• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
graham kruh

Graham kruh

Objavljeno: 14.12.2021. Autor: Ivana Đilas Hedl

  • Graham pšenično brašno
  • Kupovina graham brašna
  • Recepti za graham kruh
  • Domaći graham kruh
  • Beskvasni graham kruh
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Graham kruh je kruh od punog zrna s malim udjelom kalorija, ali velikom energetskom vrijednosti. Na 100 g sadrži oko 200 kalorija i za razliku od bijelih kruhova zdravija je namirnica. Graham brašno naziva se još i integralnim brašnom, a koristi se za pripremu graham kruha koji možete konzumirati svaki dan bez straha da ćete se udebljati.

Iako se graham kruh, kao i ostale vrste kruhova, može kupiti u pekarnici i trgovini, ipak ga je zdravije pripremiti u vlastitoj kuhinji. Takav kruh neće sadržavati aditive i razne emulgatore, bit će tamniji, punijeg okusa i bogat mineralima, vlaknima i proteinima. Duže ostaje svjež i teže se suši, ali zato može brzo popljesniviti zbog čega ga je potrebno adekvatno skladištiti.

Karakteristike graham kruha

Graham kruh je tvrd i mrvi se ako se priprema isključivo od integralnog brašna. Zbog toga se često kod pripreme koristi i neka druga vrsta brašna kao što je obično pšenično brašno kako bi se postigla rahlija struktura kruha. Ova vrsta kruha je tamnije boje od klasičnih, a priprema se od graham pšeničnog brašna.

Kalorijska vrijednost mu je veća jer sadrži razne vitamine, minerale i vlakna, ali je puno zdraviji za konzumaciju od ostalih vrsta kruhova. Bogatog je okusa, ali i grublje strukture te su nakon pripreme u kruhu vidljivi i dijelovi žitarica. Kora ovog kruha je mekana, a može se konzumirati i po nekoliko dana jer je vlažniji i sočniji. Unutrašnjost kruha je od svjetlosmeđe do tamnije smeđe boje ovisno o količini graham brašna koje se dodaje prilikom pripreme.

Graham pšenično brašno

Graham brašno se priprema od cjelovitog zrna pšenice, a naziva se i integralnim brašnom ili prekupom. Priprema se mljevenjem očišćenih zrna pšenice nakon čega se ne prosijeva. Ovako mljeveno brašno sadrži mekinje, klicu i endospermu. Za razliku od bijelog brašna koje se priprema od pšenice, ovo brašno se ne izbjeljuje već se melje cijelo zrno. Ima grublju teksturu, veće čestice i tamnije je boje, a tijesto je ljepljivo dok je kruh tvrd, mastan, mrvljiv i zbijen, ali zasitan. Često miješa s bijelim brašnom kako bi se dobio prozračniji kruh.

U komercijalnoj proizvodnji melje se tako da se prvo razdvajaju dijelovi zrna i svaki se dio melje posebno. Endosperma se melje na sitno, a klica i mekinje na krupno te se naknadno miješaju kako bi se dobilo graham ili integralno brašno. Graham brašno možete i sami pripremiti u vlastitoj kuhinji, samo što je potrebno mljeti cijelo zrno bez razdvajanja na dijelove.

Kupovina graham brašna

U trgovini zdrave hrane možete kupiti graham ili integralno brašno pakirano u vrećice. Ako ga kupujete u trgovini, obratite pažnju na boju i miris. Mora biti tamnije boje s krupnije mljevenim česticama i ne smije mirisati na ustajalost i vlagu.

Recepti za graham kruh

Graham kruh najbolje je pripremiti u vlastitoj kuhinji jer je takav kruh ukusniji i zdraviji. Ima i bolji miris i teksturu od kupovnog koji sadrži razne aditive i dodatke.

Prilikom pripreme domaćeg graham kruha možete birati između kruha s kvascem, praškom za pecivo ili sodom bikarbonom. Ovisno o vremenu koje imate na raspolaganju za pripremu tijesta i pečenje, izaberite onaj recept koji vam više odgovara.

Domaći graham kruh

Domaći tradicionalni graham kruh priprema se od graham brašna, vode, soli i svježeg ili suhog kvasca. Ovako pripremljen kruh bit će tvrd, zbijen i tamnosmeđe boje, ali jako zdrav i ukusan. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 1 kg graham kruha.

