• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Džem
  • Marmelada
  • Pekmez
  • Kompot
  • Liker i vino
  • Sok i sirup
  • Umak
  • Namaz
  • Savjeti
kompot od bresaka

Kompot od bresaka

Objavljeno: 19.08.2020. Autor: Maja Z.

  • Breskve za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za kompot od bresaka
    • Domaći kompot od bresaka
    • Kompot od bresaka bez šećera
    • Kompot od bresaka s limunom
  • Čuvanje i skladištenje
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Okrugla, mesnatog ploda i ružičastih latica, breskva je zbog svojih ljekovitih sredstva popularno voće za izradu različitih pripravaka u kuhinji. Iako je vrijeme sazrijevanja u ljetnim mjesecima, kvalitetnim pripravkom i dobrim čuvanjem se može pretvoriti u odličnu zimnicu.

Kompot od bresaka je jedan od najboljih načina za uživanje u plodovima ovog voća. Iako je puno različitih kombinacija za korištenje kompota u desertima, odlične su i one jednostavnije varijante u kojima se kompot poslužuje sam ili s dodatkom po želji.

Karakteristike breskve

Breskva (lat. Prunus persica) je biljka koja potječe iz Kine, a plod se naziva i 'perzijskom jabukom'. Ubraja se u koštičave voćne vrste i pripada rodu Prunus.

Može narasti u visinu do 10 metara i najviše se uzgaja u toplijoj klimi. Listovi su joj dugi otprilike 10, a široki 3 cm. Cvjetajući, koje se odvija prije listanja, ova biljka stvara crveno-žuti plod.
Unutarnje meso varira od bijele do narančaste boje ovisno o vrsti.

Breskve za preradu

Neke od najpoznatijih sorti bresaka za izradu kompota su Babygold, Andross, Maja, Red skin i Read heaven.

Babygold

Babygold je sorta čiji plodovi se koriste u njezinoj kasnoj zrelosti. Meso ploda ne gubi boju prilikom branja i ne sadrži crvenilo oko koštice. Sazrijeva tijekom cijelog mjeseca, ali pretežito krajem srpnja. Meso je narančaste boje, a zbog svoje sočnosti i slatkoće je idealno za pripremu kompota.

Andross

Sorta Andross je poznata i pod nazivom 'Medena breskva' zbog slatkog i aromatičnog ukusa. Stablo je srednjeg rasta, može narasti do 7 m. Dozrijeva nešto kasnije od Babygold-a, drugom polovicom kolovoza. Meso ploda ove sorte je žute boje.

Maja

Sorta Maja spada u sorte bresaka koje obiluju krupnijim plodovima. Veoma lako se odvaja plod od koštica što ih čini pogodnima za upotrebu u kuhinji. Boja mesa je pretežito crvene boje što ju čini drugačijom od ostalih sorti.

Red skin

Red skin sorta bresaka spada u sorte koje kasnije sazrijevaju te su berbe moguće od druge polovice kolovoza. Plodovi su okruglog oblika, sočni su i često se zbog dobre kvalitete koriste za izradu kompota.

Redhaven

Ovu sortu predstavlja stablo veoma rodnih i mesnatih plodova. Meso ploda je žute boje, izrazito ukusnog i aromatičnog okusa. Sazrijevaju u drugoj polovici srpnja.

Berba i kupovina

Berba breskve se odvija prema nekoliko vanjskih i vidljivih faktora. Preporučuje se da se plodovi ne beru dok su zelene boje i dok većina nije zrela. Procijeniti se može i prema zrelosti mesa, koja se određuje prema razini aromatičnosti. Najčešće plodovi ne sazru u isto vrijeme pa su potrebne 2 ili više berbi.

Kada je breskva spremna za branje, pokazuje i plod koji se zrenjem omekša.

Osim što su Babygold i Andross sorte pogodne za vlastito uzgajanje, nabaviti ih možete od lokalnih uzgajivača, na tržnicama (tijekom ljetnih mjeseci) ili u trgovinama.

Recepti za kompot od bresaka

Recepti za pripremu kompota su jednostavni i zahtijevaju svega nekoliko namirnica, a za pripremu vam neće biti potrebno puno vremena. Kompot od breskve bez šećera preporučuje se dijabetičarima, a ostale kombinacija s različitim voćem za vaše najmlađe ukućane.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Domaći kompot od bresaka

Za ovu pripremu tradicionalnog kompota potrebne su breskve, voda i šećer. Uživajte u desetljećima poznatoj izradi kompota od ovog kvalitetnog voća. Za količinu smjese iz recepta potrebno je 5 staklenki.

Sastojci

  • 2,5 kg bresaka
  • 1 l vode
  • 500 g šećera

Priprema

  1. Breskve operite i osušite. Ogulite koru. Za lakše guljenje kore ih ubacite prvo u vruću vodu na 30 sekundi te potom u hladnu vodu.
  2. Nakon što ste ih izvadili iz hladne vode i ogulili, breskve prerežite na 4 dijela i odstranite koštice.
  3. Izrezane breskve ponovo vratite u hladnu vodu.
  4. Oprane i sterilizirane staklenke dodajte u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C.
  5. Nakon 10 minuta izvadite staklenke.
  6. Breskve izvadite iz vode i složite u staklenke.
  7. U zdjelu dodajte šećer te ga prelijte vodom. Zagrijte smjesu te uz povremeno miješanje sačekajte dok voda ne prokuha.
  8. Smjesu prelijte u staklenke. Dobro zatvorite poklopac staklenke i nakon što se kompot ohladi, premjestite ga na hladnije i tamnije mjesto.

Kompot od bresaka bez šećera

Ovaj način pripreme kompota namijenjen je dijabetičarima i osobama koje žele pripremiti nešto blažu varijantu okusa. Umjesto šećera se za pripremu koristi med. Za količinu smjese iz recepta potrebne su 2 staklenke.

Sastojci

  • 1 kg bresaka
  • 700 ml vode
  • 700 g meda

Priprema

  1. Breskve operite i ogulite. Odstranite koštice.
  2. Operite i sterilizirajte staklenke. Breskve dodajte u staklenke.
  3. U zdjelu dodajte vodu i med. Zagrijte smjesu te povremeno miješajte.
  4. Kada voda prokuha sklonite s vatre te izlijte preko bresaka.
  5. Dobro zatvorite staklenku.

Kompot od bresaka s limunom

U ovaj recept za kompot od breskve dodajte se limun kao poboljšavač okusa i dodatak koji doprinosi dužem skladištenju. Ako ga želite dodatno oplemeniti, možete nadodati nekoliko kapi soka od naranče ili arome vanilije. Ako ga želite dodatno zasladiti, dodajte 2-3 žlice šećera više od navedenog. Za izradu ovog recepta potrebne su vam 4 staklenke.

Sastojci

  • 2 kg bresaka
  • 2 žlice soka od limuna
  • 1 l vode
  • 400 g šećera

Priprema

  1. Breskve operite.
  2. Dodajte otprilike 500 ml vode u zdjelu te ju prokuhajte.
  3. Zdjelu sklonite s vatre te u prokuhanu vodu ubacite breskve. Nakon 30 sekundi izvadite breskve te ih prelijte hladnom vodom.
  4. Breskve ogulite i razrežite napola. Izvadite koštice.
  5. Operite i sterilizirajte staklenke. Breskve ubacite u staklenke.
  6. Drugu zdjelu napunite hladnom vodom i dodajte sok od limuna i šećer. Zagrijte zdjelu te kada smjesa prokuha, prelijte preko bresaka.
  7. Staklenke zatvorite i kada se ohlade spremite u hladniji prostor.

Svi recepti za zimnicu od bresaka >>

Čuvanje i skladištenje

Ako ste pripremali recept za tradicionalni kompot ili kompot bez šećera, pripazite na nešto kraći rok trajanja. Takvi pripremljeni kompoti imaju mogućnost skladištenja otprilike 3 mjeseca. Ako želite skladištiti kompot duži vremenski period, preporučuje se dodatak konzervansa.

Nakon otvaranja staklenke potrebno je sav sadržaj potrošiti unutar tjedan dana i držati u hladnjaku.

Recept za kompot od breskve koji sadrži limunov sok možete skladištiti 12 mjeseci, iako se preporučuje nakon otvaranja staviti staklenku u hladnjak.

Kompote od breskve je potrebno čuvati u slabo osvijetljenim prostorima nižih temperatura.

Upotreba u kuhinji

Breskve iz kompota možete konzumirati na mnogo načina. Osim kao dodatak na tortama, u desertima i kroasanima, kompot se može posluživati i bez dodataka. Ako ga ohladite može se posluživati kao preljev na sladoled ili jogurt. Kao izvrstan desert kompot od breskve može se poslužiti sa šlagom.

Ljekovita svojstva

Nutritivno su bogato voće te u svega 150 g nalazi se 58 kalorija. Sadrže veliku količinu vlakna, a od toga nerazgradivi dio smanjuje rizik od zatvora i regulira kretanje crijeva. Svježi plodovi breskve i breskve iz kompota imaju isti nutritivni sastav samo ako imaju kožicu te bi se prilikom izrade na to trebalo pripaziti.

Obiluju magnezijem, A, E, K i B vitaminima, fosforom i željezom.

Istraživanjima se dokazalo da pripravci s breskvom pomažu za vlažnost kože i time poboljšavanje njezinog sastava.

Foto: bourgeoisbee / CC

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

staklenke zimnice

O nama - Moja Zimnica

Portal Moja Zimnica mala je enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve … [više] about O nama - Moja Zimnica

Zadnje objave

ljutenica

Ljutenica

Ljutenica neke podsjeća na ljuću verziju ajvara dok neki tvrde da više sliči na pinđur. Ipak moramo … [više] about Ljutenica

domaća majoneza

Majoneza

Majoneza je namaz koji se pravi od žumanjka jajeta i ulja te je neizostavan dodatak sendvičima, ali … [više] about Majoneza

kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno

Kao što mu i sam naziv govori kukuruzno brašno nastaje mljevenjem zrna kukuruza. U prošlosti se … [više] about Kukuruzno brašno

kokosovo brašno

Kokosovo brašno

Brašnom se inače smatra proizvod koji se proizvodi od žitarica, ali kada je riječ o kokosovu brašnu … [više] about Kokosovo brašno

narezane tikvice

Čips od tikvica

Postoje razne varijante prirodnih čipseva od raznih listova i gomolja biljaka, ali čips od tikvica … [više] about Čips od tikvica

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Moja Zimnica je mala enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.