Ljeti se često znamo zasititi bresaka, pogotovo ako imamo drvo breskve u dvorištu koje bogato rodi i skuplja nam se višak koji ne znamo kako potrošiti. Upravo je tada pravo vrijeme za pripremu pekmeza ili džema od bresaka kako bi ih sačuvali za zimu kada nema toliko svježeg voća na raspolaganju.
U nastavku pronađite recepte za džem od bresaka koji će odlično posluži kada zaželite pojesti nešto ukusno, slatko, a istovremeno zdravo.
Karakteristike breskve
Breskva (lat. Prunus persica) spada u porodicu ružovki čije stablo može narasti i do 10 metara. Listovi su ovalni sa šiljastim vrhom dugi oko 12 cm i široki svega 3 cm. Biljka cvijeta rano zbog čega se ružičasti cvjetovi pojavljuju prije listova.
Kora breskve je crvenkasto žute boje zavisno o sorti, a meso bjelkasto do žuto, dok neke vrste imaju oko koštice karakteristično crveno meso.
Mnogima je poznata i nektarina koja je podvrsta breskve, ali za razliku od većine bresaka po kori nema dlačice, zbog čega ju neki nazivaju breskva s glatkom kožom. Sezona bresaka započinje u proljeće i traje sve do kraja ljeta.
Breskve za preradu
U našim područjima breskve su jako popularne te nalazimo brojna stabla i mnoge sorte, a u nastavku smo izdvojili nekoliko sorti koje su najkarakterističnije za pripremu džema. Imajte na umu da su sve sorte bresaka čije se koštice lako odvajaju od mesa namijenjene daljnjoj preradi, pa ako i odaberete neku drugu sortu, nećete pogriješiti.
Vinogradarska breskva
Najstarija sorta i puno otpornija na bolesti od modernih uzgojnih oblika. Zahvaljujući maloj krošnji, pogodna je za sadnju u malim dvorištima te se sade na razmaku od 3 metra. Postoje mnoge vrste vinogradarske breskve, a većina ih je dosta krupna pa su samim tim dobar izbor za džem jer će se sporije raspadati i ostat će vam komadići voća. Također ova sorta je i najdostupnija pa će odlično poslužiti za izradu džema.
Redhaven
Plod je srednje veličine i loptast, a kora je žuto crvena. Meso je intenzivno žuto, a oko koštice crveno. Ova sporta odlično podnosi transport, ali ju često napadaju lisne uši. Brzo i lako se čisti jer se meso lako odvaja od koštice zbog čega je pogodna za daljnju obradu. Često se koristi za pripremu soka od breskve zbog razine kiseline koju sadrži, ali je idealna i za pripremu džema.
Plosnata breskva
Ova neobična tzv. UFO sorta oblikom je različita od ostalih. Iako je plosnata i puno manja od prethodne dvije sorte na našem popisu, aroma joj je intenzivna, slatka i sočna zbog čega je odlična za pripremu džema. Zrije nešto kasnije od ostalih sorti, a otporna je na zimu i dobro podnosi sunce. Velika prednost ovih stabala je što donose puno plodova. Ako imate višak ovih neobičnih bresaka svakako ih iskoristite za pripremu džema.
Berba i kupovina
Najbolji izbor za zimnicu su svježe domaće breskve za koje ste sigurni da nisu ničim tretirane. Ako pak ne možete nabaviti domaće breskve možete ih i kupiti.
Ako imate svoje stablo breskve znat ćete da je vrijeme za berbu kada većina plodova promijeni boju i bude zrela. Ovisno o sorti kora će promijeniti boju, plodovi će omekšati, a doći će i do promijene mirisa. Imajte na umu da je važno da breskve budu zrele kako bi bile dovoljno slatke, ali ipak da ne budu prezrele kako se prilikom kuhanja ne bi u potpunosti raspale.
Prilikom kupovine obratite pažnju na to da ne kupujete tvrde i zelene breskve jer su takve ubrane prije vremena te neće biti veoma slatke. Moraju biti mekane, a opet ne gnjecave jer ne želite u džem staviti prezrele breskve koje će se u potpunosti raspasti. U svakom slučaju, ako i imate koju prezrelu breskvu, nemojte brinuti, neće promijeniti okus džema, samo ćete imati manje komadića voća u džemu.
Recepti za džem od bresaka
Za pripremu ukusnog džema od bresaka doista nije potrebno iskustvo, a ni puno mudrosti. Prilično se brzo i jednostavno priprema, a u nastavku se nalaze osnovni recepti koje možete prilagođavati vlastitom ukusu.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći džem od bresaka
Za samu izradu džema neće biti potrebno puno vremena za kuhanje, ali je potrebno napraviti pripremu koju predlažemo da napravite večer prije. Za početak donosimo klasičan recept za džem od bresaka. Za ovu količinu sastojaka bit će vam potrebno otprilike 3 manje staklenke.
Sastojci
- 1 kg bresaka
- 250 g šećera
- 50 g soka od limuna
Priprema
- Breskve dobro operite i otkoštite. Možete ih oguliti no grublju teksturu ćete dobiti ako ostavite koru.
- Narežite breskvu na komade promjera 2 centimetra i stavite u posudu.
- Dodajte šećer i sok od limuna te dobro promiješajte i spremite u hladnjak da stoji 7 - 12 sati.
- Nakon toga stavite ih kuhati na laganu vatru.
- Kada voće zakuha uklonite pjenicu s vrha, smanjite vatru i kuhajte oko 40 minuta.
- Za to vrijeme pasterizirajte staklenke i poklopce te oprane staklenke stavite u pećnicu na 30 min na temperaturu od 100°C.
- Kada je džem gotov punite njime staklenke, ostavite mjesta barem 1 cm od ruba.
- Staklenke s džemom od bresaka stavite nekoliko minuta u pećnicu.
- Izvadite staklenke i stavite poklopac te vratite u pećnicu da se ohladi.
- Nakon toga džem je gotov te ga možete pospremiti u smočnicu ili hladnjak.
Džem od bresaka bez šećera
Želite li izbjeći šećer ovo je sjajan recept za vas. Za ovaj recept potrebno je umjesto bijelog šećera staviti eritrit, prirodni šećer s nula kalorija. Eritrit je pogodan i za dijabetičare. Također trebat će vam i agar agar koji je veganska zamjena za želatinu. Za ovu količinu džema trebat će vam oko 2 staklenke.
Sastojci
- 1 kg bresaka srednje veličine
- 1/3 šalice eritrita
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 1 i pol čajna žlica agar agara
- 1/2 žlice cejlonskog cimeta
- 1/2 žlice đumbira u prahu
Priprema
- Breskve operite i otkoštite.
- Kožicu ogulite, uronite breskve najprije u kipuću vodu na pola minute, a zatim uronite u hladnu vodu.
- Breskve zatim narežite na sitne komadiće.
- U lonac stavite breskve, šećer i limunov sok te promiješajte.
- Kuhajte na laganoj vatri dok se eritrit ne otopi.
- Štapnim mikserom kratko izmiksajte smjesu te pritom pazite da ostavite dio komadića.
- Stavite kuhati i dok proključa dodajte agar agar uz neprestano miješanje.
- Kuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri i povremeno promiješajte.
- Dodajte po želji cimet i đumbir u prahu te nastavite kuhati na laganoj vatri 5 minuta.
- Pustite da se džem prohladi i sipajte u čiste sterilizirane i vruće staklenke.
Brzi džem od bresaka iz mikrovalne
Ovo je najbrži recept za džem bez kuhanja i pečenja. Jedino što vam je potrebno je mikrovalna pećnica i džem je gotov u manje od pola sata.
