Nutella je pažljivo osmišljenja receptura talijanskog slastičara Petro Ferreroa koji je gledajući radnike u tvornici kako za užinu jedu sendvič s rajčicom i sirom, došao na ideju da bi mogao osmisliti namaz koji će biti sladak dodatak ovim radničkim obrocima. Znao je da će slatki, čokoladni namaz od lješnjaka biti jeftina, popularna alternativa za mazanje na kruh. I bio je u pravu!
Namaz se izvorno zvao "Supercrema", ali je 1960-ih promijenjen u "Nutella". Ubrzo nakon toga postao je izuzetno popularan u Italiji, a kasnije i diljem svijeta! Rijetki ga ne vole, no nerijetki ga pripremaju sami kod kuće. Domaća nutela je zanimljiva, domaća alternativa najpoznatijem namazu na svijetu, a ako volite slatke zimnice, ovaj čokoladni, kremasti namaz bit će odličan dodatak vašim pekmezima, marmeladama i džemovima.
Karakteristike nutele
U moderno doba lješnjaci su ponovo doživjeli svoju popularnost 1946. godine, kada je Talijan Pietro Ferrero osmislio recepturu za Nutellu, mazivu kremu od čokolade i lješnjaka. Danas 25% globalne ponude lješnjaka koristi europska tvrtka Ferrero SpA za proizvodnju Nutelle i čokolade Ferrero Rocher na bazi lješnjaka. Receptura za namaz je osmišljena u Italiji tijekom Drugog svjetskog rata kada je Pietro Ferrero čokoladnom namazu dodao mljevene lješnjake kako bi nadoknadio manjak kakaa.
Danas se ovaj namaz od čokolade i lješnjaka konzumira na mnogo načina i obično se koristi kao namaz za tost za doručak, palačinke i vafle. Originalni proizvod se sastoji od šećera koji čini njegovu najveću komponentu, palminog ulja, vrste biljnog ulja koji se dobiva iz plodova uljane palme, a daje proizvodu svoj zaštitni znak kremaste teksture i mazivosti. Zatim lješnjaka, tj. 100% čiste paste od lješnjaka, kakaa koji dolaze iz zapadne Afrike, a prerađuju se u fini prah i pomiješaju s ostalim sastojcima dajući im čokoladni okus.
Obrano mlijeko u prahu koji se radi uklanjanjem vode iz pasteriziranog nemasnog mlijeka. Mlijeko u prahu ima duži rok trajanja od uobičajenog mlijeka i ne treba ga hladiti. U originalnom proizvodu pronaći ćete sojin lecitin koji služi kao emulgator, što znači da pomaže u odvajanju sastojaka, održavajući glatku i jednoličnu teksturu namaza. To je masna tvar dobivena iz soje i uobičajeni je aditiv hrani, zatim vanilin šećer ili ekstrakt zrna vanilije (kupovna Nutella sadrži sintetički oblik vanilije)
Razlika između domaće nutele, namaza i maslaca od lješnjaka
Glavnu komponentu domaće nutele čini maslac od orašastih plodova (lješnjaka) zbog čega se često naziva namazom od lješnjaka. Iako domaća nutela sadrži malu količinu paste od lješnjaka, ne bi se trebala koristiti kao zamjena za maslac od lješnjaka
Maslaci od orašastih plodova, uključujući maslac od kikirikija, maslac od badema i indijskih oraščića, također sadrže puno kalorija i masti. Međutim, prirodni maslaci od orašastih plodova nude mnogo više nutritivnih prednosti od nutele. Iako neki maslaci od orašastih plodova sadrže ulja i dodane šećere, prirodni maslaci od orašastih plodova sadrže samo orašaste plodove, a ponekad i sol. U usporedbi s domaćom nutelom, prirodni maslaci od orašastih plodova puno su zdraviji izbor.
Lješnjak za preradu
Dvije su najčešće i najpopularnije sorte koje se uzgajaju na svim područjima Hrvatske, a zbog čega se najčešće plodovi koriste u daljnjoj preradi. Oba imaju krupne plodove korisne za dobivanje namaza, maslaca i margarina.
Istarski duguljasti
Istarska duguljasta lijeska se najčešće uzgaja na našim područjima zbog čega se plod ove lijeske najčešće i koristi u daljnjoj preradi. Sorta je otporna na hladnoću zbog čega se često sadi i u kontinentalnim dijelovima zemlje. Bujnog je rasta, izgledom nalik lopti, a plodovu su duguljastog i krupnog oblika, specifične, jake arome i vrlo su traženi.
