Postoje razne varijante prirodnih čipseva od raznih listova i gomolja biljaka, ali čips od tikvica je jedan od onih proizvoda koji nastaje od ploda koji raste na površini zemlje, a ipak se može peći i dehidrirati.
Ljubitelji tikvica sigurno će obožavati ovu grickalicu koja svojim pomalo neobičnim okusom u naš organizam može unijeti jako puno korisnik sastojaka. Još ako ih ne ogulite i pripremite ih zajedno s njihovom korom koja ima najviše ljekovitih svojstava, vaše tijelo bit će vam i više nego zahvalno.
Proces pripreme čipsa traje u prosijeku oko sat vremena, ali najviše vremena odnosi se na pečenje tikvica u pećnici. Zato odvojite malo vremena i počnite s pripremom ukusnih grickalica iz vlastite kuhinje.
Karakteristike tikvica
Tikvica je jednogodišnja zeljasta biljka koja potječe iz porodice bundeva. Iako se svrstavaju u voće, u većini jela koriste se kao povrće. Podrijetlom je iz Amerike, a u svijetu se konzumira više od 10.000 godina.
Stabljike tikvice su okrugle i svijetlozelene boje te po sebi imaju male dlačice koje su na dodir ljepljive. Svojim rastom formiraju grmove. Stabljika biljke raste u visinu i dobro je povezana s korijenom. U unutrašnjosti je šupljikava, ali na dodir vrlo čvrsta. Korijen tikvice je razgranat te raste većim dijelom na površinskom dijelu zemlje. Na vrhu svake stabljike nalazi se po jedan list. Listovi ove biljke su veliki, urezani i nazubljeni na rubovima te tamnozelene boje. Žilice na listovima su izražene i vidljive te su na dodir hrapavi.
Cvijet tikvice je velik i žut te je u obliku trube. Razvija se u pazušcima listova te se iz cvijeta razvija plod koji je duguljast i mesnat te zelene ili žute boje ovisno o vrsti. Osim ploda, cvijet je dio ove biljke koji je jestiv.
Tikvice za preradu
Kada se govori o vrstama tikvica postoji mnogo boja i oblika , ali u našim trgovinama najčešće ćete se susresti s malim tamnozelenim tikvicama koje imaju bijeli do žuti unutrašnji mesnati dio. Za pripremu čipsa od tikvica najbolje je koristiti zelene duguljaste tikvica. Najpoznatije tri sorte ovakvih tikvica su Aeronaut, Cavli i Galatea F1.
Aeronaut
Ova vrsta tikvica ima duguljaste i tamnozelene plodove koji su u prosijeku dugi oko 15 cm. Mesnati dio unutar ploda je vrlo ukusan i dobro podnosi termičku obradu. Daje veliki urod, a zbog svoje veličine vrlo je zahvalna za pripremu čipsa.
Cavili
Cavili je rana sorta tikvica koja se prilikom uzgoja pokazala vrlo otpornom na štetnike. Iznimno je plodna vrsta i ima zelene i duguljaste plodove koji su malo veći od prethodne sorte i dosežu duljinu od 22 cm. Veličina ploda je prikladna za izradu čipsa, a unutrašnjost joj je ukusna, bijela i sočna.
Galatea F1
Prikladna za sadnju u proljeće, ali i u kasnijem razdoblju. Prilikom rasta, ovoj tikvici ne smetaju ni visoke, ali ni niske temperature. Tikvice sorte Galatea F1 lako se beru jer imaju mekšu peteljku i tanju za razliku od ostalih vrsta. Plod je sjajno tamnozelene boje i cilindričnog oblika. Nakon berbe dugo ostaje svjež i prilikom uzgoja daje jako dobre i obilne plodove. Nakon termičke obrade, unutrašnjost ploda je bijela i vrlo ukusna.
Berba i kupovina
Tikvice s mogu brati kada su velike oko 10 cm ili ih možemo brati tek kada dosegnu svoju punu veličinu. Sezona branja tikvica počinje u svibnju i traje sve do srpnja. Ovisno za koju vrstu jela su potrebne shodno tome se i beru. Male tikvice pogodne su za prženje ili pripremu raznih jela u tavi, dok se velike koriste za pripremu većih količinskih jela kao što su juhe, variva i slično. Kod tikvica je karakteristično da što više berete plod, biljka će sve više ponovo formirati nove cvjetove i davati nove plodove. Stoga ako tikvice berete još dok su mlade možete očekivati da ćete od jedna biljke imati sigurno 2 - 3 berbe do kraja sezone.
Plod tikvice odnosno duguljasti mesnati dio, peteljkom je pričvršćen za stabljiku i bere se tako da se peteljka odvoji od stabljike. Tikvicu možete otrgnuti na mjestu spajanja ili pomoću noža prerezati peteljku. Prilikom berbe uvijek ostavite barem nekoliko cm peteljke na vrhu tikvice kako bi nakon berbe dulje ostala svježa.
