Konzerviranje jabuka izvrstan je način da potrošite višak jabuka koje niste mogli pojesti ili ste ih našli na tržnici na akciji. Iako ih možemo naći u trgovini i kupiti tijekom cijele godine, uživanje u domaćim jabukama je zaista neprocjenjivo. No, ne možemo ih zauvijek čuvati svježe. Zato ih konzerviramo i skladištimo. Konzerviranjem jabuka otkrit ćete da postoji bezbroj načina za uživanje u ovoj ukusnoj voćki tijekom cijele godine.
Bez obzira na to zamrzavate li kriške jabuka, pripremate umak od jabuka ili neki namaz, jabuke su idealne za pripremu zimnice. Možete ih jednostavno naribati, zamrznuti i imati spremno kad želite napraviti nadjev za pitu ili popularni džem od jabuka, domaći ili uz dodatak začina, jabučni ocat, sok ili sirup, pa čak i rakiju, mogućnosti čuvanja i daljnje prerade su zaista mnoge.
Jedno je od rijetkih voća koje je bogato prirodnim pektinom zbog čega su idealne za preradu u koncentrirani domaći prirodni pektin koji možete koristiti za konzerviranje drugog voća.
Vrste zimnice od jabuka
U nastavku se nalaze savjeti za osnovnu pripremu te klasične načine konzerviranja s detaljnim uputama i koracima kako bi vam daljnja prerada svaki put bila uspješna.
Priprema jabuka za zimnicu
Iznimno je važno odabrati pravu sortu jabuka za konzerviranje. Želite imati svježu i bogatu zimnicu, ne kašastu. Ako su vam jabuke u zimnici kašaste, to je zato što ste koristili krivu vrstu jabuka. Uvijek koristite samo one sorte koje se navode u receptima, a kašaste sorte ostavite za pripremu pirea ili brzih umaka od jabuka. Odaberite jabuke koje su već prirodno slatke kao što su Gala i Fuji, a za kompote i čuvanje jabuka u cjelovitom stanju birajte čvrste sorte kao što su Honeycrisp, Pink Lady, Braeburn, Fuji i Gala.
Kao i kod konzerviranja bilo kojeg voća, započnite s odabirom zrelih, neoštećenih jabuka te ih dobro operite pod mlazom hladne vode. Ogulite ih (ako želite ili je naznačeno u receptu), očistite jezgru i izrežite jabuke prema uputama u receptu.
Jednom oguljene i/ili izrezane jabuke počinju mijenjati u boji. Pošpricajte ih vodom od limuna kako ne bi došlo do promjene boje. Da biste napravili vodu od limuna, kombinirajte 1 ml vode sa 100 ml limunovog soka, stavite jabuke u otopinu i ocijedite prije nastavka pripreme i prerade.
Sušenje jabuka
Sušene jabuke izvrstan su međuobrok, a poznato je da su izvrstan sastojak zimskih kompota. Možete ih dodati i svježim jabukama kako biste napravili ekstra bogate umake od jabuka. Ova metoda čuva jedinstvene okuse pojedinih sorti jabuka. Ostatke jezgri jabuka spremite za izradu octa, želea i domaćeg pektina od jabuka. Jabuke možete sušiti u dehidratoru, pećnici ili na suncu/zraku
Sušenje jabuka u dehidratoru
Sušenje jabuka u dehidratoru jednostavan je postupak, a osim dehidratora i jabuka, bit će vam potrebni samo nož, kisela voda (voda s octom ili limunovim sokom) i staklenke. Planirajte oko 15 minuta da narežete jabuke i rasporedite ih na pladnjeve, a zatim otprilike 12 sati da se jabuke dehidriraju u dehidratoru.
Važno je da jabuke narežete na jednaku, otprilike 1 cm kriške. Inače, ako su nejednake, neće se dobro i ravnomjerno sušiti. Da bi minimizirali tamnjenje, nakon rezanja, kriške jabuke stavite u zakiseljenu vodu (1 žlica octa ili limunovog soka na 1 litru vode). Prije sušenja jabuke dobro ocijedite od bilo kakve tekućine. Stavite jabuke u cjedilo i pustite ih da odstoje nekoliko minuta kako bi se doista dobro ocijedile. Ako ste u žurbi, raširite kriške na ubrus i lagano pritisnite drugi ručnik na njih. Ocijeđene, zakiseljene kriške jabuke stavite na pladnjeve za dehidrator. Pazite da se niti jedan komad ne dodiruje i da je oko svake kriške dovoljno prostora za cirkulaciju zraka. Ovo je važan korak za postizanje ravnomjernog sušenja.
Stavite pladnjeve s kriškama jabuke u dehidrator. Prilagodite temperaturu na 55°C i sušite jabuke dok ne dobiju kožnatu ili hrskavu teksturu (ovisno o tome kakve ih volite). Ovaj proces obično traje otprilike 12 sati. Kad su kriške jabuka suhe, isključite dehidrator i izvadite pladnjeve. Ostavite da se jabuke ohlade na sobnoj temperaturi 10 minuta. Ovaj se korak naziva "uvjetovanje". Nakon što su kriške jabuke dehidrirane i "kondicionirane" (ohlađene), prebacite ih u staklenke i dobro ih zatvorite. Označite ih i čuvajte dalje od izravnog svjetla ili topline. Rok trajanja sušenog voća je šest mjeseci do 1 godine ako se drži u staklenci na tamnom, suhom i hladnom mjestu.
Sušenje jabuka u pećnici
Za sušenje jabuka u pećnici odaberite slatke sorte kao što su Gala, Fuji, Golden Delicious ili Honeycrisp. Cijeli proces se sastoji od nekoliko koraka, ali s dobro odrađenom pripremom, nećete imati puno problema, osim što ćete morati stalno biti u blizini i provjeravati napredak
Zagrijte pećnicu na najnižu temperaturu, obično između 50 i 60°C. Ogulite jabuke i očistite jezgru i koštice. Svaku jabuku narežite na četvrtine, a zatim na kriške debljine otprilike 1 cm. Jabuke će početi poprimati smeđu boju, pa ih odmah uronite u zakiseljenu vodu kako biste spriječili tamnjenje. Ostavite ih da se namaču dok ne završite s rezanjem svih jabuka.
Ocijedite kriške jabuke u cjedilu, pustite da odstoje 2 do 3 minute kako bi se ocijedilo što više vode. Ako su komadići jabuke previše vlažni, umjesto da se suše u pećnici, isparavat će voda. Da biste uklonili višak vlage, kriške stavite na čistu kuhinjsku krpu i osušite papirnatim ručnikom. Na plehove za pečenje stavite papir za pečenje i rasporedite jabuke tako da se ne dodiruju i stavite ih u pećnicu. Ako nemate ventilacijsku pećnicu, otvorite vrata pećnice drškom drvene kuhače kako bi para i vlaga izlazile. Ostavite jabuke da se osuše dok ne postanu kožaste ili hrskave teksture, ovisno o vašoj želji (to može trajati od 6 do 10 sati). Ako vam je pećnica na nekim mjestima vruća, povremeno okrećite i premještajte plehove za pečenje kako bi se jabuke ravnomjerno osušile.
Nakon što jabuke dobiju željenu teksturu, izvadite ih iz pećnice. Nećete biti potpuno sigurni jesu li komadići jabuke potpuno dehidrirani dok se ne ohlade. Ostavite ih da se hlade na plehovima 20 minuta, a zatim rukama "pokidajte" komad voća na pola. Duž površine prekida ne smije biti vidljive vlage. Ako je jabuka i dalje mekana, vratite u pećnicu na još 30 minuta, a zatim ponovno provjerite jesu li još vlažne. Kada su gotove, ostavite ih da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi i spremite u staklenke.
Sušenje jabuka na suncu
Narežite jabuke na tanke ploške (što su kriške tanje, to ih je lakše sušiti) te ih namočite u kiselu vodu (1 litre vode + 1 šalica limunovog soka) 10 minuta. Ocijedite tekućinu i pospite začine po kriškama. Na tepsije ili tacne stavite papir za pečenje, a zatim na njih poslažite kriške jabuke u jednom sloju bez da se dodiruju te ih stavite na direktno sunce. Jabuke prekrijte gazom kako biste ih zaštitili od kukaca, a navečer ih unesite u kuću kako vlažne noći ne bi uzrokovale pojavu plijeni.
Preokrenite kriške jabuke barem jednom dnevno radi ravnomjernog sušenja te navečer prilikom unošenja u kuću. Kriške jabuke ponovno raširite na suncu i držite ih vani cijeli dan. Znat ćete kada su osušene ako ih "pokidate", a mjesto kidanja nije vlažno. Kad su kriške jabuka prilično suhe, stavite ih u smeđe papirnate vrećice i objesite na prozračno suho mjesto sa strujanjem zraka koji će ih još dodatno isušiti. Možete ih staviti i staklenke s hermetičkim poklopcem.
Blanširanje jabuka
Blanširanje jabuka nije nužno, no svakako se preporučuje prije zamrzavanja, posebno ako planirate zamrzavati veće komade i kriške. U lonac stavite vodu da proključa, a u drugu posudu stavite led i hladnu vodu. Posuda s hladnom vodom će služiti kao "šok terapija" jabukama i onemogućit će daljnje kuhanje nakon vađenja iz kipuće vode. Vrijeme uranjanja i "kuhanja" jabuka u kipućoj vodi ovisit će o veličini narezanih jabuka i kriški, no obično se jabuke blanšira 2 - 3 minute, nakon čega ih se vadi i odmah uranja u hladnu vodu.
Blanširajte jabuke u serijama kako dodavanje jabuka kipućoj vodi ne bi "rashladilo" vodu i zaustavilo ključanje. Nakon što su se jabuke potpuno ohladile u hladnoj vodi, izvadite ih na ručnik i ostavite da se osuše, a zatim ih koristite za daljnju preradu.
Zamrzavanje jabuka
Jabuke možete zamrzavati naribane ili u kriškama, s korom ili oguljenje, ovisno o njihovoj daljnjoj preradi i namjeni. Prije zamrzavanja kriški, jabuke je poželjno blanširati. Nakon blanširanja i sušenja, uzmite tacnu koja vam stane u zamrzivač, stavite papir za pečenje i poslažite kriške jabuke u jednom sloju te stavite u zamrzivač na minimalno 4 sata (idealno preko noći). S obzirom na to da je jabuka puna soka, zamrzavanjem u serijama nećete dobiti veliku zamrznutu "kuglu". Nakon što su se jabuke zamrznule, spremite ih u vrećice i odmrzavajte po potrebi.
Naribane jabuke nije potrebno blanširati i zamrzavati u serijama. Jabuke temeljito operite, ogulite i naribajte. Pošpricajte limunovim sokom kako bi spriječili tamnjenje, podijelite na jednake dijelove, na primjer 500 g ribanih jabuka, spremite u vrećice za zamrzavanje i stavite u zamrzivač. Tako ćete znati točnu količinu jabuka i moći ćete izvaditi onoliko vrećica koliko vam recept zahtjeva.
Foto: Daria-Yakovleva / Pixabay
Odgovori