Graham kruh je kruh od punog zrna s malim udjelom kalorija, ali velikom energetskom vrijednosti. Na 100 g sadrži oko 200 kalorija i za razliku od bijelih kruhova zdravija je namirnica. Graham brašno naziva se još i integralnim brašnom, a koristi se za pripremu graham kruha koji možete konzumirati svaki dan bez straha da ćete se udebljati.
Iako se graham kruh, kao i ostale vrste kruhova, može kupiti u pekarnici i trgovini, ipak ga je zdravije pripremiti u vlastitoj kuhinji. Takav kruh neće sadržavati aditive i razne emulgatore, bit će tamniji, punijeg okusa i bogat mineralima, vlaknima i proteinima. Duže ostaje svjež i teže se suši, ali zato može brzo popljesniviti zbog čega ga je potrebno adekvatno skladištiti.
Karakteristike graham kruha
Graham kruh je tvrd i mrvi se ako se priprema isključivo od integralnog brašna. Zbog toga se često kod pripreme koristi i neka druga vrsta brašna kao što je obično pšenično brašno kako bi se postigla rahlija struktura kruha. Ova vrsta kruha je tamnije boje od klasičnih, a priprema se od graham pšeničnog brašna.
Kalorijska vrijednost mu je veća jer sadrži razne vitamine, minerale i vlakna, ali je puno zdraviji za konzumaciju od ostalih vrsta kruhova. Bogatog je okusa, ali i grublje strukture te su nakon pripreme u kruhu vidljivi i dijelovi žitarica. Kora ovog kruha je mekana, a može se konzumirati i po nekoliko dana jer je vlažniji i sočniji. Unutrašnjost kruha je od svjetlosmeđe do tamnije smeđe boje ovisno o količini graham brašna koje se dodaje prilikom pripreme.
Graham pšenično brašno
Graham brašno se priprema od cjelovitog zrna pšenice, a naziva se i integralnim brašnom ili prekupom. Priprema se mljevenjem očišćenih zrna pšenice nakon čega se ne prosijeva. Ovako mljeveno brašno sadrži mekinje, klicu i endospermu. Za razliku od bijelog brašna koje se priprema od pšenice, ovo brašno se ne izbjeljuje već se melje cijelo zrno. Ima grublju teksturu, veće čestice i tamnije je boje, a tijesto je ljepljivo dok je kruh tvrd, mastan, mrvljiv i zbijen, ali zasitan. Često miješa s bijelim brašnom kako bi se dobio prozračniji kruh.
U komercijalnoj proizvodnji melje se tako da se prvo razdvajaju dijelovi zrna i svaki se dio melje posebno. Endosperma se melje na sitno, a klica i mekinje na krupno te se naknadno miješaju kako bi se dobilo graham ili integralno brašno. Graham brašno možete i sami pripremiti u vlastitoj kuhinji, samo što je potrebno mljeti cijelo zrno bez razdvajanja na dijelove.
Kupovina graham brašna
U trgovini zdrave hrane možete kupiti graham ili integralno brašno pakirano u vrećice. Ako ga kupujete u trgovini, obratite pažnju na boju i miris. Mora biti tamnije boje s krupnije mljevenim česticama i ne smije mirisati na ustajalost i vlagu.
Recepti za graham kruh
Graham kruh najbolje je pripremiti u vlastitoj kuhinji jer je takav kruh ukusniji i zdraviji. Ima i bolji miris i teksturu od kupovnog koji sadrži razne aditive i dodatke.
Prilikom pripreme domaćeg graham kruha možete birati između kruha s kvascem, praškom za pecivo ili sodom bikarbonom. Ovisno o vremenu koje imate na raspolaganju za pripremu tijesta i pečenje, izaberite onaj recept koji vam više odgovara.
Domaći graham kruh
Domaći tradicionalni graham kruh priprema se od graham brašna, vode, soli i svježeg ili suhog kvasca. Ovako pripremljen kruh bit će tvrd, zbijen i tamnosmeđe boje, ali jako zdrav i ukusan. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 1 kg graham kruha.
Sastojci
- 1 kg graham brašna
- 20 g soli
- 700 ml mlake vode
- 20 g svježeg kvasca
Priprema
- U plastičnu posudu stavite brašno i dodajte sol te dobro izmiješajte suhe sastojke.
- U sredini posude napravite udubinu u brašnu, razlomite komade kvasca i počnite mijesiti tijesto.
- Polako dodajte vodu i miješajte tijesto kuhačom dok se svi sastojci ne sjedine. Tijesto će biti ljepljivo i nećete ga moći mijesiti rukama.
- Tijesto u posudi prekrijte pamučnom krpom i ostavite da se diže.
- Nakon 30 minuta kuhačom promiješajte tijesto i ponovo ga prekrijte i ostavite da se diže. Postupak ponovite 4 puta.
- Nakon miješanja, tijesto ostavite da odstoji preko noći u hladnjaku u zatvorenoj plastičnoj posudi.
- Drugi dan tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite da se ugrije na sobnoj temperaturi.
- Pleh obložite papirom za pečenje i na njega stavite tijesto.
- Zarežite ga na nekoliko mjesta ili napravite X na vrhu tijesta.
- Pećnicu zagrijte na 250°C i stavite tijesto da se peče oko 25 minuta. Provjerite je li kruh pečen.
- Izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Beskvasni graham kruh
Osim s kvascem, graham kruh možete pripremiti i s praškom za pecivo. Brže se priprema, tvrđi je i zbijeniji od kuha koji se priprema s kvascem. Prašak za pecivo također možete zamijeniti sodom bikarbonom. Navedena količina sastojaka dovoljna je za otprilike 500 g graham kruha.
Sastojci
- 500 g graham brašna
- 1 žlica soli
- 3 žlice maslinovog ulja
- 450 ml mlake vode
- 1 prašak za pecivo
Priprema
- U plastičnu posudu dodajte graham brašno, sol, prašak za pecivo i izmiješajte.
- Dodajte maslinovo ulje i kuhačom miješajte sve sastojke.
- Polako dodajte vodu i miješajte tijesto sve dok ne postane glatko i sjajno. Tijesto možete umijesiti i mikserom s nastavkom za miješanje tijesta.
- Posudu s tijestom prekrijte pamučnom krpom i ostavite 6 - 8 sati na sobnoj temperaturi da fermentira.
- Nakon što fermentira, dodajte prašak za pecivo i sve dobro izmiješajte kuhačom ili mikserom.
- Na pleh ili u kalup za kruh stavite papir za pečenje i stavite tijesto.
- Pećnicu zagrijte na 180°C i stavite tijesto da se peče oko 1 sat.
- Nakon što je kruh pečen, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Čuvanje i skladištenje
Graham brašno se brže kvari stoga je važno posvetiti više pažnje skladištenju. Nakon pripreme, graham kruh je potrebno dobro ohladiti na sobnoj temperaturi prije nego ga spremite u plastičnu posudu ili vrećicu. Ako ga spremite dok je još vruć pojavit će se plijesan i neće biti jestiv, a ako u tijesto dodajete ulje, onda se preporučuje čuvati ga u hladnjaku.
Možete ga zamrznuti kao i ostale vrste kruhova, ali ga pojedite u roku od 3 mjeseca. Svježi domaći graham kruh možete jesti 3 - 4 dana ako ga držite dalje od izvora topline i vlage.
Savjeti
Graham kruh možete obogatiti lanenim, suncokretovim, bučinim ili chia sjemenkama. Jednostavno ih umiješajte u tijesto prilikom pripreme kruha. Također možete dodati i razne začine kao što su ružmarin ili majčina dušica, samo pazite da vam se okusi slažu.
Upotreba u kuhinji
Graham kruh možete konzumirati za doručak, ručak ili večeru. Najbolje ga je jesti ujutro jer tijelu daje energiju, a može se jesti uz omlete, jaja i kobasice ili namazan džemovima, pekmezima i marmeladama. Koristi se za pripremu fingerfooda i raznih sendviča, a slaže se sa salamama, sirevima i svježim povrćem kao što su krastavci, paprika i rajčica. Može se jesti kao dodatak uz juhe i variva te razne gulaše.
Ljekovita svojstva
Graham brašno od kojega se priprema graham kruh nastaje od cjelovitog zrna pšenice i smatra se jednom od najzdravijih vrsta brašna. Sadrži malo kalorija, ali veliku količinu ugljikohidrata, vlakana, proteina i malo masti.
Foto: mvmiller70 / Pixabay
Recepti za kruh
Odgovori