Kada je riječ o veličini ploda koji se bere, najbolje je da ne pređe duljinu od 12 cm jer onda gubi karakteristična kulinarska svojstva i tada tikvica nakon pripreme nije više toliko ukusna. Berite ih svakodnevno i nemojte da prerastu.
Prilikom kupnje tikvica za preradu obratite pažnju da kora tikvica nije oštećena. Tikvice možete kupiti ili na tržnici ili u supermarketima na odjelu voća i povrća. Prilikom kupnje izaberite manje, duguljaste i okrugle plodove koji su duljine 15 - 20 cm i koje imaju bijeli ili žuti mesnati dio unutar ploda. Na dodir tikvice trebaju biti čvrste i imati bar 3 - 4 cm peteljke na vrhu.
Recepti za čips od tikvica
Za pripremu čipsa od raznih vrsta povrća uvijek postoji jedan recept koji je osnova i koji se kasnije nadograđuje dodavanjem raznih začina. Neki od najpoznatijih začina koji se kombiniraju s tikvicama su crvena paprika, kurkuma, papar i češnjak. Prilikom pripreme čipsa možete se poslužiti pećnicom ili dehidratorom.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći čips od tikvica
Za pripremu čipsa od tikvica trebat ćete nekoliko sastojaka i oko sat vremena da ga pripremite. Ova jednostavna verzija čipsa može se dalje nadograđivati. Upotrebom raznih začina dobit ćete razne okuse, ali ako ne volite pretjerivati s okusima možete koristiti i samo ovaj bazični recept. Navedena količina sastojaka ovisi o veličini tikvica koje ćete koristiti, ali imajte na umu da prilikom pečenja voda iz tikvica isprava i volumen se smanjuje. Tako ako imate 500 g tikvica možete očekivati oko 300 g čipsa od tikvica.
Sastojci
- 2 tikvice
- 2 velike žlice maslinovog ulja
- 1 velika žlica soli
Priprema
- Tikvice operite pod mlazom hladne vode te ih narežite ili naribajte na vrlo tanke ploške.
- Na pleh stavite papir za pečenje i na njega posložite ploške tikvica jednu do druge tako da se ne preklapaju.
- Ploške premažite pomoću kista s maslinovim uljem i ravnomjerno posolite.
- Pećnicu zagrijete na 110°C i stavite tikvice da se peku oko 40 minuta.
- Vrata pećnice ostavite malo otvorena kako bi para mogla izlaziti ili uključite ventilaciju ako vam pećnica ima tu mogućnost.
- Nakon što prođe previđeno vrijeme tikvice izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.
- Nakon što se u potpunosti ohlade možete ih jesti ili spremiti u plastičnu posudu koju možete zatvoriti.
Čips od tikvica s origanom
Kombinacija tikvica i origana je zahvalna, a ove okuse možete iskoristiti i prilikom pripreme čipsa. Žlica origana čipsu će dati karakterističan okus i odlično će se slagati uz umak od vrhnja. Koliko ćete čips dobiti od navedenih sastojaka ovisi o veličini tikvica, ali kao što je navedeno za prethodni recept, količina konačnog produkta ovisi o količini vode koja ispari tijekom pečenja.
Sastojci
- 2 manje tikvice
- 1 velika žlica maslinovog ulja
- 1 velika žlica suhog origana
- sol i papar po želji
Priprema
- Tikvice operite pod mlazom hlade vode i nemojte ih guliti. Naribajte ih na ribež ili tanko izrežite nožem.
- Na pleh stavite papir za pečenje i posložite ploške tikvica tako da su jedna do druge.
- U posudici pomiješajte ulje i origano, sol i papar te pomoću kista namažite ploške tikvica s pripremljenom smjesom.
- Pećnicu zagrijete na 100°C i stavite tikvice da se peku 90 minuta.
- Ako nemate ventilaciju u pećnici onda vrata pećnice ostavite malo otvorena kako bi para mogla izlaziti van, a ako imate ventilaciju onda ju uključite. Tijekom pečenja provjeravajte da li su tikvice pečene.
- Nakon što prođe previđeno vrijeme pečenja izvadite čips iz pećnice i ostavite ga da se ohladi.
- Nakon što se ohladio možete ga jesti.
Čips od tikvica iz dehidratora
Čips od tikvica osim u pećnici možete pripremiti i uz pomoć dehidratora. Dehidrator kao ku će i iz tikvica izvući višak vode i ostaviti samo hrskavi i ukusni čips. Količina čipsa od tikvica koju ćete dobiti ovisi o veličini tikvica. Zbog korištenja dehidratora moguće je da ćete dobiti i manju količinu nego da ste čips pripremili u pećnici.
