Jedna od najdražih i najukusnijih poslastica svima je upravo džem od jagoda. Svojim slatkim okusom, komadićima ukusnog voća i divnom aromom zadovoljava sve uzraste već generacijama. Poznato je kako u ovaj namaz, na malo primitivniji način, spremali i stari narodi, odnosno stare civilizacije što nam govori da ovaj namaz ima jako dugu povijest.
U novije vrijeme sprema se na velik broj načina, a mi vam donosimo par recepata kako napraviti ukusan džem od jagode. U nastavku teksta možete pronaći i razne informacije o samim plodovima te koji su najbolji za izradu džemova.
Donosimo vam recept za klasični, domaći džem od jagode, zatim za džem od jagode bez šećera za što prirodniji i ukusniji okus, a za kraj možete pronaći recept za jedan brzi namaz od jagoda.
Karakteristike jagode
Naziv "jagoda" potječe iz staroruskog jezika i znači "kuglice" ili "krug". Sama biljka pripada cvjetnom dijelu zeljastih dvosupnica, porodice ružičastih Rosaceae. Jagoda je niski grm visok 5 do 20 cm na kojem se stvaraju bijeli ili ružičasti cvatovi koji sazrijevaju u crvene bobice. Istovremeno, svaki plod sadrži velik broj sitnih žutih sjemenki. Boja ploda može varirati od blijedo ružičaste do crvene.
Korijenov sustav je prilično razvijen, smeđe boje. Listovi imaju složenu strukturu i uz rubove imaju zupčast oblik. Vrh ploda okrunjen je zelenom peteljkom i lisnatim vijencem na stabljici.
Jagode se najčešće nalaze u šumama, u divljem obliku, posebno u područjima Istočne, Srednje i Zapadne Europe. Jagode uspijevaju i u regijama Srednje Azije i Zapadnog Sibira. Zahvaljujući radu uzgajivača, danas se uzgaja dovoljan broj hibridnih sorti jagoda koje mogu rasti kod kuće u gotovo svim klimatskim uvjetima, a uzgoj ove kulture u staklenicima omogućuje vam uzgoj usjeva tijekom cijele godine
Na našim područjima ova je biljka dobro rasprostranjena i uspijeva u svim uvjetima života, što je omogućilo njezinu preradu u razne oblike kao što su džemovi, pekmezi, likeri, vina i slično.
Jagode za preradu
Jagode su biljke koje imaju velik broj različitih vrsta i sorti. Plodovi se najčešće razlikuju prema boji ili prema vremenu sazrijevanja, no to nije točna podjela. Na našim prostorima velik je broj vrsta, ali neke od najboljih za preradu i korištenje, te najukusnijih vrsta su Mjesečarka, Kimberly, Maša i Alba.
Mjesečarke
To je sorta jagoda koja sazrijeva jako rano, a daje krupne, plodove u velikoj količini. Rano sazrijevanje omogućuje sakupljanje prvih plodova 45-60 dana nakon sadnje sadnica. Ova sorta se dobro razlikuje od ostalih zbog krupnog izgleda ploda. Posebno je pogodna za uzgoj u domaćinstvima, čak i na malim područjima kao što su terase i balkoni, a ne zahtijeva puno brige oko sadnice.
Jagode ove sorte su okruglog oblika, svijetlocrvene boje, srednje su velike do velike, težina im je 25 - 30 g. Meso je sočno i jako gusto. Jedan grm može proizvesti više od 20 stabljika, a i količina plodova doseže do 1 - 1,5 kg po grmu.
Izrazito je pogodna za izradu džemova jer njezini krupni plodovi daju posebnu aromu i okus namazu koji spremate.
Kimberly
Srednje rana, visoko rodna sorta jagoda pogodna za univerzalnu upotrebu, s jednog grma možete sakupiti oko 1,5 kg jagoda. Grmlje je nisko, ali snažno, razlikuje se po prosječnom broju listova svijetlozelene boje i okruglog oblika. Jagode su u obliku srca i prilično velike veličine, njihova težina može doseći 40-50 g. Unutrašnje meso je gusto, mirisno i slatko, s aromom karamele.
Najprikladnija klima za sortu Kimberly je kontinentalna i zato uspijeva na našim područjima. Pogodna je za sve vrste izrada, ali se ističe njezin okus i aroma u izradi džemova od jagode.
Maša
Rana sorta jagoda s velikim plodovima težine do 100 g ili više. Grmlje je kompaktno, ali istodobno snažno i umjereno rašireno. Plodovi se razlikuju od ostalih po svom spljoštenom obliku, a boja im je tamno crvena. Unutrašnjost je gusta i sočna, ugodnog i slatkog okusa.
Sorta ima visoke prinose, kao i stabilnu otpornost na bolesti. Međutim, ova vrsta bi trebala biti zaštićena od niskih temperatura koje dovode do brzog propadanja i odumiranja grmlja, kao i od duljeg izlaganja sunčevoj svjetlosti, koja ostavlja opekline na lišću u obliku tamnih mrlja.
Pogodna je za izradu džemova i marmelada zbog veličine svoga ploda i tamne boje koji daje posebnost svakom džemu.
Alba
Ova sorta ima sposobnost rađanja više puta tijekom sezone , točnije 4 puta tijekom ljeta. Snažni i visoki grmovi omogućuju da bobice ne dodiruju tlo. Listovi sorte su maslinaste boje. Plodovi su krupni, karakteristično izduženog oblika, ružičastog mesa, težine od 40 do 60 g.
Alba je poznata po visokoj otpornosti na bolesti i velikoj količini plodova, no to naravno ovisi o klimi i postupcima njege - jedan grm može dati od 500 g do 2 kg jagoda. Ne može podnijeti jake zime, zbog čega se uzgaja samo u južnim regijama ili u stakleniku.
Svakako je ovo jedna od najsočnijih vrsta jagode što čini divnu aromu i teksturu u džemu.
Berba i kupovina
Berba jagode vrši se tijekom ljeta, a plodovi moraju u potpunosti biti crvene boje. Ručna berba je najpovoljnija jer su jagode krhke i lako ih se može oštetiti. Česta su pojava u skoro svakom kućanstvu i njihov uzgoj nije nam nepoznat, možemo ih pronaći i na tržnicama i u dućanima. Najbolje je kupovati prirodno i domaće kako ne bi došlo do korištenja ne ekoloških proizvoda u pripremi džema.
Cijena domaćih jagoda nije skupa tijekom sezone, no nakon sezone kada ih možemo naći u dućanima cijena im je skuplja, ali njihov okus i kvaliteta nije ni približno dobar kao kad su one domaće i u tijeku berbe.
Uzgoj jagode nije težak i zato je popularan među brojnim uzgajivačima, no ne možemo sa sigurnošću reći da će one uspjeti ili roditi u jednakoj mjeri kao i na velikim plantažama.
Recepti za džem od jagoda
Ako ste spremni okušati se u izradi domaćeg džema od jagode svakako probajte neki od dolje navedenih recepata, sigurni smo kako ćete pronaći nešto što vam odgovara. Po želji možete dodavati razne začine kako bi vaš džem bio što ukusniji.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći džem od jagoda
Ako više volite tradiciju nego modernu kuhinju donosimo vam klasični recept po kojem su radile naše bake. Ovaj ukusan, a jednostavan džem svima će biti najdraža slastica. Ovim postupkom dobit ćete 3 staklenke džema od jagode.
Sastojci
- 1,3 kg očišćenih jagoda (oko 1,5 kg neočišćenih)
- 1 limun
- 400 g šećera
Priprema
- Jagode očistite, operite i narežite na četvrtine
- Stavite ih u duboku posudu i pomiješajte sa šećerom. Ostavite da stoje oko 15 min, dok puste tekućinu.
- Limun operite i narežite na kolutiće pa dodajte u jagode. Sve zajedno stavite kuhati na jaku vatru uz povremeno miješanje.
- Kad jagode zakuhaju, smanjite vatru i kuhajte dok se ne reduciraju na gustoću koju želite. Otprilike 90 minuta.
- Oko 15 min prije kraja kuhanja izvadite limun.
- Kad postignete željenu gustoću (provjerite tako da malo džema izvadite na tanjurić i ohladite), džem prebacite u sterilizirane staklenke, dobro zatvorite i preokrenite naopako na 15 min.
- Zatim staklenke vratite u toplu, otvorenu pećnicu i neka stoje u njoj dok se ne ohlade.
Džem od jagoda bez šećera i konzervansa
Za što ukusniji i prirodniji okus džema donosimo vam recept bez šećera i konzervansa koji će vas oduševiti odmah čim ga probate. Sljedećim navedenim receptom dobit ćete 2 staklenke džema.
Sastojci
- 1 kg jagoda
- 60 ml limunova soka
- 3 žličice naribane korice limuna
- 70 g meda
Priprema
- Očišćene jagode usitnite ili ih pasirajte, a zatim ih stavite u dublju posudu.
- Dodajte ostale sastojke: naribanu koricu limuna, sok od limuna i med.
- Dobro promiješajte i stavite kuhati na srednje jaku vatru uz često miješanje.
- Kada je smjesa dovoljno gusta, odnosno kada se pojave balončići, nakon otprilike 35 do 45 minuta kuhanja, džem je gotov i nakon hlađenja spreman za konzumaciju.
Brzi džem od jagoda bez kuhanja
Ukusan i brz ovaj namaz će oduševiti sve vaše ukućane i morat ćete ga često praviti. Sljedećim receptom dobit ćete 2 staklenke džema.
Sastojci
- 1 kg svježih jagoda
- 500 g želirnog šećera Extra 2:1
Priprema
- Jagode operite, odstranite im peteljke i ocijedite od viška tekućine.
- U ovoj fazi jagode možete skroz usitniti (izblendati) ili sitno nasjeckati, ovisno kako volite.
- Pravilo je da džem treba sadržavati komadiće voća.
- Jagode stavite u veći lonac i pomiješajte ih sa želirnim šećerom.
- Nakon što jagode odstoje nekoliko minuta, lonac premjestite na štednjak i kuhajte ih do vrenja.
- Kada džem zavrije dovoljno ga je kuhati još samo 3 minute.
- Tijekom kuhanja skidajte pjenu koja se stvara na površini.
- Kuhajte džem još jednu minutu i odmah ga prebacite u unaprijed sterilizirane staklenke.
Čuvanje i skladištenje
Jagode su voće koje ne podnosi visoke temperature ni tople uvjete i zbog toga se odmah nakon branja koriste, no ako želite sačuvati jagode na neko vrijeme najbolja je opcija zamrznuti ih i onda kad ih želite koristiti neće izgubiti svoju aromu ni okus nakon odmrzavanja.
Džem od jagode, kao i svaki drugi džem, potrebno je nakon kuhanja dobro zatvoriti i čuvati na hladnom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja držati u hladnjaku kako ne bi došlo do kvarenja.
Savjeti
Džem čuvajte u hladnjaku i pojedite ga unutar dva tjedna. Ako ste napravili namaz bez dodavanja šećera i konzervansa koji inače služe kao prirodni konzervansi, sklon je kvarenju ako se ne drži na hladnom mjestu i ne pojede u što kraćem roku.
Osim ovoga važno je paziti da staklenke budu dobro sterilizirane po klasičnom postupku i dobro zagrijane kako ne bi došlo do pucanja stakla nakon ulijevanja džema.
Upotreba u kuhinji
Glavna upotreba jagode je u svježem obliku, no postoje brojne prerade ove voćke, kao što su džemovi, pekmezi, likeri, vina, sladoledi, umaci i slično. Džem od jagode najčešće se koristi kao samostalan namaz za kruh, palačinke i slično, no može se naći i u brojnim kolačima i u umacima za neka jela moderne kuhinje.
U starijim kulturama ovaj se namaz čak koristio i u kozmetičke svrhe, pa svakako možete i to probati.
Ljekovita svojstva
Jagode su jedno od najpopularnijeg voća tijekom ljeta. Zbog velike popularnosti okusa, boje, ali i zdravstvenih dobrobiti, u mnogim zemljama svijeta nazivaju ih "kraljicom ljeta".
Jagode sadrže puno vitamina C, neke vitamine A i K, beta karoten, razne voćne kiseline, nešto folne kiseline i puno željeza, natrija, kalija, mangana, fosfora, nešto kalcija. Unosom 100 g jagoda unosimo samo 27-30 kalorija. Vrlo su pogodne kao lijek za mršavljenje.
Ako nakon obroka, povrća ili crvenog mesa, koje sadrži puno željeza, jedemo jagode, koje su bogat izvor vitamina C, poboljšavamo apsorpciju željeza, što je neophodno kod anemije.
Već u starom Rimu vjerovali su u ljekovitu i mističnu snagu jagoda. Pripisivali su im moć u liječenju melankolije, svih vrsta upala, uklanjanju bubrežnih kamenaca, vrućice, neugodnog zadaha, bolesti krvi, itd. I danas su jagode važne u tradicionalnoj medicini. Koriste se za čišćenje probavnog sustava, kažu da djeluju i kao blagi tonik za jetru te imaju antibakterijska svojstva.
Zimnica od jagoda
Odgovori