• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
džem od borovnica

Džem od borovnica

Objavljeno: 14.10.2020. Autor: Maja Z.

  • Borovnice za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za džem od borovnica
  • Domaći džem od borovnica
  • Džem od borovnica bez šećera
  • Džem od borovnica sa začinima
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Svi ste barem jednom u životu imali prilike uživati u okusu malenih plavih bobica prepunih vitamina i hranjivih tvari. Bilo da ste ih slučajno pronašli tijekom šetnje prirodom ili kupili u trgovini, borovnice su rado viđen gost na vašem stolu, u slasticama, ali i u raznim prerađevinama poput džema, pekmeza, marmelade, likera, sirupa ili soka.

Upravo je mirisan džem glavna zvijezda ovog članka. Komadići borovnice, s ili bez šećera, uz mogućnost dodavanja mirisnih začina, kuhani u neodoljivo slatku smjesu savršeno su bogatstvo za vaša nepca.

Recepata za pripremu džema je mnogo, ali mi vam u nastavku članka donosimo nekoliko jednostavnih i brzih za pripremu kako bi što prije mogli uživati u ovom neodoljivo slatkom i mirisnom užitku.

Karakteristike borovnice

Listopadni maleni grm zelenog korijena, ovalni i eliptični listovi te plodovi u obliku malenih okruglih tamno plavih bobica, glavne su karakteristike po kojima ćete lako prepoznati borovnicu u njenom prirodnom okruženju koje bi trebalo biti zaštićeno od vjetra, s dovoljno sunca i vlage.

Latinskog imena Vaccinium myrtillus, borovnica je biljka koja spada u porodicu vrijesovki (Ericaceae). Iako je porijeklom iz Sjeverne Amerike, dobro je rasprostranjena i na našim krajevima, posebice u listopadnim i borovim šumama Gorskog Kotra, Velebita, Medvednice, Žumberka, Samoborskog gorja, Papuka, Psunja te Ličke Plešivice.

Grm borovnice krase zeleni ovalni listovi, ali i predivni okrugli plodovi, promjera 5 - 10 mm, koji se pojavljuju u više nijansi plave boje, ovisno o sorti. Osim što je prefinog slatko - kiselog okusa te je kao takav ukusan za svježu konzumaciju, plod je jednako tako i iznimno ljekovit. Naime, te malene slatke bobice bogat su izvor vitamina C i K, kalija, kalcija, fosfora, flavonoida te mnogih drugih hranjivih tvari koji svojim svojstvima pozitivno utječu na naš organizam.

Borovnice za preradu

Iako su borovnice najukusnije kao svježe voće, ubrano u šumama, jednako su ukusne i u prerađevinama kao što su džem, pekmez, sok, sirup, marmelada ili liker. U zadnje vrijeme, pojavljuje se sve veći broj plantaža na kojima se uzgajaju razne sorte borovnica kako bi bile što dostupnije za prodaju, a samim time i što dostupnije za pripremu slatkih delicija.

Kako bi tijekom prerade borovnice izabrali upravo onu sortu je po svojim karakteristikama idealna za preradu te tako dobili odličan okus i kvalitetu džema, donosimo vam nekoliko sorti kojima su slatkoća i sočnost jedna od glavnih karakteristika.

Bluecrop

Bluecrop je iznimno cijenjena sorta borovnice zbog svoje otpornosti na niske temperature. Odlikuje se svojom iznimnom plodnošću te srednje krupnim plodovima, plave boje s velikim postotkom šećera i izvrsnog je okusa. Zbog svojih karakteristika, odlična je za pripremu zimnice, naročito džemova.

Bluejay

Sorta je koja sazrijeva sredinom ili krajem srpnja. Poznata je po krupnim plodovima plave boje, koji dobro podnose transport nakon branja. Zbog visoke razine šećera kojeg sadržava u plodovima, ali i aromatičnog okusa, idealan je izbor za pripremu džema.

Duke

Duke je sorta najrasprostranjenija za komercijalni uzgoj. Krasi ju visoka produktivnost, pravilni i ukusni plodovi srednje veličine i plave boje, aromatičnost ali i dugovječnost. Naime, jedan grm ove sorte može doživjeti i do 50 godina. Duke cvate kasno, ali za razliku od drugih sorti, zori vrlo rano darivajući nas svojim slatkim, aromatičnim plodovima savršenima za preradu u džem.

Patriot

Ova sorta je zbog niskog rasta grma idealna za sadnju u manjim vrtovima ili terasama. Krase je poprilično krupni plodovi izuzetno dobrog okusa i kvalitete te su kao takvi odličan izbor za pripremu aromatičnog džema.

Hardy Blue

Ističe se vrlo velikom rodnošću i prilagodljivošću različitim tipovima tla. Plodovi su prosječne veličine, tamnoplave boje, vrlo aromatični te izuzetno slatki. Dobar su odabir za pripremu slastica i džemova.

Blue Gold

Omiljena je sorta za uzgoj u posudama. Sredinom kolovoza donosi krupne plodove, blago aromatične, pomalo kiselkaste, ali ukusne te izvrsne za pripremu džema.

Berba i kupovina

Berba borovnica započinje kada plodovi poprime prepoznatljivu plavu boju. Ovisno o sorti, berba se vrši od svibnja (rane sorte) do kolovoza (kasne sorte) i to 3 - 7 puta u 5 - 8 dana jer borovnice ne dozrijevaju istodobno.

Idealno vrijeme za berbu je rano ujutro, prije izlaska sunca ili navečer nakon zalaska sunca. Peteljke se beru ručno ili pomoću posebnih češljeva kako se ne bi oštetili plodovi. Nakon berbe, borovnice se spremaju u košaru s otvorima kako bi plodovi imali stalnu ventilaciju zraka ili u male plitke posudice. Mana im je što slabo podnose transport pa se zbog toga najčešće odmah zamrzavaju i čuvaju do prerade ili prodaje.

Borovnice su dostupne u trgovinama, zamrznute ili svježe. Ako se odlučite za kupovinu svježih, potrebno je obratiti pozornost na izgled ploda. Svježinu ploda ćete prepoznati po „magličavosti“ i plavoj boji.

Vrlo je bitno napomenuti kako su borovnice najmanje kvarljive od ostalog bobičastog voća, kao što su jagode, maline ili kupine, te su zbog toga vrlo zahvalno voće.

Recepti za džem od borovnica

Svojom slatkim okusom i neodoljivim mirisom, borovnice su, osim za svježu konzumaciju, izvrsne za pripremu slatkih prerađevina. Mi smo se odlučili za džem u kojem malene bobice dolaze do izražaja svojim već navedenim karakteristikama te vam donosimo tri načina za pripremu ove delicije.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki
  • razlika između pekmeza, marmelade i džema

Domaći džem od borovnica

Ako ste u potrazi za idealnim receptom za džem, ovo je recept za vas. Jednostavan za pripremu, idealan za konzumiranje, prožet mirisom i okusom slatkih borovnica uz neodoljivu limetu ili limun, ovaj je recept čisto savršenstvo. Od ove količine sastojaka dobit ćete oko 1 kg džema. Ako nemate ili ne volite limetu, možete je zamijeniti limunom.

Sastojci

  • 1,2 kg borovnica
  • 400 g šećera
  • 2 limete

Priprema

  1. Borovnice, šećer i naribanu koricu limete stavite u veći lonac te zagrijavajte na srednje jakoj vatri do ključanja, a zatim smanjite vatru i nastavite s kuhanjem uz povremeno miješanje.
  2. Džem kuhajte 20 - 40 minuta, ovisno o tome koliko jako gustoću džema želite.
  3. 5 - 10 minuta prije kraja kuhanja dodajte 2 žlice iscijeđenog soka od limete.
  4. Kad je džem kuhan, prelijte ga u vruće sterilizirane staklenke, zatvorite poklopcem i okrenite ih poklopcem prema dolje.
  5. Staklenke s džemom ostavite preko noći umotane u deku ili ručnik da se ohlade te ih skladištite u smočnicu ili na neko drugo hladno i tamno mjesto gdje ih možete čuvati do 6 mjeseci.

Džem od borovnica bez šećera

Volite li džem od borovnica, ali niste ljubitelj šećera ili vam zdravstveno stanje ne dopušta da ga konzumirate, donosimo vam zdraviju verziju recepta za džem bez šećera. Dobivena količina džema od ovih sastojaka je oko 1 kg.

Sastojci

  • 1 kg borovnica
  • 100 g meda
  • 3 g kardamoma
  • 250 ml vode
  • 2,5 g cimeta
  • sok i korica limuna
  • prstohvat soli

Priprema

  1. Borovnice očistite, operite i ocijedite. Stavite ih u lonac, dodajte im sok i koricu od limuna te ulijte vodu, poklopite i kuhajte 15 minuta na tihoj vatri.
  2. Dodajte med, začine i sol i nastavite s kuhanjem oko 20 minuta uz povremeno miješanje.
  3. Pred kraj probajte džem pa ako niste zadovoljni slatkoćom, dodajte mu još malo meda.
  4. Kad je džem gotov, izvadite iz njega limunovu koricu i ulijevajte ga u vruće sterilizirane staklenke te odmah poklopite.
  5. Staklenke omotajte dekom ili ručnikom i ostavite preko noći da se ohlade, a nakon tog ih čuvajte na hladnom i tamnom mjestu do otvaranja.

Džem od borovnica sa začinima

Kao i svakom jelu, začini će i džemu dodati svoje čari. Neodoljive arome cimeta, klinčića i muškatnog oraščića učinit će ovaj džem još privlačnijim i ukusnijim. Od ove količine sastojaka, dobit ćete oko 900 ml džema.

Sastojci

  • 1,2 kg borovnica
  • 250 - 300 g šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/4 žličice mljevenog klinčića
  • sok od pola limuna

Priprema

  1. Borovnice operite i osušite te ih staviti u veći lonac, dodajte šećer i ostavite da proključa na jačoj vatri.
  2. Smanjite vatru na srednju, dodajte limunov sok i začine te kuhajte dok se džem ne počne zgušnjavati (otprilike pola sata).
  3. Znat ćete da je džem kuhan kada kuhačom povučete posred lonca, a iza nje vam ostaje trag.
  4. Vruće i sterilizirane staklenke punite vrućim džemom te ih odmah zatvarajte čistim poklopcima i ostavite da se ohlade.
  5. Džem čuvati na hladnom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja u hladnjaku te ga potrošite u što kraćem roku.

Svi recepti za zimnicu od borovnica >>

Čuvanje i skladištenje

Najvažnija stvar u pripremi džema su, uz voće, staklenke. Kako bi se džem mogao ulijevati u njih bez opasnosti od kvarenja, potrebno ih je dobro oprati i sterilizirati. Nakon ulijevanja džema, dobro ih zatvorite i okrenite naopako te ostavite da se ohlade. Skladištite džem na policama svojih smočnica ili u tamnim i hladnim podrumima, gdje neotvoreni mogu stajati do godine dana.

Ako ste otvorili staklenku, a pritom niste pojeli sav džem, čuvajte ga u hladnjaku i iskoristite u što kraćem roku.

Savjeti

Koristite li za pripremu džema jako slatke borovnice, smanjite količinu šećera kako voće ne bi izgubilo aromu, a džem poprimio okus šećera.

Gustoću džema regulirajte dužinom kuhanja, ali imajte na umu kako borovnice posjeduju veliku količinu pektina te se zbog toga brzo zgušnjavaju. Najbolja metoda provjeravanja gustoće džema je da malom žličicom izvadite smjesu na tanjurić i ostavite da se ohladi. Ako se smjesa zgusnula, džem je kuhan, a ako je rijedak, nastavite ga kuhati.

Ako ne možete kupiti ili ubrati svježe borovnice, a u zamrzivaču imate zalihe smrznutih, možete ih također preraditi u džem. Sve što je potrebno je da ih lagano zagrijete sa šećerom kako bi se odmrznule te nastavite s pripremom po receptu.

Upotreba u kuhinji

Iako je najukusniji odabir za konzumiranje džema onaj na komadu finog kruha uz maslac, postoji još niz delicija s kojima se džem odlično slaže.

Iskoristite ga u jogurtu zajedno s zobenom kašom te poslužite kao obrok za doručak ili ga samo prelijte preko wafela zajedno s maslacem od kikirikija. Dobit ćete iznimno bogat obrok prepun vitamina ali i energije za nastavak dana.

Ako ste ljubitelj sireva, džem će vam odlično poslužiti kao dodatak uz njih, posebice ako je riječ o sirevima s plemenitom plijesni koji imaju izražen okus i aromu, a džem im svojom slatkoćom donosi ravnotežu.

Ipak, džem se najbolje slaže i koristi u pripremi slastica. Bilo da je riječ o nadjevu za palačinke ili premazu za biskvit, nadjevu za svima poznate Linzere, punjenju u kroasanima, buhtlama ili kiflicama, džem će oduševiti svojim okusom i mirisom.

Ljekovita svojstva

Zbog bogatstva vitamina, minerala i hranjivih tvari koje sadrže, borovnice i njihove prerađevine su pravi izvor zdravlja.

Pektin kojeg imaju u većim količinama snižava kolesterol u krvi, dok same borovnice djeluju antibakterijski kod problema s probavnim sustavom. Uzimate li ih redovite, regulirat će vam šećer u krvi, ali i krvni tlak, a odlične su i u borbi protiv anemije.

Istraživanje o borovnicama pokazalo je da bi borovnice mogle biti vrlo važne pri liječenju Alzheimerove bolesti, a posebice pri poboljšavanju pamćenja. Služe pri zaštiti oko od negativnog sunčevog zračenja te smiruju menstrualne tegobe i poboljšavaju rast kose.

Foto: Moira Nazzari / Pixabay 

Zimnica od borovnica

  • Čaj od borovnice
  • Liker od borovnice - borovnička
  • Pekmez od borovnica
  • Sok od borovnice

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR