• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko

Objavljeno: 27.05.2021. Autor: Ivana Đilas Hedl

  • Kokos za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za kokosovo mlijeko
  • Kokosovo mlijeko od kokosovog brašna
  • Kokosovo mlijeko od kokosovog oraha
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Kokos je poznat kao voće koje se koristi za pripremu mnogih proizvoda koji se konzumiraju u svakodnevnoj prehrani. Tako se danas može na policama trgovina pronaći kokosovo ulje, kokosovo vrhnje, brašno od kokosa te kokosova voda. Sve proizvode možete i sami napraviti u vlastitoj kuhinji pa čak i više njih odjednom jer jedan proizvod je ujedno baza za drugi. Ako napravite kokosovo brašno od svježeg kokosa, ono vam dalje služi upravo za pripremu kokosovog mlijeka.

Morate znati da kokosova voda nije isto što i kokosovo mlijeko jer kokosova voda je tekućina koju ispuštate prilikom čišćenja kokosovog oraha kako bi došli do mesnatog dijela od kojega se proizvode svi ostali kokosovi proizvodi. Priprema kokosovog mlijeka zahtjeva više truda i vremena za razliku od kokosove vode koja se samo kroz nekoliko rupa na kokosovom orahu ispusti iz sredine.

Karakteristike kokosove palme

Kokosova palma je stablo koje pripada porodici drvenastih palmi te pretežno raste u tropskim krajevima i na područjima uz obale i otoke. Prirodno stanište ove biljke su otoci Tihog i Indijskog oceana, gdje rastu najčešće kao samonikle palme. Postoje i područja gdje se sade i uzgajaju pretežno zbog plodova.

Kokosova palma može narasti do 30 m, a promjer stabla joj je najčešće oko 30 cm. Krošnja joj se nalazi na samome vrhu stabla te je čuperasta i ima listove u obliku lepeze koji su perasti. Dužina listova je oko 4 m te se u nekim područjima svijeta koriste kao građevni materijal tako da se s njima pokrivaju krovovi. Cvijet palme je jednospolan i skupljen u metličaste cvatove zelene boje. Unutar svakog cvijeta nalazi se jedan sjemeni zametak iz kojega se razvije plod koji se naziva kokosovim orahom.

Kokosov orah je koštunica koja se sastoji od nekoliko slojeva. Vanjski sloj je tanak i nepropustan i naziva se egzokarp te obavija unutarnji sloj koji se naziva endokarpom. Egzokarp je zelene boje dok plod dozrijeva te kad prelazi u fazu potpune zrelosti postane smeđ i pojavljuju se tanke niti u obliku suhih vlasi. Između egzokarpa i endokarpa nalazi se mezokarp koji je debeli sloj lakog i rastresitog tkiva u čijem je središtu bijelo sjeme s razvijenim endospermom u obliku kugle s debelom mesnatom ovojnicom u kojoj je mliječna tekućina. Kokosov orah je promjera do 30 cm i ovalnog ili okruglog oblika. Plod raste na vrhu palme i sakriven je velikim lišćem.

Kokos za preradu

Kokos se ne može uzgojiti na našem području te ljudi nisu upoznati s činjenicom da postoji više sorti kokosovog oraha. Ali je važno znati da postoje razne sorte s obzirom na područje gdje se uzgaja. Također svaka sorta je karakteristična po svojem obliku i veličini ploda te je stoga dobro znati razlikovati ih. Za pripremu kokosovog mlijeka možete koristiti Patuljasti kokos i Kraljevski kokos koji se može kupiti u prodavaonicama zdrave hrane ili supermarketima.

Patuljasti kokos

Sorta koja se najčešće uzgaja i to na Maldivima te koju je najlakše pronaći u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane ili supermarketima je Patuljasti kokos. Berba ovoga kokosa je vrlo jednostavna zbog toga što je palma niža u odnosu na klasičnu i može narasti do 1 m visine. Uzgaja se i sadi isključivo kako bi se ubirali plodovi za komercijalnu proizvodnju. Možete ga kupiti u trgovinama i dostupan je tijekom cijele godine.

Kraljevski kokos

Uzgaja se na otoku Šri Lanki te je dostupan i kod nas za kupnju. Naziva se još i Cejlonski kokos, a ima vrlo ukusan i sladak sok i plod. Pogodan je za pripremu kokosovog brašna, a samim tim i kokosovog mlijeka.

Berba i kupovina

Berba nezrelog kokosovog oraha zahtjeva posebne vještine i može biti vrlo opasan posao ako se ne koristi posebna sigurnosna užad. Plodovi se beru tako da se ljudi koji obavljaju berbu obučavaju za taj posao jer se penju na vrlo velike visine gdje velikim noževima režu plodove s palmi. Kako bi se ljudima olakšao posao ponekad se obučavaju majmuni koji taj posao obavljaju umjesto ljudi.

Zreli plodovi kokosovog oraha, a to su oni koje kupujemo i smeđe su boje, se ne beru već se čeka da padnu sa stabla kada u potpunosti sazru. Kada kokosov orah padne sa stabla skuplja se i skladišti te dalje transportira u razne zemlje svijeta. Palme se sade na područja koja imaju pjeskovite obale zato da prilikom pada ne dođe do pucanja kore ploda.

