Repa je pomalo zaboravljeno povrće. Naše prabake i bake često su je koristile u kuhinji upravo zbog njenog finog okusa. Repa se također koristi u kuhinji i zbog svoje ljekovitosti. Odlično se kombinira s raznim jelima i može se pripremati na razne načine - u salatama, juhama i varivima ili kao prilog mesnim jelima.
Kisela repa nije toliko popularna naspram ostalih ukiseljenih povrća, no ona definitivno ima svoje dobrobiti. Fantastičnog je okusa i donosi mnoštvo pozitivnih stvari našem tijelu. Priprema nije zahtjevna i trebat će vam svega nekoliko sastojaka. Malo dobre volje i imat će te spremnu domaću kiselu repu. Ove godine iznenadite svoje ukućane pripremom nove i ne toliko popularne zimnice.
Karakteristike repe
Repa (lat. Brassica), pripada rodu krstašica. Korjenasto je povrće čiji je uzgoj započeo na Bliskom istoku. Prije pojave krumpira, repa je bila veoma popularna u kuhinji. Danas se ne koristi toliko često, no njena ljekovitost je iznimna.
Prilikom pripreme repe, najčešće se koristi njen korijen, no jestivo je i lišće. Korijen je bijele boje, okruglog ili duguljastog oblika. Pomalo je gorkog okusa no prilikom termičke obrade taj okus se gubi. Stabljika je uspravna i može narasti do 30 cm. U drugoj godini rasta, stabljika repe počinje se granati te na njoj počinju rasti naizmjence raspoređeni listovi. Boja listova varira o sunčevoj svjetlosti koju su primali, pa se tako mogu pojaviti u tri boje - zelenoj, ljubičastoj i crvenoj. Cvjetovi repe su dvospolni i tvore male grozdove. Latice cvijeta su žute boje, a sam plod se naziva komuška te u sebi sadrži crveno sjeme.
Sadnja repe vrši se u proljeće, možete ju posaditi iz sjemena koje se nalazi u samom plodu. Uzgoj repe nije zahtjevan. Potrebno joj je sunčano područje i umjereno-topla klima. Odgovaraju joj vlažna područja i potrebno joj je često navodnjavanje. Ova povrtna kultura poprilično je osjetljiva na biljne bolesti i nametnike pa ju je potrebno zaštiti kako bi njen rast i rodnost bili uspješni.
Repa za preradu
Glavna podjela repe je na tri vrste - crvena ili obična repa, šećerna repa te poljska repa. Ove vrste razlikuju se po svojoj namjeni. U kulinarstvu se koristi crvena (obična) repa. Korijen ove vrste je crvene boje kao i sami listovi. Osim što se koristi u kulinarstvu, popularna je i u farmaceutskoj industriji i narodnoj medicini. Svaku sortu obične repe možete koristiti za kiseljenje i svježu upotrebu. U nastavku donosimo najpopularnije sorte prigodne za pripremu zimnica.
Detroit Dark Red
Ova sorta je najpopularnija među vrstama crvene-obične repe. Ima visoku kvalitetu i dobru sočnost što ju i čini toliko popularnom. Odlična je za proces kiseljenja, no upotrebljava se i za svježu konzumaciju. Korijen i lišće su crvene boje. Velika prednost ove sorte pri uzgoju je njena otpornost na biljne bolesti i nametnike. Plodovi rano sazrijevaju i finog su okusa. Uspijeva na otvorenim područjima i u staklenicima. Pripada sortama srednjeg sazrijevanja.
Cilindar
Ova sorta također pripada običnim repama, no plodovi se ubiru kasnije pa prema tome pripada skupini kasnog sazrijevanja. Odličan izbor repe ako želite pripremati zimnicu, meso je sočno i slatkasto. Plod je cilindričnog oblika i sama sorta donosi obilnu rodnost što joj i donosi popularnost prilikom uzgoja.
