Mnogi svrstavaju džem, pekmez i marmeladu pod isti proizvod jer su okusom, a i izgledom, poprilično slični. Razlikuju se u udjelu voća, načinu pripreme te postotku šećera. Džemovi se pripremaju od jedne ili više vrsta te u sebi sadrže komadiće odabranog voća.
Danas se na policama trgovina mogu pronaći džemovi raznih okusa, no nema ničeg slađeg nego pohvaliti se svojim džemom. Džem od marelice je klasik koji nikad ne dosadi. Slaže se odlično uz palačinke, buhtle i slična peciva ili uz običnu šnitu kruha. Popularan je sastojak mnogih kolača i torti poput Sacher. Doručak, večera ili pak desert, zimnica koja vraća osjećaj ljeta. Male količine džema možete pripremiti za svega sat vremena uz samo nekoliko sastojaka.
Karakteristike marelice
Marelica (lat. Prunus armeniaca) je listopadno stablo poznato i pod nazivom barakokula ili kajsija, koje potječe iz daleke Kine. Smatra se jednom od najstarijih voćki u svijetu. Danas je uzgajana i obožavana diljem svijeta. Stablo je srednjeg rasta te poprilično otporno na biljne bolesti i nametnike. Ako je uzgajana na pomno odabranom području, plod nikne nakon 3-4 godine rasta.
Plod je žuto-narančaste boje te u sebi nosi košticu koja sadrži sjeme. Promjera je do 3 centimetara, ovisno o sorti. Bogata je šećerima, mineralima, vitaminima i organskim kiselinama.
Ako imate vrt i volju, zasadite drvo marelice. Osim što je otporno na nametnike, također je i poprilično otporno na sušu. Prikladna su duboka tla i sunčano područje koje nije izloženo prevelikim promjenama u temperaturi. Rodit će vam mnoštvo plodova s kojima možete napraviti zimnicu ili njene dobrobiti koristiti u neku drugu svrhu.
Marelice za preradu
Postoji nekoliko sorti marelica, a one se razlikuju prema vremenu koje je potrebno da drvo procvate te plod postane zreo. Veliku ulogu u razlikovanju sorti imaju veličina ploda i sjemenke te njihova namjena.
Vodeće sorte marelica su Mađarska najbolja i Canino. Obje sorte su široko rasprostranjene. Mađarska najbolja uzgaja se u zemljama istočne i središnje Europe, dok sorta Canino najbolje uspijeva u mediteranskim krajevima.
Hrvatska ima pogodne uvjete za uzgoj voćki, no nažalost kada su marelice u pitanju, veća je potražnja nego sama proizvodnja.
Mađarska najbolja
U našim krajevima, najpopularnija je sorta Mađarska najbolja. Stablo ove sorte nosi veću količinu plodova koji su narančaste boje i okruglastog oblika. Njeni plodovi prikladni su za svježu upotrebu ili se suše, no koriste se i kao sirovina za preradu u raznovrsne prerađevine - kompot, žele, marmelada, pekmez, džem, sok, rakija, voćni jogurti, voćne salate ili dječje kašice i sl.
Od njihovih sjemenki, hladnim prešanjem, proizvodi se biljno ulje koje se koristi u kozmetici. Njegova svojstva slična su bademovom ulju, brzo se upija u kožu te ju njeguje i hrani.
Golden
Marelica Golden ili zlatno sunce, sorta je marelice koja je pogodna za manje vrtove. Plod je srednje veličine, mesnat i narančaste boje sa malo crvenila. Berba ove sorte odvija se krajem srpnja i početkom kolovoza.
Kraljevska imole
Ova sorta dolazi iz talijanskih krajeva. Berba se odvija u srpnju, a plodovi su narančasto-crvene boje. Ova sorta sadrži košticu koja je slađa nego u ostalim sortama. Sama koštica se može koristiti u proizvodnji brašna.
Perla
Marelica Perla sazrijeva krajem lipnja te sadrži poprilično krupan plod koji je narančaste boje. Mesnat, sadrži dosta soka te je sladak. Ovo je jedna od popularnijih sorti koja se koristi za pripremu džemova, pekmeza i marmelada.
Berba i kupovina
Potrebno je pričekati da plodovi u potpunosti postanu zreli, što može varirati kod svakog stabla. Važno je naglasiti da jednom kada se plodovi uberu, oni ne mogu naknadno postati zreli. Važna je procjena zrelosti ploda koja se može odrediti po njegovoj boji i mekoći. Ako su plodovi žarko narančaste boje i čak sadrže crvene dijelove, oni su zreli i spremni za jelo ili preradu.
Berba marelica započinje već u lipnju i traje sve do kolovoza, ovisno o kojoj se sorti radi. Plodovi se beru ručno, lako se odvajaju od grana i meki su na dodir.
Pri kupnji marelica, obratite pozornost na izgled plodova. Birajte one koje su zrele i meke na dodir. Zelene marelice znak su preranog branja. One koje su oštećene i sadrže tamne mrlje, izbjegavajte.
Recepti za džem od marelica
Prije same pripreme džema, obavezna je sterilizacija teglica. Uobičajeni omjer marelica i šećera je 2:1, on ovisi o zrelosti ploda. Količina šećera djelovat će na gustoću džema pa treba pripaziti. Za one koji ne žele dodavati šećer u džem, donosimo i recept za pripremu bez šećera. Ako nemate previše slobodnog vremena, postoji i brža verzija pripravka džema uz korištenje želina ili džemfiksa. U nastavku slijede recepti za pripremu džema od marelice.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći džem od marelica
U nastavku je tradicionalni recept za džem od marelica. Od 1,5 kg marelica, dobiti će te jednu veću staklenku džema. Ako vam je to količinski premalo, možete sastojke udvostručiti. Količinu šećera možete prilagoditi svom ukusu. Također, maslac možete ili ne morate dodati u smjesu.
Sastojci
- 1,5 kg zrelih marelica
- 1 kg šećera
- 200 ml jabučnog soka
- 1 veći limun
- komadić maslaca (po želji)
Priprema
- Dobro operite marelice i očistite ih od koštica.
- Narežite ih na male komadiće te stavite u lonac zajedno s jabučnim sokom. Neka se polako zagrijavaju dok smjesa ne proključa.
- Zatim smanjite temperaturu i kuhajte još 10-ak minuta, dok marelice ne omekšaju.
- Smjesi dodajte šećer te nastavite kuhati 20-ak minuta uz povremeno miješanje kako bi se šećer otopio.
- Dodajte limunov sok i pustite da kuha na umjerenoj temperaturi.
- Maknite lonac s vatre i ako želite vrućem džemu dodajte komadić maslaca. Dobro sve promiješajte i pustite da se ohladi 10 minuta.
- Ulijte džem u sterilizirane staklenke i zatvorite. Vaš džem je spreman za kušanje!
Džem od marelica bez šećera
Iako je tradicionalni sastojak džema šećer, moguće ga je i pripremiti bez šećera. Voćke sadrže prirodan šećer i same su marelice po sebi slatke. No, prije nego započnete pripremu ovog recepta, potrebno je imati na umu nekoliko stavki. Potrebno je voćku kuhati duže nego u uobičajenom receptu te ju naknadno umutiti u pire. Nastala smjesa bit će manjeg volumena nego ona u prethodnim receptima. Marelice prirodno sadrže veći postotak pektina pa s njima nije problem napraviti zimnicu bez šećera.
Sastojci
- 2 kg marelica
Priprema
- Operite marelice, izvadite koštice te ih narežite u male komadiće.
- Stavite ih kuhati dok marelice ne omekšaju.
- Pomoću štapnog miksera ili miješalice umutite marelice u pire.
- Smjesu razrijedite s malo vode te ju kuhajte na laganoj vatri 15 - 20 minuta, povremeno miješajući.
- Izlijte džem u sterilizirane staklenke te ih okrenite na poklopac. Pričekajte da se ohladi pa ih spremite u hladnjak.
Džem od marelica sa džemfiksom
Mnogi se protive korištenju džemfiks jer nekada, bake su pripremale džem bez njega i uvijek je bio i više nego odličan. Džemfiks sadrži pektin, biljno sredstvo za želiranje koje se dobiva iz jabuka i citrusa. Zahvaljujući džemfiksu, vaša zimnica će zasigurno biti uspješna.
Džemfiks ima i druge dobrobiti; aroma voća se poveća, komadići voća kuhanjem se ne raspadnu u potpunosti te je sama boja džema intenzivnija. Veliki plus ovog sastojka je ušteda vremena. Zahvaljujući ovom dodatku, vaš džem bit će gotov u svega nekoliko minuta.
Sastojci
- 1,5 kg marelica
- 1 kg šećera
- 2 džemfiksa (25 g)
Priprema
- Operite marelice te odvojite koštice.
- Narežite ih na male komadiće te ubacite u lonac i dodajte malo vode.
- Kuhajte ih na umjerenoj vatri uz neprestano miješanje dok ne puste sok.
- Džemfiks prah pomiješajte sa šećerom te smjesu dodajte marelicama. Sve dobro promiješajte.
- Nastavite kuhati na jakoj vatri svega 3 minute uz miješanje.
- Nakon kuhanja, vruću smjesu izlijte u prethodno sterilizirane staklenke.
- Potrebno je ostaviti ih 5 minuta da odstoje na poklopcu kako bi se stvorio vakuum. Zimnica će vam nakon toga imati duži rok trajanja.
Čuvanje i skladištenje
Nakon što ste skuhali džem, istresite ga u sterilizirane staklenke, kako bi se stvorio vakuum, okrenite na poklopac i pustite da odstoje 10-ak minuta. Hladne staklenke potrebno je dobro skladištiti kako bi im rok trajanja bio duži.
Džem čuvajte na hladnom i tamnom mjestu te ga nakon otvaranja obavezno stavite u hladnjak. Nakon otvaranja potrebno ga je potrošiti u razdoblju od tjedan dana. Dok je on vakuumiran, može stajati i do godinu dana.
Savjeti
Kupite potpuno zrele marelice, što su one zrelije to im je okus slađi te sadrže više pektina što pomaže pri procesu zgušnjavanja.
Ako čistite veću količinu marelica, koristite rukavice kako vam ruke ne bi poprimile narančastu boju.
Gustoću džema možete provjeriti tako što stavite malu količinu na tanjurić koji ste prethodno ohladili u zamrzivaču. Ako okrenete tanjurić i džem vam ne iscuri, onda je njegov pripravak gotov.
Ljekovita svojstva
Marelice, kao i svako drugo voće, sadrže ljekovita svojstva. Smatraju se jednim od najbogatijih prirodnih izvora vitamina.
Istraživanje je pokazalo da marelica poboljšava rad mozga. Pomaže pri suhoći grla, umoru i pri izgradnji stanica u tijelu. Poboljšava koncentraciju, probavu i regulira krvni tlak. Čuvaju zdravlje srca i kostiju.
Sadrži visoki postotak antioksidacijskih svojstva - štite organizam od štetnog sunčevog zračenja.
Bogate su vitaminom C koji pomaže u održavanju elastičnosti kože te vitaminom A i E koji doprinose lijepom i zdravom izgledu kože. Koriste se u liječenju akni, mitesera, pjega i drugih kožnih nepravilnosti.
Foto: Lamiaa GH / Pixabay
Izvor
- Katayama S, Ogawa H, Nakamura S. Apricot carotenoids possess potent anti-amyloidogenic activity in vitro. J Agric Food Chem.; prosinac 2011; 14;59(23):12691-6. doi: 10.1021/jf203654c. Epub 2011 Nov 17. PMID: 22043804.
Zimnica od marelica
Odgovori