Krušne mrvice ili prezle su sitno ili krupnije izmrvljen kruh različite suhoće, a kod nas se najviše koristi za pohanja mesa. Stari kruh najčešće se baci, ali s obzirom na to da podržavamo opciju da se hrana iskoristi maksimalno, bolja varijanta ke svakako priprema domaćih krušnih mrvica. Kod domaćih mrvica znate da su bez dodatnih aditiva, a prilikom pripreme možete dodati i neki začin po vlastitoj želji te napraviti vlastiti mješavinu za paniranje.
Danas većina ljudi kupuje krušne mrvice, jer su jeftine, ali vrlo ih je jednostavno napraviti i u vlastitoj kuhinji. Nazivaju se još i mrvicama, panko mrvicama te prezlama. Najčešće se koriste za paniranje mesa, posebno piletine i puretine jer nakon pohanja jelu daju hrskavost, ali i prilikom pripreme bečkog i zagrebačkog odreska koji se obavezno prije pohanja uvaljaju u krušne mrvice kako bi dobili zlatnu boju i hrskavost.
Karakteristike krušnih mrvica
Krušne mrvice su proizvod koji se priprem od staroga kruha. Prvo se suši i nakon toga usitnjava. Mrvice mogu biti različite veličine ovisno o tome želite li obične krušne mrvice ili panko krušne mrvice. Panko krušne mrvice imaju manje kalorija, masti i natrija za razliku od običnih, a pola šalice zapremnine od 240 ml sadrži oko 110 kalorija. Ista količina običnih krušnih mrvica sadrži čak 200 kalorija.
Krušne mrvice mogu biti od bijele do svijetlosmeđe boje ovisno o tome koliko su se dugo sušile i od kojeg su se kruha pripremale. Kada se govori o izboru vrste kruha onda se najčešće koristi pšenični kruh od bijeloga brašna. Mogu biti suhe mrvice ili malo vlažnije ovisno o kojoj je vrsti riječ i za što se koriste.
Vrste krušnih mrvica
Postoji nekoliko vrsta krušnih mrvica iako ljudi često misle da postoje samo jedne i to one sitne koje se mogu kupiti u trgovinama. Krušne mrvice mogu se podijeliti na obične i panko koje se ne razlikuju pretjerano u izgledu i okusu. Osim ove podjele često se navodi i podjela na suhe i svježe krušne mrvice koje se razlikuju u odnosu na stupanj suhoće i starosti kruha od kojih se pripremaju.
Panko krušne mrvice
Panko je vrsta krušnih mrvica koje su svjetlije, lakše, hrskavije i prozračnije u odnosu na obične krupne mrvice. Imaju posebnu teksturu i prilikom pohanja upijaju manje ulja i masnoća te su zbog toga i zdravije i sadrže manje kalorija. Smatraju se boljim izborom prilikom pohanja i prženja hrane, ali ne postoji razlika u okusu u odnosnu na obične krušne mrvice.
Klasične krušne mrvice
Obične ili klasične krušne mrvice su zbijenije i nisu tako lagane, hrskave i prozračne kao panko mrvice. Prilikom pohanja i prženja na sebe vežu više ulja i masnoća i sadrže više kalorija. Okus ovih mrvica je neutralan, a boja može varirati od bijele do svjetložute. Izgled ovih krušnih mrvica je klasičan i jako su sitne za razliku od panko mrvica.
Suhe krušne mrvice
Suhe krušne mrvice su podvrsta običnih krušnih mrvica jer se pripremaju tako da se pričeka da kruh ostari te se onda mrvi. Kako bi se dobilo na hrskavosti krušnih mrvica takav kruh možete dodatno i prepeći kako bi mrvice bile još hrskavije. Ove krušne mrvice su jako sitne i najčešće se pripremaju uz pomoć blendera ili valjka za tijesto. Lakše su za pripremu od svježih krušni mrvica i nakon prženja i pohanja mesu daju veću hrskavost.
Svježe krušne mrvice
Iako naziv ove podvrste običnih krušnih mrvica može asocirati na upotrebu svježega kruha ipak nije riječ o tome. Svježe krušne mrvice su one mrvice koje se prave od svježeg kruha koji se dodatno suši ili peče te mrvi. Ovako pripremljene kršne mrvice u sebi sadrže više vlage od suhih te su veće i koriste se za jela koja ne zahtijevaju pretjeranu hrskavost paniranog mesa. Način pripreme svježih krušnih mrvica je isti kao i kod pripreme običnih. Zbog vode koju sadrže u sebi najčešće se koriste kao vezivni sastojak za pripremu jela kao što su polpete od mljevenog mesa i mesnih okruglica.
Kruh za preradu
Domaće krušne mrvice možete napraviti od bilo koje vrste kruha, a najbolje od onoga koji vam je ostao i niste ga pojeli, a već se počeo sušiti. Krušne mrvice se najčešće pripremaju od običnog bijelog pšeničnog kruha jer se on najbrže suši i tekstura nakon mrvljenja je ista kao i kod kupovnih mrvica. Ako vam je ostalo pecivo pa čak i neki tamniji kruh koji je suh, isto ga možete iskoristiti za pripremu krušnih mrvica.
Panko mrvice se pripremaju od isključivo bijelog kruha te je prije pripreme potrebno je ukloniti koricu kruha koja se ne koristi za pripremu takvih krušnih mrvica. Kod pripreme običnih krušnih mrvica možete koristiti i koricu ako želite da vam mrvice budu što suše i hrskavije. Izborom kruha utječete na okus, ali i hranjive sastojke koje će vaše krušne mrvice imati tako da ako koristite bezglutenski kruh ili onaj od cjelovitih žitarica, morate znati da vam to utječe i na nutritivnu vrijednost krušnih mrvica. I kruh koji ima rustikalnu strukturu dat će gušće krušne mrvice u odnosu na one koje se pripremaju od običnog bijelog kruha.
Ako imate više različitih vrsta kruha možete ih pomiješati i napraviti vlastitu kombinaciju okusa samo pripazite da vam se okusi slažu.
Kupovina
Kruh za pripremu krušnih mrvica možete kupiti ili sami napraviti, ali morate znati da krušne mrvice od domaćeg kruha mogu biti vlažnije u odnosu na one koje pripremate od kupovnog kruha. Kruh je najbolje kupiti nekoliko dana prije nego namjeravate pripremati krušne mrvice i dobro bi bilo da je malo osušen.
Kod kupnje izaberite onu vrstu kruha od koje želite napraviti krušne mrvice te ga možete i narezati na kriške i ostaviti da odstoji nekoliko dana. Pripazite samo da ga ne držite na toplom mjestu jer se može pojaviti plijesan na kruhu. Takav kruh bacite jer ga ne možete koristiti za pripremu krušnih mrvica.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaće prezle
Ako imate stari kruh vrlo ga lako možete pretvoriti u krušne mrvice, pa čak i ako nije suh bit će dovoljno nekoliko minuta u pećnici, mikrovalnoj ili tosteru da dobijete adekvatnu suhoću za pripremu mrvica. Za mrvljenje kruha možete se poslužiti blenderom, štapnim mikserom, multipraktikom, ribežom pa čak i valjkom za tijesto. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 500 g običnih suhih krušnih mrvica.
Sastojci
- 500 g bijelog pšeničnog kruha (najbolje star 2 - 3 dana)
Priprema
- Kruh izrežite na šnite te ga ostavite u vrećici da odstoji 2 - 3 dana. Svaki dan ga provjerite da se nije počela pojavljivati plijesan. Ako primijetite da se počela pojavljivati, uklonite te šnite i kruh premjestite na hladnije mjesto.
- Nakon 2 - 3 dana šnite, ako su dovoljno suhe narežite na manje kockice. Ako šnite nisu dovoljno suhe možete ih posložiti na pleh koji ste obložili s papirom za pečenje i staviti u pećnicu na 10 minuta na 125°C. Ako imate toster kruh možete ih staviti na 2 - 3 minute da se osuši, samo pripazite da ne izgori. Kruh koji dodatno sušite prije mljevenja morate ostaviti da se ohladi.
- Kockice kruha stavite u blender ili multipraktik i pulsiranjem ih usitnite do željene veličine. Također se možete poslužiti i štapnim mikserom tako da kocke stavite u visoku i duboku posudu i usitnite kockice. Kockice isto tako možete usitniti tako da ih stavite u plastičnu vrećicu ili pamučnu krpu, zamotate i pređete preko njih s valjkom za tijesto sve dok ih ne usitnite do željene teksture.
- Dobivene mrvice možete prosijati kroz sito, ali ne morate ako želite krupnije mrvice.
- Krušne mrvice spremite u plastične ili staklene spremnike koji se mogu hermetički zatvoriti.
Čuvanje i skladištenje
Krušne mrvice obavezno čuvajte na suhom i hladnom mjestu te ih nakon pripreme spremite u posudu koju možete hermetički zatvoriti. Čuvajte ih i na tamnom mjestu kako sunce ne bi utjecalo na boju mrvica i posvijetlilo ih te samim tim uništilo i nutritivne vrijednosti. Možete ih čuvati u smočnici ili u kuhinjskim elementima samo što dalje od izvora topline i vlage.
Ne postoji neki određeni rok trajanja za čuvanje krušnih mrvica, ali najbolje ih je potrošiti u što kraćem vremenskom roku jer dužim stajanjem mogu početi otpuštati i više neće biti hrskave te mogu poprimiti i miris ustajalosti. Optimalno vrijeme za skladištenje je najduže godinu dana ako je spremljena na adekvatno mjesto.
Savjeti
Za pripremu krušnih mrvica ne treba vam poseban kuhinjskih uređaj već ih možete usitniti i valjkom za tijesto ili bocom sa zamrznutom vodom. Kockice suhog kruha stavite u kuhinjsku krpu, preklopite i preko nje s valjajte s valjkom ili bocom.
U krušne mrvice možete dodati i razne začine te odmah napraviti smjesu za paniranje.
Prilikom sušenja kruha u pećnici, vrata pećnice držite zatvorena kako bi se kruh što bolje osušio.
Upotreba u kuhinji
Krušne mrvice koriste se u mnogim kuhinjama, a najčešće za pohanje, prženje, nadjeve i prilikom pripreme kolača jer služe za povezivanje sastojaka.
Najčešće se koriste kako bi se stvorio hrskavi sloj na mesnim proizvodima kao što su pohana piletina, puretina i svinjetina. Dodaju se i prilikom prženja povrća te je najpopularnija varijanta pečenog krumpira s mrvicama i crvenom paprikom. Koriste se i za davanje teksture jelima od tjestenine ili kao zamjena za gustin u jušnim jelima.
Panko krušne mrvice posebno se koriste u japanskoj kuhinji i prilikom pripreme azijskih jela dok se svježe krušne mrvice najviše koriste za povezivanje raznih sastojaka prilikom pripreme jela kao što su polpete od mljevenog mesa, ćufti, vege pljeskavica, ali i za zgušnjavanje umaka ili juha.
Najpoznatija japanska jela u kojima se koriste panko mrvice su tonkatsu što je japansku prženi svinjski kotlet ili korokke - pire od krumpira. Krušne mrvice se mogu koristiti za prženje povrća kao što su šparoge, cvjetača ili brokula.
Ljekovita svojstva
Kod izbora krušnih mrvica postoji razlika između običnih i panko krušnih mrvica. Smatra se da su panko krušne mrvice zdravije zato što sadržavaju manje kalorija i upijaju manje ulja i masti što doprinosi smanjenju razine kolesterola u krvi.
Foto: Eva Elijas / Pexels
Recepti za kruh
Odgovori