Domaći recepti za likere i vina, alkoholna voćna pića. Jeste li znali da sami jednostavno možete napraviti i svoje domaće likere, pa čak i vino?
Likeri su pozadina okusa mnogih omiljenih koktela. Od voćnih likera od breskve i brusnice do osnovnih poput amareta i irskog kremastog i likera od kave, u nastavku ćete pronaći mnoštvo recepata za domaće likere na izbor, a na vama je samo da izaberete koji želite pripremiti.
Mnogi likeri zahtijevaju samo nekoliko namirnica: alkoholnu bazu, sastojke za aromu i jednostavan sirup. Mogu biti složeni poput mnogih tradicionalnih talijanskih likera ili prilično jednostavni poput voćnih i biljnih likera. Nekima treba samo nekoliko dana prije nego što postanu spremni za konzumaciju, dok drugima treba mjesec dana ili više da u potpunosti postignu bogati okus .
Svim likerima na našem popisu je zajedničko to što ih je relativno lako napraviti. Jednom kad započnete, zapitat ćete se zašto ih sve vrijeme niste sami pripremali. Kako bismo potaknuli vašu kreativnost, pripremili smo razne isprobane recepte za likere od raznog voća i kombinacija okusa.
Što je liker?
Liker je alkoholno piće pripremljeno od voća ili drugih biljaka koje se fermentiraju u snažno piće. Iako se može napraviti s nekoliko različitih alkoholnih pića, za pripremu likera općenito se šest vrsta destiliranih alkoholnih pića: rakija, džin, rum, tekila, votka i viski.
Proces destilacije, koji se događa nakon fermentacije, odvaja vodu od alkohola. Ovaj postupak povećava sadržaj alkohola u likeru na najmanje 20 vol. % alkohola (ABV). Rakija, rum, tekila i votka uglavnom sadrže 40% ABV, dok se viski obično kreće od 40 - 55% ABV, a gin od 37,5 - 50% ABV.
Iako se šećer obično koristi u procesu fermentacije, dobiveni liker nema jako sladak okus, zadržava se aroma alkoholne baze. Iako su likeri danas dostupni u aromatiziranim oblicima, poput citrusa i cimeta, okusi nisu pretjerano slatki i obično se dodaje nakon destilacije postupkom namakanja, slično kao što se ulijeva ocat i ulje u kiselu zimnicu .
Izuzetak od ovog pravila je viski. Propisi koji propisuju različite načine pripreme viskija često navode da kada se bilo kojem aditivu - aromi ili zaslađivaču - doda viski, viski se mora klasificirati kao liker. Često ćete vidjeti "liker od viskija" sitnim slovima na burbonima od višanja, viskijima od jabuka i slično. Neki od njih - kao i neke aromatizirane rakije - zapravo imaju dodani šećer.
Kako napraviti liker?
Ako odlučite napraviti svoj domaći liker, prvo što morate odlučiti je kakvu aromu želite koristiti, a za to možete koristiti stvarno sve. U nastavku se nalazi popis svih vrsta domaćih likera koji se mogu pripremiti od voća i raznih biljaka.
Postupak pripreme različtih likera
- Apsint
- Liker od aronije
- Liker od borovnice - borovnička
- Liker od bresaka
- Liker od čokolade
- Liker od drijena (drenjina)
- Liker od dunje
- Liker od jagoda
- Liker od kadulje
- Liker od kave
- Liker od kruške - kruškovac
- Liker od kupina
- Liker od limuna - limoncello
- Liker od malina - malinovac
- Liker od mandarina - mandarino
- Liker od maraske - maraskino
- Liker od meda - medica
- Liker od mente - mentol
- Liker od mirte
- Liker od nara
- Liker od naranče
- Liker od oraha - orahovac
- Liker od pelina - pelinkovac
- Liker od rogača - rogačuša
- Liker od ruže
- Liker od šipka
- Liker od smokve
- Liker od trešanja
- Liker od višnje - višnjevac
Najpopularniji su voćni i aromatizirani liker jer voće, kao namirnica, najbolje aromatizira alkoholne baze. Zatim su tu i orašasti plodovi (popularni orahovac), čokolada i kava. Pogledajte kakve sve začine imate kod kuće i kombinirajte okuse. Želite liker od suhog ružmarina? Napravite ga. Jestivo cvijeće? Napravite vlastiti Cream de violet. Što god odabrali, pridržavajte se uputa i sterilizirajte pribor.
