Iako se brašno prvenstveno proizvodi od žitarica ipak je moguće napraviti brašno i od zeljastog povrća koje potječe iz Azije - heljde koja se u nekim zemljama čak smatra i voćem, a najviše se uzgaja u Rusiji, Kazahstanu, Kini te istočnoj i srednjoj Europi.
Heljdino brašno je posebna vrsta brašna koja se u posljednje vrijeme sve više koristi za pripremu ukusnih krušnih proizvoda i kolača. Bogato je raznim nutrijentima i sastojcima koji su korisni za ljudski organizam. Najveća prednost heljdinog brašna je što ne sadrži gluten te se može koristiti i kao zamjena za rižu. Puno je raznih načina za pripremu ove namirnice, ali i korisnih sastojaka koji ga čine nezaobilaznim proizvodom na policama trgovina. Dođete li u doticaj sa svježim plodovima heljde, brašno možete napraviti i sami i to na nekoliko načina. Postupke i savjete o izradi domaćeg heljdinog brašna pronađite u nastavku.
Karakteristike heljdinog brašna
Heljdino brašno priprema se od sjemenki heljde. Sjemenke su veličine pšenice, ali trokutastog oblika. Heljda je biljka čije brašno ima jak i osebujan okus i, iako ga uspoređuju s integralnim brašnom, puno je jačeg okusa i većina ga prilikom pripreme miješaju s drugim vrstama brašna. Brašno od heljde može biti tamnije ili svjetlije boje, a s obzirom na boju može se razlikovati i razina nutrijenata u brašnu. Naime, što je brašno tamnije više sadrži korisnih i zdravih sastojaka.
Brašno heljde je više crne nego bijele boje, a može se koristi i za pripremu slatkih, ali i slanih jela. Krušni proizvodi pripremljeni od heljdinog brašna su nježne strukture i okusom podsjećaju na maslac, a imaju i veliku nutritivnu vrijednost.
Heljda za preradu
Heljda je jedna od onih biljaka koju možete sami uzgojiti u vrtu, plasteniku ili posudi te je vrlo otporna biljka koja ne zahtijeva puno brige. Ipak, ako želite imati dovoljno heljde da napravite brašno morat ćete ju kupiti.
Postoje dvije vrste heljde koje možete koristiti za pripremu brašna, a to su obična heljda i tatarska heljda. Obje vrste se mogu uzgajati na našem području i do njih ćete moći lako doći.
Obična heljda
Ova vrsta je ona koju svi poznajemo i koja ima karakterističnu trokutasto zrno te intenzivan okus nakon prerade. Uzgaja se na području Međimurja i ima poprilično dugo vrijeme vegetacije. Brašno će biti svjetlije za razliku od onoga koji pripremate od Tatarske heljde.
Tatarska heljda
Iako se prvenstveno koristi kao krmna kultura za silažu, tatarska heljda je pogodna i za kuhanje i daljnju preradu u brašno. Na našem području se uzgaja na manjim ratarskim površinama i nije toliko raširena kao obična heljda. Brašno je tamnije boje i intenzivnijeg okusa.
Kako napraviti heljdino brašno
Heljdino brašno je jednostavno za pripremu i bit će vam potrebne sjemenke heljde i aparat kojim ćete ih usitniti. Treba napomenuti i kako se pokazalo da je jeftinija opcija kupiti sjemenke heljde koje ćete sami samljeti nego kupovati heljdino brašno. Sjemenke heljde najbolje je mljeti po potrebi onda kada ćete ga koristiti. Ako meljete odjednom veće količine brašna onda ga je najbolje skladištiti u suhim staklenkama.
Brašno heljde možete napraviti pomoću malih mlinova za brašno, blendera ili mlinca za kavu. Želite li brašno najbolje strukture i finoće koriste blender dok ćete prilikom pripreme u mlincu za kavu dobiti krupnije braško koje će više izgledati kao integralno.
Mljevenje u mlinu za brašno
Mali kućanski aparati za mljevenje poznatiji i kao mlinovi za brašno kupuju se kada imate potrebu za stalnim mljevenjem brašna. Oni koji imaju problema s konzumacijom kupovnog brašna ili ne podnose gluten i razne aditive koriste ih kako bi pripremili brašno od raznih žitarica.
U mlin je potrebno dodati suhe sjemenke heljde nakon čega se uključi na poseban program za mljevenje upravo te žitarice. Kroz neko vrijeme na otvoru za mlin dobit ćete brašno koje će biti slično pakiranom heljdinom brašnu koje možete pronaći na policama trgovina. Brašno nakon mljevenja nije potrebno prosijavati, ali ako želite veću finoću možete to napraviti.
Mljevenje u mlincu za kavu
Heljdino brašno mljeveno u mlincu za kavu bit će grublje strukture i ovo ćete brašno, nakon prvog mljevenja, još jednom morati premljeti kroz mlin kako bi ga dodatno usitnili. Ako koriste električni mlinac za kavu možda čak nećete ni morati dva puta mljeti sjemenke heljde, ali sve ovisi o uređaju koji koriste.
Koristite li ručni mlinac za kavu proces mljevenja će potrajati i dobiti ćete brašno koje će u sebi imati i većih komada heljde. Brašno ćete nakon mljevenja morati prosijati kroz sito, ali imajte na umu da ćete prosijavanjem od početne količine mljevene heljde dobiti još manju količinu brašna.
Mljevenje u blenderu
Mljevenje u blenderu se pokazalo najboljim načinom pripreme svih vrsta brašna pa tako i heljdinog. Ako nemate mlin za brašno, blenderom ćete postići približnu finoću heljdinog brašna. Žitarice stavite u blender i kratkim pulsirajućim okretajima na 30 sekundi usitnite ih u brašno. Koliko ćete puta uključiti pulsiranje ovisit će o vrsti blendera koji koristite, na primjer blender jače snage trebat će manje vremena da od sjemenki napravi brašno dok oni slabiji će trebati i do 3 ili 4 pulsiranja više.
Čuvanje i skladištenje
Nakon mljevenja, heljdino brašno je najbolje iskoristi u roku od godinu dana jer nakon navedenog roka dolazi do promjene okusa i kruhovi ili kolači neće imati dobar okus. Neki pak tvrde da je brašno potrebno potrošiti u roku od 3 - 4 mjeseca od mljevenja, a da se sjemenke heljde mogu čuvati čak do 12 mjeseci na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Ipak brašno je najbolje mljeti neposredno prije upotrebe kako bi proizvodi bili ukusni što ukusniji.
Heljdino brašno se mora skladištiti na suho, tamno i hladno mjesto i možete ga spremiti u papirnatu vrećicu ili suhu plastičnu posudu koju možete dobro zatvoriti. Preporučuje se čuvati ga i u hladnjaku kako bi što duže trajalo i kako se ne bi užeglo.
Savjeti
Prilikom pripreme kruha isključivo od heljdinog brašna, da je pečen znat ćete kada se počne odvajati od podloge na kojoj ga pečete. Heljdino brašno moguće je miješati i s drugim vrstama brašna koje nemaju tako intenzivan okus. Neke od vrsta brašna s kojima se miješa su obično bijelo brašno, pirovo, zobeno, rižino ili proseno brašno.
Heljda je jako dobra za korištenje prilikom pripreme slastica jer je moguće smanjiti količinu šećera koji se dodaje prilikom pripreme.
Za pripremu kruha od čistog heljdinog brašna trebat će vam više vremena da se tijesto nadigne stoga ga je dobro staviti na što toplije mjesto.
Upotreba u kuhinji
Heljdino brašno se može koristiti za pripremu mnogih jela od kruha, peciva, palačinki pa sve do pita i kolača. Koristi se i za pripremu palente koja se inače priprema od kukuruznog brašna. Često se miješa i s drugim vrstama brašna, a koristi se i kao zamjena za rižu i priprema se u obliku kaše kojoj se mogu dodati razni začini ili tamna čokolada kako bi se poboljšao okus.
Prilikom upotrebe heljdinog brašna tijesta i jela će imati drugačiji okus u usporedbi s korištenjem običnog bijelog brašna. Tijesta će imati nježniju strukturu i okusom će podsjećati na maslac.
Kruh od heljdinog brašna recept
Navedena količina sastojaka dovoljna je za otprilike 500 g heljdinog kruha. Za pripremu če vam biti potrebno oko 3 sata računajući i vrijeme dizanja tijesta.
Sastojci
- 550 g heljdinog brašna
- 400 ml vode
- 20 g suhog kvasca
- 1 mala žlica soli
- 1 velika žlica suncokretovog ulja
Priprema
- U posudu stavite vodu i dodajte kvasac te ga dobro izmiješajte.
- U drugu posudu stavite 500 g heljdinog brašna i sol. Sve dobro izmiješajte.
- Kvasac i vodu dodajte u smjesu brašna i soli i sve dobro izmijesite.
- Kada dobijete kompaktnu smjesu ostavite ju u posudi i pokrijte s pamučnom krpom. Ostavite tijesto da se diže 1 - 2 sata na sobnoj temperaturi.
- Kada se tijesto digne i poveća svoj volumen izvadite ga iz posude i pomoću preostalog brašna oblikujte u kuglu ili neki drugi željeni oblik.
- Pleh na kojemu ćete peći kruh nauljite ili stavite papir za pečenje i stavite tijesto.
- Pećnicu zagrijte na 250°C i stavite tijesto u pećnicu. Kruh pecite 15 minuta na 250°C, a nakon toga temperaturu smanjite na 200°C i pecite narednih 20 minuta.
- Kada primijetite da se kruh počeo odvajati od papira za pečenje i pleha izvadite ga iz pećnice.
- Kruh prekrijte suhom pamučnom krpom i ostavite da se ohladi prije posluživanja.
Ljekovita svojstva
Heljdino brašno je vrlo zdrava i korisna namirnica. Bogatstvo ugljikohidratima, vlaknima, aminokiselina, flavonoidima i nedostatak glutena ovome brašnu podiže važnost u svakodnevnoj prehrani. Konzumacijom heljdinog brašna podiže se i razina glukoze u krvi te je lako probavljiv .
Preporučuje se dijabetičarima i svima koji imaju probavnih problema. Gledajući nutritivnu vrijednost ove namirnice trebali bi je svakodnevno konzumirati jer sadrži obilje vlakana, minerala, vitamina i proteina. Prema procjenama na 100 g sadrži 2,5 g masti, 11,7 g proteina, 70,7 ugljikohidrata i 351 kaloriju. Proteini koje heljda sadrži imaju visoku biološku vrijednost što znači da ih ljudski organizam vrlo lako prerađuje i u potpunosti iskorištava. Heljda je bogata i željezom, bakrom, magnezije, vlaknima te fosforom.
Foto: Evija Kocina / Pixabay
Zimnica od heljde
Odgovori