Ako se nađete s obiljem komorača koji ne možete odmah upotrijebiti, razmislite o tome da sačuvate svoje bilje, umjesto da ga samo bacite. Zasigurno vam se dogodilo mnogo puta da kupite svježe začine, upotrijebite mali dio, ostatak stavite u hladnjak i nakon nekoliko dana primijetite da je vaše svježe bilje trulo ili mlitavo i pitate se što je pošlo po zlu. Očito je da ovo uvenulo povrće ne možete koristiti za kuhanje. Dakle, nemate druge mogućnosti nego baciti ih.
Većinu vremena glavni krivac za ovaj grozan rezultat je način na koji skladištite svježe bilje. Većina je prilično neoprezna u pogledu spremanja povrća, posebno kada je u pitanju komorač. Ako ga pravilno skladištite, svježi ili ukiseljeni komorač možete čuvati u hladnjaku do 10 dana, a smrznuti ili osušeni komorač čak do 6 mjeseci. Način na koji ćete ga kasnije koristiti - kao začin, preljev ili dodatak pečenju ili kuhanim jelima - također može biti odlučujući faktor u odluci na koji ćete ga način konzervirati. Biljka je vrlo osjetljiva, pa morate biti sigurni da koristite pravilne metode skladištenja kako vaš komorač ne bi istrunuo ili izgubio okus.
Vrste zimnice od komorača
Jednostavno kiseljenje i konzerviranje komorača produžuje inače prekratku sezonu s nekoliko tjedana na nekoliko mjeseci. Ako obožavate komorač i volite ga koristiti u salatama, u nastavku se nalaze recepti koji će vam omogućiti pripremu ukusne zimnice tako da ga kasnije možete poslužiti uz jaka i aromatična glavna jela ili razne umake s tjesteninom.
Priprema komorača za zimnicu
Spremanje komorača za zimnicu ovisi o vrsti koju uzgajate. Postoji divlji komorač, gorkog okusa koji se ne koristi u prehrani i pitomi ili slatkasti komorač koji ima sličan okus anisu. Za pripremu zimnice uvijek skladištite slatki komorač jer se on koristi u kulinarstvu, a plodovi se skupljaju od srpnja do listopada. Potrebno ga je brati tijekom jeseni, ali prije mrazeva jer mogu ošteti sjemenke, ali i lukovice.
Sjemenke se skupljaju tijekom cijelog razdoblja berbe te se nakon toga stavljaju sušiti. Lukovice se sa stabljikom režu pri samom dnu, uklanjaju se vanjski listovi te se nakon toga dalje termički obrađuju. Prije kuhanja ili blanširanja lukovice je potrebno isprati pod mlazom hladne vode, a mogu se rezati na dvije polovice, na kriške po dužini ili širini, ali i na kockice.
Stabljike možete oprati i narezati te koristiti za pripremu temeljca, a možete ih čuvati tako da ih zamrznete nakon kratkog blanširanja.
Komorač nije povrće koje će dugo ostati svježe nakon berbe i zbog toga je važno da odlučite hoćete li ga držati u hladnjaku, blanširati, zamrzavati, sušiti, kiseliti ili pržiti. Dužim stajanjem nakon berbe ova biljka će dehidrirati i izgubiti vrijedne nutrijente te ju morate pravilno skladištiti prije nego počne venuti ili trunuti.
Sušenje komorača
Sjemenke komorača je potrebno osušiti ako se žele koristiti tijekom zimskih mjeseci. Svježe sjemenke će popljesniviti i pokvariti se i zato ih je nakon berbe potrebno osušiti na zraku, u mikrovalnoj pećnici, običnoj pećnici ili dehidratoru. Osim sjemenki, proces sušenja provodi se i na listovima koji se koriste kao začin. Sušeni listovi i sjemenke gube dio arome i blažeg su okusa od onih sirovih. Osim sjemenki ponekad se suši i korijen iako se sastoji od većih količina vode te ga je teže osušiti.
Sušenje na zraku
Sušenje na zraku je prikladno za listove i sjemenke koje se ovim načinom mogu osušiti za nekoliko tjedana. Prilikom sušenja listova može doći do pojave plijesni i truljenja ako ih ne sušite na mjestu gdje je dobar protok zraka. Listove i sjemenke rasporedite na pleh ili pamučnu krpu i stavite ih na sjenovito mjesto s dobrim protokom zraka. Zatvoreni prostori ili tavan mogu biti dobro mjesto za sušenje samo ako je prostor prozračan.
Lukovice komorača sušite na suncu sve dok nisu suhe na dodir. Narezane lukovice rasporedite na pleh ili pamučnu krpu i sušite oko 3 tjedna tako da ih svaki dan okrenete ili promiješate kako bi se ravnomjerno osušile. Tijekom dana preko sirovine držite položenu gazu kako je insekti ne bi oštetili, a tijekom noći ju unesite u zatvorenu prostoriju.
Sušenje u pećnici
Sušenje u pećnici najpopularniji je način sušenja sjemenki, listova, ali i lukovica komorača, a na ovaj način moguće je odjednom osušiti velike količine sirovina. Pećnicu zagrijte na 40°C, a sjemenke i listove rasporedite na pleh. Stavite ih da se suše 4 - 5 sati, a vrata pećnice ostavite malo otvorena kako bi para mogla izlaziti. Prilikom sušenja provjeravajte listove svaki pola sata jer će se brže osušiti od sjemenki i ako ih ostavite duže u pećnici mogu izgorjeti.
Lukovice se mogu izrezati na manje komade i sušiti u pećnici oko 10 sati, uz otvorena vrata pećnice.
Sušenje u mikrovalnoj
Sve dijelove komorača možete sušiti i u mikrovalnoj pećnici. Sve pripremite na isti način kao kada ju sušite u pećnici samo imajte na umu da ćete morati sušiti manje količine. Sušite posebno listove, sjemenke i lukovice jer svaki dio biljke zahtjeva različito vrijeme sušenja.
Listove ćete najbrže osušiti tako da ih rasporedite na tanjur i mikrovalnu uključite na najveću temperaturu na 1 minutu. Nakon sušenja provjerite koliko su suhi i proces ponovite još nekoliko puta sve dok ne budu suhi na dodir. Lukovice narežite na male kriške ili kockice i stavite ih na tanjur te mikrovalnu uključite na najveću temperaturu na 1 minutu. Postupak ponovite sve dok biljka ne bude suha na dodir.
Sušenje u dehidratoru
Najbrži način sušenja sjemenki, listova i lukovica odnosno korijena komorača je pomoću dehidratora. Sjemenke rasporedite na rešetke dehidratora koje ste obložili s papirom za pečenje. Uključite dehidrator na 40°C i ostavite sjemenke da se suše 7 - 8 sati dok ćete narezane lukovice morati sušiti 10 - 12 sati. Listove rasporedite na rešetke i ostaviti da se suše 3 - 5 sati, a sušenjem u dehidratoru neće izgubiti boju. Prilikom sušenja svaki sat vremena provjerite u kakvom je stanju sirovina i da li je suha.
Blanširanje komorača
Lukovice komorača možete blanširati prije nego ga zamrznete. Blanširane lukovice možete spremiti u hladnjak, ali najviše do 3 dana. Lukovice morate prvo očistiti od vanjskih listova i dobro oprati u hladnoj vodi te ih potopite na 2 - 3 minute u kipuću vodu. U posudu stavite hladnu vodu s kockicama leda u koju potopite prokuhane lukovice.
Kiseljenje komorača
Kiseliti možete lukovice komorača koje možete konzumirati kao salatu. Očistite lukovice i narežite ih na manje komade te ih stavite u staklenke. Na štednjak stavite posudu s vodom, soli i octom te pustite da prokuha. Vruću tekućinu ulijte u sterilizirane staklenke, zatvorite ih s poklopcima i spremite na hladno i tamno mjesto.
Namakanje komorača
Od suhih sjemenki komorača može se pripremiti ljekoviti čaj. Prije pripreme čaja usitnite suhe sjemenke i stavite ih u šalicu. Komorač prelijte s prokuhanom vodom i ostavite da stoji oko 7 minuta. Nakon toga procijedite čaj i možete ga piti odmah ili čuvati u hladnjaku do 2 dana.
Osim što se sjemenke namaču u vodi, komorač se može namakati u ulju kako bi se dobilo eterično ulje. U ulju možete namakati svježe lukovice kopra, ali ako želite intenzivniju aromu onda je bolje koristiti suhe listove. Biljku u ulju namačite oko mjesec dana te ju nakon toga može procijediti ili ostavite lukovice i listove u tekućini. Ovako pripremljeno ulje najčešće se koristi za začinjavanje salata. U industrijskoj proizvodnji se ovo ulje proizvodi parnom destilacijom iz sjemenki. Takav proces može se provesti samo u posebnim uvjetima i pomoću specifičnih strojeva. Parnom destilacijom od 20 kg sjemenki može se dobiti 1 kg eteričnog ulja.
Prženje komorača
Prženjem sjemenki komorača u tavi možete dodatno istaknuti njihovu aromu. Sjemenke stavite na tavu i 2- 3 minute pržite na laganoj vatri uz konstantno miješanje. Kada osjetite da su sjemenke počele puštati miris maknite tavu s vatre i ostavite ih da se ohlade te ih možete dalje koristiti ili spremiti u plastičnu ili staklenu posudu. Po potrebi pržene sjemenke možete samljeti kako bi pustile još više arome.
Osim sjemenki, lukovice možete pržiti u tavi na malo maslinovog ili suncokretovog ulja. Izrežite lukovice na četvrtine ili šestine te ih stavite na zagrijanu tavu i pržite 10 - 15 minuta. Pržene lukovice možete čuvati u hladnjaku najduže tjedana dana.
Zamrzavanje komorača
Blanširane lukovice je najbolje zamrznuti jer ćete ih tako moći koristiti cijelu godinu. Osim blanširani komorač možete zamrznuti i sirovi. Bolje je zamrznuti blanširane lukovice jer ćete ga moći zamrznuti na duže vrijeme i neće uvenuti i izgubiti boju. Stabljike morate zamrznuti isključivo sirove i nemojte ih blanširati. Možete ih izrezati na manje komade ili ih zamrznuti u komadu na -18°C. Važno je da dobro ocjedite lukovice nakon blanširanja i da istisnete što više zraka iz plastičnih vrećica u koje stavljate komorač prije zamrzavanja.
Skladištenje komorača
Svježi komorač se može skladištiti 2 - 3 tjedna na temperaturi od 0 - 2°C kada se radi o svježim lukovicama ili stabljikama komorača. Može se držati i u hladnjaku do mjesec dana ako ga prije toga niste oprali, ali je važno da nema ni ostataka zemlje jer to može dovesti do truljenja lukovice.
Zamrznuti listovi, stabljike i lukovice mogu se čuvati oko 6 mjeseci ako su zamrznute bez prethodne termičke obrade. Blanširani komorač ima rok trajanja i do godinu dana ako ste ga zamrznuli na ispravan način. U zamrzivaču se mora čuvati na temperaturi oko -18°C. Dužim stajanjem u zamrzivaču komorač gubi aromu, ali i minerale i vitamine.
Sušene sjemenke komorača čuvaju se u staklenim ili plastičnim posudama koje se mogu hermetički zatvoriti. Stavite ih na suho i hladno mjesto te daleko od izvora svjetlosti.
Ulje od komorača čuvajte u hladnjaku i potrošite ga u što kraćem vremenu kako ne bi izgubilo aromu. Čaj od komorača najbolje je popiti odmah nakon što ga napravite, ali ga možete podgrijati i drugi dan.
Kiseli komorač možete čuvati tijekom cijele zime, ali ga obavezno ostavite na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Prženi komorač čuvajte najduže tjedan dana u plastični posudama koje se mogu hermetički zatvoriti.
Foto: Pixabay
Odgovori