Ako ste se ikada pitali koja se namirnica obilato koristi na Bliskom istoku ili u Turskoj, pogodili biste ako bi rekli slanutak. Prema povijesnim podacima ova biljka potječe iz Azije, a na područje Europe donijeli su je Turci, dok su ju prije njih u jelima koristili i stari Rimljani. Poznat je i jako cijenjen u libanonskoj kuhinji, ali su ga prisvojile i arapske zemlje gdje se također obilato koristi i priprema.
Koristi se i u vegetarijanskoj prehrani zbog svojih hranjivih sastojaka, ali i u prehrani ljudi koji to nisu. Postoje razne kombinacije variva i salata koje koriste slanutak kao jedan od sastojaka svojih recepata, a melje se čak i u brašno.
Upravo zbog svoje strukture koja je kremasta i orašastog okusa ova namirnica savršena je za pripremu namaza stoga vam donosimo slasne recepte za izradu domaćih namaza od slanutka. Namaz od slanutka naziva se još i humusom te je posebnost ovoga namaza u sastojku tahiniu odnosno mješavini maslinovog ulja i sezama koju možete i sami pripremiti prilikom pripreme namaza od slanutka bilo klasičnog ili onoga od tune ili avokada.
Karakteristike slanutka
Slanutak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki. Jedna je od najstarijih kultura koju su ljudi počeli uzgajati i konzumirati. Stabljika je uspravna i razgranata te u prosjeku naraste do 80 cm visine. Listovi su složeni jedni nasuprot drugima i neparno posloženi na jednoj stabljici koja proizlazi iz glavne stabljike. Okrugli, ali pomalo izduženi, listovi imaju nazubljene rubove te su prekriveni sitnim dlačicama i pričvršćeni kratkim peteljkama za stabljike. Cvjetovi slanutka su bijele boje te su smješteni u pazušcima listova. Ponekad mogu biti i blago ružičasti te u rijetkim situacijama i plavičasti.
Plod slanutka su kratke mahune koje se ne konzumiraju već sjeme koje je slično sjemenu soje i okruglog je oblika i svijetlosmeđe do svijetložute boje. U svakoj mahuni nalazi se jedno do dva sjemena. Prilikom konzumiranja plod slanutka se mora prvo prokuhati kako bi se omekšao. Osim sjemenki ploda i mlado lišće ove biljke je jestivo tako da se skuha i kao takvo konzumira.
Slanutak za preradu
Postoji oko 40 poznatih sorti slanutka koje se razlikuju po veličini i visini biljke, ali i boji, naboranosti i veličini sjemenki unutar mahune. Za namaz od slanutka može se koristiti sorte slanutka Kabuli i Volzhanin.
Kabuli
Kabuli slanutak je raširen na mediteranskom području i do ove sirovine ćete lako doći jer je pristupačna na tržištu. Sjemenka ove vrste je svijetle boje i dat će lijepu svijetložutu kremastu boju namazu, a budući da joj je ljuska tanja lakše ćete ga oguliti. Okus ovog slanutka je blag i skoro pa slatkasto neutralan što će vam dati širok raspon začina i drugih sastojaka za dodavanje u namaz od slanutka.
Volzhanin
Ova sorta raste u grmovima, a stabljika doseže visinu oko 60 cm dok su sjemenke odnosno plodovi okrugli i bez nabora i žute boje. Iznimno su ukusni i pomalo slatkasti nakon termičke obrade zbog čega su idealni za pripremu namaza od slanutka.
Berba i kupovina
Slanutak je vrlo jednostavno posaditi i uzgojiti jer se sadi kao i sve druge mahunarke iz sjemena biljke. Voli toplu klimu, ali podnosi i niske temperature, a mraz mu ne predstavlja nikakav problem tijekom rasta te se može uzgajati i na našem području. Biljka slanutka otporna je sušu i može se saditi i u kontinentalnom, ali i mediteranskom dijelu Hrvatske u razdoblju od ranog proljeća do kasne jeseni.
Kod berbe je problem što je plod odnosno svaka sjemenka pojedinačno smještena u mahunu koju treba otvoriti kako bi se došlo do nje. Zrelost mahune slanutka znat ćete po tome kad ne puca već je na dodir tvrda, a stabljika se osušila, dok padanje mahune sa stabljike znači da je prezrela. Poznato je na jednoj stabljici može roditi i do 100 mahuna. Kada sadite slanutak na manjim površinama kao što su vrtovi onda čupajte iz zemlje cijelu stabljiku i onda s nje berie mahune.
Slanutak u trgovinama, na tržnicama ili u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane možete kupiti tijekom cijele godine gdje se prodaje suh ili konzerviran. Suhi slanutak pakuje se u vrećice dok se konzervirani može naći natopljen u slanoj vodi i pakiran u konzerve. Suhi slanutak se ne može pokvariti, ako ga do prerade držite na suhom mjestu dok konzervirani ima rok trajanja do 5 godina.
