• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
kompot od jabuka

Kompot od jabuka

Objavljeno: 03.10.2020. Autor: Maja Z.

  • Jabuke za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za kompot od jabuka
  • Domaći kompot od jabuka
  • Kompot od jabuka bez šećera
  • Kompot od jabuka bez konzervansa
  • Čuvanje i skladištenje
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Jesen je godišnje doba kada jabuka ima u izobilju, savršeno za pripremu ukusnog i jednostavnog kompota od jabuka. Kompot je u osnovi vrsta umaka koji se radi s nasjeckanim jabukama, zaslađivačem poput šećera ili meda i začinima. Za razliku od džema, kompot nema ljepljivu i gustu teksturu. Kompot je jednostavniji za pripremu, brže se kuha i lako ga je prilagoditi.

Jabuke su poznate po svojim ljekovitim svojstvima koja se mogu sačuvati kroz pripremu različitih zimnica. Za kompot od jabuka nije potrebno puno sastojaka te se time čuva ljekovitost ovoga voća. Kako biste dobili okus kompota od jabuka po svojem ukusu, možete promijeniti količinu šećera ili dodati neke nove arome.

Karakteristike jabuke

Jabuka, plod pripitomljenog stabla malus domestica (porodica rosaceae), je jedno od najčešće uzgajanih plodova drveća. Pripada porodici ruža, a u svijetu ih ima oko dvadeset tisuća vrsta. Jabuka je koštunjasto (mesnato) voće. Kad se bere, jabuke su obično okrugle, promjera 5 - 10 cm. Boja je crvena, zelena ili žuta. Razlikuju se u veličini, obliku i kiselosti, ovisno o sorti.

Od jabuka se najčešće radi sljedeća zimnica: kompot od jabuka, marmelada od jabuka, pekmez od jabuka, sirup od jabuka,  sok od jabuke.

Jabuke za preradu

Kod pripreme kompota od jabuka bitno je izabrati sortu koja je najbolja za ovakvu vrstu prerade. Postoje brojne sorte jabuka koje se koriste u razne svrhe, od pripreme kolača, namaza, marmelada pa čak i alkoholnih pića. Ako niste sigurni koju sortu koristiti u pripremi kompota od jabuka, predlažemo ove četiri koje možete pronaći u obližnjim tržnicama i voćarnama.

Zlatni Delišes

Zlatni Delišes je velika sorta jabuka žućkasto-zelene kore i vrlo slatkastog okusa. Sklona je modricama i smežuranju pa joj je potrebno pažljivo rukovanje i skladištenje. Omiljena je za salate, umake od jabuka, maslace od jabuka i kompote od jabuka.

Granny Smith

Granny Smith je jedna od najboljih vrsta jabuka za pečenje i kuhanje. Jabuke Granny Smith su svijetlo zelene boje. Popularno se koriste u mnogim jelima kao što su pita, kompot i kolač od jabuka. Često se jedu i sirove kao stolne jabuke. Odličnog je okusa u kombinaciji s maslacem od kikirikija. Granny Smith je idealna jabuka za salate, voćne pladnjeve i smrzavanje jer brzo ne oksidira.

Braeburn

Sorta je jabuke koja je čvrsta na dodir s crveno- narančastim okomitim prugastim izgledom na žuto-zelenoj pozadini. Intenzitet boje varira ovisno o različitim uvjetima uzgoja. Braeburn jabuke imaju kombinaciju slatkog i trpkog okusa. Dostupne su od listopada do travnja na sjevernoj polutki i srednje su velike do velike veličine. Otporne su na hladnoću te su zbog toga jedna od vrsta jabuka velikog uzgoja.

Jonathan

Srednje velika slatka jabuka s dozom kiseline. Ima tvrdu, ali glatku koru. Jonathan jabuke mogu se koristiti kuhane ili sirove, te u slatkim i slanim pripravcima. Njihov pomalo začinjeni okus i iznimna sočnost čine ih savršenom jabukom za upotrebu u soku i jabukovači.

Berba i kupovina

Da bi se dobilo najkvalitetnije voće, jabuke se moraju brati u odgovarajućoj fazi zrelosti. Nakon berbe potrebno je pravilno skladištenje kako bi se životni vijek produžio. Tijekom berbe jabuka, voće berite i s njim rukujte pažljivo kako biste spriječili nepotrebno oštećenje. Tijekom berbe razvrstajte po sorti jabuka. Uklonite i odmah upotrijebite natučene ili izrezane jabuke. Također, uklonite jabuke koje imaju probleme s insektima i bolestima. Odvojite jabuke po veličini. Prvo upotrijebite najveće jabuke jer brže izgube svoja prvotna svojstva od onih manjih.

Razdoblje berbe jabuka varira od jedne do druge sorte. Na primjer, jabuke Braeburn obično se beru sredinom do kraja rujna. Sezona berbe jabuka Zlatni Delišes obično traje od kraja rujna do početka listopada. Međutim, na razdoblje berbe sorti jabuka snažno utječu vremenski uvjeti tijekom vegetacije. Stoga bismo vrijeme berbe trebali temeljiti na zrelosti jabuka, a ne na određenom kalendarskom datumu.

Postoji nekoliko pokazatelja zrelosti jabuka kod berbe, ali i kod kupnje jabuka. Zrele jabuke su čvrste, svježe, sočne, dobro obojene i razvile su karakterističan okus sorte. Crvena boja sama po sebi nije pouzdan pokazatelj zrelosti. Crvene ukusne jabuke, na primjer, često postanu crvene prije nego što voće sazri. Prerano ubrano voće je trpko, kiselo, škrobno i slabo aromatizirano. Jabuke ubrane prekasno su mekane i kašaste.

Recepti za kompot od jabuka

Zbog dostupnosti jabuka postoje brojni recepti koji vam mogu pomoći napraviti najukusniji kompot od jabuka. Ovisno o vlastitom ukusu sami možete odlučiti koje jabuke i začine želite koristiti. Bitno je paziti na omjer jabuka, tekućine i šećera. Pojedine jabuke zahtijevaju više šećera ili sladila od drugih. U nastavku donosimo 3 različita, ali ukusna i jednostavna recepta za kompot od jabuka.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Domaći kompot od jabuka

Za pripremu domaćeg kompota od jabuka nije potrebno mnogo sastojaka. Najvažniji je odabir kvalitetnih jabuka koje će dati onaj dobro poznati okus domaćeg kompota od jabuka. Količina navedena u receptu je dovoljna za 2 staklenke kompota.

Sastojci

  • 1 kg jabuka srednje veličine
  • 150 g šećera
  • 1 limun
  • mljeveni cimet ili začin po želji (nije obvezno)

Priprema

  1. Ogulite jabuke, prepolovite ih i izvadite im sjemenke i peteljke.
  2. Narezane jabuke stavljate u posudu s hladnom vodom i sokom od 1/2 limuna.
  3. Jedan veliki lonac pun vode stavite na vatru.
  4. Čim voda zakuha, u nju ubacite prepolovljene jabuke, ulijte preostali limunov sok pa pustite da voda ponovno zavrije.
  5. Kompot kuhajte na slaboj vatri.
  6. Nakon 3 - 5 minuta izvadite jabuke žlicom s rupicama i složite ih u staklenku.
  7. Jabuke pospite šećerom te im dodajte pokoju limunovu koricu i prstohvat cimeta.
  8. Hermetički zatvorite staklenke i sterilizirajte ih 15 minuta.

Kompot od jabuka bez šećera

Pretjeran unos šećera nije dobar za naše zdravlje. Prirodni šećer koji se nalazi u voću dovoljan je kako bi učinio kompot od jabuka ukusnim. Uživajte u dobrobiti ovog divnog voća bez dodavanja šećera. Od količine sastojaka navedenih u receptu dobit ćete otprilike 2 staklenke kompota.

Sastojci

  • 7 jabuka srednje veličine
  • sok od 2 naranče
  • 1 žličica cimeta

Priprema

  1. Odaberite čvrste i sočne jabuke, ogulite ih, narežite ih na četvrtine i otklonite peteljku, jezgru i sjemenke.
  2. U lonac stavite narezane jabuke, sok od naranče i cimet.
  3. Kuhajte pažljivo miješajući 20 do 25 minuta dok jabuke ne omekšaju i puste sirup.
  4. Vilicom možete zgnječiti jabuke u gusti pire ili cijele jabuke stavite u staklenke.

Napomena: u ovaj recept ne ide posebno šećerni sirup upravo zato što naranče puste svoj sok koji se kuhanjem pretvara u sirup i sprema se u staklenke zajedno s voćem

Kompot od jabuka bez konzervansa

Kako bi prirodni okus jabuka ostao netaknut potrebno je izbjegavati upotrebu aditiva i konzervansa. Slijedite ovaj recept kako biste dobili 2 staklenke prirodnog kompota od jabuka.