Rimski
Rimski lješnjak ili rimska lijeska uspješno uspijeva na područjima gdje su niske temperature. Druga je sorta po popularnosti u uzgoju, odmah iza istarskog duguljastog, a zahvaljujući krupnim, okruglim plodovima, idealna je sorta za izradu namaza i domaće nutele.
Recepti za nutelu
Izdašan sloj domaće čokoladne nutele namazane na toplom pecivu zvuči savršeno, zar ne? Sigurni smo da kad jednom pokušate napraviti vlastitu domaću nutelu, činit će stalnu postavu slatke zimnice. Priprema je jednostavna, a najviše vremena će vam oduzeti čišćenje lješnjaka, no svakako se isplati. U nastavku se nalazi bazični recept za domaću nutelu koju možete prilagođavati svom ukusu, veganska nutela koja ne uključuje sastojke životinjskog porijekla i zdrava inačica bez šećera koja će zadovoljiti svačije nepce.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaća nutela
U ovom receptu pržene lješnjake možete zamijeniti drugim orašastim plodovima poput indijskih oraščića, badema, kikirikija itd. Za hrskaviju teksturu s komadićima lješnjaka ostavite par žlica prženih lješnjaka i dodajte ih s čokoladom na kraju. Javorov sirup, vanilija i espresso neobavezni su sastojci, ali doprinose ukupnom, bogatom okusu domaće nutele. Priprema će najjednostavnija biti ako koristite mali blender, inače se lješnjaci možda neće moći dobro samljeti i pretvoriti u maslac. Ako imate veći blender, udvostručite ili utrostručite recept za bolje rezultate. Od sastojaka navedenih u ovom receptu dobit ćete otprilike jednu manju staklenku domaće nutele.
Sastojci
- 2 šalice sirovih lješnjaka
- 100 g tamne čokolade
- 2 žlice javorovog sirupa
- 1/2 žličice vanilije
- 1/2 žličice instant espresso praha
- 1/4 žličice soli
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175°C. Stavite lješnjake na pleh za pečenje i pecite ih 13 - 15 minuta, dok ne porumene.
- Prebacite ih na čistu kuhinjsku krpu koja ne ostavlja dlačice i prekrijte rubovima da se "napari" kako bi ih bilo lakše oguliti.
- Kad se lješnjaci dovoljno ohlade, zatvorite ručnik s lješnjacima čineći vrećicu. Dlanom druge ruke čvrsto brzo istrljajte lješnjake kako bi se sve ljuske odvojile.
- Trljate lješnjake dlanovima kroz krpu 30 - 60 sekundi dok većina ljuske ne bude uklonjena.
- Izdvojite lješnjake od ljuske, i odmah ih ubacujte u blender, a ljusku bacite.
- Lješnjake miješajte u blenderu na maloj brzini 8 - 10 minuta dok se ne pretvore u maslac.
- Vjerojatno ćete trebati nekoliko puta sastrugati stranice blendera kako biste skinuli sve lješnjake.
- Primijetit ćete da se lješnjaci prvo pretvaraju u pastu, a zatim ćete primijetiti da se oslobađ ulje od lješnjaka i postaje maslac.
- Dok se lješnjaci miksaju, otopite čokoladu na pari. Umiješajte javorov sirup, vaniliju i espresso u prahu i miksajte u blenderu dok se sve ne sjedini.
- Nakon što se lješnjaci pomiješaju s ostalim sastojcima, dodajte otopljenu čokoladu s prstohvatom soli i miješajte kuhačom dok se ne sjedini.
- Domaći čokoladni namaz od lješnjaka premjestite u staklenke i čuvajte na sobnoj temperaturi 2 - 3 tjedna.
Veganska nutela
Ovaj je recept jednostavan, zahtijeva samo 4 sastojka i sama priprema će trajati 30 minuta. Također je ukusna, veganska, bez glutena inačica i nevjerojatno je okusom slična originalu. Iako otopljena čokolada daje puno kremastiju smjesu, kakao ili kakao u prahu možete zamijeniti i zasladiti javorovim sirupom.
Ako ne želite koristiti otopljenu čokoladu, koristite organski kakao u prahu. Kad se napravi maslac od lješnjaka, dodajte 3 žlice kakaa ili nezaslađenog kakaa u prahu, vaniliju i morsku sol i blendajte. Jednom kad se smjesa izmiješa, dodajte 1 - 2 žlice javorovog sirupa, agave ili kokosov šećer. Od sastojaka u ovom receptu dobit ćete otprilike dvije i pol šalice domaće nutele.
Sastojci
- 3 šalice sirovih ili prženih neslanih lješnjaka
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice morske soli
- 2/3 šalice tamne čokolade bez mliječnih proizvoda (nasjeckana)
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175°C
- Lješnjake poslažite na pleh za pečenje u jednom sloju. Ako su lješnjaci sirovi i svježi, pecite ih 12 - 15 minuta.
- Ako su već prženi, pecite ih 8 - 10 minuta kako biste zagrijali prirodna ulja i omogućili lakše guljenje ljuske.
- Izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi. Zatim prebacite na veliku kuhinjsku krpu i pokrijte kako bi se lješnjaci "potparili"
- Nakon što su se dovoljno ohladili, rukama ih (kroz krpu) protrljajte 20-ak puta kako bi se većina ljuske uklonila.
- Izdvojite lješnjake odmah u blender, a ljuske bacite.
- Miksajte ih lagano dok se ne napravi maslac - ukupno oko 8 - 10 minuta.
- U međuvremenu zagrijte čokoladu na pari ili u mikrovalnoj. Stavite na stranu.
- Nakon što maslac od lješnjaka postane kremast i gladak, dodajte vaniliju i sol te dobro promiješajte.
- Zatim dodajte po malo otopljenu čokoladu i opet blendajte dok se dobro ne izmiksa. Kušajte i prilagodite začine po potrebi, po želji dodajte još soli ili vanilije.
- Ako vaša domaća nutela nije dovoljno slatka, dodajte steviju po ukusu ili 1 - 2 žlice javorovog sirupa ili agave (količina kako je napisan originalni recept.
- Imajte na umu da što više tekućeg zaslađivača dodate to će nutela biti manje čvršća/tvrđa.
- Prebacite u čistu, steriliziranu staklenku i čuvajte na sobnoj temperaturi za svakodnevnu upotrebu 2 - 3 tjedna ili više.
Zdrava nutela
Jednom kada isprobate ovaj zdravi nutela čokoladni namaz, nikada ju nećete poželjeti prestati jesti. Osim ako, naravno, ne volite nutelu, no je li to zaista moguće? Postoji li osoba na ovom svijetu koja može odoljeti ovom baršunastom čokoladnom maslacu? Ako ne smijete jesti šećere ili pazite na prehranu u nastavku vam donosimo zdravu inačicu koja sadrži mnogo manje šećera (ili čak možete potpuno izostaviti šećer!). Za zdravu nutelu bez šećera sav šećer možete zamijeniti jednakom količinom ksilitola.
Prikladna je i za vegane ili one s alergijama na mliječne proizvode, a bogata je vitaminom E, vitaminima B i zdravim mastima! Ova domaća zdrava nutela također ima samo polovicu kalorija originalne verzije kupljene u trgovini, a od sastojaka navedenih u receptu dobit ćete jednu srednju staklenku domaće nutele.
Sastojci
- 2 šalice sirovih lješnjaka (240 g)
- 1,5 žlice čistog ekstrakta vanilije
- 1/4 šalice kakaa u prahu
- 1/4 šalice + 2 žlice čistog javorovog sirupa, ksilitola ili nerafiniranog šećera
- prstohvat stevije ili 1 žlica dodatnog šećera
- 1/4 žličice + 1/8 žličice soli
- 2 žličice ulja za dodatnu glatkoću (po želji)
- 1/2 šalice mlijeka po izboru
Priprema
- Lješnjake pecite 6 - 8 minuta na 200°C.
- Stavite ih na krpu i umotajte da se "potpare" i ohlade.
- Protrljajte ih zajedno u krpi kroz ruke dok se ne odvoji ljuska. (U redu je ako se nekoliko ne uspje skinuti).
- Izdvojite lješnjake odmah u blender, a ljuske bacite.
- Miksajte ih dok se ne pretvore u maslac, a zatim dodajte sve ostale sastojke i miješajte toliko dugo dok ne postane glatko poput namaza (otprilike 2 minute).
- Premjestite u sterilizirane staklenke i čuvajte u hladnjaku 2 - 3 tjedna ili duže.
Nutela bez lješnjaka
Najčešća zamjena za lješnjake su bademi. Oba orašasta ploda imaju sličnu teksturu. Ostali orašasti plodovi koje možete probati su indijski oraščići koji se često koriste umjesto lješnjaka ili pistacija u baklavi. Makadamijski orašasti plodovi su slađi, no imaju drugačiju teksturu, no čak bi i oni poslužili kao zamjena za lješnjake. U osnovi možete koristiti bilo koje orašaste plodove kako biste prilično uspješno zamijenili lješnjake u jednostavnom receptu poput ovog u nastavku.
Za one koji stvarno ne mogu jesti orašaste plodove, koristite sjemenke, poput sjemenki suncokreta, sezama ili bučinih sjemenki, za pripremu domaće nutele. Zapravo, pekari melju sjemenke suncokreta kako bi zamijenili bademovo brašno u receptima za pečenje, poput macaronsa ako ne žele u svojim proizvodima imati orašaste plodove! U ovom receptu možete čak isprobati sjemenke sezama, količina sastojaka se ne mijenja bez obzira na to što koristili kao zamjenu za lješnjake.
Sastojci
- 280 g (2 šalice) orašastih plodova ili 250 ml (1 šalica) maslaca od sjemenki sezama
- 125 g (1 šalica) šećera
- 45 g (1/2 šalice) kakaa u prahu
- 1/3 žličice fino mljevene soli
- 45 ml (3 žlice) palminog ulja ili ulja repice
- 2,5 ml (1/2 žličice) čistog ekstrakta vanilije
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Stavite orašaste plodove na pleh od pećnice i popržite u pećnici 10 minuta. Ako koristite maslace od orašastih plodova ili maslace od sjemenki poput tahinija, možete preskočiti ovaj korak.
- Ako tostirate cijele orašaste plodove, ostavite otvorena vrata pećnice (pomoću kuhače) kako bi se orašasti plodovi ravnomjerno tostirali.
- Kad se gotovi, izvadite ih iz pećnice, ako ste koristili bademe, potparite ih i ogulite, a druge ostavite da se ohlade.
- Stavite orašaste plodove ili maslac od sjemenki u blender, a u manjoj zdjeli umutite kakao, šećer i sol i ostavite na stranu.
- Dodajte suhe sastojke i vaniliju u blender. Nastavite s miješanjem dok ne dobijete namaz (to bi moglo potrajati najmanje 5 minuta ako radite s cijelim orašastim plodovima).
- Što više miješate, više će se ulja iz orašastih plodova osloboditi.
- Za tekući namaz dodajte malo ulja (do 45 ml ili 3 žlice) i promiješajte. Nastavite to raditi dok ne dobijete željenu konzistenciju.
- Namaz se može čuvati u hladnjaku. Dovoljno je da ga stavite na sobnu temperaturu prije upotrebe (ili će ga možda biti teško namazati).
Čuvanje i skladištenje
Domaću nutelu možete čuvati 2 - 3 tjedna u steriliziranim, zatvorenim staklenkama na sobnoj temperaturi. Ako ih čuvate u hladnjaku, namaz možete čuvati i duže, samo ga prije korištenja izvadite i pustite da stoje na sobnoj temperaturi kako bi ga mogli lakše razmazati.
Upotreba u kuhinji
Upotreba nutele u kuhinji je zaista svestrana, pogotovo u pripremi slastica i deserata. Probajte sladoled od banane s jednim sastojkom koji je omiljen svima - domaćom nutelom, a ako tražite impresivan desert, napravite pločice s komadićima čokolade, lješnjaka i domaće nutele. Izgledat će poput nečeg iz otmjene prodavaonice slatkiša, ali ih je iznenađujuće lako napraviti.
S povratkom jeseni, vratite se u vruću sezonu kakaa. No, ove godine vaša vruća čokolada mogla bi dobiti još jedan sastojak, nutelu. Na vama je da odlučite želite li ju dodati ili ne.
Ako volite da vaši brownieji budu ukusniji, onda u recept dodajte nutelu. Ako nemate sastojke za napraviti klasične brownieje, pomiješajte domaću nutelu i nekoliko jaja i dobit ćete potpuno dekadentnu slasticu. Možda ste skeptični prema kombinaciji krem sira i domaće nutele, ali ova kombinacija okusa je odlična. Oni se uzajamno nadopunjuju i čine svaki desertni sendvič savršenim.
Ako ne možete odoljeti tartovima, pokušajte napraviti domaći tart s domaćom nutelom i domaćim džemom od jagoda.
Foto: sipa / Pixabay
Zimnica od lješnjaka
Odgovori