Sastojci
- 1 zelena tikvica
- 1 velika žlica maslinovog ulja
- 2 velike žlice umaka od soje
- 1/2 male žlice kurkume
- papar po želji
- 1/2 male žličice soli
Priprema
- Tikvicu operite pod mlazom vode i narežite ju na tanke ploške. Tikvice stavite na pamučnu krpu da ispuste višak vode koju će krpa upiti.
- U posudi pomiješajte ulje, umak od soje, kurkumu, papar i sol i sve sastojke dobro miješajte dok se ne sjedine.
- Tikvice koje te narezali na ploške stavite u veliku posudu i preko njih prelijte smjesu začina koju ste prethodno napravili. Sve dobro izmiješajte tako da je svaka ploška dobro marinirana.
- Na rešetke dehidratora posložite ploške mariniranih tikvica. Dehidrator uključite na 45°C i ostavite tikvice da se suše u prosijeku oko 18 sati.
- Tijekom sušenja, tikvice stalno provjeravajte jer je moguće da se čips napravi i prije navedenog vremena. Vrijeme sušenja ovisit će o dehidratoru koju koristite.
- Nakon što primijetite da su tikvice potamnile i da su suhe i hrskave na dodir, izvadite ih dehidratora te ostavite da se ohlade.
- Čips spremite u staklenke koje se mogu hermetički zatvoriti.
Čuvanje i skladištenje
Čips od tikvica možete skladištiti kao i ostale grickalice. Ne smije doći u doticaj s vodom ili vlagom jer će onda otpustiti i neće biti hrskav. Također ne smije dugo stajati na zraku te ako ga ne jedete spremite ga u suhu plastičnu vrećicu koju ćete dobro zatvoriti ili u plastičnu posudu koja ima poklopac kako bi se hermetički mogla zatvoriti. Neki čips spremaju i u papirnate vrećice, ali onda imajte na umu da ga morate pojesti unutar jednoga dana inače će otpustiti neće više biti hrskav.
Ako ste čips pripremali u dehidratoru najbolje je spremiti ga u staklenke koje možete dobro zatvoriti. Prije skladištenja u staklenke obratite pažnju da su staklenke čiste i suhe te da se mogu dobro zatvoriti. Ovako pripremljen čips možete držati do tjedan dana, možda čak i duže samo ako staklenke ne otvarate prečesto i ne držite ih dugo otvorenima.
Savjeti
Tikvice uvijek režite po širini, a ne po dužini jer su tako nakon pečenja jednostavnije za konzumaciju.
Ako želite i imate vremena tikvice nakon što ste ih izrezali na ploške možete posložiti na pamučnu krpu ili papirnate ubruse te ostaviti te 5 - 10 minuta da iz njih iscuri višak vode. Pamučna krpa i papirnati ručnici povući će u sebe vodu i bit će vam potrebno manje vremena za pečenje čipsa.
Prilikom pečenja čipsa konstantno ga provjeravajte kako ne bi izgori. Kora tikvica posebno je osjetljiva pa ako primijetite da počinje gorjeti odmah provjerite da li je čips pečen.
Tikvice se preporučuje dobro posoliti jer unutrašnjost tikvice je neutralno slatkastog okusa koji ako dobro ne posolite neće imati dobar okus.
Upotreba u kuhinji
Čips od tikvica prvenstveno se konzumira kao grickalica te se jede sam ili u kombinaciji s raznim umacima. Umaci koji su sjajna kombinacija s čipsom od tikvica su umak od vrhnja ili klasični kečap.
Ova grickalica može biti i prilog, ako ga poslužite uz pečeno meso. Prilikom posluživanja čipsa od tikvica kao priloga pazite da vam se okusi podudaraju tako da ako koristite ružmarin ili origano kod mariniranja čipsa, prilikom priprema umaka uz meso izaberite da on bude na bazi vrhnja.
Ljekovita svojstva
Tikvica je iznimno zdrava namirnica koju bi trebali uvrstiti u prehranu. Ima jako malo kalorija, a puno nutrijenata te se preporučuje osobama koje žele smršavjeti jer u želudcu stvara osjećaj sitosti. U svojem sastavu sadrže vitamin B i C, mangan i kalij. Većina korisnih sastojaka nalazi se u kori stoga prije konzumacije se ne preporučuje guljenje.
Ako želite imati redovitu i zdravu probavu, tikvica će vam to omogućiti jer njeno bogatstvo vlaknima potječe probavu, sprječava nastajanje zatvora i čisti crijeva od toksina.
Konzumacijom čipsa od tikvice zadovoljit ćete potrebu za hranom i brzo ćete osjetiti sitost te nećete pretjerati s jedenjem grickalica što bi se sigurno dogodilo ukoliko bi konzumirali kupovni čips. Jedenjem čipsa od tikvice u tijelo ćete unijeti namirnicu koja pogoduje vašem zdravlju, ali ćete izbjeći zamku prejedanja grickalicama.
Foto: Leng Kangrui / Pixabay
Zimnica od tikvica
Odgovori