• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
jetrena pašteta

Jetrena pašteta

Objavljeno: 25.08.2021. Autor: Ivana Đilas Hedl

  • Jetrice za preradu
  • Kupovina jetrica
  • Recept za jetrenu paštetu
  • Pašteta od telećih jetrica
  • Pašteta od pilećih jetrica
  • Pašteta od svinjskih jetrica
  • Pašteta od guščjih jetrica
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Kada govorimo o mesnim paštetama, jetrena pašteta je vrsta koja se najčešće konzumira. Mogu se pronaći na policama svih trgovina, pakiraju se u konzerve i imaju dug rok trajanja zbog čega su vrsta prehrambene namirnice koja se uvijek nalazi u hladnjaku u mnogim kućanstvima.

Kupovne konzervirane paštete sadrže puno aditiva, a meso koje se koristiti u pripremi nekih brendova je upitne kvalitete zbog čega preporučujemo da sami napravite ukusnu domaću jetrenu paštetu. Pripremom domaće jetrene paštete možete koristiti bilo koju vrstu jetrice, od teleće, pileće pa do svinjske, sve ovisi o vašem ukusu, a doziranjem raznih začina po želji dobit ćete ukusan namaz koji će obožavati svi ukućani.

Karakteristike jetrica

Jetrice su meso životinja koje se svrstava u skupinu iznutrica kojima pripadaju bubrezi, pluća, srce, mliječne žlijezde, mozak, slezena, želudac, timus, jezik, rep i testisi. Iznutrice su meka tkiva koja pripadaju organima trbušne šupljine životinja. Oblikom jetrice podsjećaju na trokut sa zaobljenim vrhovima ili na ovalni krug, ovisno o životinji kojoj pripadaju. Na sredini su često više ispupčene dok se pri krajevima sužavaju i imaju zaobljeni rub.

U mesnicama možete pronaći teleće, svinjeće i pileće jetrice koje se razlikuju po svojem obliku, veličini i boji. Guščje jetrice je puno teže naći svježe i najčešće se kupuju zamrznute. Najveće su jetrice većih životinja kao što su svinje i goveda dok su kod peradi jetrica puno manja.Pripadaju u skupinu iznutrica koje se najviše konzumiraju i koriste u kulinarstvu jer su bogate raznim nutrijentima koji su potrebni ljudskom organizmu.

Sadrže veliku nutritivnu vrijednost koja je veća od one koju sadrže mnoge vrste mišićnog mesa, visok udio vitamina i minerala te su dobar izvor željeza, fosfora, vitamina B12, folne kiseline, niacina i vitamina A, a posebnu pozornost privlače zbog velike količine vitamina A.

Jetrice za preradu

Za pripremu jetrene paštete možete koristiti onu vrstu jetrice koja vama osobno ima najbolji okus i koju najviše konzumirate. Jetrena pašteta se može pripremati od telećih, svinjećih i pilećih jetrica, ali nije isključena ni mogućnost pripreme paštete od purećih ili guščjih jetrica koje, ako su dobro napravljene, pripadaju delicijama. Kod pripreme prve domaće jetrene paštete važno je držati se provjerenih recepata i vrste jetrica koju inače konzumirate upravo kako bi dobili predodžbu kakav će vam okusom biti finalni proizvod.

Teleće jetrice

Teleća jetrica najviše se kupuje i konzumira, a u mesnicama se prodaje svježa. Za razliku od jetrica peradi ova jetrica je velika i tamno crvene do smeđe boje, a težinom je manja od 2 kg. Može biti prošarana s bijelim tanjim opnama koje možete ukloniti prije termičke obrade, ali vam neće smetati ni kod konzumacije.

Trokutastog su oblika i na jednom dijelu zaobljene i izbočene dok se prema krajevima sužavaju. Površina jetrica je sluzava, čvrsta i, ako je svježa, onda je krvava i glatka na dodir. Karakterističnog je mirisa svježeg mesa.