Plodovi kokosa se beru od listopada do prosinca kada dozrijeva u suptropskim krajevima. Kada ga kupujete morate ga pregledati i vidjeti da negdje nije napukao i da ne curi voda iz njega. Vanjska kora mora biti suha i bez tragova pljesni, a kokos kada ga stavite u ruku mora biti težak te se mora čuti zvuk tekućine kada ga protresete. Nakon kupnje možete ga čuvati na hladnom mjestu do četiri mjeseca, ali svakako ga povremeno provjerite da se nije pojavila plijesan. Očišćeni kokosov orah točnije mesnati bijeli dio možete i zamrznuti, ali najduže na razdoblje od šest mjeseci.

Nakon kupnje kokosovog oraha trebate ga znati očistiti, ako mlijeko planirate praviti od svježeg kokosa, a ne od kupovnog kokosovog brašna. Kokosov orah se čisti tako da se stavi na krpu i pronađu tri male rupe odnosno udubljenja. Tankim nožem ili vadičepom potrebno je izbušiti rupe i pustiti da kokosova voda iscuri u posudu. Nakon što izvadite vodu, kokosov orah umotajte u pamučnu krpu i čekićem ga udarite nekoliko puta sve dok vanjska kora ne popuca. Komade kokosa koje ste dobili je potrebno oguliti od vanjske kore kako bi dobili sirovinu za daljnju prodaju, a to je bijeli mesnati dio.

Kokosovo mlijeko možete kupiti u trgovini već pripremljeno i spremljeno u konzervu ili tetrapak, ali morate znati da ono uvijek sadrži dodatne konzervanse i aditive. Postoji i kokosovo mlijeko u prahu koje je potrebno prema vlastitoj želji miješati s toplom vodom ovisno o konzistenciji mlijeka koju želite postići. Ali ako želite čisto kokosovo mlijeko najbolje ga je napraviti u vlastitoj kuhinji s kokosovim brašnom kao glavnom sirovinom ili mesnatim dijelom svježeg kokosa. Ako pripremate kokosovo mlijeko od kokosovo brašno možete ga kupiti u supermarketu pakovano u vrećice.

Recepti za kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko možete pripremiti u vlastitoj kuhinji na nekoliko načina. Dovoljno je imati svježi kokosov orah ili kokosovo brašno kako bi napravili ukusan i zdrav napitak. Blenderom ili mikserom možete od kokosovog brašna napraviti mlijeko ili uz pomoć svježeg kokosovog mesa napraviti i mlijeko i kokosovo brašno.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • sterilizacija staklenki

Kokosovo mlijeko od kokosovog brašna

Kokosovo brašno može biti glavni sastojak pripreme kokosovog mlijeka. Uz pomoć blendera ili miksera u vrlo kratkom roku od svega pola sata možete dobiti savršeno biljno mlijeko.

Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 800 ml kokosovog mlijeka. Dio vode koju stavite će upiti kokosovo brašno, a dio će ispariti tijekom kuhanja dok će i ako cijedite smjesu kroz gazu dio vode i ona upiti.

Sastojci

  • 240 g kokosovog brašna
  • 950 ml vode
  • med po želji

Priprema

  1. U posudu stavite vodu te ju stavite na štednjak na laganu vatru da prokuha.
  2. Nakon što voda prokuha maknite ju sa štednjaka i dodajte kokosovo brašno. Smjesu dobro promiješajte i ostavite da odstoji 10 minuta da se ohladi.
  3. Smjesu stavite u blender ili pomoću miksera ju na najjačem stupnju miksajte od 1 do 2 minute.
  4. Dobivenu smjesu izvadite iz blendera ili posude te ju stavite u cjedilo ili gazu. U posudi u kojoj cijedite smjesu dobit ćete kokosovo mlijeko.
  5. Najbolji ćete rezultat dobiti ako smjesu cijedite kroz gazu jer nju možete pritisnuti prstima kako bi istisnuli sve kokosovo mlijeko.
  6. Mlijeko koje ste dobili cijeđenjem možete zasladiti jednom žlicom meda, ali ga možete konzumirati i bez zaslađivanja.
  7. Mlijeko nakon pripreme spremite u staklene boce te zatvorite s čepom.

Kokosovo mlijeko od kokosovog oraha

Svježi kokosov orah je idealna sirovina za pripremu kokosovog mlijeka jer pripremom od ove sirovine dobivate i nusprodukt, a to je kokosovo brašno koje možete koristiti za pripremu kolača i raznih poslastica. Dovoljan će vam biti jedan svježi kokosov orah, voda i blender te svega pola sata.

Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 600 ml kokosovog mlijeka. Dio vode koju ćete koristit će ispariti tijekom kuhanja ili će upiti gaza.

Sastojci

  • 1 svježi kokosov orah
  • 700 ml vode

Priprema

  1. Za početak je potrebno očistiti svježi kokosov orah na način koji je objašnjen u prethodnom dijelu ovoga članka.
  2. Postupak čišćenja uključuje ispuštanje kokosove vode te razbijanje kokosovog oraha i guljenjem tako da ostane samo bijeli mesnati dio ploda.
  3. Bijeli mesnati dio narežite na što sitnije dijelove, a možete ga i naribati na ribež.
  4. Usitnjeni mesnati dio kokosa stavite u blender i ulijte vodu koju ste prethodno prokuhali.
  5. Blender uključite na najjače i blendajte smjesu oko 1 minute.
  6. Kada se smjesa sjedinila i kokos usitnio, izvadite ju iz blendera u cijedilo na koje ste stavili gazu, a ispod kojega ste stavili posudu.
  7. Gazu uzmite tako da od nje napravite mali smotuljak u čijem središtu je kokosova pulpa.
  8. Rukama dodatno iscijedite sadržaj gaze.
  9. Tekućina koju ste dobili cijeđenjem je kokosovo mlijeko koje spremite u staklenu bocu koju zatvorite s čepom i spremite u hladnjak.

Svi recepti za zimnicu od kokosa >>

Čuvanje i skladištenje

Kokosovo mlijeko nakon pripreme čuva se u staklenim bocama ili staklenkama koje se mogu hermetički zatvoriti. Potrebno ga je čuvati na hladnom što znači da se skladišti u hladnjaku. Ispravno pripremljeno i uskladišteno može se iskoristi u roku od 3 do 6 dana od pripreme.

Nakon pripreme preporučuje se iskoristiti ga u što kraćem roku jer ne sadrži dodatne aditive i konzervanse te dodatnim stajanjem počinje mu se mijenjati struktura.

Kokosovo mlijeko možete spremiti i u zamrzivač tako da ga rasporedite u posude za led te ga postepeno koristite u roku od najviše mjesec dana.

Savjeti

Ostatke pulpe koji ostanu nakon pripreme mlijeka možete iskoristiti prilikom pripreme kolača ili dodati u smoothie. Mogu poslužiti i kao dodatak zobenoj kaši ili prilikom pripreme domaćih energetskih pločica. Pulpu možete osušiti i napraviti kokosovo brašno, samo u slučaju da ste mlijeko pravili od svježih kokosovih oraha.

Kokosovo mlijeko možete napraviti od kokosovog brašna ili od svježeg kokosa. Ako pravite mlijeko od svježeg kokosa kao nusprodukt nastat će vam kokosovo brašno. Ali i nakon pripreme mlijeka od kokosovog brašna dobiti ćete pulpu koja nakon sušenja opet postaje kokosovo brašno, ali samo niskokalorično brašno.

Upotreba u kuhinji

Biljna mlijeka poput kokosovog u kulinarstvu se koriste kao zamjena za životinjska mlijeka. Često se upotrebljava za pripremu smoothieja i raznih drugih zdravih napitaka. Morate samo imati na umu da kada mijenjate životinjsko mlijeko s ovim mlijekom ono će dati poseban i aromatičan okus.

Koristi se za pripremu doručka kada se dodaje žitaricama ili se može miješati s kavom kako bi se napravila kava s mlijekom. Dodaje se prilikom pripreme raznih kolača i poslastica kojima daje okus kokosa. U slanim jelima se često dodaje u azijskoj kuhinji kada se miješa s curryjem, juhama i umacima.

Ljekovita svojstva

Konzumiranje kokosovog mlijeka je vrlo zdravo i pozitivno utječe na ljudski organizam jer je puno zdravih nutritivnih vrijednosti. Prema istraživanjima je potvrđeno da je struktura kokosovog mlijeka identična ljudskoj krvnoj plazmi. Energetski je bogata namirnica i sadrži veliku količinu masti i smatra se prekaloričnom namirnicom s obzirom na to da se priprema od kokosa koja je također visokokalorična namirnica.

Iako sadrži velike količine masti neka istraživanja navode da to zapravo može biti pozitivno ako želite smršavjeti. Povećane količine masti iz kokosovog mlijeka mogu dovesti do poboljšanja imuniteta, smanjenja rizika od srčanih bolesti te pozitivno utjecati na održavanje zdravlja kože i kose.

Važno je napomenuti da je najbolje ono kokosovo mlijeko koje sami pripremate jer ono ne sadrži konzervanse i aditive za razliku od kupovnog. Ako pak želite ostati u granicama kalorijskog unosa, važno je da prilikom početka konzumacije kokosovog mlijeka smanjite unos neke druge namirnice.

Kokosovo mlijeko je korisno za probavu jer ima antimikrobno djelovanje i stimulira rast dobrih bakterija u crijevima. Saveznik je u očuvanju zdravih bubrega i detoksikaciji jetre, a zbog velikog udjela željeza pomaže i osobama koje su anemične.

Foto: Tijana Drndarski / Unsplash

Zimnica od kokosa

  • Kokosov maslac
  • Kokosovo brašno
  • Kokosovo ulje
  • Kokosovo vrhnje
  • Namaz od kokosa

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR