• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Džem
  • Marmelada
  • Pekmez
  • Kompot
  • Liker i vino
  • Sok i sirup
  • Umak
  • Namaz
  • Savjeti
džem od kupina

Džem od kupina

Objavljeno: 15.08.2020. Autor: Maja Z.

  • Kupine za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za džem od kupina
  • Domaći džem od kupina
  • Džem od divljih kupina
  • Džem od kupina bez šećera
  • Džem od kupina i malina
  • Džem od kupina i čokolade
  • Čuvanje i skladištenje
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Kupine su biljke kiselkastog okusa i veoma zanimljivog izgleda, veoma su prehrambeno iskoristiv plod prirode. Njezina ljekovita svojstva primjenjuju se u liječenju nekoliko tisuća godina. Osim za pripremu različitih deserta poput mousseova, kolača  i sladoleda, kupina je odlična namirnica za pripremu džema.

Ova kiselo-slatka varijanta može se dobiti izradom bilo koje varijante džema. Iako su za tradicionalnu pripremu potrebna samo dva sastojka, uvijek po želji možete dodati neki od začina, poput cimeta ili limunovog soka.

Ako volite kiseliji okus džema ili ste dijabetičar, džem od kupina bez šećera  bit će vaša nova omiljena poslastica.

Džem od kupine s čokoladom je idealan za ljubitelje slatkoga i pripremite se na degustaciju veoma zanimljive kombinacije okusa.

Karakteristike kupine

Kupina (lat. Rubus fruticosus L.) je naziv za nekoliko vrsta biljnog roda iz porodice ruža. Trnje koje prekriva stablo kupine služi kao obrana od vanjskih utjecaja i za penjanje.  Stabljika kupine može narasti do pola metra. Sezonska je biljka koja cvjeta od početka lipnja do kraja kolovoza, iako neke sorte cvjetaju čak do kraja rujna.

Jasno se može pratiti sazrijevanje zbog prelaska iz crvene u tamnoplavu ili crnu boju.  Za dobro sazrijevanje potrebno joj je vlažnije tlo te 2 - 4 mm vode svakih 7 dana, a pogodna pH vrijednost je 6,0 - 6,5.

Kupine za preradu

Black Satin

Ova popularna sorta kupine je američkog podrijetla. Sazrijeva u kasnim ljetnim mjesecima, odnosno krajem kolovoza i početkom rujna. Njezini plodovi su veliki i crni, a meso izraženog mirisa i kiselkastog ukusa. Idealno ih je posluživati bez prerade, iako okus ove vrste lijepo dolazi od izražaja u džemu.

Hull Thornless

Iako većinom grmovi plodova bez trnja imaju sladak okus, Hull Thornless će vas iznenaditi svojim sočnim i bogatim okusom. Visokog je rasta uspravnog tipa čiji plodovi sazrijevaju već krajem rujna do   početka kolovoza. Bobice crne boje veoma su iskoristivi u džemovima zbog svoje jake arome.

Thornfree

Jedna je od najpopularnijih i rasprostranjenih sorti kupina u Hrvatskoj. Jednostavna je za sadnju, a njezine plodove možete ubirati već početkom srpnja skroz do kraja rujna. Ova rodna sorta zahtjeva toplija područja s više sunca. Plodovi su krupni i tamnoplave boje.

Loch ness

Iako su ove biljke poznate po bodljama, sorta kupina Loch ness nije taj slučaj. Ova samooplodna biljka zahtjeva nešto više vode i raste na vlažnom tlu. Jedna je od najpoželjnijih vrsti kupina na tržnicama zbog čvrstih i aromatičnih plodova. Bobice su prepoznatljive po svojem čvrstom i crnom plodu. Odličan omjer razine šećera, zastupljenosti vitamina, obogaćenosti minerala i antioksidansa je ubraja u najkvalitetniju sortu kupina.

Berba i kupovina

Kupine cvjetaju u vrijeme ljetnih mjeseci, a plodovi ne sazrijevaju istovremeno, dakle potrebno je nekoliko berbi kako bi se povećala njena iskoristivost. Berba se najčešće obavlja u ranim jutarnjim satima prije nego što se temperature povećaju.

Kupine se mogu kupiti na tržnicama, u trgovini ili kod lokalnih uzgajivača. Mogu se kupiti i zaleđene, iako mi svakako preporučujemo svježe za izradu džemova.

Ako volite duge šetnje šumom, pripremite teglice i uživajte u branju divljih kupina jer ćete ih u ljetnim danima zasigurno pronaći.

Recepti za džem od kupina

Postoje različiti recepti prema kojima možete napraviti vlastiti džem od kupina. Ovdje možete pronaći tri jednostavna i ukusna recepta za džem od kupina koje možete isprobati odmah.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki
  • razlika između pekmeza, marmelade i džema

Domaći džem od kupina

Za samo 45 minuta kuhanja dobiti ćete džem prepoznatljivog okusa koji će voljeti vaši najstariji.  Tradicionalnom pripremom koristi se samo dva sastojka, uz dodatak soka od limuna po želji. Navedenom  količinom iz recepta dobiti ćete 1 kg džema.

Sastojci

  • 1,5 kg kupina
  • 450 g šećera
  • pola limuna(sok)

Priprema

  1. Kupine operite i očistite te dodajte na tavu. Nakon 2-3 minute kuhanja na laganoj vatri, nadodajte iscijeđeni limunov sok i šećer.
  2. Kuhajte 30 minuta uz povremeno miješanje.
  3. Iako će se smjena na početku činiti tekuća, vremenom će se zgusnuti.
  4. Dok se džem kuha, staklenke operite i sterilizirajte. Dodajte ih u kipuću vodu i prokuhajte otprilike 20 minuta.
  5. Staklenke izvadite iz vode i dodajte džem.
  6. Čvrsto ih zatvorite i ponovo vratite u prokuhanu vodu na 5-10 minuta.

Džem od divljih kupina

Divlje kupine su posebne arome i zasigurno nepogrešivi izbor za pripremu džema. Priprema ovog džema je jednostavna i nije potrebno dodavati više šećera od količine navedene u receptu. Za ovaj recept potrebne su 4 staklenke.

Sastojci

  • 2 kg kupina
  • 1 limun (sok i kora)
  • 150 ml vode
  • 2 kg šećera

Priprema

  1. Kupine oprati i očistiti te dodati u lonac. Također dodati iscijeđeni sok od limuna i kore.
  2. Staviti lonac na vatru i kuhati 20 minuta na srednje jakoj vatri. Potrebno je povremeno miješati.
  3. Smanjiti vatru te dodati šećer. Kuhati još 10 minuta.
  4. Staklenke oprati i sterilizirati te staviti 10 minuta u pećnicu na 170°C. Isključiti pećnicu te dodati džem u staklenke.
  5. Čvrsto ih zatvorite i okrenite naopačke kako bi se prije ohladile.
  6. Nakon nekoliko sati džem okrenite na pravu stranu te spremite u tamniju prostoriju.

Džem od kupina bez šećera

Prirodni voćni sokovi dobar su zaslađivač za džemove bez šećera, te ćemo u pripremi džema od kupina koristiti jabučni sirup. U ovaj recept dodaje se agar koji se koristi za zgušnjavanje džema. Iako su kupine same po sebi kiselkastog okusa, sirup će im dodati svoju slatku notu  toga nećete imati osjećaj da se bijeli šećer nije koristio. Za pripremu ovog džema bit će vam potrebne 2 staklenke.

Sastojci

  • 1 kg kupina
  • jabučni sirup
  • pola žličice morske soli
  • 2 žličice agara

Priprema

  1. Jabučni sirup istresti u lonac te kuhati na laganoj vatri 5 minuta.
  2. Potom dodati morsku sol i agar te kuhati 30 minuta.
  3. Kupine oprati i očistiti te ubaciti u lonac. Kuhati otprilike 10-15 minuta.
  4. Vruću smjesu prebacite u sterilizirane staklenke, zatvorite poklopac  te ostavite tijekom noći na sobnoj temperaturi.

Džem od kupina i malina

Za ljubitelje kombiniranih namirnica i zanimljivih okusa, ovaj recept je idealan izbor. Ova kombinacija voća uz dodatak cimeta i nekoliko kapljica arome vanilije učinit će vaš džem bogatim i aromatičnim. Za ovu količinu džema potrebne su 4 staklenke.

Sastojci

  • 1 kg kupina
  • 1 kg malina
  • 1 kg šećera
  • pola limuna (sok)
  • 1 žličica arome vanilije
  • 1 žličica cimeta

Priprema

  1. Operite i očistite maline i kupine te dodajte u lonac. Dodajte limunov sok te izmiješajte smjesu.
  2. Stavite na laganu vatru 10 minuta te potom dodajte šećer.
  3. Smjesu kuhajte 40 minuta uz povremeno miješanje kako ne bi zagorjelo, te nadodajte cimet i aromu vanilije.
  4. Kuhajte još 10 minuta te sklonite s vatre.
  5. U oprane sterilizirane posude dodajte džem te dobro zatvorite.

Džem od kupina i čokolade

Recept za izradu džema s dodatkom čokolade će obožavati vaši najmlađi. Ako želite još slađi ukus, nadodajte po želji 50 grama više čokolade nego što piše u receptu.  Za količinu džema iz recepta će vam biti potrebne 3 staklenke.

Sastojci

  • 1.5 kg kupina
  • 1,5 dcl vode
  • 2 naranče
  • 1 kg šećera
  • 150 g čokolade

Priprema

  • Kupine očistiti i oprati te staviti u lonac. Nadodati vodu te kuhati otprilike 20 minuta dok smjesa ne zavri.
  • Ako želite da se u džemu ne osjete koštice, potrebno ih je propasirati kroz cjediljku uskih otvora.
  • Nakon što ste smjesu propasirali, dodajte ju u blender.
  • Smjesu ponovno staviti u lonac te dodati sok i kore od naranči.
  • Prilikom kuhanja potrebno je odstranjivati pjenu s vrha smjese i kuhati na laganoj vatri.
  • Nakon 30 minuta kuhanja uz povremeno miješanje, dodati šećer.
  • Količina šećera ovisi o slatkoći kupina i vašem ukusu, pa preporučujemo da za početak dodate 600 grama i ostatak dodate po potrebi.
  • Unutar 30 minuta ubacite čokoladu te miješajući otopite.
  • Nakon što se čokolada otopila, džem sklonite s vatre. Smjesu prebacite u oprane i sterilizirane staklenke te ostavite da se ohladi u prostoru sobne temperature.

Svi recepti za zimnicu od kupina >>

Čuvanje i skladištenje

Kupine se čuvaju na niskim temperaturama između 2 - 2,5°C. Potrebna vlažnost zraka je oko 95% te njegov slab protok kako ne bi dehidrirale.

Džemovi od kupina se u staklenkama mogu čuvati najviše 12 mjeseci, iako ih treba držati u hladnim prostorijama bez pristupa svjetlosti. Od trenutka otvaranja staklenke  džem se sprema u hladnjak i radi postojane kvalitete bi bilo dobro da se potroši unutar tjedan dana.

Upotreba u kuhinji

Plod kupine je veoma iskoristiva namirnica u kuhinji. U prehrani se koristi kao voće za izradu različitih napitaka, deserta i za pravljenje vina. Umak od kupina može biti dodatak odresku. Lišće kupine koristi se za pravljenje ljekovitih čajeva.

Džem od kupina može se napraviti u više varijanti. Ako  volite isprobavati različite okuse, preporučujemo džem od kupine i maline ili džem od kupine i čokolade.  Ako ste ipak tradicionalniji tip, preporučujemo prvi recept. Džem se može kombinirati u sklopu doručku kao namaz na kruh,dodatak u palačinkama ili dressing za štrudle i dizana tijesta.

Ljekovita svojstva

Kupine su nutritivno vrijedne biljke koje sadrže vitamine E, K, A, B1-B3, B6 i C.

Bogati su izvor vlakana i mineralima cinka, kalcija, kalija, fosfora, magnezija i željeza.  Zbog magnezija i vlakana djeluju povoljno na ispravan rad srca.

Djeluju izvrsno na zdravlje očiju zbog vitamina E.

Mikronutrijenti iz kupine sprječavaju rast malignih stanica, a za dijabetičare se preporučuje varijanta džema od kupina bez šećera.

Džem od kupina se preporučuje za ljude koji imaju problem s anemijom i niskim željezom. Za dojilje je džem idealna varijanta jer ne sadržava alkohol.

Foto: Isabell Schulz / CC 

Zimnica od kupina

džem od kupina

Džem od kupina

Kupine su biljke kiselkastog okusa i veoma zanimljivog izgleda, veoma su prehrambeno iskoristiv plod prirode. Njezina ljekovita svojstva primjenjuju se u liječenju nekoliko tisuća godina. Osim za pripremu različitih deserta poput mousseova, … [više] about Džem od kupina

kompot od kupina

Kompot od kupina

Grm kupina sa svojim sjajnim, tamnim plodovima, divan je ljetni prizor. Ovo slatko bobičasto voće obiluje ljekovitim svojstvima te zaista zaslužuje našu pažnju. Njezina je primjena šarolika. Za jelo je odlična sama, a osvježavajuć i brz … [više] about Kompot od kupina

kupinovo vino

Kupinovo vino

Kupinovo vino jedan je proizvoda koji zbog flavonoida kojima obiluje pozitivno utječe na ljudsko zdravlje. Ali važno je napomenuti da je u svemu potrebno biti umjeren pa tako i u konzumaciji ovoga pića. Karakterizira se kao desertno vino … [više] about Kupinovo vino

liker od kupina

Liker od kupina

Liker od kupina mješavina je alkohola i najukusnijeg soka od kupine, s kojom je posebno izražena voćna nota likera. Već prvi gutljaj će vas očarati i ostavit će vas zadivljene. Uz to izrazito je zdrav jer se sprema od jednog od najzdravijih … [više] about Liker od kupina

marmelada od kupina

Marmelada od kupina

Berba kupina je znak da su jesenski i zimski dani pred nama. Kupine čine odličan međuobrok, ali se često koriste i u pripremi zimnica, u kolačima i voćnim salatama. Kupine možete naći u izobilju širom Hrvatske od kraja ljeta pa sve do rane … [više] about Marmelada od kupina

pekmez od kupina

Pekmez od kupina

Vrati li vas ponekad miris pekmeza u djetinjstvo i sjećanja na lijepa vremena? Pekmez od kupina predstavlja jednu od najzdravijih voćnih slastica, a osim kao namaz ga možemo koristiti u kolačima, tortama te kao dodatak u raznim … [više] about Pekmez od kupina

sirup od kupina

Sirup od kupina

Od svih zimnica, sirup je možda jedan od najomiljenijih. Pripravak mu je poprilično jednostavan i ne iziskuje previše vašeg vremena. Malo dobre volje i imat će te spreman vaš domaći sirup. Ako ga napravite malo gušćeg, možete ga koristiti i … [više] about Sirup od kupina

sok od kupina

Sok od kupina

Dolaskom jeseni i hladnijih, tmurnih dana, priroda nas daruje mnoštvom ljekovitih biljaka, predivnih i zdravih plodova raznolikog izgleda, okusa i boja. Jedna od njih je i kupina, slatko voće crne boje intenzivne arome i prefinog okusa. … [više] about Sok od kupina

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

staklenke zimnice

O nama - Moja Zimnica

Portal Moja Zimnica mala je enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve … [više] about O nama - Moja Zimnica

Zadnje objave

ljutenica

Ljutenica

Ljutenica neke podsjeća na ljuću verziju ajvara dok neki tvrde da više sliči na pinđur. Ipak moramo … [više] about Ljutenica

domaća majoneza

Majoneza

Majoneza je namaz koji se pravi od žumanjka jajeta i ulja te je neizostavan dodatak sendvičima, ali … [više] about Majoneza

kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno

Kao što mu i sam naziv govori kukuruzno brašno nastaje mljevenjem zrna kukuruza. U prošlosti se … [više] about Kukuruzno brašno

kokosovo brašno

Kokosovo brašno

Brašnom se inače smatra proizvod koji se proizvodi od žitarica, ali kada je riječ o kokosovu brašnu … [više] about Kokosovo brašno

narezane tikvice

Čips od tikvica

Postoje razne varijante prirodnih čipseva od raznih listova i gomolja biljaka, ali čips od tikvica … [više] about Čips od tikvica

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Moja Zimnica je mala enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.