Sljedeći korak je spajanje sastojaka u veliku staklenku. Količina koja će vam trebati stvarno ovisi o sastojcima koje koristite i ne postoji osnovni recept i omjeri koji su isti za sve likere. Ako prvi put pripremate liker, počnite s 1 litrom alkoholne baze (votke, rakije, ruma, itd. i dodajte je u dvolitrenu staklenku. Napunite staklenku omiljenim voćem ili začinima tako da ukupna količina voća i alkoholne baze dosegne granicu od 2 litre (dok staklenka ne bude puna). Ako izrežete voće ili ga prije dodavanja u alkoholnu bazu pasirate, dobit ćete aromatičniji i bogatiji okus likera.
Ostavite staklenku da stoji na hladnom mjestu, daleko od sunčeve svjetlosti, nekoliko dana do nekoliko tjedana (ovisno o sastojcima i namirnicama, pratite recepte). Potrebno vrijeme ovisi o aromi koju želite dobiti. Svaki dan malo protresite staklenku i kušajte svaki drugi dan. Nakon što postignete pravi omjer okusa, liker možete procijediti pomoću gaze ili sitnog cjedila. Izmjerite koliko vam je tekućine ostalo (obično se malo alkoholne baze izgubi upijanjem u voće). Izmjerite udio alkohola hidrometrom i zabilježite abv i volumen. Naravno, ovaj dio procesa ovisi o vama i imate li hidrometar ili ćete raditi po svom ukusu i "odokativno".
Sljedeći korak je zaslađivanje likera. Većina koristi standardni bijeli šećer, što je u redu, ali ako koristite belgijski šećer od repe (dostupan u većini trgovina) liker neće biti mutan kao što će biti od bijelog šećera. Naravno, izbor je na vama, i ako je liker mutan, neće utjecati na okus. Alternativnu zamjenu za bijeli šećer možete koristiti agavin sirup, smeđi šećer, med i javorov sirup. Želite liker bez šećera? Koristite Steviju. Izbor je na vama.
Količina slatkoće koju dodate likeru stvar je ukusa i vjerojatno će biti potrebno malo eksperimentiranja dok ne dođete do okusa koje želite postići. Neki vole raditi likere s minimalnom dozom šećera, dok drugi žele čistu šećernu bombu. Likeri po definiciji imaju najmanje 2,5 mas.% šećera. Na primjer ako imate 1 l 50%-tnog ABV alkoholne baze, dodajte 1 l šećernog sirupa. Šećerni sirup je ista količina vode i bijelog šećera koji se zagrijavaju i miješaju zajedno (1 l vode i 1 kg šećera koji se prokuha). Dodavanjem šećernog sirupa dobit ćete približno 25% ABV i udio šećera od 25%. Ovo je osnova i slatkoću možete prilagoditi kako god želite.
Vrijeme "stajanja" likera ovisi o voću i alkoholnoj bazi. No, što duže stoji, okusi su jači. Obično se ostavlja da stoji 2 - 3 mjeseca kako bi se okusi proželi, a alkohol "zaokružio", no neke inačice se mogu biti odmah nakon 2 dana. Obavezno probajte i sami procijenite.
Kako napraviti vino?
Vinarstvo je prirodan proces koji možete obavljati iz udobnosti vlastitog doma i nisu vam potrebni veliki vinogradi! Ono što je kod izrade domaćeg vina najbolje je da ga možete napraviti u svim vrstama okusa. U nastavku se nalazi popis svih vrsta domaćih vina koji se mogu pripremiti od voća i soka od grožđa.
Postupak pripreme različtih vina
Za pripremu domaćeg vina možete koristiti smrznuto ili svježe voće, no imajte na umu da smrznuti plodovi lakše ispuštaju sok. Od voća možete koristiti grožđe (bijelo grožđe ili sok od bijelog grožđa su za bijelo vino; grožđe merlot za crno vino), šljive, jagode, trešnje, kupine, pa čak i bazgu i bananu. Također ćete morati dodati i puno šećera, ali nemojte brinuti, sav šećer koji se koristi u priremi vina pretvara se u alkohol i što više šećera dodajete to će vino imati veći sadržaj alkohola. Možete birati između granuliranog šećera ili organskog šećera od trske. Zatim voda i eventualno aditivi za vino te kvasac koji pretvara sve sastojke u vino.
Domaća voćna vina odličan su izbor za alkoholno piće koje se slaže s ukusnom ribom ili piletinom, a ono što je odlično je što možete birati između različitih vrsta voća kao podlogu! Bilo da se radi o domaćem vinu od grožđa ili šljiva, možete ga napraviti prema našim receptima. Samo malo upozorenje, trebat će vam puno strpljenja. Proces može biti dug, no, vjerujte nam, vrijedi čekati!
Foto: Bruno, Germany / Pixabay