Sastojci

  • 1 kg graham brašna
  • 20 g soli
  • 700 ml mlake vode
  • 20 g svježeg kvasca

Priprema

  1. U plastičnu posudu stavite brašno i dodajte sol te dobro izmiješajte suhe sastojke.
  2. U sredini posude napravite udubinu u brašnu, razlomite komade kvasca i počnite mijesiti tijesto.
  3. Polako dodajte vodu i miješajte tijesto kuhačom dok se svi sastojci ne sjedine. Tijesto će biti ljepljivo i nećete ga moći mijesiti rukama.
  4. Tijesto u posudi prekrijte pamučnom krpom i ostavite da se diže.
  5. Nakon 30 minuta kuhačom promiješajte tijesto i ponovo ga prekrijte i ostavite da se diže. Postupak ponovite 4 puta.
  6. Nakon miješanja, tijesto ostavite da odstoji preko noći u hladnjaku u zatvorenoj plastičnoj posudi.
  7. Drugi dan tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite da se ugrije na sobnoj temperaturi.
  8. Pleh obložite papirom za pečenje i na njega stavite tijesto.
  9. Zarežite ga na nekoliko mjesta ili napravite X na vrhu tijesta.
  10. Pećnicu zagrijte na 250°C i stavite tijesto da se peče oko 25 minuta. Provjerite je li kruh pečen.
  11. Izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Beskvasni graham kruh

Osim s kvascem, graham kruh možete pripremiti i s praškom za pecivo. Brže se priprema, tvrđi je i zbijeniji od kuha koji se priprema s kvascem. Prašak za pecivo također možete zamijeniti sodom bikarbonom. Navedena količina sastojaka dovoljna je za otprilike 500 g graham kruha.

Sastojci

  • 500 g graham brašna
  • 1 žlica soli
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 450 ml mlake vode
  • 1 prašak za pecivo

Priprema

  1. U plastičnu posudu dodajte graham brašno, sol, prašak za pecivo i izmiješajte.
  2. Dodajte maslinovo ulje i kuhačom miješajte sve sastojke.
  3. Polako dodajte vodu i miješajte tijesto sve dok ne postane glatko i sjajno. Tijesto možete umijesiti i mikserom s nastavkom za miješanje tijesta.
  4. Posudu s tijestom prekrijte pamučnom krpom i ostavite 6 - 8 sati na sobnoj temperaturi da fermentira.
  5. Nakon što fermentira, dodajte prašak za pecivo i sve dobro izmiješajte kuhačom ili mikserom.
  6. Na pleh ili u kalup za kruh stavite papir za pečenje i stavite tijesto.
  7. Pećnicu zagrijte na 180°C i stavite tijesto da se peče oko 1 sat.
  8. Nakon što je kruh pečen, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Čuvanje i skladištenje

Graham brašno se brže kvari stoga je važno posvetiti više pažnje skladištenju. Nakon pripreme, graham kruh je potrebno dobro ohladiti na sobnoj temperaturi prije nego ga spremite u plastičnu posudu ili vrećicu. Ako ga spremite dok je još vruć pojavit će se plijesan i neće biti jestiv, a ako u tijesto dodajete ulje, onda se preporučuje čuvati ga u hladnjaku.

Možete ga zamrznuti kao i ostale vrste kruhova, ali ga pojedite u roku od 3 mjeseca. Svježi domaći graham kruh možete jesti 3 - 4 dana ako ga držite dalje od izvora topline i vlage.

Savjeti

Graham kruh možete obogatiti lanenim, suncokretovim, bučinim ili chia sjemenkama. Jednostavno ih umiješajte u tijesto prilikom pripreme kruha. Također možete dodati i razne začine kao što su ružmarin ili majčina dušica, samo pazite da vam se okusi slažu.

Upotreba u kuhinji

Graham kruh možete konzumirati za doručak, ručak ili večeru. Najbolje ga je jesti ujutro jer tijelu daje energiju, a može se jesti uz omlete, jaja i kobasice ili namazan džemovima, pekmezima i marmeladama. Koristi se za pripremu fingerfooda i raznih sendviča, a slaže se sa salamama, sirevima i svježim povrćem kao što su krastavci, paprika i rajčica. Može se jesti kao dodatak uz juhe i variva te razne gulaše.

Ljekovita svojstva

Graham brašno od kojega se priprema graham kruh nastaje od cjelovitog zrna pšenice i smatra se jednom od najzdravijih vrsta brašna. Sadrži malo kalorija, ali veliku količinu ugljikohidrata, vlakana, proteina i malo masti.

Foto: mvmiller70 / Pixabay

Recepti za kruh

  • Banana kruh
  • Crni kruh
  • Domaći kruh
  • Dvopek
  • Heljdin kruh
  • Integralni kruh
  • Krušne mrvice - prezle
  • Krutoni
  • Kukuruzni kruh
  • Panko mrvice
  • Pirov kruh
  • Proteinski kruh
  • Raženi kruh
  • Slatki kruh
  • Tapioka kruh
  • Zobeni kruh

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR