Ako volite svoju hranu ljutu i začinjenu, a život i organizam bogat vitaminima i mineralima, feferoni su idealan prilog za vas. Mnoštvo je poznatih sorti koje se razlikuju po boji, veličini, ljutini, no svako bi domaćinstvo u svome hladnjaku trebalo imati barem jednu od vrsta feferona - bili oni svježi, osušeni ili ukiseljeni.
Priprema je jednostavna, no bogatstvo okusa koje pruža jedinstveno je, pa se tako mogu servirati kao odličan dodatak varivima, umacima, tacosima, ili pak, za one hrabrije, kao svježi zalogaj uz povrtno-mesna jela.
Karakteristike feferona
Feferoni ili ljute papričice jednogodišnje su povrće koje raste u grmovima. Pripadaju porodici paprika te dijele sličan nutritivan sastav, no bitno se razlikuju po sadržaju nositelja ljutog okusa - kapsaicinu. U trenutku kada kapsaicin dođe u dodir s jezikom, živčani ga sustav interpretira kao osjećaj žarenja i pečenja, a upravo se ta ljutina određuje Scoville-ovom skalom raspona od 0 do 1.000.000 stupnjeva.
Naime, ljute papričice potječu iz suptropskih i tropskih područja. Pretpostavka je da su potekle iz Centralne Amerike odakle su se proširile sve do Kariba, Kolumbije, Amazone i Perua. S obzirom na to da ne zahtijevaju specifične uvjete proizvodnje, uzgoj je postao popularan i na hrvatskim prostorima. Zbog visoke razine vitamina A, B, C i E te mineralima poput mangana, bakra i kalija, sve se više domaćinstava i poljoprivrednika odlučuje za uzgoj ove biljke pune blagodati i koristi - kako okusom, tako i nutrijentima.
Feferoni za preradu
Osim što se razlikuju po boji i veličini, glavna podjela feferona vrši se po njihovoj ljutini. U nastavku su navedeni blago ljuti feferoni pogodni za konzumaciju bez većih problema, a popis je započet onim najblažim.
Anaheim (Scoville skala: 500 - 2-500)
Najčešće uzgajana u Kaliforniji i Novom Meksiku, paprika Anaheim jedna je od blaže ljutih feferona, pa je ujedno i najpogodnija za korištenje u prehrani. Pretežno se servira uz meksička jela s grahom i varivima, no neizostavna je namirnica kada je u pitanju izrada zimnice.
Jalapeno (Scoville skala: 2.500 - 8.000)
Jedna od poznatijih vrsta ljutih papričica jest jalapeno, blago ljuta papričica mesnatih plodova veličine od 5 do 9 cm. Prepoznatljive je zelene boje, ponekad i grimizno crvene, no u svakom je slučaju odlična za kiseljenje ili pak dimljenje.
Cayenne (Scoville skala: 30.000 - 50.000)
Pogodni za kiseljenje, ali i svježu uporabu, Cayenne ljuti feferoni vrlo su produktivna sorta čiji su plodovi dugi od 10 do 12 cm, a dozrijevaju od tamnozelene do intenzivne crvene boje. Ova sorta pogodna je za one hrabrije, obzirom na visoku razinu ljutoće.
Habanero (Scoville skala: 100.000 - 350.000)
Habanero papričica po kvalifikaciji je iznimno ljuta, no najviše joj odgovaraju tropski i suptropski uvjeti, pa uzgojem u Europi nije toliko ljuta kao ona u područjima toplije klime. Duga je od 2 do 6 cm, a boje variraju od zelene do narančaste, crvene, pa čak i smeđe. U svakom slučaju, odlične su za infuziju i kiseljenje.
Berba i kupovina
Na početku svake berbe feferona se prikuplja sjeme za narednu sezonu, što čini uzgoj ove biljke specifičnim. Sredina prema kraju veljače idealna je za sijanje, a za klijanje je u našim klimatskim uvjetima potrebno preko 150 dana. Berba se obavlja ručno, a pri završetku se branja pristupa uklanjanju ostataka biljaka - strojevima ili ručnom obradom.
Iako se svježi feferoni, kao i oni prerađeni, ukiseljeni mogu pronaći na policama mnogih trgovina, najbolji bi izbor bio kupiti ih svježe od domaćeg uzgajivača ili na tržnici. Valjalo bi pripaziti da oni nisu mekani i da nemaju mrlje i vidljiva oštećenja. U nastavku slijede domaći recepti idealni za zimske dane.
Recepti za kisele feferone
U nastavku slijede recepti za savršene, zdrave zimnice koje su potrebne svakom domaćinstvu. Pri pripremi feferona preporuka je nositi jednokratne rukavice, jer se u suprotnom ljutina zadržava na rukama, pa u dodiru s drugim dijelovima tijela može doći do iritacije. Ako želite bogatiji okus, recepte možete personalizirati te im dodati različite dodatke poput celera, kupusa, zrna papra, gorušice ili hrena.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći kiseli feferoni
Kiseli feferoni neizostavan su prilog svake zime u brojnim domaćinstvima, a klasični recept koji generacijama ostaje isti slijedi u nastavku. Postupkom koji traje 30 minuta, s 1/2 kg feferona dobit ćete staklenku klasične, ukusne, ali i zdrave zimnice koja je spremna za konzumaciju već za 2 do 3 tjedna. Količina dobivenih staklenki ovisi o veličini feforona koje ćete koristiti. Također, ako koristite blage sorte dobit ćete blage kisele feferone, a ako koristite ljute, dobit ćete ljute kisele feferone, izbor je na vama.
Sastojci
- 500 g feferona
- 5 dl octa
- 5 dl vode
- 4 zličice šećera
- 2 zličice soli
Priprema
- Feferone operite, osušite te im odstranite peteljke.
- Zatim ih probušite kako bi u njih mogla ući tekućina, odnosno naljev.
- U loncu pomiješajte smjesu octa, vode, šećera i soli dok ne prokuha.
- Zatim dodajte feferone te ih kuhajte 2 minute.
- Feferone izvadite, dobro ocijedite te posložite u staklenke tako da budu stisnuti.
- Prelijte ih naljevom i dobro zatvorite staklenku. Čuvajte ju na hladnom i tamnom mjestu.
Kiseli feferoni s češnjakom
U nastavku slijedi domaći recept ukiseljenih feferona s češnjakom i peršinom, jednostavan za pripremu, a idealan prilog kroz cijelu godinu. Ulje je odličan prirodni konzervans, pa će ova zimnica moći stajati i preko godinu dana.
Sastojci
- 1 kg feferona
- 50 ml octa
- 100 ml ulja
- 1 glavica češnjaka
- 1 žličica krupne morske soli
- 1 vezica peršina
Priprema
- Feferone operite, odsijecite im peteljke i nekoliko minuta zapecite u pećnici na 200°C.
- Tako vruće ih poredajte vertikalno u staklenke.
- Bijeli luk isjeckajte, te mu dodajte sitno nasjeckani peršin, ulje, ocat i sol.
- Smjesom polijte feferone i zatvorite staklenku.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Kiseli feferoni bez konzervansa
Ako ste ljubitelj ljutih papričica i njihovih blagodati, u nastavku slijedi recept bez konzervansa, idealan za zdravu zimnicu bogatu vitaminima i mineralima. Po želji je moguće dodati nekoliko zrna papra, gorušice ili lista celera.
Sastojci
- 500 g feferona
- 5 dl octa
- 5 dl vode
- 2 žlice soli
- 4 žlice šećera
- papar u zrnu (po želji)
Priprema
- Feferone operite i osušite te im odsijecite peteljke i probušite ih kako bi u njih mogao ući naljev.
- Ocat, vodu, sol i šećer pomiješajte i kuhajte u loncu dok ne provri.
- Zatim u njega spustite feferone i kuhajte dvije minute.
- Potom ih izvadite i stavite u staklenku, tako da budu čvrsto pribijeni i stisnuti. Prelijte ih naljevom u kojem ste ih prethodno kuhali.
- Staklenku zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Kiseli feferoni bez šećera
Za one koji zimnice pripremaju bez dodatka šećera spremili smo poseban recept koji slijedi u nastavku. Za recept su vam potrebni svježi feferoni, oprani, osušeni i odstranjenih peteljki, a po želji je moguće ubaciti i papar u zrnu i hren za bogatiji okus.
Sastojci
- 1 kg feferona
- 2 dl octa
- 2 dl vode
- 1 žlica soli
- papar u zrnu (po želji)
- hren (po želji)
Priprema
- Feferone operite, osušite te im odrežite peteljke.
- Uspravno ih posložite u staklenke što je gušće moguće te po želji dodajte nekoliko zrna papra i žličicu hrena.
- U posebnom loncu prokuhajte ocat, vodu i sol. Ohlađenim naljevom prelijte feferone.
- Zatvorite staklenke i čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu.
Ljuti kiseli feferoni
Za sve ljubitelje ljutine, kod pripreme kiselih feferona odaberite ljute sorte. Ako sami uzgajate ljute feferone, sigurno već znate njihovu ljutino, no ako ih kupujete, obavezno pitajte možete li ih probati. Prodavačice će vas uvjeravati da su ljute, no ukusi su različiti i što je nekome ljuto, možda vama nije. Jednostavno otrgnite komadić papričice i probajte. Također imajte na umu da će blage sorte dodavanjem samo jedne ljute papričice poprimiti ljutinu i generalno će cijela staklenka s jednom ljutom papričicom biti ljuća. Što su feferone sitnije, to su ljuće.
Sastojci
- 1/5 kg ljutih feferona
- 1/2 l octa (2,5%) za pripremu zimnice
- 9 g šećera
- 7 g soli
Priprema
- Feferone operite i ako su male, ostavite im peteljku, dok kod dužih (većih) feferona odrežite
- Ako koristite duže feferone, prvo ih blanširajte kako ne bi popucale pri slaganju, a zatim slažite u boce. Blanširanje feferone su mekše i lakše će se savijati prilikom slaganja u staklenku.
- Operite staklenke i poklopce i sterilizirajte ih.
- Složite feferone u staklenke i pritisnite ih plastičnim pritiskivačem ili čačkalicama, pazeći da koristite materijal otporan na kiselinu.
- Za blanširane feferone uzmite ocat za zimnicu (2,5%) koji u sebi ne sadrži ulje i prelijte ga preko feferona u staklenke
- Pasterizirajte ih 10 minuta.
- Ako ste stavljali sitnije, ne blanširane feferone, pasterizirajte ih 15 minuta.
- Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi
- Provjerite je li se poklopac "ulegao" (na dodir prstom na sredinu se ne pomiče), ako se poklopac nije ulegao, ponovite proces pasterizacije ili ih pojedite prve, a one koje su pravilno pasterizirane zadnje.
- Kisele ljute feferone nisu lako kvarljive zbog čega ih možete jesti duže vrijeme, čak i nakon otvaranja.
- Čuvajte ih zatvorene na tamnom i suhom mjestu godinu dana
Čuvanje i skladištenje
Kako bismo očuvali zimnicu, potrebno ju je pravilno skladištiti, odnosno čuvati u prostoriji koja je hladna, tamna i ima dobru ventilaciju. Optimalna temperatura prostorije iznosi od 12 do 18°C, pa u takvim uvjetima zimnica bez konzervansa može stajati do godinu dana, a ona s konzervansima i duže. Bitno je da u prostoriji nema svjetlosti jer time može doći do gubitka vitamina, pa tako i pogoršanja kvalitete zimnice.
Upotreba u kuhinji
Kiseli feferoni idealan su prilog raznim jelima, posebice svim vrstama pečenog mesa i jela s roštilja, kao i mesno-povrtnim kombinacijama. Pri pripremi ukiseljavanja moguće je ubaciti razne vrste povrća poput krastavaca, kupusa, mrkve i celera kako biste dobili bogat izvor vitamina i minerala kroz cijelu zimu u samo jednoj staklenci.
Ljekovita svojstva
Iako mnogi vjeruju u mit da začinjena hrana pogoršava bolesti želuca, činjenica je da ljute paprika štite sluznicu i sprječavaju oštećenje istoga.
Također, bogat su izvor vitamina C, snažnog antioksidansa koji sprječava oštećenje tjelesnih stanica i regulira razinu kolesterola.
Pospješuju sagorijevanje kalorija, pomažu u čišćenju probavnog sustava te potiču stvaranje hormona sreće - endorfina, pa nije ni čudno zašto su Meksikanci poznati kao uvijek nasmijan i veseo narod.
Foto: Vincenzo Raucci / Pixabay
Zimnica od paprika
Odgovori