• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Džem
  • Marmelada
  • Pekmez
  • Kompot
  • Liker i vino
  • Sok i sirup
  • Umak
  • Namaz
  • Savjeti
džem od trešanja

Džem od trešanja

Objavljeno: 15.08.2020. Autor: Monika Tomljenović

  • Trešnje za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za džem od trešanja
  • Domaći džem od trešanja
  • Brzi džem od trešanja
  • Džem od trešanja bez šećera
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Na našim prostorima već dugo se na popisu najdražeg voća nalazi trešnja. Već su nam poznate sve blagodati koje možemo dobiti preradom trešnje, a među njima su sokovi, džemovi, pekmezi i kompoti koji krase brojne kolače, likeri i brojni drugi proizvodi. Nema osobe koja nekad nije probala nešto od ovoga i uživala u proizvodima ove voćke, pogotovo u džemu od trešanja.

Odlučili smo se ovaj puta napisati vam nešto o džemu od trešanja, jednom od najfinijih namaza za dobro jutro.

Za vas smo pripremili nekoliko jednostavnih recepata koji će vam pomoći da tijekom cijele godine uživate u plodovima ove voćke. Donosimo vam brzi recept za džem od trešanja bez konzervansa, dodajemo klasični, domaći recept kakav su radile naše bake, a tu je naravno i nešto modernija varijanta recepta za džem od trešnje.

Karakteristike trešnje

Trešnja pripada  listopadnim biljkama, porodici Rosaceae, rodu Prunus. Postoji više od 1.500 sorti trešanja. Stablo može doseći visinu i do 20 metara. Kao pradomovina trešnje uzima se Mala Azija, a zahvaljujući povijesnim okolnostima ova voćka stigla je u Rim gdje je krenulo njezino intenzivno uzgajanje.

Stablo trešnje krasi crvenkasto-siva, glatka i sjajna kora. U proljeće stablo je puno bijelih cvjetova sa zelenim, jajolikim listovima koji mogu narasti do 12 cm. Nakon perioda cvjetanja dobivamo ukusni, mesnati, jestivi plod čija boja može biti od bijele do tamno crvene.

Trešnju možemo pronaći na svim područjima Europe i zapadne Azije. Svaka sorta je na svoj način posebna i posjeduje određene karakteristike koje se moraju proučavati kako bi se našao najprikladniji način za njihov uzgoj i kasniju preradu.

Trešnje za preradu

Na našim prostorima, tijekom zadnjih godina pojavio se veliki broj vrsta trešanja koje ljudi uzgajaju za različite vrste proizvoda, no mi ćemo se zadržati na onim starinskim, posebno ukusnim vrstama, od kojih su džemove radile i naše bake.

Vera ili hrušt

Ovo je jedna od najstarijih vrsta trešnje. Njezin okus poznat je svim generacijama, a najviše su ga koristile naše bake.

Plod ove vrste je izrazito krupan (8 - 10 g), sladak i hrskav, crvene je boje i srcolikog oblika. Sazrijevanje ove vrste počinje sredinom lipnja i sazrijeva otprilike 2 mjeseca. Ovo je izrazito kasna sorta trešnje, ali svakako je se isplati čekati.

Bilina ili bjelina

Isto kao i hrušt, bjelina je stara vrsta trešnje koje možemo naći gotovo posvuda, pogotovo po Slavoniji.

Iako je ova vrsta roze boje, od davnina je poznat naziv za nju bjelina. Ovo je trešnja ranijeg ploda, njezini plodovi nisu krupni, ali su jako slatki. Unutrašnjost je pretežno bijele boje, a često se koristi za preradu u džemovima i sokovima.

Burlat

Ne tako stara vrsta trešnje, ali jako ukusna i krupnih plodova je sorta Burlat. Često je možemo naći na policama u trgovinama. Ova sorta ima karakterističnu tamnu boju i srednje krupne plodove (6-8g). Kao i druge sorte, koristi se za sve vrste prerade.

Berba i kupovina

Kao što smo već rekli, berba trešnje započinje ovisno o sorti. Bitna stvar za prepoznavanje je li plod sazrio je definitivno boja i čvrstoća samog vanjskoj, ali i unutarnjeg dijela ploda.

Najčešće svrstavamo trešnje kao "rane" i "kasne". Što bi značilo da su rane sorte one koje sazrijevaju već od početka svibnja, a kasne sorte su one koje sazrijevaju tek od sredine lipnja i traju oko 2 mjeseca u prosjeku.

Što se same berbe tiče, najbolje za same plodove je ručno branje koje obuhvaća otkidanje ploda zajedno s njegovom peteljkom jer se upravo na taj način postiže sve manje otpadnih plodova. Najpogodnije je brati u kasnim popodnevnim satima ili u ranim jutarnjim kako ne bi bile izložene jakom suncu i kako ne bi izgubile svoju čvrstoću, isto tako kako se ne bi krenule stvarati sokove.

Prezrele trešnje često se koriste baš u izradi određenih proizvoda, a najčešće za alkohol. Poznato je kako oni plodovi koji ne završe na prodaji u trgovinama ili na nekim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, često završe u tvornicama za preradu voća u džemove.

Recepti za džem od trešanja

Kako nam je svima poznato, postoje brojni recepti za džem, no svatko radi po svom ukusu i izbacuje i dodaje u klasične recepte ono što želi. Mi vam donosimo tri recepta koja se nama čine kao pun pogodak za svaki stol!

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki
  • razlika između pekmeza, marmelade i džema

Domaći džem od trešanja

Klasični recept pripreme džema za trešnje ne razlikuje se od ostalog voća. Svi su sastojci isti osim naravno količine i vrste plodova koji ćemo staviti. Ovaj recept koriste mnoge žene i mlađe i starije u pripremama svoje zimnice, a mi vam možemo potvrditi da je izuzetno ukusan. Pripremom džema po ovom receptu dobili smo tri staklenke po 500 g džema.

Sastojci

  • 0,5 čaše vode
  • 1 kg trešanja
  • 750 grama šećera

Priprema

  1. Prelijte trešnje u posudu, ulijte pola čaše vode i stavite na vatru. Kuhajte 7 minuta, uklonite koštice i kožicu trešnje.
  2. Posudu s pripremljenim trešnjama stavite na srednju vatru, dodajte šećer, prokuhajte, često miješajte i kuhajte 10 minuta.
  3. Za vrijeme kuhanja trešnje je potrebno oprati i sterilizirati staklenke, zaliti ih kipućom vodom i pokriti poklopcima na nekoliko minuta.
  4. Ocijedite vodu, prelijte kuhani džem u staklenke i stavite poklopce.
  5. Čuvati na hladnom mjestu.

Brzi džem od trešanja

Za potrebu ove vrhunske delicije nije vam potrebno čak ni pola sata, a okus je veličanstven. Bez konzervansa, u njemu će uživati svi uzrasti. Pripremom džema po ovom receptu dobili smo dvije staklenke od 500 g džema.

Sastojci

  • 500 g trešanja
  • 220 g šećera
  • vrećica vanilin šećera
  • 2 - 3 žličice ruma
  • vrećica želatine

Priprema

  1. Trešnje očistite i usitnite.
  2. U lonac za kuhanje stavite trešnje, šećer i vanilin šećer. Sve pomiješate i kuhajte na jačoj vatri dok ne provrije pa nastavite kuhati još desetak minuta.
  3. Dodajte želatin pomiješan s malo šećera (jedna ili dvije žlice). Kad proljuča, kuhajte još tri minute.
  4. Na kraju dodajte rum i promiješajte.
  5. Ulijte u staklenke.

Džem od trešanja bez šećera

Kako je šećer jedan od glavnih neprijatelja našoj liniji i dijeti, donosimo vam recept za džem od trešanja bez šećera ili bilo kakvog drugog zaslađivača. 100% prirodno i ne deblja! Pripremom ovog recepta dobili smo 2 staklenke od 500 g džema od trešanja.

Sastojci

  • 1 kg trešanja
  • Štapić cimeta
  • Limun (kora jednog limuna, a soka po želji)

Priprema

  • Trešnje, štapić cimeta i koru od limuna stavimo kuhati na laganoj vatri dok se sastojci ne povežu i dok ne stvore gustu smjesu.
  • Skinite s vatre nakon otprilike sat vremena i usitnite voće ako je preveliko.
  • Vratite sve na kuhanje i kuhajte u prosjeku još 25 minuta na laganoj vatri.
  • Nakon što skinete s vatre, stavite u staklenke i čuvajte na hladnom mjestu.

Svi recepti za zimnicu od trešanja >>

Čuvanje i skladištenje

Kao prvo, potrebno je naglasiti da kao i svaka druga zimnica, džem od trešanja potrebno je dobro zatvoriti i čuvati na hladnom mjestu tijekom godine. Jednako kao i što za svaku zimnicu pripremamo staklenke u koje ćemo ju spremiti, tako je i za džem potrebno prethodno dobro pripremiti staklenke i očistiti ih prije upotrebe. Također staklenke trebaju biti zagrijane kako ne bi došlo do pucanja nakon stavljanja vrućeg džema.

Zimnica, u pravilu nema neki određeni rok trajanja, ali ne možemo ni čekati 3 godine kako bi pojeli nešto što nismo pojeli do tada. Pogotovo ako džem u sebi nema konzervansa potrebno ga je pojesti u što kraćem roku, najbolje tijekom jedne zime, a ne čekati duže kako bi ga pojeli.

Najčešća mjesta na koje se sprema zimnica su podrumi, hladnjak ili smočnica. Sva ta mjesta su hladna i nemaju velik pristup sunčevoj svjetlosti.

Savjeti

Jedna od najvećih grešaka je ta da se za džem često koriste plodovi koji imaju određena oštećenja ili su prezreli, no to nije pametno zato što to označava brže propadanje, odnosno kraći rok upotrebe džema. Što znači, za svoj džem koristite što bolje i kvalitetnije plodove kako bi on bio što bolji.

Upotreba u kuhinji

Kao što i sami znate džemovi se koriste na brojne načine i dio su brojnih slastica, ali u novijoj, modernoj kuhinji poneki se džemovi mogu naći i kao dodatak slanim jelima.

Iako je u svakoj slastici džem od trešanja pravi pogodak, isprobajte palačinke s džemom od trešanja i dodatkom kugle sladoleda.

Ljekovita svojstva

Najprije je dobro naglasiti da su trešnje izrazito niskokalorično voće, a budući da su takve koriste se u brojnim dijetama. Pune su antioksidansa te reguliraju krvni tlak i kolesterol.

Džem od trešanja (u umjerenoj količini) mogu jesti i šećerni bolesnici jer im laktoza iz trešnje ne škodi. Naravno da uz same trešnje idu i drugi sastojci zato treba gledati da oni budu prirodni i što manje štetni. Povećan unos prerađenih trešanja može dovesti do poboljšanja mokraćnog sustava, a to se događa jer su pune antioksidansa koji pomažu pročišćavanju organizma.

Prirodni džemovi utječu na poboljšanje kvalitete života i zdravlja, ali su i svakako ukusni i možemo ih koristiti u brojnim kolačima i palačinkama.

Foto: congerdesign / Pixabay 

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

staklenke zimnice

O nama - Moja Zimnica

Portal Moja Zimnica mala je enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve … [više] about O nama - Moja Zimnica

Zadnje objave

zobene pahuljice

Zobeno brašno

U današnje vrijeme zob se pretežno koristi u ishrani životinja, dok je pak u prošlosti bila više … [više] about Zobeno brašno

laneno brašno

Laneno brašno

Danas postoje razne zdravije varijante brašna s kojima možete zamijeniti klasično bijelo pšenično. … [više] about Laneno brašno

liker od mirte

Liker od mirte

Mirta se u narodu još naziva i običnom mrčom, mrčikom i murtom. U prošlosti je njeno granje i … [više] about Liker od mirte

umak od luka

Umak od luka

Namirnica koja je prisutna u kuhinji svake domaćice, definitivno je luk. Najčešće se koristi … [više] about Umak od luka

čips od cikle

Čips od cikle

Često dolazimo u napast da pojedemo neku grickalicu, a kupovni čipsevi su često nezdravi, masni i … [više] about Čips od cikle

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Moja Zimnica je mala enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.