Berba i kupovina
Period berbe ovisi kod svake sorte. Plodovi se ubiru kada dosegnu potpunu zrelost koja se procjenjuje po boji ploda i njegovoj čvrstoći. Okvirno govoreći, berba se odvija kada nakon sadnje prođe 2 mjeseca. Uvijek se berba repe odvija ručno uz pomoć vrtlarskih alata.
Prilikom kupovine ovog povrća važno je obratiti pozornost na izgled ploda. Birajte one koje zadovoljavaju veličinom i bojom. Izbjegavajte repu koja sadrži oštećenja, premekana je na dodir i ima sumnjive mrlje. Preporučuje se kupnja na tržnici ili kod domaćeg uzgajivača.
Recepti za kiselu repu
Prilikom pripreme ove zimnice važno je pripremiti zdravo i zrelo povrće te posudu u kojoj će se odvijati proces kiseljenja. Priprema nije zahtjevna, potrebno vam je svega nekoliko sastojaka i malo strpljenja.
Količinu repe sami prilagodite svojim potrebama. Za uspješno kiseljenje važna je količina soli - na 1 kg repe stavlja se 10 g soli. Za prosječnu obitelj dovoljno je pripremiti 20-ak kilograma repe i imat će te dovoljno zimnice za cijelu godinu.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaća kisela repa
U ovom receptu morat ćete koristiti ribež. Možete koristiti ribež za kupus, no ako ga nemate, možete narezati repu pomoću noža. Postupak rezanja s nožem bit će malo teži jer je potrebno da rezanci od repe budu tanki. Također je jako važno pronaći pogodno mjesto za kiseljenje, repa bi se trebala kiseliti na sobnoj temperaturi. Šećer se u ovom receptu dodaje kako bi se ubrzao proces kiseljenja.
Sastojci
- 20 kg repe
- 200 g soli
- šećer
- par listova lovora
Priprema
- Repu operite, zatim ju ogulite te pomoću ribeža napravite rezance.
- U drvenu posudu slažite sloj po sloj ribane repe.
- Na prvi sloj dodajte malo šećera, a između svakog ostalog sloja dodajte sol.
- Pritisnite repu kako bi ispustila svoj sok.
- Zadnjem sloju repe dodajte lovorov list.
- Plastičnu vreću napunite s desetak litara vode te ju čvrsto zavežite.
- Stavite je na vrh posude te pomoću nje pritisnite repu.
- Poklopljenu posudu spremite na mjesto gdje je temperatura 15 - 18°C.
- Pustite neka se repa kiseli mjesec i pol do dva.
- Nakon što je repa dobila željenu kiselost, možete ju spremiti u prethodno sterilizirane staklenke ili vakuumirane vrećice.
- Čuvajte u hladnjaku ili na tamnom i hladnom mjestu.
Kisela repa s octom
Iako tradicionalni recept ne sadrži ocat, donosimo vam i jedan drugačiji nesvakidašnji recept. Ocat zajedno s kruhom, ubrzat će proces kiseljenja i vaša zimnica bit će spremna za jelo već nakon nekoliko dana. Neobična stavka ovog recepta je i korištenje kruha, razlog tom sastojku je dodatna aroma i okus. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete 3 do 4 standardne staklenke.
Sastojci
- 5 kg naribane repe
- voda
- 10 g šećera
- 120 g soli
- 4 - 5 šnita kruha (kukuruzni i bijeli)
- ocat
Priprema
- Repu operite, ogulite te ju naribajte.
- Stavite prvi sloj repe u posudu te joj dodajte šećer.
- Nastavite slagati sloj po sloj repe, a između svakog sloja dodajte sol i dobro pritisnite repu kako bi ispustila svoj sok.
- Kada ste poslagali repu, dodajte vode Koliko je potrebno da prekrije repu.
- Kruh pospite s nekoliko kapi octa, omotajte ga gazom kako bi zaštitili zimnicu od mrvica.
- Posložite kruh na zadnji sloj repe.
- Napunite veću s nekoliko litara vode, dobro ju zavežite te ju pomoću nje poklopite zimnicu.
- Prvih 5 dana neka zimnica stoji na toplijem mjestu kako bi se proces kiseljenja ubrzao.
- Premjestite zimnicu na nekakvo tamnije i hladnije mjesto te pustite neka odstoji još tjedan dana.
- Kada je repa dostigla željenu kiselinu, maknite kruh te promiješajte rezance repe.
- Posložite ju u prethodno sterilizirane staklenke ili vakuumirane vrećice.
- Čuvajte u hladnjaku ili na tamnom i hladnom mjestu.
Kisela repa s jabukom
Ako ste ljubitelj slatko-kiselih okusa, onda je ovo recept za vas. Jabuka i repa formiraju odličan okus i fantastično se slažu s mesnim jelima. Priprema se ponešto razlikuje od prijašnjih recepata, no veoma je jednostavna. Trebat će vam svega nekoliko sastojaka i malo dobre volje. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 3 standardne staklenke.
Sastojci
- 4 repe
- 4 jabuke
- 70 g šećera
- 100 g soli
- 20 zrna crnog papra
- 5 listova lovora
Priprema
- Repu temeljito operite, ogulite te ju naribajte. Isto učinite s jabukama.
- Naribanoj repi i jabukama, dodajte šećer i sol.
- Istisnite rezance kako bi se ispustio sok.
- Sve temeljito promiješajte.
- U staklenke slažite sloj po sloj rezanaca.
- Između svakog sloja stavite pokoje zrno papra i lovorov list.
- Nemojte napuniti staklenku skroz do vrha, pustite 2 - 3 cm kako bi bilo mjesta za sok koji će se naknadno napraviti.
- Nakon što ste posložili rezance, prijašnje ispušten sok rasporedite po staklenkama.
- Staklenku pokrijte gazom i učvrstite uz pomoć kuhinjske gumice.
- Pustite neka stoji na toplom mjestu 7 - 9 dana uz povremeno miješanje kako bi se sastojci bolje sjedinili.
- Nakon što je zimnica postigla željenu kiselost ona je spremna za korištenje.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu ili u hladnjaku.
Čuvanje i skladištenje
Pravilno pripremljene zimnice mogu se konzumirati i stajati više od godinu dana. Potrebno je spremati ih u prethodno sterilizirane staklenke ili u vakuumirane vrećice. Možete ih čuvati u hladnjaku ili na tamnom i hladnom mjestu, izbor je na vama.
Upotreba u kuhinji
Kisela repa ima raznoliku upotrebu u kuhinji. Često se jede kao salatni prilog uz mesna jela, no može se dodati i u juhe, variva, složence i slično. Zbog svog okusa odlično se kombinira uz razne namirnice, pogotovo meso. Njen okus odgovara gotovo svim vrstama mesa što je čini veoma poželjnim prilogom. Može se jesti i kao samostalno jelo.
Ljekovita svojstva
Repa je izrazito bogata nutritivna namirnica. Jestiv i ljekovit je sam korijen biljke, ali i listovi. Repa je prepuna vitamina C i A te mineralima poput željeza, bakra i kalcija. Pomaže pri jačanju imuniteta i opskrbljuje tijelo hranjivim tvarima i energijom.
Niskokalorično je povrće pa se često koristi u prehrani koja je namijenjena za uklanjanje viška kilograma. Odlična je i za detoksikaciju organizma jer je prepuna antioksidansa. Pospješuje rad crijeva i probavu te pročišćava krv.
Od repe mogu se napraviti i oblozi koji pomažu pri opekotinama i ozeblinama. Također oblozi pomažu pri oteknutim zglobovima jer repin sok smiruje kožu.
Foto: chopped_pork / CC
Zimnica od repe
Odgovori