Jedna od zanimljivih varijacija zimnice je upravo kompot od marelice. Često ga možemo naći na policama u trgovinama, no uvijek je najbolje jesti domaće i što prirodnije proizvode. Upravo ovaj kompot dobro će nam doći kao osvježenje u hladnim i tmurnim zimskim danima.
Izrada kompota, nije pretjerano komplicirana niti zahtijeva puno vremena. Donosimo vam par recepata kako napraviti ovaj ukusni kompot kod kuće i kako uživati u marelicama tijekom cijele godine.
U nastavku teksta možete pronaći recept za klasični kompot od marelica kakav su spremali naši stari, jedan brzi kompot koji se može jesti vruć ili hladan, ali tu je i kompot bez šećera za sve one koji paze na svoju liniju. Sve u svemu, koji god recept da odaberete nećete pogriješiti.
Karakteristike marelice
Marelica je koštuničava voćka iz roda Prunus, porodice Rosaceae. Raste kao grm ili kao jako nisko drvo, može doseći najveću visinu do 12 metara. Pradomovina ove voćke nalazi se u Aziji, a ovo je jedna od najranije otkrivenih biljaka. Najčešće uspijeva u područjima svijeta gdje je umjerena, mediteranska klima, no rasprostranjena je po cijelom svijetu.
Kora drveta je tamno sive boje, a krošnja je okruglog ili plosnatog oblika. Listovi su zelene boje i ovalnog oblika, a cvijet ove voćke je bijele boje. Plod je žuto-narančaste boje, izgledom nalikuje na malu breskvu, a kada ga otvorimo vidimo narančasto, sočno meso s košticom koja nije jestiva. Unutar koštice nalazi se sjemenka iz koje se može razviti novi plod. Marelice koje su više izložene suncu znaju dobiti crvenkastu boju kožice.
Marelice za preradu
Marelica je jako rasprostranjena po cijelome svijetu, njezine sorte su se mijenjale i prilagođavale s obzirom na klimu i tlo na kojem rastu. Postoji velik broj sorti marelice, no nisu sve pogodne za iste stvari. Određene vrste su najbolje samo za svježu upotrebu, a neke su bolje za preradu u sokove, likere, marmelade, kompote, itd. Neke od najpoznatijih vrsta marelice su Aurora, Sylver cot, Pink cot, Mađarska najbolja i brojne druge.
Aurora
Sorta marelice koja raste na stablu, dozrijeva sredinom lipnja i srednje je rodnosti. Ima jako bujnu krošnju na kojoj rastu plodovi srednje veličine. Plodovi su narančasto-žute boje, meso ove sorte je narančaste boje, mekano i sočno.
Kada govorimo o preradi ova je vrsta pogodna za sve vrste prerade, a posebno za kompote zbog veličine svojih plodova i vremena dozrijevanja.
Sylver cot
Sylver cot je sorta marelice koja dozrijeva jako rano, njezina pradomovina je SAD, a pogodna je za područja u kojima proljeća nisu jako hladna. Plodovi su veliki, svijetlo narančaste boje i izrazito sočni.
Ovi plodovi su pogodni za izradu kompota i sokova zbog sočnosti i ranog zorenja, ali isto tako potrebno je paziti da ih na vrijeme iskoristimo.
Pink cot
Ovo je jedna od ranijih sorti marelice, njezini plodovi dozrijevaju u velikim količinama i jako su ukusni. Plodovi su narančaste boje s ružičastom prevlakom od sunca, imaju intenzivni okus i jako su slatke.
Zbog svog slatkog okusa ova je sorta pogodna za izradu kompota bez šećera i aditiva.
Mađarska najbolja
Kao što joj samo ime govori ova sorta je podrijetlom iz Mađarske, rađa vrlo obilno, a rodi tek u srpnju. Stablo je srednje bujno, a plodovi su narančasti s crvenim krugovima, a meso je tamnocrveno, sočno i ukusno. Slatko-kisela aroma daje posebnost ovoj sorti, a jedna je od najboljih za preradu. Ova sorta je jedna od najpopularnijih na našim područjima.
Za preradu su povoljne zbog kasnog dozrijevanja i slatko kiselog okusa koji daje određenu svježinu kompotu.
Berba i kupovina
Berba ovisi o vrsti sorte o kojoj se govori, no ona najčešće započinje tijekom proljeća i traje sve do kasnog ljeta. Često se ova biljka zna pronaći u dvorištima i voćnjacima brojnih ljudi što znači da dobro uspijeva na našim područjima, uz to znači da je lakše praviti kompote od domaćih proizvoda.
Kupovina marelica je česta, a ova voćka može se naći na svakoj tržnici, u svakom dućanu ili pak pred štandovima nekih obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava. Najbolje je kupovati provjereno i domaće stoga se preporučuje i da za kompote koristimo domaće i prirodno kako bi očuvali sva ljekovita svojstva koja sadrži ova biljka.
Sama kupovina ovih voćki nije skupa zato što je njihova potražnja mala, a proizvoda ima puno. Velik broj ljudi koristi ovu voćku za likere, vina, kompote, džemove i marmelade kako ne bi propali proizvodi koji su već ubrani, a ne mogu se prodati.
Recepti za kompot od marelica
Kompot od marelice ne zahtijeva velik posao, a ako ga spremamo sami često će biti zdravije nego kupovno. Donosimo vam par ukusnih recepata kako pripremiti ovaj kompot u kojem će uživati svi uzrasti.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći kompot od marelica
domaći recepti naših baka često znaju biti najukusniji jer se ukusne voćke ne miješaju s brojnim drugim okusima što znači da se uživa u potpunosti u aromi same marelice. Sastojke koje smo upotrijebili u ovom receptu bit će vam dovoljni za 2 staklenke kompota od marelice.
Sastojci
- 1 kg marelica
- 75 dkg šećera
- 1 l vode
Priprema
- Marelice dobro operite, prepolovite i očistite od koštica.
- Kratko ih potopite u kipuću vodu, izvadite ih i odmah stavite u hladnu vodu kako bi se lakše ogulila koža.
- Oguljene i raspolovljene marelice slažete u staklenke tako da je unutarnja strana uvijek okrenuta prema dolje.
- U jednu staklenku stavite deset polovica, odnosno pet voćaka marelice.
- Šećer stavljate kuhati u vodu dok se sav ne rastopi i voda postane bistra.
- Ušećerenom vodom prelijte marelice.
- Staklenke se zatvore, pa ih stavite u pećnicu zagrijanu na 90°C, 20 minuta da se steriliziraju.
Brzi kompot od marelica
Ukoliko nemate vremena, a želite spremiti nešto ukusno u svoju zimnicu svakako probajte ovaj brzi recept za kompot od marelica. Treba vam samo malo vremena i puno volje da ga napravite. Pratite li tijek ovog recepta dobit ćete jednu staklenku kompota od marelice.
Sastojci
- 250 g marelice,
- 1,2 litre hladne vode
- 120 g šećer,
- prstohvat limunske kiseline,
- prstohvat đumbira (po želji)
Priprema
- Isperite marelice. Ako dođe do oštećenja površine, izrežite ih nožem. Stavite voće u lonac.
- Dodajte hladnu vodu, šećer. Dodajte limunsku kiselinu i đumbir.
- Stavite lonac na jaku vatru. Kuhajte. Pokrijte poklopcem.
- Pričekajte nekoliko minuta da provre, a zatim ulijte u staklenke. Kompot se može poslužiti hladan ili vruć.
- Ako želite malo prilagoditi ukus, po želji dodajte različite začine koji se vama sviđaju i koji smatrate da su dobra kombinacija.
Kompot od marelica bez šećera
Ako želite što prirodniji okus kompota i što zdravije zimnice koristite što manju količinu šećera. Predlažemo ovaj recept kao najukusniji i najprirodniji kompot od marelice. Od sljedeće količine sastojaka dobit ćete 2 staklenke kompota.
Sastojci
- 1 kg marelice
- 1 l vode
- Malo limunske kiseline
Priprema
- Marelice dobro očistiti, prepoloviti i umočiti u vruću vodu.
- Izrezane marelice stavite u staklenke, zakuhajte vodu i u nju dodajte malo limunske kiseline i po želji malo meda.
- Zalijte vodom marelice u staklenkama i spremite na hladno mjesto.
Čuvanje i skladištenje
Same marelice ne mogu se dugo čuvati na sobnoj temperaturi zato što će na visokim temperaturama doći do njihovog truljenja. Ako ih planirate koristiti u roku od par dana najbolje ih je spremiti u hladnjak i vaditi po potrebi, no ako ih želite spremiti za zimu potrebno ih je smrznuti i dobro spremiti. Smrzavanje neće naštetiti njihovom okusu i teksturi.
Kompot od marelice ne može dugo stajati. Potrebno ga je čuvati na hladnom i tamnom mjestu, ali je isto tako potrebno da staklenke budu dobro sterilizirane i dobro zatvorene nakon sipanja kompota u njih.
Nakon otvaranja kompota preporučeno je da se pojede u roku od 7 dana, ali posebno je bitno držati ih u hladnjaku.
Savjeti
Jedan od najboljih savjeta za izradu kompota od marelice je da plodovi ne budu jako zreli i mekani. Ostalo voće za izradu kompota treba biti malo zrelije nego uobičajeno, no kod marelica dolazi do propadanja ako su one prezrele.
Osim što je potrebno paziti na strukturu i zrelost marelice, morate paziti i na njihovu boju i udarce na vanjskom dijelu. Isto tako kada otvorite marelicu morate paziti da je u potpunosti čista te da nema naznake nametnika u sebi.
Upotreba u kuhinji
Osim što se ovaj kompot koristi kao sama slastica, česta je njegova upotreba u kolačima, tortama i namazima, ali isto tako može se koristiti i kao dodatak glavnom jelu ili kao začin.
Marelica se, osim za kompote, može koristiti i za likere, vina, sokove, sirupe, ali i džemove i marmelade. Njezina sjemenka koristi se i za preradu te iz nje dobivamo ukusne bademe, koji obiluju vitaminima i mineralima i pomažu u očuvanju organizma.
Ljekovita svojstva
U samo 100 grama marelice i možemo naći pregršt vitamina A i vitamina C, a tu su i ostali vitamini i minerali koji se nalaze u ovoj ukusnoj i moćnoj voćki.
Marelice imaju snažna antioksidacijska svojstva, a zanimljivo je kako sadrže likopen koji štiti organizam od štetnog sunčevog zračenja.
Između ostalog njezini snažni antioksidansi pokazali su se izuzetno korisnima za rad cijelog organizma. Ima jaka protuupalna svojstva i zbog toga je prepoznata kao dobar lijek protiv artritisa. Sadrži veliku količinu pektina i celuloze koji poboljšavaju rad probavnog sustava. Uz to utječe na bolji rad srca, pomaže kod prehlada, čuva kosu, kožu i kosti, a prepoznata je i kao odličan izvor vitamina i minerala koji su potrebni ženama u trudnoći.
Zanimljiva činjenica je da je marelica niskokalorično voće i zbog toga često se zna naći u raznim dijetama i pomaže pri mršavljenju.
Foto: Ivanadukoska / CC
Zimnica od marelica
Odgovori