Sastojci
- 500 g bresaka
- sok od 1 limuna
- 300 g bijelog šećera
- 1 žlica voćnog likera (može i liker od gorkih badema)
Za ovu količinu bit će vam potrebna 1 staklenka
Priprema
- Breskve dobro operite i očistite.
- Izvadite im koštice i narežite na komadiće.
- Stavite u posudu koja može u mikrovalnu i prelijte limunovim sokom.
- Kuhajte na 800 W oko 5 minuta, potrebno je da se smjesa zagrije.
- U smjesu dodajte šećer i kuhajte još 15 minuta na 800 W.
- Nakon toga dodajte liker i kuhajte još 5 minuta na maksimalnoj snazi dok se smjesa ne zgusne.
- Provjerite gustoću smjese, pa ako je još rijetka kuhajte još koju minutu.
- Džem nakon toga ulijte kao i klasični u zagrijanu steriliziranu staklenku, dobro zatvorite i ostavite da se potpuno ohladi.
Džem od bresaka s ružmarinom
Odličan recept za sve one koji vole isprobati nešto novo i neobično. Ružmarin i breskva se odlično slažu te ovaj džem ima još jaču aromu voća i dodatak mirisnih trava. Za ovu količinu sastojaka trebat će vam 2 do 3 staklenke.
Sastojci
- 1 i pol kg bresaka
- 1 kg šećera
- sok od 3 limuna
- 4 grančice svježeg ružmarina (duge oko 10 cm)
Priprema
- Breskve ogulite i izvadite koštice.
- Narežite na komadiće otprilike 1 cm i stavite u posudu s ostalim sastojcima.
- Ostavite ih da stoje u hladnjaku otprilike 4 sata, a svakog sata promiješajte.
- Nakon 4 sata ružmarin možete izvaditi, a ako želite jaču aromu izvadite ga nakon 10 minuta kuhanja.
- Prebacite u široku posudu i kuhajte oko 30 minuta na srednjoj vatri. Cijelo vrijeme skidajte pjenu koja se stvara na vrhu.
- Paralelno upalite pećnicu na 75°C i zagrijte staklenke.
- Kada je džem gotov, da biste dobili finiju teksturu polovicu smjese izvadite i usitnite štapnim mikserom.
- Sve ponovno pomiješajte i sipajte u ugrijane teglice.
- Vratite teglice u isključenu pećnicu da se skroz ohlade, najbolje preko noći.
- Kada se smjesa ohladila, dobro ih zatvorite i spremite na tamno mjesto.
Čuvanje i skladištenje
Džem je baš poput svake zimnice potrebno spremati u sterilizirane staklenke i nakon toga ga pasterizirati. Nakon zatvaranja limenim poklopcima vaš džem može stajati mjesecima na suhom i hladnom mjestu.
Nakon što ga otvorite držite ga u hladnjaku i potrošite u roku nekoliko dana.
Upotreba u kuhinji
Džem od bresaka možete koristiti kao namaz na tost, palačinke ili dodatak u kolače. No, ako volite nove i neobične okuse možete se poigrati i sa samim džemom te mu prilikom kuhanja dodati začine.
Već smo vam napisali recepte s ružmarinom, đumbirom i cimetom, ali uz džem odlično pašu i vanilija, kardamom, bosiljak i drugi začini. Slobodno dodajte, eksperimentirajte i uživajte u džemu koji donosi dozu voća i vraća nas u ljetne dane.
Ljekovita svojstva
Breskva sadrži mnoge vitamine i minerale, a važno je napomenuti da je i kora veoma zdrava. Breskva pospješuje rad bubrega i mjehura čime pomaže tijelu da se riješi toksina. Vitamini A i C koje sadrži su dobri za njegu kože, a također pomaže u njezi kose. Super je grickalica za one koje pokušavaju skinuti kilograme. Također jača kosti, snižava kolesterol, a svakodnevno konzumiranje čaja od breskve može ublažiti simptome bolesti dišnog sustava
Zimnica od bresaka
Odgovori