Sastojci

  • 1 kg jabuka
  • 1 l vode
  • 400 g šećera

Priprema

  1. Jabuke ogulite i očistite od peteljke i koščica.
  2. Staklenke i poklopce 10 minuta sterilizirajte u vodi s nekoliko kapi octa i limuna te ih dobro osušite.
  3. Vodu sa šećerom kuhajte dok se šećer ne otopi.
  4. Jabuke posložite u sterilne staklenke te prelijte kipućom vodom u kojoj je šećer.
  5. Vruće staklenke zatvorite i pustite da se ohlade.
  6. Ohlađene staklenke spremite na hladno i tamno mjesto.

Svi recepti za zimnicu od jabuka >>

Čuvanje i skladištenje

Rok trajanja jabuka ovisi o raznim čimbenicima. Zbog relativno niske cijene, dugog vijeka trajanja i dokazanih zdravstvenih blagodati, jabuke su jedno od najpopularnijih voća na svijetu. Svježe jabuke u smočnici mogu stajati 2 - 4 tjedna, a u hladnjaku 6 tjedana.

Ako ga ne planirate odmah konzumirati, kompot od jabuka je potrebno spremiti na hladno, tamno mjesto koje je vlažno. Kako ne bi došlo do kvarenja potrebno je prerađeno voće konzervirati u staklenim posudama, staklenkama ili bocama. Staklenke 10 minuta sterilizirajte u vodi s nekoliko kapi octa, a zatim ih osušite u mlakoj pećnici. Ako se kompot od jabuka pravilno pripremi može se konzumirati i duže.
Savjeti

Staklenke označite odgovarajućom naljepnicom na kojoj će pisati datum kada ste kompot od jabuka pripremili. Tako ćete biti sigurni da kompotu nije prošao rok trajanja prije konzumacije. Prije konzumacije obratite pažnju na moguće fizičke promjene namirnica, svjetlinu boje, miris, plijesan, koje mogu ukazati na to da je kompot pokvaren.

Upotreba u kuhinji

Kompot od jabuka poslužite toplog ili ga koristite kao nadjev za palačinke i biskvite ili preljev za sladoled. Možete ga poslužiti s jogurtom ili tučenim vrhnjem. Začini koje možete koristiti u pripremi kompota od jabuka su cimet, klinčić, štapić vanilije, đumbir, itd. Kompotu od jabuka možete dodati i neko drugo voće poput krušaka. Kruške će obogatiti okus kompota.

Ljekovita svojstva

Zbog sadržaja pektina jabuka u želucu stvara osjećaj sitosti te se preporučuje konzumirati prilikom provođenja redukcijskih dijeta jer služi otklanjanju osjećaja gladi. Pektin ima i povoljan učinak na probavni sustav. Jabuke su povezane sa smanjivanjem rizika od srčanih bolesti. Jedan od razloga može biti taj što jabuke sadrže topiva vlakna - ona koja mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola u krvi.

Sadrže i polifenole koji djeluju antioksidativno. Mnogi od njih koncentrirani su u kori. Jedan od tih polifenola je flavonoidni epikatehin, koji može smanjiti krvni tlak.

Bogate su vlaknima te njihovo konzumiranje pomaže u snižavanju razine kolesterola. Njihova se konzumacija preporučuje bolesnicima oboljelih od bolesti žuči, bolesti debelog crijeva i čira na želucu.

Nekoliko je istraživanja konzumaciju jabuke povezalo sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2.

Moguće je da polifenoli u jabukama pomažu u sprečavanju oštećenja tkiva beta stanica u gušterači. Beta stanice proizvode inzulin u vašem tijelu i često su oštećene kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Kao što kaže narodna izreka: "Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van".

Foto: congerdesign / Pixabay

Izvor:

  1. Muraki I, Imamura F, Manson JE, et al. "Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies", objavljen s ispravcima u BMJ. 2013;347:f6935; BMJ. 2013;347:f5001.; 28. kolovoza 2013.; doi:10.1136/bmj.f5001

Zimnica od jabuka

  • Čips od jabuke
  • Džem od jabuka
  • Jabukovača
  • Marmelada od jabuka
  • Pekmez od jabuka
  • Pire od jabuka
  • Sirup od jabuka
  • Sok od jabuke
  • Sok od mrkve i jabuke

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR