Kopar je nevjerojatna, ali nedovoljno iskorištena biljka začin. Korisna je za konzerviranje kiselih krastavaca, naravno, ali je i izvrstan dodatak mnogim drugim domaćim jelima i zimnicama. Međutim, ako sami uzgajate kopar ili ga kupujete svježeg na tržnici ili u trgovini, otkrit ćete da vrlo brzo uvene. Srećom, kopar se može konzervirati na više načina koji će sačuvati svježi okus kopra kako bi ga mogli koristiti kad god vam zatreba.
Ako uzgajate vlastiti kopar, pobrinite se da ga uvijek berete svježeg i kada su esencijalna ulja na vrhuncu. Kao i kod većine bilja i drugih začina, najbolje ga je ubirati kasnije ujutro nakon što rosa ispari s lišća, jer je to vrijeme kada su biljke najviše aromatične. Ubrani kopar planirajte iskoristiti u sljedećih tjedan dana, a stabljike čuvajte u posudi napunjenoj vodom, kao kad čuvate rezano cvijeće. Ovo je jednostavan način da vam biljka ostane svježa dok ju ne odlučite dalje koristiti ili preraditi.
Vrste zimnice od kopra
Kopar možete konzervirati jednom od sljedećih metoda: zamrzavanjem, sušenjem ili u octu. Mogućnosti nema mnogo, a najčešće se koristi sušen kao začin za dodavanje jelima kao što su variva. No, postoje i neki umaci koje možete napraviti te ga tako zamrznuti i koristiti za daljnju preradu i konzumaciju. U nastavku pogledajte što sve možete napraviti od kopra i kako ga pravilno koristiti za pripremu zimnice.
Foto: Yuliya Harbachova / Pixabay
Odgovori