Svinjske jetrice

Svinjske jetrice su slične telećima, ali postoje određene razlike u boji. Ove jetrice su svijetlosmeđe, a u prosjeku teže 1,5 - 2 kg. Ako su jetrice manje težine to je znak da je životinja bila bolesna i takve svinjske jetrice ne bi trebalo konzumirati. Površina zdrave svinjske jetrice mora biti glatka i ujednačene boje bez tamnih mrlja ili bijelih mjehurića.

Pileće jetrice

Pileća jetrica je manja u odnosu na prethodne dvije navedene, a može se kupiti u mesnicama koje prodaju pileće meso. Svijetlosmeđe su do crvene boje i ovalnog oblika s glatkom površinom koja je sluzava na dodir. Bogate su proteinima i sadrže jako malo masti, a 100 g pilećih jetrica ima 135 kalorija. Imaju više proteina od pilećih prsa, a cjenovno su prihvatljive i jako jeftine u odnosu na ostalo pileće meso. Smatraju se bogatim izvorom vitamina B12 i pomažu kod formiranja crvenih krvnih zrnaca te pozitivno utječu na štitnu žlijezdu.

Guščje jetrice

Posebni specijaliteti nastaju od guščjih jetrica koje su skuplje od ostalih vrsta jetrica. Boja je različita u odnosu na jetrice ostalih životinja te je žuto bijele ili bijele boje. Ove jetrice imaju i puno malih žilica koje je potrebno ukloniti prije pripreme paštete, a prepoznat ćete ih po ovalno izduženom obliku.

Kupovina jetrica

Jetrice su vrlo cjenovno prihvatljiva namirnica jer za razliku od ostalih dijelova životinjskog mesa, ova namirnica ne postiže nikada visoku cijenu (osim guščjih jetrica). Možete ih kupiti u svakoj mesnici, a na našem području najčešće se prodaju svinjske, teleće i pileće jetrice.

Prilikom kupovine morate znati razlikovati svinjske od pilećih, ali i ostalih vrsta jetrica i nikad ne kupujte jetrice koje nisu skladištene u hladnjaku i koje predugo stoje na zraku i ako imaju čudnu zelenu ili sivu boju. Po površini jetrica znat ćete jesu li pokvarene ili svježe.

Svježe jetrice moraju imati glatku površinu koja nije smežurana i ima zdravu crvenkastu nijansu.

Također je važom da jetrenu paštetu pripremite u roku od 24 sata od kada ste kupili jetricu, a nakon što kupite meso držite ga u hladnjaku do pripreme na minimalno 8°C.  Svježinu jetrice najbolje ćete odrediti tako da ju zarežete i ako je unutrašnjost jetrica vlažna i sočna s poroznom strukturom što je znak da je adekvatna za pripremu paštete. Znak pokvarene i nejestive jetrice je neujednačena struktura unutrašnjosti, pojava krvi koja izlazi iz zarezane jetrice te smežurana vanjska struktura ili čak pojava bijelih mjehurića.

Ako sami uzgajate životinje, nakon klanja nemojte bacati jetricu već ih iskoriste za pripremu paštete. Jetrice zdravih životinja moraju također biti crvenkaste boje i bez vidljivih oštećenja, a nakon vađenja ih je potrebno oprati od viška krvi i ostaviti da se malo ohlade nakon čega ih možete adekvatno spremiti u zamrzivač ili ih termički obraditi i pripremiti paštetu. Kod domaćih svježih jetrica potrebno je proći kroz proces čišćenja dobrim ispiranjem pod vodom i posušiti te ukloniti sve zaostale tamne komadiće i žilice, a ako baš ne morate nemojte ih zamrzavati jer se tako gube važni nutrijenti koji se nalaze u njima.

Recept za jetrenu paštetu

Teleće jetrice su prvi izbor većine domaćica kod pripreme paštete, a ako pripremate svinjsku jetrenu paštetu morate znati da će ona biti gorkastog okusa. Ako ste ljubitelj piletine onda paštetu možete napraviti od pilećih jetrica. Ovisno koju namirnicu imate u kuhinji, pripremite ukusnu i domaću jetrenu paštetu bez aditiva, a ako ste veliki gurman onda se okušajte i u pripremi posebne paštete od guščjih jetrica.

Pašteta od telećih jetrica

Prava jetrena pašteta priprema se od telećih jetrica koje su malo jačega okusa. Zbog velike ponude telećih jetrica u mesnicama vrlo ćete ih lako moći kupiti, a okus paštete možete regulirati dodavanjem raznih začina. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 800 g teleće jetrene paštete.

Sastojci

  • 500 g telećih jetrica
  • 3 glavice luka
  • 1 mrkva
  • 150 g maslaca
  • 4 velike žlice ulja
  • 1 velika žlica sjeckanog lista peršina
  • sol po želji
  • papar po želji

Priprema

  1. Teleće jetrice dobro operite i ostavite da se osuše te ih narežite na manje dijelove.
  2. Očistite luk i češnjak i narežite na manje kockice. Mrkvu ogulite i narežite na kolutiće ili naribajte. Operite listove peršina i usitnite ga na manje dijelove.
  3. U posudu stavite ulje i na štednjak na laganu vatru. Na zagrijano ulje dodajte narezani luk i mrkvu i sve pržite 10 - 15 minuta.
  4. U posudu s lukom i mrkvom dodajte teleće jetrice i sve pržite 15 - 20 minuta, ovisno o veličini komada na koje ste narezali jetrice. Ako vam se jetrica počnu lijepiti za posudu uzmite dio maslaca i dodajte ga u posudu.
  5. Kada primijetite da su jetrice pri kraju dodajte češnjak i sve pržite još 1 - 2 minute uz konstantno miješanje.
  6. Pržene teleće jetrice i povrće maknite sa štednjaka i ostavite da se ohladi te ga nakon toga stavite u blender. U blender dodajte i maslac, peršin, sol i papar. Sve zajedno blendajte dok ne dobijete glatku i ujednačenu smjesu.
  7. Dobivenu paštetu stavite u plastičnu posudu ili staklenku i dobro zatvorite i spremite u hladnjak.

Pašteta od pilećih jetrica

Svježa pileća jetrica pašteti će dati blag i slatkast okus, a dodatak nekoliko začina upotpunit će okuse. Osim sastojaka potreban vam je blender, multipraktik ili štapni mikser u kojem ćete moći usitniti sve sastojke u kompaktnu smjesu savršenu za mazanje na kruh ili tost. Odvojite sat vremena i pripremite ukusnu domaću pileću jetrenu paštetu bez aditiva. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 150 dag pileće jetrene paštete, ali količina dodatno ovisi i o veličini povrća koje se koristi u pripremi.

Sastojci

  • 800 g pilećih jetrica
  • 200 g maslaca
  • 3 glavice luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 male žličice svježeg lista peršina
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 5 žlica suncokretovog ulja
  • sol po želji
  • papar po želji

Priprema

  1. Pileće jetrice dobro operite pod mlazom hladne vode i uklonite sve zaostale tamne komadiće, žilice i opne.
  2. Stavite ih na papirnati ručnik i ostavite da se suše 15 - 20 minuta. Narežite ih na manje dijelove.
  3. Očistite luk i narežite ga na male kockice, a na štednjak stavite posudu u koju ste stavili ulje. Ulje zagrijte na laganoj vatri i dodajte prethodno narezani luk.
  4. Luk pržite sve dok ne dobije zlatnožutu boju i tada dodajte narezane pileće jetrice koje pržite 15 - 20 minuta.
  5. Nakon što ste ispržili jetrice, maknite ih sa štednjaka i ostavite da ohlade.
  6. Ogulite češnjak i narežite ga na manje komadiće.
  7. Operite svježe listove peršina i narežite ih na manje komade.
  8. U blender stavite prženu pileću jetricu, maslac, peršin, češnjak i kiselo vrhnje te sve dobro izblendajte.
  9. Dodajte sol i papar po želji i sve još dobro izblendajte dok se svi sastojci ne sjedine.
  10. Dobivenu smjesu stavite u plastične posude ili staklenke i dobro zatvorite. Pileću jetrenu paštetu koju ste pripremili spremite u hladnjak.

Pašteta od svinjskih jetrica

Svinjske jetrice su savršena namirnica za pripremu ukusne paštete za sve one ljubitelje gorkastog okusa. Ali gorčinu svinjskih jetrica možete ukloniti namakanjem u vodi ili mlijeku 1 - 2 sata prije pripreme. Prije samog namakanja važno je da jetricu dobro operete pod mlazom hladne vode kako bi uklonili sve zaostale nečistoće i krv.  Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 200 dag svinjske jetrene paštete.

Sastojci

  • 800 g svinjski jetrica
  • 3 glavice luka
  • 160 g svinjske masti
  • 80 g maslaca
  • 266 g vrhnja
  • 8 jaja
  • 3 češnja češnjaka
  • 26 g mljevene paprike
  • sol po želji
  • papar po želji

Priprema

  1. U posudu stavite vodu i jaja te ju stavite na štednjak. Jaja kuhajte najmanje 15 minuta kako bi bila tvrdo kuhana.
  2. Nakon što su se jaja skuhala, izvadite ih vode i ostavite da se ohlade te ih ogulite.
  3. Luk i češnjak očistite i narežite na manje kockice.
  4. U posudu stavite mast i stavite na štednjak da se zagrije. Dodajte luk i pržite ga dok ne poprimi žutu boju.
  5. Svinjsku jetricu narežite na manje dijelove te ih dodajte u posudu s lukom. Sve zajedno pržite 15 - 20 minuta na laganoj vatri. Ovisno o veličini na koju ste narezali jetricu produžite ili skratite vrijeme prženja.
  6. U blender stavite češnjak, maslac, vrhnje, jaja, prženi luk i svinjsku jetricu. Sastojke blendajte sve dok se ne sjedine i ne pretvore u kompaktnu smjesu.
  7. U smjesu dodajte mljevenu papriku, sol i papar po želji. Sve dobro ponovo izblendajte.
  8. Paštetu stavite u plastičnu posudu ili staklenku, dobro zatvorite i spremite u hladnjak.

Pašteta od guščjih jetrica

Posebna i vrlo cijenjena vrsta paštete je ona od guščjih jetrica koje se i izgledom razlikuju od drugih vrsta jetrica. Iako su skuplje i često se jedino mogu kupiti zamrznute ako ste gurman, svakako preporučujemo da ju probate napraviti i kod kuće. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 150 g gušće jetrene paštete.

Sastojci

  • 100 g guščjih jetrica
  • 100 g maslaca
  • 1 mala žlica svježeg peršina
  • 1 glavica luka
  • sol po želji
  • papar po želji

Priprema

  1. Očistite luk i narežite ga na male kockice.
  2. U posudu stavite maslac i sve zajedno stavite na štednjak na laganu vatru. Kada se maslac zagrije dodajte luk i pržite ga sve dok ne poprimi zlatnožutu boju.
  3. Guščju jetricu narežite na manje komade i stavite u posudu s maslacem i lukom. Pržite ju oko 5 minuta ili duže ovisno o veličini komada na koje ste ju narezali.
  4. Posudu maknite sa štednjaka i u smjesu dodajte svježe listove peršina koje ste prethodno oprali i usitnili te sol i papar. Sve dobro izmiješajte i ostavite da ohladi.
  5. Nakon što su se ohladili, sve sastojke stavite u blender i blendajte sve dok se smjesa ne usitni i ne postane kompaktna.
  6. Dobivenu paštetu stavite u plastičnu posudu ili staklenku te ju dobro zatvorite i stavite u hladnjak.

Čuvanje i skladištenje

Svježe jetrice se ne preporučuje zamrzavati jer prilikom odmrzavanja, ali i stajanja u zamrzivaču, dolazi do gubitka nutritivnih vrijednosti mesa. Zato je nakon kupnje najbolje dalje termički ju obrađivati i pripremiti paštetu u što kraćem vremenskom roku.

