• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
kesten pire

Kesten pire

Objavljeno: 06.11.2020. Autor: Isabell Janjanin

  • Kesteni za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za kesten pire
  • Domaći kesten pire
  • Kesten pire s orasima
  • Kesten pire s čokoladom
  • Čuvanje i skladištenje
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Jesen je vrijeme kestena koji se pripremaju na razne načine - kuhaju se, peku ili koriste kao sastojak u raznim tortama i kolačima. Danas je veoma popularan med od kestena, kestenovo brašno i kesten pire. Slastica djetinjstva, kesten pire je mnogima i danas omiljen desert. Često se može pronaći u slastičarnama ili na policama trgovina.

Ove jeseni, iznenadite svoje najmilije domaćim kesten pireom. Njegova priprema je poprilično jednostavna, a okus će vas i više nego oduševiti. U nastavku donosimo nekoliko recepata, detaljne upute za pripremu i kako ga možete što duže čuvati.

Karakteristike kestena

Kesten ili žir bogova, poznat je i cijenjen još u dalekoj povijesti. Postoje arheološki dokazi koji tvrde da je pitomi kesten jedna od prvih namirnica koju je čovjek konzumirao. Kesten se svrstava pod voćke, no botaničari ga kategoriziraju i među šumskim drvećem upravo zbog izgleda stabla. Pripada porodici bukovki, latinski naziv Fagaceae, te se ujedno smatra i njihovim predstavnikom. Ova voćka popularna je diljem svijeta, a najviše se uzgaja u južnoj Europi i Sredozemlju.

Stablo kestena može narasti i do 25 m u visinu, njegove grane čine široku, bujnu i veliku krošnju i Može doseći starost do 500 godina. Kora drveta je glatka i sivo-smeđe boje. Listovi su zelene boje i duguljastog oblika te sam proces listanja započinje već u travnju. Ovo stablo čine muški i ženski cvjetovi, a proces cvatnje odvija se u lipnju i srpnju. Velika popularnost kestena je upravo u njegovoj rodnosti. Godišnje, ova biljka donosi i više od 200 kg plodova. Smeđi, orašasti plodovi polukuglastog su oblika te sjajne površine. Dozrijevanje plodova započinje u listopadu.

Glavna podjela kestena je na divlji i pitomi kesten. Najvažnija razlika između tih vrsta je ta što plodovi divljeg kestena nisu jestivi. Pitomi kesten se uzgaja i njegovi plodovi se koriste u prehrani. Prilikom uzgoja kestena potrebno mu je odrediti dobro stanište i područje na kojem može rasti. U Hrvatskoj se najčešće uzgaja na kontinentalnim područjima, a može rasti na nadmorskim visina do 900 m. Za zdrav rast i obilnu rodnost, ovom stablu je potrebno sunčano područje te topla i blaga klima. Ne podnosi dobro vlagu te mu je potrebno redovito zalijevanje.

Kesteni za preradu

Prilikom prerade uvijek se koriste plodovi pitomog kestena. Danas se od ploda pripremaju razni proizvodi poput brašna i meda te razne slastice, pirei i desertne kreme. Prilikom pripreme kesten pirea ili drugih poslastica, može se koristiti bilo koja sorta pitomog kestena. U nastavku donosimo najpopularnije sorte kestena, njegove karakteristike i opis.

Precoa Migule

Ova sorta pitomog kestena porijeklom dolazi iz daleke Azije. Pripada sortama ranog sazrijevanja, proces se odvija već u rujnu, što je i razlog njegovoj popularnosti. Stablo je bujnog rasta čije grane formiraju veliku i razgranatu krošnju. Plodovi su krupnije veličine, svijetlo-smeđe boje te okruglasto-spljoštenog oblika.

Bouche de Betizac

Ova sorta pitomog kestena se najviše uzgaja. Porijeklom je iz Azije, a danas uspijeva na području Europe i Sredozemlja. Popularna je među uzgajivačima jer je njen stupanj rodnosti veoma visok, a sami plodovi su krupni. Okruglastog su oblika i smeđe boje. Sorta je veoma otporna na biljne bolesti i nametnike i nije preosjetljiva. Stablo je srednje bujnog rasta, a dozrijevanje plodova odvija se krajem rujna i početkom listopada.

Marun

Stablo Maruna je također bujnog i krupnog rasta, a porijeklom dolazi iz Azije. Ova sorta pitomog kestena najzastupljenija je na našim područjima. Proces sazrijevanja odvija se početkom i sredine listopada, a sami plodovi su manje veličine, tamno-smeđe do crvene boje i spljoštenog oblika. Plodovi su odlični za pripremanje slastica i desertnih krema jer su okusom slađi od ostalih sorti. Marun je sorta kestena koji najčešće pronalazimo u našim trgovinama.

Berba i kupovina

Berba plodova obavlja se kada postanu zreli što ovisi kod svake sorte. Prilikom sazrijevanja plodova treba uzeti u obzir i uvjete u kojima je stablo raslo. Ovo je jedna od voćki čiji plodovi sami padnu na tlo kada dosegnu potpun stupanj zrelosti. Dovoljno je malo protresti grane i plodovi će sami pasti na tlo, a vi ih samo trebate spremiti u košare.

Prilikom kupovine kestena, pripazite na izgled ploda. Kupujte one koji zadovoljavaju bojom i veličinom, birajte plodove srednje veličine, a domaće kestene možete kupiti na tržnici ili kod domaćeg uzgajivača.

Recepti za kesten pire

Ove jeseni pripremite svojim ukućanima neodoljiv, a veoma jednostavan desert! Uz malo vremena i dobre volje uživat će te u ukusnom kesten pireu. Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka. Najviše vremena zahtijevat će samo čišćenje kestena u kojemu vam mogu pomoći obitelj i prijatelji pa će postupak biti puno brži. U nastavku slijede recepti za ovu fantastičnu slasticu.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • sterilizacija staklenki

Domaći kesten pire

Najviše vremena otići će vam na kuhanje i čišćenje kestena, ostatak pripreme je puno brži i jednostavniji. Trebat će vam svega nekoliko sastojaka, a samu količinu šećera i arome vanilije možete prilagoditi svom ukusu. Ukrašavanje sa šlagom možete i ne morate uvrstiti u svojoj pripremi, ali tek nakon što ga više ne mislite stavljati na led. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete 4 do 6 porcija, ovisno o veličini zdjelica koje koristite.

Sastojci

  • 1 kg neočišćenih ili  600 g očišćenih kestena
  • 200 ml vode
  • 50 ml ruma
  • 15 ml arome vanilije
  • 70 g šećera

Priprema

  1. Kestene zarežite nožem, otprilike 1 mm te ih stavite u lonac u kojem će se kuhati.
  2. Dodajte količinski vode da prekrije sve kestene.
  3. Dodajte malo soli i kuhajte na umjerenoj vatri.
  4. Kada voda proključa, kestene kuhajte još 20-ak minuta.
  5. Izvadite kestene, pustite neka se prohlade pa ih očistite od ljuski.
  6. U lonac izlijte 200 ml vode te joj dodajte šećer.
  7. Kuhajte na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje.
  8. Kada se šećer otopio, tekućini dodajte rum i aromu vanilije te nastavite kuhati.
  9. Kada tekućina proključa, kuhajte još 3 do 5 minuta.
  10. Pustite neka se tekućina prohladi.
  11. U blender ubacite kestene te ih sameljite.
  12. Tekućinu dodajte u samljevene kestene, no nemojte pretjerati jer ne želite prerijetku smjesu.
  13. Dobiveni pire protisnite kroz pasirku u odabrane zdjelice.
  14. Pospite komadićima čokolade ili ju naribajte.
  15. Spremite u hladnjak te pustite da se hladi 2 sata.

Kesten pire s orasima

Ako ste ljubitelj orašastih plodova, onda je ovo receptura za vas. Orah se odlično kombinira s kestenima i zasigurno će vas konačni ishod oduševiti. Postupak pripreme je jednak kao i u prijašnjem receptu samo što smjesi dodate orahe. Ako volite, možete na kesten pire dodati i šlag, ali tek nakon što ga više ne mislite stavljati na led. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete 4 do 6 porcija.

Sastojci

  • 1 kg neočišćenih ili 600 g očišćenih kestena
  • 100 g mljevenih oraha
  • 200 ml vode
  • 50 ml ruma
  • 15 ml arome vanilije
  • 70 g šećera

Priprema

  1. Kestene zarežite nožem duboko 1 mm, stavite ih u lonac u kojem će se kuhati.
  2. Dodajte količinski vode da prekrije sve kestene te kuhajte na umjerenoj vatri.
  3. Vodi dodajte malo soli.
  4. Kada voda proključa, kestene kuhajte još 20-ak minuta.
  5. Izvadite ih, pustite da se prohlade pa ih očistite od ljuski.
  6. U lonac izlijte vodu te dodajte šećer.
  7. Kuhajte na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje.
  8. Kada se šećer otopio, tekućini dodajte rum, orahe i aromu vanilije te nastavite kuhati.
  9. Kada tekućina proključa, kuhajte još 3 do 5 minuta pa ju pustite da se prohladi.
  10. U blender ubacite kestene te ih sameljite.
  11. Tekućinu dodajte u pire, no nemojte pretjerati jer ne želite prerijetku smjesu.
  12. Dobiveni pire protisnite kroz pasirku u odabrane zdjelice.
  13. Pospite mljevenim orasima.
  14. Spremite u hladnjak te pustite da se hladi barem 2 sata.

Kesten pire s čokoladom

Kesten pire sa šlagom je tradicionalni recept, mi vam donosimo recept koji sadrži finu kakao čokoladu. Priprema je jednostavna, a ako želite možete dodati i orahe. Postupak se malo razlikuje od prijašnjih recepata, ali ishod i finalni štih čokolade očarat će vas. Omjer šećera možete prilagoditi vlastitom ukusu. Iz navedenih sastojaka dobiti će te 4 do 6 porcije / zdjelice.

Sastojci

  • 1 kg neočišćenih kestena
  • 500 ml mlijeka
  • 2 vanilin šećera
  • 20 g šećera
  • 25 ml ruma

Čokoladni preljev

  • 150 ml vode
  • 40 g kakaa u prahu
  • 70 g tamne čokolade

Priprema

  1. Kestene zarežite otprilike 1 mm te ih stavite kuhati. Neka voda prekrije sve kestene.
  2. Nakon što voda proključa, kuhajte ih još 20-ak minuta.
  3. Izvadite ih iz lonca, pustite da se prohlade te ih zatim očistite.
  4. Dodajte ih u blender i sameljite.
  5. U drugi lonac stavite mlijeko, vanillin šećer, šećer i rum. Sve dobro promiješajte.
  6. Kuhajte na umjerenoj vatri 5 minuta pa tekućini dodajte kestene i temeljito promiješajte.
  7. Kada smjesa postigne željenu gustoću, lonac maknite s vatre.
  8. Smjesu prebacite u blender i izmiksajte sve kako bi dobilo strukturu pirea.
  9. U lonac stavite 150 ml vode te kuhajte na laganoj vatri.
  10. Dodajte kakao i sve dobro promiješajte.
  11. Čokoladu usitnite na komade te ju ubacite u lonac.
  12. Maknite s vatre i miješajte kako ne bi čokolada zagorjela.
  13. Kada se sve lijepo otopi i sjedini, čokoladni preljev izlijte u zdjelice zajedno s kesten pireom.
  14. Po izboru možete dodati i šlag, ali tek nakon što pire više ne mislite stavljati na led.
  15. Pustite neka se desert hladi minimalno 2 sata nakon čega je spreman za posluživanje.

Svi recepti za zimnicu od kestena >>

Čuvanje i skladištenje

Kesten pire mora se čuvati u hladnjaku, gdje može stajati i do 2 - 3 dana, iako je vrlo vjerojatno kako će se pojesti istog dana. Najpraktičnije bi bilo spremiti ga u staklene ili keramičke posude te ako ga planirate čuvati za dan poslije, poklopiti s poklopcem. Ako želite skladištiti kesten pire na dulje vrijeme onda ga je potrebno spremiti u zamrzivač, obavezno poklopljenog. U tom slučaju šlag stavljate prije samog posluživanja.

Upotreba u kuhinji

Kesten pire najčešće se jede kao zasebni desert jer je fenomenalnog okusa i veoma obožavan. No, ovaj desert često se može naći kao sastojak drugih slastica poput rolada i torti. Ako pripremite previše deserta, možete ga iskoristiti i kao kremu za poslastice poput muffina. Budite kreativni i iskoristite ovaj desert na mnogo načina.

Ljekovita svojstva

Kesten je voćka koja ima fantastičan okus, a ujedno je i jako ljekovita. Na razne načine pridonosi našem tijelu i jačanju imuniteta. Kesten je nešto teže probavljiva voćka, ali naše tijelo opskrbljuje s velikom količinom energije. Sadrži minerale poput magnezija, kalcija, kalija, željeza i fosfora te vitamin B.

Pomaže pri bubrežnim i probavnim tegobama te čisti krv. Veoma ljekovit je i čaj koji se priprema od listova kestena te pomaže pri liječenju lakših dišnih tegoba.

Foto: jptoons / Pixabay 

Zimnica od kestena

  • Pečeni kesteni

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR