• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Džem
  • Marmelada
  • Pekmez
  • Kompot
  • Liker i vino
  • Sok i sirup
  • Umak
  • Namaz
  • Savjeti
kompoti u staklenkama

Kompot

Danas kompoti čine standardnu postavu slatke zimnice na policama u smočnicama i podrumima, uz svu ostalu kiselu zimnicu i namirnice koje spremamo za zimu. Ako vam je nakon pripreme pekmeza, marmelada i džemova ostalo voća koje ne želite zamrznuti ili jednostavno više nemate mjesta u zamrzivaču, odvažite se na pripremu kompota. Ovo je zaista odličan način za sačuvati voće za zimu bez zamrzavanja.

S obzirom na to da se kompoti u domaćinstvima rade oduvijek, recepti su se često mijenjali i modernizirali. Ako želite vratiti ukusne uspomene iz djetinjstva, donosimo vam bazne recepte za pripremu kompota od raznih vrsta voća, recepte bez šećera prilagođeni dijabetičarima i onima koji paze na prehranu te modernije inačice kompota u kombinaciji s raznim začinima i vrstama voća.

Što je kompot?

Kompot je desert pripremljen od komada voća kuhanog u šećernom sirupu. Šećerni sirup je bezalkoholni sirup koji se dobije kuhanjem šećera u velikoj količini vode, kojem se dodaje voće te se u njemu kuha ili prelijeva preko poslaganog voća u staklenke. Najčešće se za pripremu kompota koristi cjelovito voće kao što su višnje i jagode te polovice voća marelice, breskve, jabuke i ananasa.

Dio je kulinarske kulture u mnogim zemljama diljem svijeta, a posebno je popularan u zemljama gdje su zime duge i gdje stanovnici konzerviranjem voća na ovaj način spremaju zimnicu. 1980-ih godina, pojavom bezalkoholnih pića i sokova, kupnja kompota postaje manja, no priprema kompota u domaćinstvima postaje popularnija.

Omjeri koji se koriste u pripremi kompota su da se na 1 kg voća dodaje 500 g šećera koji se prokuha u 1 dl vode. Ako se šećer mijenja stevijom, potrebno je pripaziti na količinu jer je sam list stevije 30 - 40 puta slađi od šećera, a ekstrakt čak do 300 puta slađi od šećera.

Kako napraviti kompot?

Postupak pripreme različtih kompota

  • Kompot od bresaka
  • Kompot od dunja
  • Kompot od jabuka
  • Kompot od krušaka
  • Kompot od kupina
  • Kompot od marelica
  • Kompot od šljiva
  • Kompot od trešanja
  • Kompot od višanja

Za pripremu kompota potrebno vam je sušeno ili svježe voće koje se kuha u rijetkom ili gustom šećernom sirupu bez ili uz dodatak začina. Voće se ukuhava toliko dugo dok ne postane mekano i posve kuhano, a za pripremu se može koristiti jedna ili više vrsta voća. Servira se hladno ili toplo.

Sam postupak pripreme kompota je vrlo jednostavan, a najvažniji sastojak je zdravo voće. Iako se preferira upotreba svježeg, sezonskog voća, za pripremu kompota možete koristiti i smrznuto i suho voće. Za početak, u lonac se ulijeva voda koja se zagrijavanjem dovodi do ključanja, a zatim se dodaje šećer. Količina šećera u kompotu ovisi o slatkoći plodova voća koje se konzervira. Nakon što se šećer otopi i postane proziran, možete dodati začine po izboru, pa čak i vino, a zatim voće. Umjesto šećera možete koristiti med, no on se dodaje na kraju, kada je voće već kuhano.

Kako bi se sačuvao što veći postotak vitamina i hranjivih tvari iz voća, ne preporučuje se dugo kuhanje kompota. Ako planirate praviti kompot od suhog voća, nije ga potrebno kuhati. Suho voće možete poslagati u staklenke i preliti vrućim šećernim sirupom. U ovom slučaju, kompot mora stajati u sirupu minimalno 8 sati prije konzumacije. Istom metodom možemo konzervirati i smrznuto voće.

Kompot možete pripremati tijekom cijele godine, a voće konzervirano ovom metodom, može se skladištiti nekoliko godina bez gubitka korisnih svojstava ili kvarenja namirnice. Sve kompote je potrebno pasterizirati zagrijavanjem na visokim temperaturama 80 - 100°C kako bi se uništili štetni mikroorganizmi i spriječilo njihovo razmnožavanje koje uzrokuje kvarenje kompota.

Foto: Michal Jarmoluk / Pixabay

Primarni stupac

staklenke zimnice

O nama - Moja Zimnica

Portal Moja Zimnica mala je enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve … [više] about O nama - Moja Zimnica

Zadnje objave

ljutenica

Ljutenica

Ljutenica neke podsjeća na ljuću verziju ajvara dok neki tvrde da više sliči na pinđur. Ipak moramo … [više] about Ljutenica

domaća majoneza

Majoneza

Majoneza je namaz koji se pravi od žumanjka jajeta i ulja te je neizostavan dodatak sendvičima, ali … [više] about Majoneza

kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno

Kao što mu i sam naziv govori kukuruzno brašno nastaje mljevenjem zrna kukuruza. U prošlosti se … [više] about Kukuruzno brašno

kokosovo brašno

Kokosovo brašno

Brašnom se inače smatra proizvod koji se proizvodi od žitarica, ali kada je riječ o kokosovu brašnu … [više] about Kokosovo brašno

narezane tikvice

Čips od tikvica

Postoje razne varijante prirodnih čipseva od raznih listova i gomolja biljaka, ali čips od tikvica … [više] about Čips od tikvica

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Moja Zimnica je mala enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.