Tikvice su voće koje se smatra povrćem i kao takvo koristi u pripremi pretežno slanih jela. Ipak, od njih se također može pripremiti ukusan kompot koji izgledom podsjeća na kompot od ananasa, a neki tvrde da je i takvog okusa.
S obzirom na to da dobro podnose konzerviranje i kuhanje, od tikvica se može pripremiti kompot koji se može čuvati i do godinu dana. Slatkastog je okusa te se može jesti kao desert, ali se od njega pripremaju i razni kolači. Ovaj kompot nije poznat u europskoj kuhinji te ga jako malo osoba i priprema, ali ako se odlučite probati napraviti ovu zimnicu nećete požaliti.
Karakteristike tikvica
Tikvice su jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice bundeva, a potječe iz Amerike. U europskoj kuhinji smatra se povrćem i priprema se u slanim jelima, a zapravo je voće. Jedna je od prvih biljaka koje su ljudi kultivirali i počeli koristiti u prehrani.
Iz cvijeta tikvice se razvija duguljast, mesnat i tvrd plod koji može biti svijetlo zelene do tamno zelene boje s prugama ili točkicama raznih nijansi zelene boje. Plod ima tvrdu koru i sočnu unutrašnjost koja se koristi u kulinarstvu za pripremu raznih zimnica. Plod je pričvršćen za stabljiku ili vriježu s debelom, hrapavom, dlakavom i svijetlo zelenom peteljkom. Unutar ploda nalaze se ovalne sitne koštice bijele ili bež boje, a nakon sazrijevanja služe za razmnožavanje biljke.
Tikvice za preradu
Za pripremu kompota od tikvica nije važna sorta tikvica već je važnije da su svježe i mlade. Mlade tikvice su manje, a najbolje je koristiti one dužine 15 - 20 cm. Kada se govori o sortama tikvica postoji preko 200 sorti, a samo neke od njih je moguće uzgojiti na našem području. Za pripremu kompota koristite Odesa, Iskander i Aeronaut tikvice.
Odesa
Ova vrsta tikvice dobro podnosi konzerviranje i može se uzgojiti na našem području. Ima zelenu koru i raste u obliku grma te je otporna na razne vremenske uvjete. Tikvica je tamno zelene boje s uzdužnim tamnim crtama, a unutrašnjost je bijele do svjetložute boje. Sjemenke unutar ploda su sitne i male.
Iskander
Iskander je rana sorta koja dozrijeva oko mjesec dana nakon sadnje. Može se uzgojiti i u područjima gdje prevladavaju niske temperature. Tikvica je svjetlo zelene boje dužine do 20 cm s tankom korom. Unutrašnjost tikvice je sočna, mekana i kremasta te bijele boje.
Aeronaut
Aeronaut tikvica je sorta koja dobro podnosi blanširanje i konzerviranje. Mogu doseći dužinu oko 15 cm, a ima tamno zelenu tvrdu koru. Unutrašnjost je bijele do bež boje te mekana, sočna i neutralnog okusa, a prilikom pripreme kompota može se kombinirati s drugim voćem.
Berba i kupovina
Za pripremu kompota od tikvica koristite mlade plodove svijetlo zelene boje. Možete ga pripremati i od starijih plodova, ali onda vam kompot može biti gorak. Plod mora biti svjež, a kora, na dodir, tvrda.
Ako sami uzgajate tikvice, berite ih mjesec dana nakon sadnje ili 5 - 6 dana nakon oplodnje dok još imaju osušeni cvijet na sebi. Takve tikvice će biti dovoljno zrele, ali ne prezrele i stare. Berite plodove veličine 15 - 20 cm i težine oko 200 g. Mlado povrće je prikladno i za rezanje na manje komade, a ako slučajno uberete tikvicu koja nije dovoljno zrela, ona neće utjecati na okus kompota.
Plod berite tako da nožem ili škarama prerežete peteljku bez da oštetite vriježu ili stabljiku. Prilikom berbe ostavite oko 2 cm peteljke na plodu kako bi što duže ostao svjež. Rane sorte berite na početku srpnja, a kasne početkom rujna.
Ako ne možete sami uzgojiti tikvice onda ih možete kupiti na tržnici ili u trgovini. Dostupne su tijekom cijele godine, ali najviše mladih tikvica ima u travnju i svibnju kada počinju sazrijevati. Tikvice koje kupujete moraju imati tvrdu i svjetlo zelenu koru i ne smije imati oštećenja na kori. Dužina tikvice mora biti od 15 - 20 cm te mora imati najmanje 2 cm peteljke koja ne smije biti suha.
Recepti za kompot od tikvica
Tikvice imaju neutralan okus i zbog toga se u pripremi jela i zimnica dodaju razni začini. Kompot od tikvica mora biti sladak i zbog toga se prilikom pripreme dodaje šećer kako bi bile slatke. Lako upijaju sve začine te je od njih lako napraviti slatku zimnicu. Tikvice su savršene za pripremu kompota jer se kuhanjem ne raspadaju brzo te će i nakon kuhanja ostati kompaktne, ali mekane.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Kompot od tikvica
Za pripremu domaćeg kompota od tikvica trebate par sastojaka. Vinski ocat možete kupiti u trgovini dok okus možete obogatiti limunovim sokom i domaćim tikvicama s tržnice. Tikvice ćete morati kuhati određeno vrijeme te ih nakon toga skladištiti u staklenkama. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 800 g kompota od tikvica
Sastojci
- 1 kg mladih tikvica
- 100 ml vinskog octa
- 650 ml vode
- 300 g šećera
- 1 svježi limun
Priprema
- Tikvice ogulite i narežite na kockice ili kolutiće.
- Stavite ih u posudu u koju ste dodali 50 ml vode i vinski ocat.
- Ostavite tikvice da odstoje oko 12 sati te ih nakon toga ocijedite. Vinski ocat se koristi kako se tikvice ne bi raspale prilikom kuhanja te ih obavezno morate namočiti prije kuhanja kompota.
- U drugu posudu stavite preostalu vodu i šećer te ju stavite na štednjak na laganu vatru. Sve kuhajte dok se šećer ne istopi
- Dodajte ocijeđene tikvice i kuhajte sve 20 minuta.
- Iscijedite sok iz svježeg limuna i dodajte u posudu. Promiješajte i sve sastojke kuhajte 1 - 2 minute te posudu maknite sa štednjaka.
- Staklenke sterilizirajte te u njih ulijte vruć kompot i zatvorite s poklopcima.
- Ostavite da se ohlade, a nakon toga ih spremite na suho, hladno i tamno mjesto.
Kompot od tikvica s rumom
Kompot od tikvica možete obogatiti tako da dodate razne začine kako bi promijenili okus zimnice. Dodavanjem ruma i cimeta pripremit ćete kompot koji podsjeća na zimske mjesece i koji ćete moći koristiti prilikom pripreme božićnih kolača. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 900 g kompota od tikvica.
Sastojci
- 1 kg tikvica
- 100 ml vinskog octa
- 650 ml vode
- 300 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 svježi limun
- 1 žlica cimeta
- 2 žlice ruma
Priprema
- Tikvice ogulite i narežite na kockice. Uklonite sjemenke.
- Narezane tikvice stavite u posudu i ulijte 50 ml vode te dodajte vinski ocat. Sve dobro promiješajte i ostavite da odstoji 12 sati. Tijekom stajanja sve sastojke dodatno promiješajte sa žlicom.
- Nakon što su tikvice odstajale procijedite ih i stavite u čistu posudu.
- U drugu posudu dodajte vodu i stavite na štednjak na laganu vatru da prokuha.
- Dodajte šećer i vanilin šećer te dobro miješajte dok se šećer ne otopi.
- Ocijeđene tikvice dodajte u prokuhanu tekućinu i nastavite kuhati oko 20 minuta.
- U tekućinu dodajte cimet i rum te iscijedite sok svježeg limuna. Pazite da vam koštice iz limuna ne upadnu u tekućinu. Sve zajedno kuhajte još 1 - 2 minute te nakon toga uklonite posudu sa štednjaka.
- Kompot stavite u sterilizirane staklenke i zatvorite ih s poklopcima. Ostavite da se ohlade te ih skladištite u smočnici ili podrumu.
Čuvanje i skladištenje
Kompot od tikvica skladištite u staklenke koje se mogu hermetički zatvoriti. Nakon pripreme potrebno ga je ohladiti i nakon toga spremiti na hladno, tamno i suho mjesto kao što su smočnice ili podrumi, a možete ga držati i u hladnjaku.
Nemojte ga spremati u zamrzivač jer može doći do pucanja staklenki, ali i smanjenja nutritivnih vrijednosti namirnica. Kompot možete konzumirati odmah nakon pripreme ili ga spremiti i pojesti u roku od 6 mjeseci. Nakon što otvorite staklenku potrebno ju je držati u hladnjaku kako se kompot ne bi pokvario.
Savjeti
Kompot možete pripremati u kombinaciji s drugim voćem, posebno agrumima, kao što su limun i naranča.
Prilikom pripreme možete dodavati i razna alkoholna pića kao što su rum, liker od borovnice, aronije i sličnog bobičastog voća.
Ako želite da kompot bude slađi dodajte više šećera. Prilikom pripreme možete koristiti smeđi šećer ili med.
Upotreba u kuhinji
Kompot od tikvica najčešće se konzumira kao i ostale vrste kompota jer je slatkastog okusa. Poslužite ga u posudi s dodatkom šlaga ili u kombinaciji s kompotom od jabuka ili krušaka. Može se koristiti i prilikom pripreme kolača kao zamjena za kompot od ananasa, a poslužite ga hladnog ili toplog te ga kombinirajte sa sladoledom.
Kompot od tikvica možete koristiti i kao nadjev za kolač te se najčešće stavlja između biskvita i kreme, a vodu od kompota možete koristiti za natapanje biskvita.
Ljekovita svojstva
Kompot od tikvica je dobar za probavu te se preporučuje za konzumaciju osobama koje imaju problema s crijevima i želucem. Ne izaziva alergije te ga mogu konzumirati djeca i starije osobe. Neka istraživanja navode da uravnotežuje količinu vode i soli u tijelu te ga je dobro konzumirati nekoliko puta tjedno.
Foto: congerdesign / Pixabay
Zimnica od tikvica
Odgovori