Jetrenu paštetu možete nakon pripreme čuvati u plastičnoj posudi ili staklenki koju je potrebno dobro zatvoriti s poklopcem. Posuda u kojoj čuvate paštetu mora imati poklopac koji je moguće dobro hermetički zatvoriti kako ne bi poprimila mirise ostale hrane iz hladnjaka. Paštetu obavezno čuvajte na hladnom mjestu i to najbolje u hladnjaku, ali ju nemojte zamrzavati. Ako ne želite da pašteta nakon pripreme potamni i postane mutna, dodajte malo rastopljenog maslaca i pomiješajte ga s pripremljenom paštetom.

Jetrene paštete nemojte skladištiti duže od deset dana jer će doći do promjene boje i strukture. Zato što se pripremaju od mesa pa je paštete potrebno svaki dan provjeravati jer se vrlo brzo mogu početi kvariti.

Savjeti

Svinjska jetrica ima specifičan okus pa prije pripreme paštete ispecite mali komad jetrice i probajte da li vam taj okus odgovara.  Ako želite pripremiti svinjsku jetrenu paštetu tada svinjsko meso prilikom kuhanja stavite u kipuću vodu, a ne u hladnu. Tako ćete smanjiti gorčinu svinjske jetrice.

Prilikom kuhanja svinjske jetrice dodajte žlicu šećera u vodu kako bi jetrica ostala sočna i kako se ne bi raskuhala.

Svinjska jetrica, ako ju namočite u vodi ili mlijeku, tijekom termičke obrade će biti mekša i sočnija. Jetrice od peradi je potrebno kraće pržiti od jetrica ostalih životinja.

Prilikom pripreme paštete moguće je dodati razne začine kao što su peršin, majčina dušica, muškatni oraščić, crvena paprika te mnoge druge. Ako želite malo drugačiji okus paštete možete dodati i malo konjaka ili nekog drugoga alkoholnog pića.

Upotreba u kuhinji

Jetrena pašteta se konzumira kao i ostale vrste pašteta i to kao namaz na kruh, krekere ili neke druge vrste krušnih proizvoda. Savršen je namaz za svježe pečen kruh, a posebno kukuruzni, zobeni, raženi i heljdin. Konzumira se u jutarnjim satima jer tijelu daje energiju te je savršen namaz za doručak, ali može biti i jelo za međuobrok.

Često se koristi za pripremu takozvanih fingerfood zalogajčića koji se poslužuju na raznim domjencima ili partijima. Uz tako posluženu jetrenu paštetu poslužuje se i narezano svježe povrće te alkoholno piće.

Ljekovita svojstva

Pašteta se često pogrešno smatra nezdravom namirnicom, ali ako ju sami pripremate bez dodavanja raznih aditiva i konzervansa onda je iznimno ljekovita i zdrava. Jetrica sadrži velike količine minerala i vitamina, a posebno vitamina A. Neki podaci navode da 100 g jetrica sadrži 20 puta više vitamina A nego je ljudskom organizmu potrebno za normalno funkcioniranje. Domaće paštete prave se od svježih jetrica zbog toga se ne mora naglašavati važnost konzumacije ove namirnice posebno za doručak.

Ipak treba napomenuti da ne treba pretjerivati s konzumacijom jetrene paštete, ali ni jetrica općenito jer to može dovesti do pojave žgaravice i drugih neželjenih želučanih problema.

Foto: felicia_luciana / Pixabay

Recepti za paštete

  • Foie gras
  • Mesni narezak
  • Pašteta od bakalara
  • Pašteta od čvaraka
  • Pašteta od kozica
  • Pašteta od lososa
  • Pašteta od pastrve
  • Pašteta od piletine
  • Pašteta od srdela
  • Pašteta od tune
  • Riblja pašteta
  • Slavonska pašteta od čvaraka

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR