Kokosov maslac naziva se još i kokosovom kremom ili pireom od kokosa. U tvorničkoj proizvodnji nastaje mljevenjem i miješanjem pulpe od kokosa, a u sebi sadrži oko 65% kokosovog ulja.
U posljednje vrijeme, osim u prehrani, koristi se i prilikom izrade kozmetike. Kako mu i sam naziv govori, glavni sastojak ovog maslaca je kokosov orah odnosno unutarnji bijeli mesnati dio ploda.
Ako niste ljubitelj tradicionalnog maslaca životinjskog porijekla, možete koristiti ovu vrstu maslaca kao adekvatnu zamjenu. Također je prikladan i za vegane i vegetarijance jer ne sadrži sastojke životinjskog podrijetla.
Ako ste već pripremali neku vrstu prirodnog maslaca, onda zasigurno znate da ovo nije pretjerano zahtjevan posao, a nakon pola sata imat ćete prirodan proizvod iz kućne radinosti koji će biti savršen dodatak kruhu za doručak ili večeru, ali i za pripreme ukusnih slastica i kolača.
Karakteristike kokosove palme
Kokosova palma pripada porodici drvenastih palmi koja raste u tropskim toplim krajevima i to na području obala otoka Tihog i Indijskog oceana. Palma kokosa ima stablo koje može doseći visinu 25 - 30 m, a promjer stabla je u prosjeku 30 cm. Ovo stablo ima jako korijenje koje u dubinu raste i do 8 m te je otporno na jak vjetar. Krošnja palme je velika i smještena na vrhu stabla te se sastoji od 30 perasto raspoređenih listova i dugački su oko 4 m, tamnozelene su boje i sjajni i glatki na dodir.
Plod kokosove palme nastaje iz cvata kokosove palme, a naziva se kokosovim orahom. Kokosov orah se sastoji od nekoliko dijelova koji svaki ima svoj naziv. Vanjski tanki i nepropusni omotač naziva se egzokarpom, čvrsti tvrdi unutrašnji sloj naziva se endokrapom. Između navedena dva sloja nalazi se mezokarp koji je zapravo debeli sloj lakog i rastresenog tkiva u čijem je središtu bijelo sjeme s razvijenom endospermom koja je u obliku kugle s debelom mesnatom ovojnicom u kojoj se nalazi mliječna tekućina.
Kokosov orah je smeđeg oblika te je vanjski dio vlaknast i podsjeća na smeđe niti koje proizlaze iz kore. Promjer ploda kokosa može doseći 30 cm i ovalnog je oblika. Unutrašnjost ploda sadrži prozirnu tekućinu odnosno kokosovu vodu dok je unutrašnje meso kokosa bijelo. Kokosov orah pričvršćen je na vrhu palme te je skriven između listova palme. Kada je zreo, vanjska kora oraha je smeđe do crne boje dok je u fazi zrenja svijetlozelene boje te sjajna i glatka na dodir.
Vrste kokosa za preradu
U svijetu trenutno postoji nekoliko vrsta kokosove palme, a sve su one dobile naziv prema mjestu na kojem se uzgajaju. Najpoznatije vrste kokosa su Maldiviski kokos, Iglasti kokos, Kraljevski kokos te Patuljasti kokos. Ako za pripremu kokosovog maslac koristite kokosovo brašno onda nije važno koja se vrsta kokosa koristila za pripremu kokosovog brašna, ali ako kokosov maslac pravite od svježeg kokosa najbolje je koristi Maldiviski kokos i Patuljasti kokos.
Maldiviski kokos
Maldiviski kokos savršen je za pripremu kokosovog maslaca jer su mu plodovi mali i bit će vam dovoljan jedan kokosov orah za manju količinu maslaca koju ćete moći pojesti, a da vam se ne pokvari. Može se kupiti u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane, a ima smeđu koru i kupujte isključivo kokos samo sa takvom korom.
Patuljasti kokos
Kao i Maldiviski kokos ima manje plodove koji će vam biti dovoljni za pripremu namaza. Patuljastog je rasta jer palma kokosa najviše može narasti do 1 m. Također ga možete kupiti u specijaliziranim trgovinama i kao i svi ostali kokosi ima vanjsku smeđu koru.
Berba i kupovina
Kokosovu palmu nećete moći uzgojiti na našem području, jer ova biljka za rast zahtjeva tropsku klimu, ali zato plod kokosove palme možete kupiti u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane.
Kokosova palma se u prirodnim uvjetima uzgaja na obalama otoka u tropskim područjima i ne može se uzgajati u posudama jer korijen ovog stabla to ne dopušta. Jedine palme koje se mogu uzgojiti kod nas su ukrasne palme koje ne daju plodove. Na obalama otoka gdje se uzgaja kokosov orah berba se odvija na način da se pričeka da plod sam padne sa stabla što je znak da je zreo i spreman za korištenje u pripremi raznih namaza i maslaca. Ako se koristi za pripremu ulja, onda se bere prije nego padne sa stabla. Za berbu postoje posebno obučeni ljudi koji se penju po palmama i skupljaju plodove.
Kokosov orah može se kupiti u posebnim trgovinama koje prodaju zdravu hranu i egzotično voće i to tijekom cijele godine, a najviše ga ima od listopada do prosinca. Za pripremu kokosovog maslaca odaberite najteži kokosov orah koji kada protresete čujete kokosovu vodu. Prilikom kupnje, obratite pažnju da kokosov orah na sebi nema plijesni te da ne miriše čudno jer bi to mogao biti znak da je počeo truliti i da nije više pogodan za preradu. Važno je i da nema pukotina te da iz njega ne curi kokosova voda. Nakon što kupite kokosov orah možete ga čuvati na hladnom mjestu do četiri mjeseca, a poslije otvaranja i usitnjavanja pulpu možete držati u hladnjaku najduže 4 - 5 dana. Zamrznutu kokosovu pulpu možete čuvati i do 6 mjeseci.
Osim svježeg kokosa, za pripremu možete koristiti i kokosovo brašno koje možete kupiti u svim trgovinama. Kokosovo brašno još se naziva i naribanim kokosom. Ne bi se smjelo previše lijepiti za stjenke vrećice u koje je pakiran jer je to znak da je iz njega izvađeno previše masti te ćete teže od njega napraviti maslac, a zasigurno će biti i slabije kvalitete i imati manje zdravih sastojaka. Kokos bi trebao biti malo teži na dodir te prilikom kupnje odmjerite nekoliko vrsta i proizvođača i ako ste u mogućnosti izaberite onaj koji se doima težim. Boja kokosovog brašna bi trebala biti snježno bijela, a ne bež ili žuta.
Recepti za kokosov maslac
Priprema kokosovog maslaca sastoji se od istih koraka kao i kad pripremate sve ostale vrste prirodnog maslaca koji u sebi sadrže voće ili orašaste plodove kao bazu. Potrebno vam je nekoliko namirnica i blender kojim ćete sve sastojke dobro sjediniti. Kao i kod komercijalne proizvodnje kokosovog maslaca, glavni sastojak je kokosovo meso, odnosno pulpa koja se nalazi ispod kore kokosovog oraha. Kokosova pulpu najlakše možemo opisati kao bijeli dio koji vam ostaje nakon što ogulite vanjsku koru kokosovog oraha.
Za pripremu možete koristiti ili svježi kokosov orah ili kokosovo brašno koje je poznato po tome što ga možete kupiti u bilo kojoj trgovini gdje se prodaje pakiran u vrećice. Ako koristite svježi kokosov orah proces pripreme maslaca biti će brži, ali ako budete koristili kokosovo brašno za pripremu, ovaj proces potrajat će malo duže.
Prije nego što krenete u pripremu maslaca važno je znati pravilno otvoriti svježi kokosov orah. Taj pothvat ćete najlakše izvesti na načina da prvi vrhu prvo pronađete tri mala udubljenja. Pomoću tankog noža ili vadičepa napravite dvije rupice. Tekuću koja se nalazi u kokosu pustite da izađe iz kokosa, a zatim položite kokos na kuhinjsku krpu da leži vodoravno. Prekrijte ga sa kuhinjskom krpom i udarite čekićem nekoliko puta dok se ne prepolovi. Komade kokosa izrežite na manje komade jer ćete ga tako lakše oguliti.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Kokosov maslac od svježeg kokosa
Nakon što ste svježi kokosov orah očistili, meso kokosa može se koristiti za pripremu domaćeg kokosovog maslaca. Prije početka pripreme maslaca potrebno je meso kokosa oprati u mlakoj vodi. Navedena količina sastojaka dovoljna je za pripremu 300 g kokosovog maslaca.
Sastojci
- 300 g svježeg mesa kokosovog oraha
- mlaka voda po potrebi
Priprema
- Kokosovo meso, odnosno pulpu, nasijecite na sitne komade. Pulpu stavite u blender i blendajte sve dok se ne pretvori u glatku smjesu.
- Ako tijekom miješanja primijetite da je smjesa pregusta, po potrebi dodajte malo vode i nastavite blendati sve dok ne dobijete smjesu koja je polutekuća, ali ipak malo gusta.
- Smjesu koju ste dobili procijedite kroz gazu. Cijeđenjem smjese dobit ćete kokosovo mlijeko i talog u gazi.
- Kokosovo mlijeko koje ste dobili stavite u posudu i ostavite u hladnjaku da odstoji 24 sata. Tijekom stajanja maslac će se odvojiti od vode.
- Vodu procijedite i bacite dok maslac možete spremiti u plastičnu posudu s poklopcem.
Kokosov maslac od kokosovog brašna
Ako ne možete doći do svježeg kokosovog oraha, kokosov maslac možete uspješno napraviti i od kupovnog kokosovog brašna. Za pripremu ovoga maslaca potreban vam je samo jedan sastojak i blender. Vrijeme pripreme malo je duže od onoga kada koristite svježi kokos. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 200 g kokosovog maslaca.
Sastojci
- 200 g kokosovog brašna
Priprema
- Kokosovo brašno stavite u blender i uključite blender na najjaču brzinu.
- Blendajte smjesu koja će se u početku pretvoriti u tekućinu, a potom će se početi zgušnjavati.
- Vrijeme blendanja u prosjeku je 20 minuta, ali ga prilagodite gustoći maslaca koji želite postići.
- Nakon što se maslac blendanjem dovoljno stisnuo, prebacite ga u plastičnu posudu i zatvorite s poklopcem te spremite u hladnjak.
- Kada se maslac malo stisne u hladnjaku, što može potrajati nekoliko sati, može se početi konzumirati.
Čuvanje i skladištenje
Kokosov maslac najbolje je nakon pripreme spremiti u plastičnu posudu koju je potrebno zatvoriti s poklopcem. Takvu posudu uvijek je potrebno držati u hladnjaku kako ne bi došlo do odvajanja sastojaka i topljenja maslaca ako je temperatura viša od 25°C.
Kokosov maslac je na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju dok se topljenjem pretvara u tekuće. Ako ispravno skladištite kokosov maslac, na temperaturi nižoj od 25°C, možete ga konzumirati i do 6 mjeseci od trenutka pripreme.
Savjeti
Nakon što kokosov maslac spremite u staklenke nakon određenog vremena može doći do odvajanja ulja od ostatka smjese, ali neka vas to ne zabrinjava. Navedena pojava ne utječe na kvalitetu proizvoda. Kako bi vratili maslac u prvotno stanje stavite staklenku u posudu s toplom vodom na 10 - 15 minuta i promiješajte.
Ako kokosov maslac radite od svježeg mesa ili pulpe od kokosovog oraha prilikom prerade dobit ćete talog odnosno ostatke od kokosa. Ostatke koje dobijete možete upotrijebiti za izradu kolača ili slastica.
Ako želite da vam kokosov maslac bude više sjajan i maziv umjesto vode prilikom pripreme dodajte kokosovo ulje ili kokosovo mlijeko. Iako je prilikom pripreme ipak bolje koristiti samo mlaku vodu za razrjeđivanje smjese, neki recepti navode da se prilikom pripreme stavlja i suncokretovo ulje, ali ono može dovesti do promjene okusa kokosovog maslaca.
Upotreba u kuhinji
Kokosov maslac možete mazati na kruh, tost ili krekere. Ponekad se koristi i u pripremi slanih jela gdje se pri kraju kuhanja umiješa kako bi zamijenio suncokretovo ili maslinovo ulje. Može poslužiti i u pripremi raznih deserata i kolača gdje nije potrebno dodavati arome kokosa. Najbolje ga je koristiti za pripremu krema za kolače.
Ako pripremate frapee ili smothie također možete dodati po jednu žlicu kokosovog maslaca kako bi poboljšali okus, ali i teksturu napitka. Topljenjem maslaca na većoj temperaturi od 25°C dobit ćete kokosovo ulje koje može biti zamjena za druge vrste ulja tako da možete i meso pržiti na ovom maslacu.
Ljekovita svojstva
Najveća prednost i pozitivan utjecaj na zdravlje proizlazi iz zdravih masnoća, vitamina, minerala i važnih esencijalnih aminokiselina kokosovog oraha. Sva navedena svojstva ostaju netaknuta i ne gube se prilikom prerade u kokosov maslac. S obzirom na to da kokosov maslac ima veliki udio zasićenih masnih kiselina, treba ga umjereno konzumirati. Maksimalan unos zasićenih masnih kiselina treba iznositi najviše 2,5 velike žlice ovog maslaca.
Osim što je kokos dobar za zdravlje, dobar je i za korištenje kao kozmetički proizvod te ga se često koristi kao masku za kosu. Zbog velikog udjela masnoća koristi se i za razne bolesti kože te se smatra da pomaže kod liječenja ispucale i suhe kože, ali i kod liječenja akni. Samo treba biti pažljiv ako se koristi na koži jer može dovesti do začepljenja pora te pogoršanja stanja kože.
Foto: monicore / Pixabay
Zimnica od kokosa
Odgovori