Kisela cikla jedna je od najpopularnijih zimnica u našim krajevima. Od davnina ljudi pripremaju ovu ukusnu salatu koja se slaže uz sva jela, a zadovoljava sve, od onih najmlađih do onih najstarijih.
Kiseljenje cikle nije dugotrajan posao kao kuhanje nekih drugih zimnica, jako je važno dobro odlučiti po kojem ćemo receptu raditi i koje ćemo sve sastojke dodati, hoćemo li raditi bez konzervansa ili pak s konzervansima. Upravo zato donosimo vam par recepata kako napraviti ukusnu kiselu ciklu koja će poboljšati okus svakog jela, a isto tako će opskrbiti vaše tijelo vitaminima i mineralima koje sadrži.
U nastavku ćete pronaći recept za domaću ciklu kako su radile naše bake, slatko kiselu ciklu (recept za kiselu ciklu sa šećerom) te ciklu s jabučnim octom.
Karakteristike cikle
Cikla pripada obitelji Chenopodiaceae, a znanstveno joj je ime Beta vulgaris L., sorta cruenta Alef.
Dvogodišnja je biljka koja tijekom prve godine uzgoja tvori grmiće lišća koji imaju cijele ili vijugave rubove, ovalnog oblika, izduženih peteljki i glatkih ili glomaznih plodova. Tijekom prve godine gornji dio korijena povećava se tvoreći gomolj, jestivi dio. Plod može imati izduženi, zaobljeni ili ravni vrh.
Cikla je naziv za veliki i mesnati korijen iz kojeg raste istoimena biljka, jede se kao povrće, a služi kao salata i najčešće se kiseli. Površnu ploda čini tanka i glatka koža, ima široku paletu boja, od ljubičasto-ružičaste i crvenkasto-narančaste do smećkaste boje. Unutrašnjost je slatkastog okusa i obično je tamno grimiznocrvene boje s ljubičastim nijansama.
Šećer koji sadržava je sadržan u sortama šećerne repe i nalazi se u koncentričnim slojevima, što odgovara rezervnim tkivima krvnih žila i parenhima. Odnosno, šećer opskrbljuje cijelu biljku i omogućuje joj rast i razvoj.
Cikla za preradu
Cikla je biljka koja je razvila varijacije svoje vrste s obzirom na klimu, tlo i okoliš. U svijetu broj različitih vrsta doseže velik broj, no za naše područje bitne su samo one koje možemo sami uzgojiti. Od nekih najpoznatijih i najboljih vrsta cikle izdvajamo tri vrste, a to su Boro, Bikor i Pablo.
Boro
Glavna odlika ove vrste cikle je njezina čvrstoća i jak korijen. Isto tako ima jako čvrstu, glatku koru, jake crvene boje i definitivno izvrsnog ukusa. Jedna je od vrsta na koju najmanje dolaze bolesti i zbog toga je pogodna za uzgoj u domaćinstvu. Slatkastog je okusa i odlične arome. Pogoduje rastu na vlažnim i plodnim tlima, zato joj je klima na našim područjima odgovarajuća za razvoj.
U izradi se koristi često za brojne stvari, ali je svakako omiljena sorta za preradu u kiseljenje za salate i u zimnice. Velik broj ljudi koristi ju za izradu zimnica svake godine upravo zbog njezinih dobrih karakteristika.
Bikor
Vrlo popularna vrsta cikle, okruglog korijena i tamnocrvene boje. Unutrašnjost joj je slatkasta i također tamnocrvene boje. Izrazito je pogodna za preradu i čuvanje na neki duži period zbog svoje čvrstoće i male mogućnosti od truljenja ako se skladišti na pravi način.
Pogodna je za preradu u sokove, ali je najpopularnija za preradu u zimnicu, odnosno kao kisela cikla.
Pablo
Pablo je vrsta cikle također s okruglim korijenom, tamne boje izvana i iznutra, a izrazito je pogodna za suha područja u kojima nema velik broj padalina, no to ne znači da ova vrsta neće uspjeti u kontinentalnim dijelovima s većim brojem padalina. Izrazito je čvrsta i koristi se i za svježu upotrebu. Slatkog je okusa i divne arome.
Za preradu se koristi i često se preporučuje za izradu zimnice i za kiseljenje, no nije loša ni za korištenje u nekim drugim vrstama prerade.
Berba i kupovina
U domaćinstvima se cikla bere ručno i česta je pojava u vrtovima brojnih ljudi, no u zadnje vrijeme ljudi smatraju kako im se više ne isplati saditi ciklu jer joj je cijena ponekad jako niska pa im je lakše kupiti je. Kod velikih nasada cikle koristi se strojna berba, a plod se čupa iz zemlje zajedno s korijenom koji se isto kao i plod može koristiti svjež i za preradu.
Kupovina cikle je sve češća pojava, no važno je paziti da kupujemo što više iz lokalnih uzgoja i domaćinstava ili od provjerenih dobavljača. Potrebno je paziti i da cikla nije oštećena kada ju biramo jer onda brzo može doći do njezina truljenja. Kupovina u velikim trgovačkim centrima zna često biti jeftina, no to ne znači nužno da je kvaliteta tih plodova dobra i da će oni moći drugo stajati. Upravo zato dobro birajte proizvode koje ćete kupiti zapamtite da je nekad bolje izdvojiti koji novčić više za kvalitetnu i zdravu zimnicu.
Sve češća je i kupovina same kisele cikle, no najbolje je pokušati izraditi domaću i što zdraviju i prirodniju zimnicu, a kada se ona pojede lako možete kupiti nove zalihe.
Recepti za kiselu ciklu
Postoje brojni načini pripreme ove zimnice, neki su kompliciraniji, neki jednostavniji, neki brži, a neki sporiji, no svakako je važno da za sebe odaberete onaj koji vam najviše odgovara i u kojem će uživati cijela obitelj i vi sami. Donosimo vam par recepata pa vi izaberite koji vam se najviše sviđa.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaća kisela cikla
Prvi recept je klasični način izrade kiseljenja cikle, uz minimalni broj sastojaka i upravo onako kako su radili naši stari. Okus ovakve cikle vratit će vas u djetinjstvo i izazvati brojne uspomene i moći ćete ga upotrijebiti kao prilog za razna jela. Ovim receptom dobit ćete 8 staklenki kisele cikle.
Sastojci
- 3 kg neoguljene cikle
- 500 ml alkoholnog octa
- 1,5 l vode
- 2,5 žlice soli
Priprema
- Operite neoguljenu ciklu.
- Zavrijte vodu u velikom loncu, stavite ciklu i kuhajte dok ne omekša (vrijeme kuhanja varira ovisno o veličini i sorti cikle, probajte nožem je li mekana).
- Ogulite skuhanu ciklu i narežite na tanke ploške.
- Zavrijte ocat, vodu i sol, stavite u tu mješavinu ciklu i zavrijte.
- Vruće stavljajte u sterilizirane staklenke, prelijte tekućinom i odmah zatvorite poklopcima.
- Staklenke zamotajte u deku, ali pazite da se ne dodiruju kako ne bi došlo do pucanja stakla i ostavite ih tako do sutra dok se ne ohlade.
Kisela cikla sa šećerom
Ukoliko volite izražen okus slatkoće u svojoj zimnici ovo je pravi recept za vas. Malo šećera će poboljšati klasični okus cikle i donijeti sasvim novu aromu vašem jelu. Ovim postupkom dobit ćete 12 staklenki kisele cikle.
Sastojci
- 5 kg cikle
- 15 dag šećera
- 15 dag soli
- 3 l vode
- 1 l octa
Priprema
- Ciklu operite i stavite je kuhati oko 1,5 sat (nemojte je guliti). U onom trenutku kada je bez problema možete probosti vilicom, znači da je gotova.
- Dok se cikla kuha, u drugom loncu zakipite vodu, ocat, sol i šećer. Neka kuha 5 minuta, zatim skinite s vatre.
- Skuhanu ciklu izvadite iz vode, pustite da se malo ohladi, ogulite je te narežite na šnite debljine pola centimetra.
- Takvu narezanu ciklu potopite u tekućinu od octa i ostavite da se namoči na par sati (može i preko noći).
- Potrebno je i sterilizirati teglice u koje ćete pohraniti kiselu ciklu. Postupak sterilizacije pogledajte ovdje.
- Zatim ciklu stavljajte u sterilizirane teglice, te je pasterizirajte. Morate paziti da u teglicama ne ostanu zračni balončići.
- Pasterizacija se radi tako da se zatvorene tegle s ciklom poslažu u posudu sa vodom na čije dno ste stavili kuhinjsku krpu.
- Teglice međusobno isto izolirajte krpom da se ne dodiruju te prokuhajte sve oko 5 minuta. Važno je da voda prekrije ciklu skroz do poklopca.
- Nakon toga, ostavite teglice u vodi da se u potpunosti ohlade.
- Ako je pasterizacija bila uspješna, ohlađenim teglicama će poklopac biti uvučen (kao iz dućana), te će se pri otvaranju čuti "klik".
Kisela cikla s jabučnim octom
Za pripremu cikle možete koristiti alkoholni ili jabučni ocat. U nastavku se nalazi recept za pripremu kisele cikle s jabučnim octom koji će vašoj zimnici dati poseban okus. Od sastojaka u ovom receptu dobit ćete 10 - 12 staklenki cikle.
Sastojci
- 5 kg cikle
- 1 l jabučnog octa
- 3 l vode
- 15 žl šećera
- 5 žl soli
Priprema
- Neoguljenu ciklu dobro operite i stavite kuhati u dublji lonac dok se ne skuha.
- Dužina kuhanja ovisi o veličini cikle koju kuhate (kao i krumpir), a kako biste bili sigurni da je gotova, probodite vilicom i ako lagano prolazi, cikla je gotova.
- Prohladite i ogulite te narežite na tanke ploške debljine par milimetara i rasporedite u staklenke
- U posebnom loncu napravite naljev tako što ćete prokuhati jabučni ocat, vodu, šećer i sol. Kuhajte 15 - 20 minuta
- Prelijte ciklu u staklenkama naljevom pazeći da ne ostane zraka između cikle
- Staklenke ostavite otvorene maksimalno 5 minuta kako bi se ocat "slegao" te nadopunite po potrebi
- Staklenke zatvorite i skladištite
Čuvanje i skladištenje
Cikla je biljka koja je sama po sebi otporna na brojne stvari i upravo zbog toga može preživjeti dugo ako ju čuvamo na tamnijem i hladnijem mjestu. Cikla može stajati i do mjesec dana bez da struni, no ne preporučuje se njezino zamrzavanje.
Zimnicu od cikle je najbolje spremiti i dobro zatvoriti, pasterizirati po postupku koji smo naveli u receptima i nikako ne smijemo zaboraviti da staklenke najprije treba dobro sterilizirati. Spremite svoju zimnicu na hladno i tamno mjesto i moći će tako stajati jako dugo, nakon otvaranja držite je u hladnjaku i pojedite u što kraćem roku.
Savjeti
Ciklu, nakon što je napravite, ne otvarajte i ne koristite mjesec dana jer će ona tek nakon mjesec dana dobiti savršen okus i ugodnu aromu kada se svi sastojci u staklenki prožmu.
Tijekom čišćenja cikle pazite da je ne zarežete jer bi to moglo dovesti do gubitka boje unutrašnjosti i blijede boje vaše zimnice.
Sterilizirajte staklenke prije upotrebe kako ne bi neke štetne bakterije uzrokovale kvarenje zimnice. Isto tako dobro zagrijte staklenke prije sipanja cikle kako ne bi došlo do pucanja stakla staklenke pod velikim pritiskom i vrućinom.
Zimnicu od cikle možete začiniti alkoholnim ili jabučnim octom, hrenom ili lukom, paprom, soli, uljem i acetom balsamicom. U sve recepte koji se nalaze na našem popisu možete dodati konzervans, no s obzirom na to da sadrže sastojke koji su prirodni konzervansi, on nije potreban.
Upotreba u kuhinji
Cikla se može jesti svježa u salatama i kao prilog nekim jelima, no češća je njezina prerada za zimnicu, kao kisela cikla, sok ili neka druga prerađevina.
Kisela cikla najprije služi kao salata i prilog brojnim jelima, a često se koristi njezin sok u izradi brojnih preljeva za brojna jela. Isto tako cikla se nalazi u nekim modernim receptima za keto kolače.
Ljekovita svojstva
Cikla je izvrstan izvor širokog spektra hranjivih sastojaka među kojima se ističu ugljikohidrati, vlakna, minerali (kalij, kalcij, željezo, fosfor i natrij) i vitamini (pro-vitamin A, niacin i vitamin C).
U povijesti je cikla prepoznata kao važan izvor ljekovitih svojstava, a to možemo vidjeti na sljedećim primjerima. Rimljani su ciklu koristili kao lijek za groznicu i zatvor, između ostalih bolesti, a smatra se kako je sam Hipokrat koristio lišće koje izraste iz cikle za liječenje rana. Od rimskog doba, također se smatra, da je sok od cikle afrodizijak jer se u cikli nalazi velik izvor minerala bora koji igra važnu ulogu u proizvodnji ljudskih spolnih hormona.
Tijekom modernih vremena dolazilo se do novih saznanja o ljekovitim tvarima ove biljke i tako smo saznali da ona ima jaka antikancerogena svojstva, zatim ona smanjuje razinu kolesterola u krvi, snižava krvi tlak i sadrži željezo koje je jako kvalitetno za ljudski organizam.
Osim navedenog, cikla sadrži visok udio folne kiselina, koja sprječava bolesti kod novorođenčadi, pa se stoga preporučuje trudnicama. Poznato je kako sprječava određene bolesti probavnog sustava, glavobolje, zubobolje, krstobolje, kožne probleme i dr.
Foto: Mark Valencia / Pixabay
Zimnica od cikle
Odgovori