Aronija, veliki čuvar zdravlja i odlična namirnica za pripravu različitih napitaka, u svojem najslađem obliku priprema se kao džem. Ljubitelje slatkoga ovi recepti neće ostaviti ravnodušnim, a ako se odlučite napraviti jednu od ponuđenih varijacija izrade džema, moguće da se postati nova idealna poslastica.
Za tradicionalno pripremljen džem od aronije bit će vam potrebno samo nekoliko sastojaka, iako za postojaniji okus uvijek možete nadodati ekstrakta vanilije, 2 žličice cimeta ili začina po vašoj želji.
Ako se odlučite na recept bez šećera, imajte u vidu da su bobice aronije slatkastog okusa te nema potrebe za dodavanjem slada.
U slučaju da želite isprobati nešto slađu varijantu džema, možete nadodati čokoladu ili više šećera.
Karakteristike aronije
Aronija (lat. Aronia melanocarpa) je grmolika biljka koja pripada u skupinu ružovki. Listopadni grmovi rasprostranjeni su u sjevernoj Europi zbog njihove dobre prilagodbe na hladnoću. Ova prilagodljiva biljka otporna je i na suha područja bez kiše, pa se može zasaditi i na siromašnijim, pješčanim i vlažnim tlima.
Grmovi biljke mogu narasti do 4 metra u dužinu i 2 metra u širinu, a njezin cvat započinje drugom polovicom svibnja. Plodovi aronije pojavljuju se kao tamnoplave bobice i sazrijevaju krajem kolovoza.
Pravilnim uzgojem životni vijek aronije traje 25 - 30 godina.
Aronija za preradu
Za izradu džema koriste se dvije vrste aronije.
Crvenoplodna aronija
Grmovi crvenoplodne aronije su srednje veličine i mogu narasti do 3 metra, a ova vrsta bobica ima najmanju veličinu i promjera su 5 mm. Po završetku grmova rastu ružičasti cvjetovi koji se mogu upotrijebiti za čaj. Bobice aronije su iznimno slatke te idealne za izradu džema.
Crnoplodna aronija
Ova vrsta aronije razlikuje se od ostalih zbog crnog ploda kojeg je lako pratiti u sazrijevanju. U prvom razdoblju rasta su crveni i vremenom potamne. Grm je niskog rasta i može narasti najviše 2 metra. Zanimljivost crnoplodne aronije je ta da se svi dijelovi ove biljke mogu iskoristiti u prehrambene svrhe.
Berba i kupovina
U pravilu, bobice se beru kada izgube karakterističan gorki ukus koji se osjeti na svakom nezrelom plodu. Na crnoplodnoj aroniji zbog promjene boje ploda moguće i vizualno procijeniti faze sazrijevanja.
Prve berbe moguće su već tijekom treće godine uzgoja. Bobice aronije mogu se nabaviti u trgovini ili kod lokalnih uzgajivača.
Recepti za džem od aronije
Odlučite li se na izradu neke od ponuđenih varijanti džema, sa nijednom nećete pogriješiti u odabiru. Omjer šećera kao i ostalih sastojaka prilagodite vlastitom ukusu.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći džem od aronije
Tradicionalni džem od aronije sadrži dva osnovna sastojka, bobice i šećer. Za količinu džema iz recepta bit će vam potrebne 3 staklenke.
Sastojci
- 1 kg bobica od aronije
- 300 g šećera
- 100 ml vode
Priprema
- Bobice aronije operite i usitnite štapnim mikserom u posudi.
- Usitnjenu aroniju prebacite u lonac te dodajte vodu i šećer.
- Kuhajte na laganoj vatri 20 minuta uz konstantno miješanje kako ne bi zagorjelo. Kada smjesa postane gusta, maknite ju s vatre i pustite da se ohladi nekoliko minuta.
- Prebacite džem u sterilizirane staklene posude i dobro ih zaklopite metalnim poklopcem.
- Staklenke stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 170°C . Nakon 10 minuta isključite pećnicu te ostavite tijekom noći da se ohladi.
Džem od aronije bez šećera
Ovaj recept pogodan je za dijabetičare i osobe koje paze na kalorijski unos namirnica. Aronija ima slatke plodove i podatna je za izradu nezaslađenoj džema. Količinu džema bez šećera možete rasporediti u 2 staklenke.
Sastojci
- 400 g bobica od aronije
- 200 ml vode
- 2 žličice limunovog soka
Priprema
- Bobice aronije operite i stavite u lonac. Dodajte vodu i stavite na vatru.
- Čekajte do vrenja te kuhajte još nekoliko minuta dok se bobice ne omekšaju uz povremeno miješanje da ne zagore.
- Sklonite s vatre i štapnim mikserom usitnite bobice. Dodajte 2 žličice limunovog soka.
- Ponovno stavite na vatru i kuhajte 10 minuta.
- Džem prebacite u sterilne staklenke i čvrsto ih zatvorite metalnim poklopcem.
- Ostavite ih okrenute na poklopcu 10 minuta te pritom vratite na pravu stranu.
- Pustiti da se džem ohladi.
Džem od aronije i jabuka
Ova kiselo-slatka kombinacija namijenjena je svima koji vole džem obogatiti s više vrsta voća. Za količinu džema iz recepta potrebne su 2 staklenke.
Sastojci
- 1 kg bobica od aronije
- limun(sok)
- 350 g šećera
- 2 srednje jabuke
- 20 ml vode
Po želji
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
- pola žlice ruma
Priprema
- Bobice aronije operite i stavite na tavu. Dodajte vodu i sok od limuna.
- Kuhajte na slaboj vatri 25 minuta dok ne omekšaju.
- Narežite jabuke s korom na komade i izvadite koštice iz jabuka. Na zasebnu tavu dodajte jabuke i 2 žlice vode.
- Na tavu u kojoj se kuhala aronija dodajte kuhane jabuke i šećer. Uz konstantno miješanje kuhajte 15 minuta.
- Ako ste se odlučili na dodatak začina, dodajte ih 5 minuta prije kraja kuhanja.
- Operite staklenke te ih stavite 10 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C.
- Nakon 10 minuta izvadite staklenke te raspodijelite džem.
- Isključite pećnicu i vratite staklenke preko noći u pećnicu.
Čuvanje i skladištenje
Džem od aronije, ako zbog svog dobrog ukusa dočeka skladištenje, potrebno je držati u hladnim i tamnijim prostorijama. Postojanost okusa zadržava u zatvorenoj staklenci čitavu zimu, te ju to čini jednom od ukusnijih zimnica.
Jedan od neizbježnih koraka za ukusan džem je grijanje, te potom hlađenje staklenki s džemom u pećnici. Ako se odlučite na brzo korištenje džema, savjetujemo da ga prilikom otvaranja držite u hladnjaku i potrošite unutar tjedan dana.
Upotreba u kuhinji
Džem od aronije može služiti kao namaz na prepečeni kruh, dodatak na palačinkama, odličan dodatak u pečenim kolačima i štrudlama. Može se koristiti u različitim varijantama i posluživati čak uz glavna jela. Osim s jabukom, džem od aronije se priprema i s bananom.
Pozivamo vas da se odvažite i isprobate jedan od recepata te se nadamo da ćete nam prenijeti svoje dojmove!
Ljekovita svojstva
Aronija je biljka budućnosti zbog svojih bogatih vrijednosti i zbog sačinjavanja mnoštva vitamina i minerala. Ta jednostavna biljka jedan je od moćnijih pročišćivača organizma i antioksidans koji štiti organizam od bolesti. Bobice sadrže vitamin E, A i C, te sve vitamine B - B9. Aronija sadrži i beta karoten kojemu je funkcija zaštita kože sunca te nastanka melanoma. Cink, željezo, kalij i jod su samo neki od minerala koji se mogu pronaći unutar plodova .
Aronija se preporučuje ljudima koji imaju visoki krvni tlak i proširene vene.
Također, preporučuje se dijabetičarima jer regulira rad šećera u krvi stoga, ako vas zanima nutritivna vrijednost aronije, 100 grama sadrži 47 kalorija od čega su samo 0,5% masti. Zdravija opcija je recept bez šećera u kojemu se postotak masti ostaje isti te takav oblik džema ima dijetalni učinak.
Foto: Engin Akyurt / Pixabay
Zimnica od aronije
Odgovori