Vjerojatno ste se nekad našli u situaciji da ste imali veliki dio svježeg đumbira, a zatim ste u receptu upotrijebili samo mali centimetar, a s ostatkom niste znali što činiti. Ako se na neki način ne sačuva, ostatak đumbira stvara plijesan ili se osuši prije nego što ga možete ponovno iskoristiti, što vam se, naravno, više nikada neće dogoditi ako savladate ove načine za skladištenje i konzerviranje đumbira.
Svježi đumbir, koji se koristi za dodavanje suptilnog, zagrijavajućeg prizvuka začina i slatkim i slanim jelima, jedan je od nezamjenjivih sastojaka koji biste uvijek trebali imati pri ruci. Iako je inačica začina u prahu obično uobičajena u kuhinjskim ormarićima, jednostavno je teško zamijeniti pravi, svježi đumbir. Stoga je važno naučiti kako pravilno čuvati đumbir za najbolje rezultate.
Vrste zimnice od đumbira
U nastavku vam donosimo savjete za pripremu đumbira za zimnicu, što sve možete napraviti od njega kako bi ga što duže mogli skladištiti, kako ga osušiti i zamrznuti.
Priprema đumbira za zimnicu
Ako vaša uobičajena trgovina prehrambenih proizvoda nema svježi đumbir, pokušajte ga kupiti na tržnici gdje je potražnja za njim veća. Također, možda će vas iznenaditi, ali đumbir možete uzgajati i sami. Za beskrajnu zalihu đumbira, posadite đumbir u mali lonac i držite ga na prozorskoj dasci. Izbacit će izbojke i lišće kao i svaka druga sobna biljka. Kad god vam je za recept potreban đumbir, jednostavno podignite biljku, odrežite komad korijena i ostatak vratite u posudu. Rezanje korijena biljci neće naštetiti, a dokle god biljku zalijevate, đumbira vam nikada neće nedostajati.
Da bi đumbir bio najsvježiji, ostavite mu koru tijekom skladištenja. Zaista, uopće nema potrebe guliti đumbir prije nego što ga dodate u hranu - samo ga operite. Iako se svježi đumbir jednostavno guli žlicom, ovo je potpuno nepotreban korak, pa izbjegavajte bacati hranu i prestanite guliti svoj đumbir!
Ako vam treba malo više vremena da potrošite komad đumbira koji imate, čuvajte ga u hladnjaku, umotanog u foliju (trajat će još duže u vrećici sa zatvaračem). Možete ga držati u hladnjaku i do mjesec dana, pod uvjetom da ga povremeno provjeravate kako biste bili sigurni da je još uvijek čvrst i da ne raste plijesan. Isto vrijedi i ako ste odrezali komadić korijena: samo ga čvrsto umotajte u vrećicu sa zatvaračem i vratite u hladnjak.
Sušenje đumbira
Ništa ne nadmašuje slatko-začinjeni okus i aromu svježeg đumbira, ali onima koji jednostavno ne mogu iskoristiti korijen đumbira prije nego što se pokvari, sušenje đumbira savršen je način da ga sačuvaju. Miris i snaga svježe mljevenog praha đumbira obogaćuje sve okuse.
Sušenje đumbira je jednostavno, čak i bez dehidratora. Prvo, kad kupujete đumbir, testirajte njegovu svježinu otkinuvši mali komadić korijena. Ako se lako odlomi, bez ikakvih vlakana, đumbir je svjež i dobro će poslužiti za sušenje. Ako ima puno vlakana, tada će korijen biti teže samljeti u fini prah.
Da biste đumbir pripremili za sušenje, narežite ga na što tanje kriške, jer će se tako ravnomjernije osušiti.
Najjednostavniji način sušenja đumbira jest da ga stavite na tanjur pokraj prozora s puno sunca na 3 - 4 dana. Ako ne želite pričekati nekoliko dana, kriške đumbira stavite u dehidrator ili u pećnicu (ne topliju od 55°C). Provjerite đumbir svakih pola sata. Sušenje na 55 trajat će otprilike jedan i pol do dva sata, dok će vrijeme sušenja u dehidratoru ovisiti o postavci topline. Za one pećnice koje nemaju nisku temperaturu od 50 - 55°C, ostavite otvorena vrata pećnice kuhačom i stavite rešetku na najnižu razinu. Provjerite đumbir svakih 15 - 20 minuta kako biste bili sigurni da vam neće izgorjeti.
Kad se đumbir osuši, izvadite ga iz pećnice ili dehidratora i pustite da se ohladi. Nakon što se ohladio, ponovno ga provjerite kako biste bili sigurni da je potpuno suh (ako nije, vratite ga natrag u pećnicu ili dehidrator). Važno je da đumbir bude potpuno suh prije spremanja ili mljevenja jer bi preostala vlaga mogla uzrokovati plijesan. Osušene kriške đumbira izvrsne su za pripremu čaja od đumbira i dobro se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi 5 - 6 mjeseci.
Blanširanje đumbira
Stariji đumbir je previše vlaknast i teško ga je koristiti u bilo čemu osim u temeljcu i njega treba blanširati kako bi uklonio dio gorčine, dok svježiji đumbir treba manje blanširanja, ako ne i potpuno izbjegavanje blanširanja. Uronite kriške đumbira ili cijeli đumbir u kupiću vodu na 3 minute, izvadite i premjestite u hladnu vodu kako bi se zaustavio proces kuhanja. Izvadite ga iz hladne vode na ručnik ili kuhinjsku krpu i ostavite da se potpuno osuši prije daljnjeg korištenja.
Zamrzavanje đumbira
Kad zamrzavate đumbir, nemojte ga prvo guliti jer je đumbir lakše oguliti nakon što se zamrzne. Dovoljno je izrezati korijen đumbira na komade koje zamrznite u jednom sloju na tanjuru ili pladnju 1 - 2 sata. Premjestite smrznute komade u posude za zamrzavanje ili vrećice. Zamrzavanje u serijama u jednom sloju sprečava da se komadići đumbira zalijepe, tako da istovremeno možete izvaditi samo onoliko komada koliko vam je potrebno.
Ovisno o tome kako planirate kasnije koristiti đumbir, vidjet ćete trebate li ga odmrznuti ili ne. Ako ga ribate, možete jednostavno izvaditi komad iz zamrzivača i oguliti i naribati koliko vam treba. S obzirom na to da je smrznuti đumbir zapravo lakše oguliti i naribati nego svježi, nema potrebe prvo ga odmrzavati. Vratite ostatak đumbira u zamrzivač, pazeći da ga čvrsto zamotate.
Ako recept zahtijeva kriške đumbira, morat ćete ga prvo odmrznuti jer je vrlo teško (a može biti i nesigurno) rezati smrznuti đumbir nožem. Ako ste đumbir prethodno izrezali na komade, odmrznite komad koji vam je potreban prije rezanja.
Foto: Joseph Mucira / Pixabay
Odgovori