Brašnom se inače smatra proizvod koji se proizvodi od žitarica, ali kada je riječ o kokosovu brašnu onda je priča sasvim drugačija. Kokosovo brašno se proizvodi od kokosovog mesa ili pulpe koja se nalazi unutar ploda kokosa. Nusprodukt je koji nastaje nakon pravljenja kokosovog mlijeka procesom prešanja pulpe. Priprema ovoga proizvoda je zanimljiva zato što zapravo jednim postupkom dobivate dvije zdrave namirnice.
Kokosovo brašno može se koristiti u pripremi raznih slanih ili slatkih jela, pa čak i kruha. Prilikom pripreme mora se miješati s drugim vrstama brašna ako se želi dobiti klasična tekstura kruha. Često se prilikom pripreme u ovakve kruhove dodaju jaja kako bi se dobio proizvod koji ima manje masti, a više ugljikohidrata. Ali postoje i klasični recepti te vam jedan od njih donosimo u nastavku.
Karakteristike kokosovog brašna
Kokosovo brašno, kao i pirovo (speltino) brašno i bademovo brašno, je zdrava alternativa drugim tradicionalnim vrstama brašna koja u sebi sadrže gluten. Glavna namirnica od koje se brašno proizvodi je zapravo voće, a ne žitarica ili orašasti plod što je izvrsno za osobe koje imaju alergijske reakcije na orahe ili bademe.
Ovo brašno nema karakteristike običnog brašna i jedina poveznica je bijela boja. Sadrži više proteina i željeza nego pšenično brašno, ali i manje ugljikohidrata. Kokosovo brašno ako koristite u pripremi kruha ili kolača morate znati da ono upija više vode od ostalih vrsta, ali je i jeftinije od brašna koje se proizvodi od orašastih plodova.
Važna karakteristika je i da u 28 g sadrži 128 kalorija te je pogodno za korištenje ako želite smršaviti. Izgledom podsjeća na svako drugo brašno i suho je na dodir te se sastoji od malih čestica kokosove pulpe dok okusom ne bi trebalo imati intenzivan okus ili miris po kokosu.
Kokos za preradu
Postoji nekoliko vrsta kokosa koja se razlikuju prema mjestu gdje palme rastu tako da danas postoji Maldivski kokos, Iglasti kokos, Kraljevski kokos te Patuljasti kokos. Svaki od navedenih kokosa možete naći u trgovinama zdrave hrane, a ponekad i u supermarketima. Za pripremu kokosovog brašna ipak će biti najbolje da koristite Maldivski i Patuljasti kokos.
Maldivski kokos
Maldivski kokos ima plod koji je malen i okrugao te ima smeđu koru. Može se lako naći u trgovinama zdrave hrane i najviše se konzumira od svih vrsta. Plodovi su maleni što je adekvatno za pripremu brašna jer nikada nećete tijesto praviti isključivo od ovoga brašna pa vam ne treba puno sirovine.
Patuljasti kokos
Plodovi ove vrste kokosa su mali i okrugli kao i kod Maldivskog. Palma je patuljastog rasta te se plodovi lako beru. Nije toliko poznat kao prethodna vrsta, ali zbog svoga oblika i veličine ploda može se koristiti u pripremi kokosovog brašna.
Kako napraviti kokosovo brašno
Za preradu u brašno koristi se meso kokosa koje ostaje nakon pravljenja kokosovog mlijeka. Komadi kokosa koji ostaju nakon prešanja mlijeka se suše na visokim temperaturama nakon čega se melju i dobiva se kokosovo brašno.
Prije samog procesa mljevenja potrebno je napraviti nekoliko predradnji kako bi dobili sirovinu za mljevenje. Prvo morate kupiti kokosov orah kojeg najčešće možete naći u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane. Također, kokosov orah treba znati i otvoriti jer je vanjska kora iznimno tvrda. Za početak ga stavite na krpu i na vrhu kokosa pronađite tri mala udubljenja. Nožem ili još bolje ako imate vadičep, napravite dvije male rupice kroz koje ćete ispustiti vodu koja se nalazi u sredini ploda. Nakon što se ispustili vodu, kokosov orah umotajte u krpu i udarite po sredini nekoliko puta s čekićem ili batom za meso. Kada je kora popucala, komade kokosa koje ste dobili morate oguliti od vanjske kore koja obavija bijeli mesnati dio koji se nalazi unutar ploda.
Nakon što ste dobili meso odnosno svježu pulpu potrebno ju je samljeti u blenderu uz dodavanje vode kako bi dobili glatku smjesu. Imate dvije mogućnosti kod stavljanja vode, a jedna je da vodu prokuhate i dodajete tijekom procesa blendanja ili da prethodno u vruću vodu umočite pulpu i ostavite da odstoji dva sata te nakon toga izblendate smjesu. Ovaj proces služi za pripremu kokosovog mlijeka, nakon kojega cijeđenjem ostaje suha smjesa koja se naziva kokosovim brašnom. Kokosovo brašno se dobije nakon što smjesa iz blendera odstoji sve dok se ne ohladi te se nakon toga preša odnosno cijedi kroz cijedilo ili gazu. Ovim procesom dobivate mlijeko i brašno kao nusprodukt, ali brašno koje dobijete potrebno je osušiti kako bi se dobilo pravo kokosovo brašno.
Sušenje kokosa u dehidratoru
Ako imate dehidrator tada kokosovu pulpu možete sušiti u njemu. Nakon što pripremite kokosovo mlijeko, bijeli kruti ostatak možete osušiti tako da ga rasporedite na rešetke ili ladice dehidratora. Dehidrator uključite na 40°C te ostavite pulpu da se suši 24 sata ili manje ovisno o vrsti i jačini dehidratora koji imate. Važno je da ga stalno provjeravate i kada vidite da je pulpa suha da ju izvadite iz dehidratora te dodatno usitnite u blenderu kako bi dobili finu strukturu brašna.
Sušenje kokosa u pećnici
Kokosovu pulpu možete sušiti i u pećnici tako da pećnicu zagrijete na najnižu moguću temperaturu (najčešće 40°C). Pulpu koja je ostala nakon pripreme mlijeka stavite na pleh ili lim te stavite u zagrijanu pećnicu. Kao podlogu na pleh ili lim možete staviti papir za pečenje kako brašno tijekom sušenja ne bi izgorjelo. Pulpu je potrebno sušiti oko 45 minuta. Vrata pećnice možete ostaviti i malo otvorena približno 2 - 3 cm kako bi para koja se stvara tijekom sušenja izlazila. Da je brašno suho znat ćete ako je na dodir suho i rahlo. Nakon što ste utvrdili da je pulpa dobro osušena stavite ju u blender i izblendajte sve dok ne dobijete što sitnije čestice.
Sušenje kokosa u mikrovalnoj
Kokosovu pulpu možete sušiti i u mikrovalnoj pećnici, ali morate paziti kako vam ne bi izgorjela. Pulpu rasporedite na tanjur i stavite u mikrovalnu. Uključite ju na najmanju temperaturu i u kratkim intervalima od 1 minute ostavite da se suši. Pulpu stalno provjeravajte i kada vidite da je suha na dodir izvadite i ostavite da se ohladi. Nakon što se kokosova pulpa ohladila stavite ju u blender i izblendajte da dobijete što sitnije čestice nalik brašnu. Ovo nije najbolji način sušenja kokosove pulpe, ali je najbrži.
Čuvanje i skladištenje
Brašno čuvajte u posudi koju možete hermetički zatvoriti i to na suhom i tamnom mjestu. Najbolje bi ga bilo čuvati u hladnjaku jer mu je produžujete rok upotrebe (do 12 mjeseci). Ako ga skladištite izvan hladnjaka možete ga čuvati do 6 mjeseci. Ako ga držite u hladnjaku, prije upotrebe ga je potrebno izvaditi i ostaviti da se aklimatizira na sobnoj temperaturi.
Savjeti
Ako vidite da brašno ima grudice morate ih izlomiti rukama kako bi se tijesto što bolje sjedinilo prilikom pripreme i kako ne bi bilo grudica u tijestu. Brašno možete i prosijati kroz sito kako bi tijesto bilo što prozračnije.
Kokosovo brašno je najbolje kada se kombinira s ostalim vrstama brašna i to u omjeru od 25% kokosovog brašna i 75% nekog drugog brašna.
Prije guljenja kokosa možete komade narezati na manje dijelove jer ćete ovako lakše oguliti kokos od vanjske kore.
U kolače koji sadrže kokosovo brašno najbolje je dodavati sladila u tekućem obliku, na primjer med, agavin sirup i javorov sirup.
Tijesto od kokosovog brašna morat ćete temeljitije i duže mijesiti od bilo kojeg drugog brašna kako bi se kvalitetno sjedinilo. Također prilikom pripreme ga nemojte mijesiti rukom nego s kuhačom zbog njegove tekuće strukture.
Tijesto od kokosovog brašna potrebno je manje peći u odnosu na druga tijesta i pazite na vrijeme pečenja kako vam kruh ili kolači ne bi izgorjeli.
Upotreba u kuhinji
Zbog velike količine vlakana koja prilikom prerade upijaju veću količinu vode, tijesto napravljeno od kokosova brašna će biti meko. Može se koristiti u pripremi slatkih i slanih jela i nema izražen okus po kokosu. U slanim jelima može poslužiti kao gustin tako da se dodaje u juhe i umake kako bi bili gušći. Ipak pažljivo ga dozirajte kod izrade tijesta kako ne bi bilo premekano zbog prevelike upotrebe.
Osim za tijesta, može se koristi i za paniranje mesa umjesto krušnih mrvica. Dodaje se i u variva, ali je od njega moguće raditi i palačinke ili tijesto za pizzu. Ako ćete se okušati u pripremi tijesta od kokosova brašna primijetit ćete da u receptima ima puno jaja zbog čega je idealno za pripremu muffina, palačinki i kolača s manjim udjelom masti, a povećanim udjelom ugljikohidrata.
Osim za pripremu tijesta može se dodavati i u koktele i razne napitke kao što su smoothieji.
Kruh od kokosovog brašna recept
Kao što i prije spomenuto, kruh od kokosovog brašna ne pravi se isključivo od ove vrste brašna već se mora miješati ili sa pšeničnim ili nekim drugim brašnom. Kako pšenično brašno ne slovi za baš najbolje i uvijek se pokušava naći neka zdravija varijanata pripreme kruha zato vam ovdje donosimo recept s heljdinim i kokosovim brašnom uz dodatak lanenih sjemenki za bolju strukturu. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 400 g kruha od kokosovog brašna.
Sastojci
- 300 g heljdinog brašna
- 50 g kokosovog brašna
- 50 g mljevenih sjemenki lana
- 1 velika žlica soli
- 1 velika žlica šećera ili meda
- 1 vrećica suhog kvasca
- 3 velike žlice ulja
- 500 ml vode
Priprema
- U posudi pomiješajte heljdino, kokosovo i laneno brašno te dodajte suhi kvasac, sol i šećer. Ako umjesto šećera koristite med njega dodajte prilikom miješanja tekućih sastojaka. Sve sastojke dobro promiješajte.
- Vodu stavite malo ugrijte na laganoj vatri i pazite da vam voda ne prokuha. Mora biti mlaka.
- U suhe sastojke postepeno dodajte vodu koju ste prethodno malo zagrijali i u koju ste dodali med te kuhačom miješajte tijesto. Vodu dodajte sve dok vam tijesto ne bude malo vodenasto.
- Kada pravite tijesto s kokosovim brašnom ono ne smije biti pregusto jer će tijekom stajanja nabubriti.
- U smjesu dodajte ulje i umijesite u tijesto. Ostavite malo ulja za premazivanje kalupa za pečenje.
- Nauljite kalup za pečenje i stavite u njega tijesto. Tijesto neće biti potpuno kompaktno već pomalo tekuće. Ostavite ga da stoji u kalupu 30 minuta kako bi se dignulo.
- Pećnicu zagrijte na 200°C i pecite kruh oko 45 minuta. Prilikom pečenja često provjeravajte kako vam ne bi izgorio.
- Nakon što se ispekao, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Ljekovita svojstva
Kokos ima mnoga ljekovita svojstva koja se ogledaju i u svim proizvodima koji se pripremaju od ovoga voća. U svojem sastavu ima zasićene masti koje mnogi smatraju i ne zdravima ipak usprkos tome nema puno kalorija i kolesterola te ste stoga preporučuje za konzumaciju. Ako koriste proizvode od kokosa svojemu probavnom sustavu dajete snagu da sam izbaci sve toksine iz tijela. Bogat je i vitaminima B, C, D, E i A, magnezijem, kalijevim solima, jodom, niklom, kobaltom, manganom, trigliceridima i omega-6 kiselinama.
Kokosovo brašno prehrambena je namirnica koja se preporučuje za konzumaciju vegetarijancima i dijabetičarima. U procesu mršavljenja, zbog velikog udjela vlakana i to čak 10 puta više od pšeničnog brašna, poželjna je namirnica koja se često dodaje na jelovnik. Osim zbog svoje male kalorijske vrijednosti važno je i zbog toga što ne sadrži gluten zbog čega se preporučuje osobama koje boluju od celijakije.
Foto: mrsdavir / Pixabay
Zimnica od kokosa
Odgovori