Prilikom kupnje suhog slanutka obratite pažnju da mora biti žute ujednačene boje i nikako vlažan već suh na dodir. Trebao bi okrugao i ne bi trebao imati na sebi nikakva oštećenja ili pokazatelje pljesni.
Recepti za namaza od slanutka
Slanutak, maslinovo ulje i češnjak smatraju se osnovnim sastojcima za izradu namaza od slanutka. Dodatkom tahinia odnosno paste od sezama dobivamo humus. Tahini možete već kupiti gotov u trgovinama zdrave hrane i specijaliziranim trgovinama, ali ga možete i sami napraviti od sezama, maslinovog ulja i soli. U receptima je priprema tahinia ukomponirana u pripremu samog namaza od sezama.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Namaz od slanutka
Kako god pripremali namaz od slanutka, imajte na umu da je sama priprema vrlo jednostavna. Osim što ćete morati čekati da slanutak preko noći odstoji u vodi, drugi dan nakon dva sata kuhanja bit će spreman za blendanje ili miksanje te degustaciju. Navedena količina sastojaka dostatna je za staklenku namaza od slanutka zapremnine 0,5 l.
Sastojci
- 200 g suhog slanutka
- 100 ml vode u kojoj se kuhao slanutak
- 3 velike žlice limunovog soka
- 50 ml maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
- 5 listova peršina
- 0,5 male žlice papra
- 2 velike žlice sezama
Priprema
- Slanutak stavite u posudu i preko noći ostavite da odstoji u vodi. Voda mora prekriti sav slanutak u posudi.
- Prije kuhanja procijedite slanutak. Stavite slanutak u posudu i ulijte vodu da prekrije slanutak u potpunosti.
- Stavite posudu na štednjak te kuhajte slanutak na laganoj vatri minimalno 60 minuta.
- Ako slanutak nije dovoljno kuhan, kuhajte ga još oko 30 - 60 minuta. Procijenite je li slanutak kuhan tako što ćete ga probati. Ako ga možete lako pregristi znači da je kuhan.
- Procijedite kuhani slanutak, ali 100 ml vode odvojite i nemojte baciti. U odvojeni dio vode dodajte sol i promiješajte te ostavite da se ohladi.
- Sezam prepecite u tavi bez dodavanja masti i sameljite ili isjeckajte u sjeckalici.
- Slanutak, vodu i limunov sok i češnjak usitnite u blenderu ili sjeckalici kako bi dobili glatku smjesu.
- U smjesu umiješajte maslinovo ulje, peršin, papar i mljeveni sezam.
- Smjesu spremite u staklenku i dobro zatvorite s poklopcem te spremite u hladnjak.
- Nakon što se ohladi možete ga konzumirati.
Namaz od slanutka i tune
Ljubiteljima tune ovaj namaz bit će sigurno jedan od najdražih jer je i ukusan, ali ga je i jednostavno napraviti. Neki ga nazivaju i paštetom dok drugi tvrde da je namaz, ali kako god ga zvali prilikom pripreme možete koristiti i suhi i konzervirani slanutak koji ste kupili. Ipak u ovoj varijanti donosimo vam verziju sa suhim slanutkom. Navedena količina sastojaka dostatna je za staklenku zapremnine 0,5 l.
Sastojci
- 700 g suhog slanutka
- 200 g komadića tune iz konzerve
- 4 velike žlice maslinovog ulja
- 0,5 male žlice papra
- 1 mala žlica soli
- 0,5 male žlice češnjaka u prahu
- 1 velika žlica koncentrata rajčice
- 5 velikih žlica majoneze
- 2 velike žlice senfa
Priprema
- Slanutak stavite u posudu i naspite vodu da ga prekrije u potpunosti. Ostavite preko noći da stoji potopljen u vodi.
- Nakon što je slanutak odstajao cijelu noć u vodi, drugi dan procijedite vodu i stavite ga u posudu te prelijte s vodom tako da je skroz potopljen.
- Posudu stavite na štednjak i kuhajte na srednje laganoj vatri minimalno 60 minuta.
- Ako je nakon sat vremena slanutak još tvrd i nedovoljno mekan za daljnju preradu ostavite ga još pola sata da se kuha.
- Nakon što je slanutak dovoljno kuhan procijedite ga i ostavite ga 5 - 10 minuta da se malo ohladi.
- U posudu stavite komadiće ocijeđene tune iz konzerve. Ulje u kojoj je bila tuna bacite i ne koristite prilikom pripreme namaza.
- U posudu s tunom dodajte slanutak, maslinovo ulje, papar, sol, češnjak, koncentrat rajčice, majonezu i senf.
- Sve sastojke u posudi izblendajte u blenderu ili usitnite štapnim mikserom. Probajte namaz te ako nije dovoljno slan dodajte još malo soli.
- Namaz spremite u staklenku i zatvorite s poklopcem te spremite u hladnjak.
Namaz od slanutka i avokada
Prilikom pripreme namaza od slanutka i avokada možete koristiti i kupovni tahini koji možete kupiti u specijaliziranim trgovinama. Osim klasičnih sastojaka u namaz od slanutka možete dodati i razno voće, povrće i začine tako da je jedan od novih sastojaka u recepturi i avokado koji će ovom namazu dati poseban slatkast okus, ali i zdravu notu sastojaka. Navedena količina dostatna je za jednu staklenku namaza od 0,7 l.
Sastojci
- 250 g suhog slanutka
- 1 avokado
- 1 češanj češnjaka
- 2 velike žlice maslinovog ulja
- 1 velika žlica tahinia
- 1 velika žlica limunova soka
- 1 mala žlica soli
- 0,5 male žlice papra
- 0,5 male žlice mljevenog kumina
Priprema
- Slanutak stavite u posudu i ulijte vodu da ga prekrije u potpunosti. Ostavite preko noći da stoji potopljen u vodi.
- Nakon što je slanutak odstajao cijelu noć u vodi, drugi dan procijedite vodu i stavite ga u posudu s vodom tako da je skroz potopljen.
- Posudu stavite na štednjak i kuhajte na srednje laganoj vatri minimalno 1 sat.
- Ako je nakon sat vremena slanutak još tvrd i nedovoljno mekan za daljnju preradu ostavite ga još pola sata do sat vremena da se kuha.
- Nakon što je slanutak dovoljno kuhan procijedite ga i ostavite ga 5 - 10 minuta da se malo ohladi.
- Avokado očistite i narežite na šnite.
- Češnjak očistite i narežite na veće komade.
- U blender ili u posudu stavite slanutak, avokado, češnjak, maslinovo ulje, tahini, limunov sok, sol, papar i kumin te izblendajte ili štapnim mikserom usitnite.
- Nakon što ste dobili kremastu smjesu premjestite ju u staklenku i dobro zatvorite s poklopcem te spremite u hladnjak ili odmah konzumirajte.
Čuvanje i skladištenje
Suhi slanutak ima neograničeno vrijeme upotrebe, ali što dulje stoji to će biti tvrđi pa ćete za njegovu preradu i termičku obradu trebati više vremena. Nakon što slanutak uberete, prije same prerade morate ga osušiti te nakon toga kuhati i nikako ga ne smijete držati na vlažnom mjestu jer se može pojaviti plijesan na sjemenkama.
Namaz od slanutka možete čuvati u staklenkama do tjedan dana od pripreme ako ga držite u hladnjaku. Naime, ovaj namaz morate držati u hladnjaku kako se ne bi pokvario i nemoguće ga je skladištiti duže vrijeme u smočnicama.
Također, ako ga želite duže skladištiti, namaz od slanutka se odlično zamrzava i jednako je ukusan i nakon odmrzavanja što vam omogućuje da napravite veću količinu i spremite za period kad vam se ne da kuhati.
Ako ga ne želite stavljati u staklenke možete ga staviti i u posudicu samo onu koja ima poklopac tako da ju možete zatvoriti da namaz ne izgubi arome, ali i da ne poprimi druge mirise iz hladnjaka.
Upotreba u kuhinji
Namaz od slanutka možete poslužiti kao namaz na krekere ili prepečenac, ali može se mazati i na običan kruh. Neki ga posebno vole u kombinaciji s kruhovima koji imaju hrskavu koricu kao što su francuski kruh.
Najčešće se koristi za predjela kao namaz na razne krušne proizvode ili kao namaz za laganu večeru.
Savjeti
Slanutak je prije pripreme jela potrebno obavezno namočiti preko noći u vodi kako bi se lakše skuhao. Što dulje bude stajao u vodi manje će vam vremena biti potrebno za kuhanje. Najmanje ga ostavite 4 sata da stoji u vodi i kuhajte ga, uvijek u omjeru na vodu 1:3, najmanje 1 sat, ali uvijek se uvjerite da li je kuhan na način da ga probate. Ako je previše brašnast u sredini ostavite ga da se još kuha.
Ljekovita svojstva
Slanutak je izvrstan izvor fosfora, mangana, željeza, magnezija, selena, cinka i kalcija. Vitamini koje možete pronaći u slanutku su vitamin B kompleks, tiamin, folna kiselina i riboflavin.
Gledano cjelokupni ljudski organizam slanutak je visokovrijedna namirnica u ljudskoj prehrani. Važan je izvor bjelančevina te pozitivno utječe na rad slezene i djeluje diuretički te bi svakako trebalo uvrstiti u prehranu.
Foto: SBZUS / Pixabay
Zimnica od slantuka
Odgovori