Crni kruh nastaje od cijelog zrna pšenice i zbog toga se smatra zdravijom namirnicom od običnog bijelog pšeničnog kruha koji se danas više proizvodi. Crni kruh se može pripremati od pšenice ili raži, ali u kulinarstvu se više peče crni pšenični kruh od crnog raženog kruha.
Moramo odmah napomenuti da nisu svi crni kruhovi zdravi jer se neki ne proizvode od pravog nerafiniranog pšeničnog zrna, već se u njih dodaje boja (kakao, umjetna i prirodna bojila), što rezultira uštedom na namirnicama jer je nerafinirano brašno koje se treba koristiti u pripremi pravog crnog kruha skuplje.
Crni kruh ima specifičan opor okus i najčešće ga konzumiraju osobe koje se zdravo hrane. Svakako ga možete napraviti u vlastitoj kuhinji, a sve što je potrebno je nekoliko sastojaka i malo vremena.
Karakteristike crnog kruha
Crni kruh prepoznaje se po izgledu jer je tamniji i zbijeniji te vlažniji i sočniji od bijeloga. Ako ima prozračnu i elastičnu unutrašnjost onda nije riječ o pravom crnom kruhu nego je pripremljen od bijeloga brašna, a kako bi bio dobio tamnu boju dodani su sastojci kao što su kava ili kakao. Ova vrsta kruha je bogatog okusa i može jako drugo stajati bez da se pokvari ili da postane tvrd.
Tijekom pečenja, crni kruh ima jači miris i sredina ima dublje pore, ali mu je i manja zapremnina. Kora mi je tamnije boje te mekanija u odnosu na kruhove koji se ne pripremaju od integralnog brašna. Nakon konzumacije daje osjećaj sitosti i sadrži veliki udio vlakana, vitamina B i E, selena, željeza, magnezija, cinka i drugih važnih nutrijenata.
Integralno pšenično brašno
Za pripremu crnog kruha najbolje je koristiti integralno pšenično brašno koje se priprema od cijelog zrna pšenice. Kruh pripremljen od ovoga brašna je teži, zbijeniji i vlažniji jer se prilikom mljevenja koriste mekinje i klice s endospermom. Kod obojenog bijelog brašna unutrašnjost kruha bit će tamna, ali i prozračna.
Brašno od cjelovitih žitarica, graham brašno ili prekrupa je bogato vlaknima i hranjivim sastojcima. Sklono je kvarenju i potrebno ga je potrošiti u roku od 6 mjeseci nakon mljevenja žitarice. Grublje je strukture, a u komercijalnoj proizvodnji posebno se melje unutarnji i vanjski sloj žitarice koji se nakon toga miješa i dobiva integralno brašno.
Priprema i kupovina brašna
Žetva pšenice obavlja se u ljetnim mjesecima, a počinje u srpnju za vrijeme suhog vremena kada nema kiše. Zrna pšenice je nakon berbe potrebno samljeti kako bi se dobilo integralno brašno ili brašno od cjelovitog zrna.
Pšenicu možete kupiti u supermarketu ili u trgovini zdrave hrane, a zrna moraju biti suha i bez oštećenja od kukaca. Ne smije biti znakova vlage ili pljesni na njima, niti na vrećici u koju je pakirana. Na tržištu se prodaje integralno pšenično brašno koje je tamnije boje i mogu čak biti vidljivi komadići mljevene pšenice. Ne smije biti vlažno i zbijeno te mora mirisati na svježe žitarice.
Recepti za crni kruh
Pšenični crni kruh najpoznatija je vrsta kruha koja se priprema od posebnog crnog, odnosno integralnog brašna. Na 100 g sadrži oko 220 kalorija, ali i veliki udio vitamina, minerala i drugih korisnih sastojaka. Lako ga je pripremiti i dovoljno je svega nekoliko sastojaka da možete cijeli tjedan uživati u zdravom kruhu.
Domaći crni kruh
Domaći crni kruh proizvodi se od integralnog pšeničnog brašna ili pšenične prekrupe iz cijeloga zrna. U unutrašnjosti je tamnije boje za razliku od običnog kruha, a navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 500 g crnog kruha.
Sastojci
- 500 g crnog brašna
- 8 g soli
- 7 g suhog kvasca
- 3 dl mlake vode
Priprema
- Brašno stavite u posudu i dodajte sol i kvasac i sve dobro izmiješajte.
- U plastičnu posudu ulijte mlaku vodu i dodajte pola prethodno izmiješane smjese brašna, soli i kvasca. S kuhačom miješajte sve dok se sastojci ne sjedine.
- Dodajte pola preostale smjese i umijesite kuhačom. Na kraju dodajte ostatak brašna i rukom zamijesite tijesto ljepljivo na dodir.
- Ostavite tijesto u plastičnu posudu i prekrijte ga čistom pamučnom krpom da odstoji 35 minuta.
- Nakon što je stajalo, premijesite ga i ponovo ostavite da stoji 35 minuta u plastičnoj posudi prekriveno pamučnom krpom.
- Tijesto izvadite iz posude i stavite na prethodno brašnom posut stol. Premijesite ga nekoliko puta i stavite na pleh koji ste prethodno obložili s papirom za pečenje.
- Pećnicu zagrijte na 200°C, a tijesto zarežite na nekoliko mjesta s nožem ili napravite X na vrhu.
- Pošpricajte ga s malo vode kako bi kora bila hrskava.
- Tijesto stavite u zagrijanu pećnicu i pecite otprilike 20 minuta. Provjerite koliko je kruh pečen. Ako još nije gotov pojačajte pećnicu na 220°C i pecite ga još otprilike 15 minuta.
- Izvadite kruh iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Beskvasni crni kruh
Beskvasni kruh je izvrstan za pripremu kada nemate puno vremena za čekanje da se tijesto digne. Ovaj kruh je najbolje pripremati s praškom za pecivo i teži je i zbijeniji od kruha pripremljenog s kvascem. Navedena količina sastojaka dovoljna je za otprilike 400 g crnog beskvasnog kruha.
Sastojci
- 400 g crnog integralnog brašna
- 4 dl mineralne vode
- 1 prašak za pecivo
- 1 žlica soli
- 2 žlice ulja
Priprema
- Upalite pećnicu i ostavite da se zagrije na 200°C dok pripremate tijesto.
- Sve suhe sastojke pomiješajte u plastičnoj posudi.
- U sredini pomiješanih sastojaka napravite udubljenje i polako dodajte mineralnu vodu, a zatim ulje. Sve sastojke pomiješajte s kuhačom. Tijesto je jako ljepljivo, zbog čega ga je teško mijesiti s rukom.
- Pleh ili kalup za kruh obložite s papirom za pečenje i na njega stavite tijesto.
- Tijesto stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta na 200°C. Kada vidite da je kruh pečen izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Čuvanje i skladištenje
Crni kruh čuvajte na suhom, hladnom i tamnom mjestu. S obzirom na to da se priprema od crnog integralnog brašna potrebno ga je čuvati daleko od izvora topline jer je lako kvarljiva namirnica. Možete ga spremiti u plastičnu vrećicu ili kutiju za kruh, a ako nemate nikakvo hladno mjesto možete ga spremiti u hladnjak.
Dobro zapakiran i spremljen crni kruh možete konzumirati u roku od tjedan dana, a zamrznuti kruh možete jesti i tri mjeseca nakon pripreme. Kada ga poželite konzumirati dovoljno ga je odmrznuti na sobnoj temperaturi.
Savjeti
Tijesto od crnog ili integralnog brašna nemojte predugo mijesiti. Dovoljno je da se svi sastojci sjedine i možete ga peći. Također imajte na umu da je ljepljivije od kruha pripremljenog od običnog bijelog brašna.
Upotreba u kuhinji
Crni kruh možete jesti za doručak, ručak ili večeru. S obzirom na to da se priprema od integralnog brašna možete ga konzumirati i nekoliko puta dnevno. Poslužuje se uz razne juhe, variva, meso i jako je zasitan.
Za doručak ga možete mazati s maslacem, margarinom, džemom i raznim pekmezima. Dobar je za konzumaciju za večeru jer ćete ga pojest jako malo, a možete ga kombinirati sa salamama ili sirevima. Neki stručnjaci ga preporučuju za konzumaciju za predjelo jer daje osjećaj sitosti što smanjuje konzumaciju ostalih namirnica i ne dovodi do prejedanja.
Ljekovita svojstva
Crni kruh je bogat vlaknima, vitaminima B i E, selenom, željezom, cinkom i magnezijem. Nutritivno je bogata namirnica jer se priprema od cjelovitog zrna pšenice, a daje osjećaj sitosti što dovodi do manje konzumacije i prejedanja. Ima manje lošeg kolesterola od bijelog i manje kalorija.
Foto: Marta Dzedyshko / Unsplash
Recepti za kruh
Odgovori