Jeste li znali da ćete od jednog kokosa dobiti 3 - 4 šalice svježih pahuljica kokosa od kojih možete napraviti ukusno ulje? Znate li kako zadržati te ljupke komadiće okusa što duže u svježem stanju? Kokos je toliko svestran da čak ima i svoj dan - Nacionalni dan kokosa koji se slavi 26. lipnja svake godine, a namirnica je toliko značajna u kulinarstvu da postoje razni načini pripreme zimnice za daljnju konzumaciju i preradu u ukusna jela.
Svježi kokosi imaju tamno smeđu vanjsku ljusku, ukusno mlijeko i čisto bijelo meso, (koje se naziva i kokosovo meso ili pulpa) te je savršeno za sve vrste recepata, od slanih jela, do slatkih poslastica. U nastavku se nalaze savjeti za čuvanje svježeg kokosa, kao i kako ga i gdje kupiti, otvoriti i koristiti meso i pulpu kokosa u vašim omiljenim receptima.
Vrste zimnice od kokosa
Kokosovo ulje i mlijeko su osnova mnogih recepata, uključujući i indijski curry, a kokosove pahuljice odličan dodatak zdravim i hranjivim obrocima. No, jedan od ključnih održavanja svježine kokosa je u pravilnoj pripremi. U nastavku se nalaze provjereni recepti i ideje kako najbolje iskoristiti kokos i što duže mu sačuvati svježinu i bogate okuse.
Otvaranje kokosa
Prije nego što krenete u pripremu zimnice, važno je znati pravilno otvoriti svježi kokosov orah. Taj pothvat ćete najlakše izvesti na načina da prvi vrhu prvo pronađete tri mala udubljenja. Pomoću tankog noža ili vadičepa napravite dvije rupice.
Tekuću koja se nalazi u kokosu pustite da izađe iz kokosa, a zatim položite kokos na kuhinjsku krpu da leži vodoravno. Prekrijte ga sa kuhinjskom krpom i udarite čekićem nekoliko puta dok se ne prepolovi.
Kada je kora popucala, komade kokosa koje ste dobili morate oguliti od vanjske kore koja obavija bijeli mesnati dio koji se nalazi unutar ploda. Komade kokosa izrežite na manje komade jer ćete ga tako lakše oguliti.
Sušenje kokosa
Za pripremu nekih vrsta zimnice, kao što je npr kokosovo brašno, unutrašnjojst kokosa potrebno je dehidrirati.
Sušenje kokosa u dehidratoru
Ako imate dehidrator tada kokosovu pulpu možete sušiti u njemu. Nakon što pripremite kokosovo mlijeko, bijeli kruti ostatak možete osušiti tako da ga rasporedite na rešetke ili ladice dehidratora. Dehidrator uključite na 40°C te ostavite pulpu da se suši 24 sata ili manje ovisno o vrsti i jačini dehidratora koji imate. Važno je da ga stalno provjeravate i kada vidite da je pulpa suha da ju izvadite iz dehidratora te dodatno usitnite u blenderu kako bi dobili finu strukturu brašna.
Sušenje kokosa u pećnici
Kokosovu pulpu možete sušiti i u pećnici tako da pećnicu zagrijete na najnižu moguću temperaturu (najčešće 40°C). Pulpu koja je ostala nakon pripreme mlijeka stavite na pleh ili lim te stavite u zagrijanu pećnicu. Kao podlogu na pleh ili lim možete staviti papir za pečenje kako brašno tijekom sušenja ne bi izgorjelo. Pulpu je potrebno sušiti oko 45 minuta. Vrata pećnice možete ostaviti i malo otvorena približno 2 - 3 cm kako bi para koja se stvara tijekom sušenja izlazila. Da je brašno suho znat ćete ako je na dodir suho i rahlo. Nakon što ste utvrdili da je pulpa dobro osušena stavite ju u blender i izblendajte sve dok ne dobijete što sitnije čestice.
Sušenje kokosa u mikrovalnoj
Kokosovu pulpu možete sušiti i u mikrovalnoj pećnici, ali morate paziti kako vam ne bi izgorjela. Pulpu rasporedite na tanjur i stavite u mikrovalnu. Uključite ju na najmanju temperaturu i u kratkim intervalima od 1 minute ostavite da se suši. Pulpu stalno provjeravajte i kada vidite da je suha na dodir izvadite i ostavite da se ohladi. Nakon što se kokosova pulpa ohladila stavite ju u blender i izblendajte da dobijete što sitnije čestice nalik brašnu. Ovo nije najbolji način sušenja kokosove pulpe, ali je najbrži.
Zamrzavanje kokosa
Ako ne možete pronaći načine kako iskoristiti kokos prije isteka roka valjanosti, najbolje mjesto za pohranu je u zamrzivaču, nakon čega će smrznuta zimnica od kokosa trajati i nekoliko mjeseci.
Imajte na umu da zamrzavanje namaza od kokosa može promijeniti njegovu teksturu, okus ili konzistenciju. Ipak, puno je bolja opcija nego da ga bacite!
Da biste zamrznuli namaz od kokosa, jednostavno ga prebacite u posudu za zamrzavanje, poput zip-loc vrećice ili u kalupu za led što je praktičnija opcija jer kada vam recept zahtijeva malu količinu namaza od kokosa, možete jednostavno izvaditi onoliko koliko vam treba umjesto da odmrzavate cijelu količinu.
Pasterizacija kokosa
Ako nemate mjesta u zamrzivaču, namaz možete dodatno pasterizirati i čuvati u staklenkama u smočnici što je opet bolja opcija od bacanja namaza koji ne možete potrošiti prije isteka roka valjanosti.
Nakon što napunite sterilizirane staklenke namazom, zatvorite ih poklopcem i prokuhajte u kipućoj vodi 10 minuta. Ako staklenke niste sterilizirali, ostavite ih u vodi da se do kraja potpuno ohlade, a zatim ih skladištite.
Foto: Couleur / Unsplash
Odgovori