška duga 7 - 12 cm koja u sebi ima puno okruglih crvenkastih sjemenki kojima se kelj ujedno i razmnožava.
Kelj koji se koristi za konzumaciju je jednogodišnja biljka kod koje se nakon procesa cvatnje pojavljuje u sredini glavica biljke koja se nakon berbe termički obrađuje i konzumira.
Kelj za preradu
Postoji mnogo oblika i vrsta glavica kelja za preradu, ali osnovna podjela svodi se na običan kelj, kelj pupčar, lisnati kelj i raštiku. Sve navedene vrste kelja razlikuju se po veličini glavice i obliku listova. Za pripremu čipsa od kelja koriste samo obični kelj jer ima dovoljno velike listove za pripremu čipsa. U rijetkim receptima se preporučuje korištenje raštike, jer zbog lošijeg okusa raštike, čips nije dovoljno ukusan.
Glavice običnog kelja mogu biti raznih oblika pa tako možemo pronaći okrugle, spljoštene ili jajolike glavice. Za pripremu čipsa bilo bi najbolje koristiti okrugle glavice, ali oblik nije od presudne važnosti kod pripreme ove grickalice. Boja glavice je pretežno karakteristično magličasto tamnozelene, koja i nakon prženja u pećnici ostaje postojana. Listovi običnog kelja su naborani i mjehurasti te su s vanjske strane glavice još veći dok se prema unutrašnjosti sve više smanjuju. Ova vrsta kelja je iznimno ukusna i prilikom pečenja ne gubi slatkasti okus.
Berba i kupovina
Jestivi dio kelja su glavice koje se pojavljuju u sredini biljke i koje zapravo koristimo za pripremu čipsa. Prilikom berbe ubiru se cijele glavice tako da se glavica od biljke odvaja pri korijenu (prereže se stabljika koja povezuje glavicu i korijen). Kelj se bere ručno kada temperature padnu ispod 0°C jer je tada slađi i blažeg okusa. Nije dovoljno da temperature budu niske kako bi obavili berbu već je potrebno da glavica bude zrela odnosno da postigne tamnozelenu boju i da ima određenu tvrdoću. Pripazite kod branja da glavice nisu oštećene jer razni kukci i nametnici mogu oštetiti plod.
Kelj možete kupiti i u trgovinama na odjelu voća i povrća. Za pripremu čipsa morate kupiti svježu glavicu i pri tom birajte manje glavice kako bi imali manje listove jer one imaju slabiju srednju žilu koja prolazi kroz list. Listovi trebaju biti čvrsti i naborani i tamnozelene boje. Ne smiju biti uvenuli niti imati oštećenja ili rupice po sebi jer je to znak da su kelj napali kukci i nametnici koji se možda još nalaze unutar glavice.
Kelj prije pripreme svakako morate dobro pregledati kako unutar glavice ne bi bilo zaostalih kukaca i dobro ga oprati. Mjesto gdje je kelj odvojen od korijena ne smije biti natruo ili pljesniv jer je to znak da je kelj davno ubran i neadekvatno uskladišten.
Recepti za čips od kelja
Postoje razni recepti i kombinacije začina koje se koriste kod pripreme čipsa od kelja. Prema vlastitom ukusu možete si dati oduška i staviti uz sol i papar i druge začine kao što su crvena paprika, chilli paprika, ružmarin, origano, češnjak ili neki drugi egzotičniji začin. Uz primjenu klasičnih suhih začina u marinadu u koju se stavljaju listovi kelja prije pečenja, koristi se i drugo usitnjeno povrće kao što je naribana mrkva, narezani bademi, ali i crveni luk.
Prilikom same pripreme na raspolaganju su vam dvije opcije pripreme, a to su pečenje u pećnici ili sušenje u dehidratoru.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Čips od kelja iz pećnice
Za početak napravite jednostavniju verziju čipsa od kelja koja uključuje samo dva začina. Ako ga do sad niste eli, čips od kelja za početak začinite samo sa soli i paprom kako bi vidjeli da li vam okus ove grickalice odgovara. S vremenom osnovni recept možete nadograđivati s raznim začinima prema vlastitoj želji i ukusu. Navedena količina sastojaka ovisi o veličini listova kelja koristite, ali ako je riječ o prosječnoj veličini listova kelja od navedene količine sastojaka dobit ćete oko 200 g čipsa od kelja.
Sastojci
- 6 - 7 listova kelja
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol i papar po želji
Priprema
- Listove kelja odvojite s glavice i operite ih pod mlazom hladne vode. Stavite ih na krpu i preklopite s drugom pamučnom krpom te lagano pritisnite kako bi se upio višak vode.
- Dobro pregledajte listove da nema zaostalih kukaca i zemlje na listovima.
- U posudu stavite maslinovo ulje, sol i papar te promiješajte.
- Uzmite list kelja i stavite na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. List premažite kistom s pripremljenom smjesom začina. Postupak ponovite sa svim listovima.
- Listove na pleh slažite jedan do drugoga.
- Pećnicu zagrijte na 70 - 80°C i stavite pleh s listovima kelja u pećnicu da se peku 1 - 2 sata.
- Provjeravajte listove tijekom pečenja i kada vidite da se kelj osušio i da je postao hrskav izvadite pleh iz pećnice.
- Čips od kelja ostavite da se ohladi te ga nakon toga spremite u posude koje se mogu zatvoriti ili ga možete odmah jesti.
Čips od kelja iz dehidratora
Osim u pećnici, čips od kelja može se pripremiti i u dehidratoru, naravno ako ga imate. Dehidrator je uređaj koji izvlači vodu i vlagu iz voća i povrća istovremeno zadržavajući hranjive sastojke u namirnici. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 250 g čipsa od kelja. Prilikom korištenja dehidratora voda iz lista će se isušiti te će se listovi smanjiti.
Sastojci
- 6 - 7 listova kelja
- 1 velika žlica soli
- 1 velika žlica vode
Priprema
- Listove kelja odvojite od glavice te maknite tvrdi dio korijena s lista. Nožem stanjite glavnu žilu koja ide po sredini lista kako bi vam se svi dijelovi lista ravnomjerno osušili.
- Listove operite pod mlazom hladne vode i posušite pamučnom krpom.
- U posudi pomiješajte sol i vodu i napravite smjesu. Listove stavite u posudu i dopro izmiješajte sve zajedno tako da se ravnomjerno rasporedi po svim listovima.
- Temperaturu dehidratora postavite na 50°C te na rešetke rasporedite listove kelja koje ste prethodno marinirali.
- Ostavite listove da se suše 5 - 6 sati uz konstantno provjeravanje u kojoj je fazi sušenja.
- Kada su listovi postali hrskavi izvadite ih iz dehidratora i ostavite da se ohlade.
- Nakon što se ohladi, čips spremite u posudu ili odmah jedite.
Pikantni čips od kelja
Kurkuma i bademi sastojci su za koje nikad ne biste rekli da idu zajedno, ali uz kelj tvore neku novu razinu okusa. Uz nekoliko začina dobit ćete pikantnu verziju čipsa od kelja koju ćete obožavati. Količina čips od kelja koju možete dobiti ovisi o veličini glavice kelja koju koristite, ali računajte na to da ćete dobiti manju količinu jer će dio biti otpad, a dio vode iz listova tijekom pečenja će ispariti.
Sastojci
- 1 glavica kelja
- 1 crveni luk
- 2 - 3 mrkve
- 2 - 3 velike žlice sušene crvene paprike
- 3/4 šalice badema
- sol i papar po želji
- kurkuma po želji
Priprema
- Listove kelja odvojite s glavice i dobro ih operite pod mlazom hladne vode. Stavite ih na krpu i dobro posušite.
- Crveni luk i mrkvu očistite i usitnite na manje kockice i stavite u blender.
- Dodajte sušenu crvenu papriku, bademe, sol, papar i kurkumu prema želji. Blenderom sve dobro izmiksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu u koju ćete umakati i dobro utrljati svaki list kelja.
- Marinirane listove kelja stavite na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Listove slažite jedan do drugoga.
- Pećnicu zagrijte na 80°C i stavite listove da se peku sat vremena. Provjeravajte listove tijekom pečenja kako ne bi zagorjeli.
- Kada se listovi kelja osuše, izvadite ih pećnice i ostavite ih da se ohlade.
- Nakon što se čips ohladio možete ga konzumirati ili spremiti u posudu koja se može zatvoriti.
Čuvanje i skladištenje
Ubrane svježe glavice kelja mogu se spremati u drvene kutije ili kašete te ih je potrebno držati na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Temperatura prostorije u kojoj ćete skladištiti kelj bi trebala biti od 0°C do 1°C kako bi kelj mogao ostati svjež i do mjesec dana. Važno je samo da ne odvajate listove nego čuvate glavicu u cjelini.
Pripremljeni čips od kelja čuvajte u plastičnim posudama koje se mogu hermetički zatvoriti. Pečene listove možete čuvati i u plastičnoj ziploc vrećici. Važno je da kelj nakon pečenja duže od 12 sati ne ostavljate na svježem zraku jer će otpustiti, postat će manje hrskav i izgubit će aromu koju je dobio tijekom pečenja.
Savjeti
Prilikom pečenja listova kelja u pećnici možete ostaviti vrata pećnice otvorena 2 - 3 cm. Tako kelj će se brže ispeći jer će para izlaziti kroz vrata pećnice.
Nakon što začinite listove kelja možete ih ostaviti na zraku sat vremena da se začini dobro upiju.
Prilikom premazivanja listova nemojte koristi puno ulja kako čips ne bi bio premastan.
Ako čips pripremate u dehidratoru imajte na umu da neće biti jednako hrskav kao onda kada ga pečete u pećnici. U dehidratoru se povrće ne peče već se samo izvlači voda dok se pečenjem dobiva hrskavost.
Prilikom pripreme listova kelja za pečenje, prvo uklonite središnju žilu koja prilazi kroz list. To ćete najlakše napraviti s nožem koji ćete položiti na list i od sredine lista povući prema korijenu kako bi skinuli središnje zadebljanje korijena. Ako želite, list možete i prerezati po pola i ukloniti cijelu središnju žilu koja prolazi kroz list.
Prije stavljanja listova na pečenje možete ih izlomiti i na manje dijelove, ali nemojte previše usitniti listove kako ne bi izgorjeli tijekom pečenja.
Upotreba u kuhinji
Čips od kelja se često konzumira sam kao grickalica ili se može umakati u razne umake. Odlično se slaže i s humusom te ga možete poslužiti i tako. Zato što je riječ o zapečenom povrću, odlično se slaže i s mesnim jelima gdje se može služiti kao prilog umjesto krumpira ili riže.
Uz mesna jela svakako ga poslužite uz jela s piletinom jer svojim okusom najbolje odgovara ovoj vrsti mesa. Ovisno o začinima koje ste kombinirali kod pripreme čipsa od kelja, prilagodite pripremu drugih namirnica s kojima ga kombinirate.
Ljekovita svojstva
Kelj je biljka koje povoljno utječe na ljudski organizam vitaminima A, vitaminima C i vitaminom K. Obiluje i drugim važnim spojevima koji su potrebni tijelu za funkcioniranje, a to su folna kiselina, magnezij, kalij, kalcij, fosfor i bakar.
Kalorijska vrijednost kelja je iznimno mala (27 kalorija na 100 g) zbog čega se može svakodnevno konzumirati bez straha da će prouzročiti nuspojave. Konzumacijom kelja ojačava se imunitet, kosti, poboljšava probava te osnažuju kosa, koža i nokti. Kelj je odličan i antioksidans zbog vitamina C koji sadrži.
Konzumacijom čipsa od kelja, osim što u organizam unosite zdravu namirnicu, sam način pripreme ne uključuje korištenje puno ulja koje se zadržava na namirnici. Zbog toga čips od kelja možete konzumirati i u većim količina nego što bi mogli konzumirati bilo koje druge vrste čipsa.
Foto: Charles Deluvio / Unsplash
Odgovori